Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Makaron z konjac bez glutenu

Makaron konjac bezglutenowy

Makaron konjac bezglutenowy (shirataki) pochodzi z Chin. Jednak od niedawna zaczął się nim zachwycać dosłownie cały świat. Dlaczego? Co sprawiło, że stał się tak popularny i chętnie kupowany? Może zanim odpowiemy na to pytanie, to dla wyjaśnienia dodamy jeszcze, że jego inna nazwa to shirataki. Jest niskokaloryczny, co z pewnością ucieszy osoby będące na diecie. Na pewno jest on o wiele bardziej korzystny dla zdrowia niż tradycyjny makaron pszenny. Zobacz, jakie są jego najważniejsze cechy? Z czym możesz go bezpiecznie łączyć?

Dlaczego makaron konjac bezglutenowy jest taki niezwykły?

Może zacznijmy od tego, że makaron konjac bezglutenowy ma w sobie bardzo dużo wody. To sprawia, że jednocześnie charakteryzuje się on galaretowatą strukturą. Jego kolejna zaleta to ponadprzeciętna lekkość.

Nie możemy tutaj zapominać również o jego niesamowicie niskiej kaloryczność. W 100 g produktu jest około 6 kalorii. Właśnie dlatego wspaniale się on sprawdzi przy diecie: redukcyjnej, wegańskiej, eliminacyjnej, ketogenicznej oraz cukrzycowej.

Makaron kojac bezglutenowy (shirataki) może być również doskonałym uzupełnieniem kuchni chińskiej lub włoskiej. Dzięki niemu, możesz stworzyć jej zdrowsze warianty. Od razu również ostrzegamy Cię, że makaron konjac bezglutenowy nie ma żadnego konkretnego smaku. Musisz do dać do niego wyraziste przyprawy. Wtedy zyska na smaku i aromacie. Jednak nie uznawaj tego od razu za jego wadę. Dzięki temu, może być on bazą do wielu potraw i pozwala Ci na eksperymentowanie w kuchni.

Czy makaron konjac jest bezglutenowy?

Tak, jak najbardziej. Jego przykładowy skład to: woda oczyszczona, mąka konjac oraz błonnik. Makaron kojac bezglutenowy jest wytwarzany z korzenia rośliny o tej samej nazwie. Tradycyjnie jest ona uprawiana w Chinach. Makaron konjac bezglutenowy nie zawiera w sobie ani glutenu, ani tłuszczu, Nie ma w nim również soli i cukru.

Z czego jest makaron konjac bezglutenowy?

Amorphophallus konjac, mniej znana pod nazwą dziwidło Riviera, to wieloletnia roślina uprawiana przede wszystkim w Japonii. Bulwy Amorphophallus konjac są spożywane jako składnik tradycyjnych azjatyckich potraw. Występują one w formie galaretek i dodatków do tofu. Makaron bezglutenowy shirataki, czyli inaczej makaron konjac, jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Możesz go używać jako zamiennika tradycyjnego ryżu bezglutenowego lub makaronu. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To idealny dodatek do sałatek, dań z patelni, dań z warzywami, owocami, mięsem, nasionami lub kiełkami. Nie bez powodu makaron bezglutenowy konjac jest uznawany za produkt wszechstronny. Musimy tutaj również dodać, że to dobry wybór dla osób będących na następujących rodzajach diet: wegańskiej, bezglutenowej, bezlaktozowej, niskotłuszczowej, niskowęglowodanowej, ubogoenergetycznej, wysokobłonnikowej czy cukrzycowej.

Jest bardzo niewiele przepisów kulinarnych, do których makaron konjac bezglutenowy by zwyczajnie nie pasował. Charakteryzuje się błyskawicznym przygotowaniem. Wystarczy go smażyć na patelni przez dwie, trzy minuty lub wypłukać pod bardzo ciepłą wodą. Makaron konjac bezglutenowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami oraz przyprawami bezglutenowymi. Wręcz je w siebie wchłania. Zachęcamy Cię do jego wypróbowania w Twojej własnej kuchni. Na pewno wiele wariantów jego wykorzystania Cię absolutnie zachwyci. Wystarczy, że przejrzysz kilka pierwszych przepisów w wyszukiwarce Google i już możesz się zainspirować.

Z czym jeść makaron konjac bezglutenowy?

Tak, naprawdę możesz go łączyć z takimi samymi składnikami jak makaron lub ryż. Nie ma tutaj żadnych przeciwskazań. Co więcej, nie ma również problemy z jedzeniem go na zimno. Makaron konjac bezglutenowy możesz traktować również jako dodatek do wielu potraw. Często stosuje się go również na przykład w daniach kuchni wegańskiej. Jesteś ciekawy, w jaki sposób możesz przygotować taką zupę? Musisz mieć na samym początku wywar z samych warzyw. Dodaj do nich swoje ulubione składniki i na tym koniec. Nie zapomnij jednak o dodaniu do niej makaronu konjac bezglutenowego. Polecamy Ci ją szczególnie w sytuacji, gdy chcesz pozbyć się niepotrzebnych kilogramów. Zupa wegańska jest również odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej oraz bezlaktozowej.

makaron konjac bezglutenowy

Makaron konjac bezglutenowy – gdzie go kupić?

Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić makaron konjac bezglutenowy (shirataki), to serdecznie zapraszamy Cię do naszego sklepu internetowego Biosklep. Mamy makaron konjac bezglutenowy w wielu różnych wersjach. Dzięki temu, bez problemu znajdziesz odpowiedni rodzaj makaronu dla siebie. Niezależnie od tego, czy pragniesz przygotować potrawę rodem z Azji, czy polski rosół, to makaron konjac bezglutenowy będzie do tego celu wprost stworzony.

Czy wiesz, że…

... książka kucharska Hyakusen z 1846 roku zawiera ponad 100 przepisów na potrawy z dodatkiem makaronu konjac. Japończycy docenili go już ponad 180 lat temu. Teraz najwyższa pora, abyś zrobił to Ty! Jest to produkt zdrowy i niskokaloryczny. Nie ma intensywnego smaku, ani zapachu.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800