Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet
Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet

16,06 zł

Cena regularna:

18,67 zł

Najniższa cena: 14,49 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Strączki bezglutenowe mają w sobie o wiele więcej witamin i składników mineralnych niż mięso. Dlatego to idealny produkt dla osób przebywających na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Rośliny strączkowe bezglutenowe zawierają w sobie bardzo duże ilości witamin z grupy B. Mogą one korzystnie działać na nerwy, samopoczucie psychiczne oraz włosy, skórę i paznokcie. Rośliny strączkowe bezglutenowe zawierają w sobie również: magnez, potas, żelazo i fosfor. Są również bogate w roślinne, wielonasycone kwasy tłuszczowe.

Strączki Bezglutenowe

Czy strączki bezglutenowe zawierają tłuszcze?

W strączkach bezglutenowych znajduje się o wiele mniej tłuszczu niż w produktach odzwierzęcych. Tłuszcz stanowi w nich tylko mniej więcej dwa procent ogólnej masy. Wyjątkowa pod tym względem jest jedynie soja. W niej zawartość tłuszczów może sięgać nawet dwudziestu procent. Na szczęście większość to wielonasycone kwasy tłuszczowe, które mogą mieć pozytywnie działanie na Twój organizm. Mogą one korzystnie wpływać na odporność i samopoczucie. Białko roślinne jest zdrowsze od zwierzęcego również dlatego, że nie zawiera cholesterolu. Natomiast jego wysoki poziom we krwi może być przyczyną tycia, czy problemów z sercem.

Strączki bezglutenowe są odpowiednim produktem nawet dla kobiet w ciąży. Nie tylko z uwagi na znajdujące się w nich białko i substancje mineralne, ale też kwas foliowy i żelazo. Te dwie substancje są zalecane dla kobiet planujących potomstwo lub już spodziewających się dziecka. Mogą mieć pozytywne działanie na prawidłowy rozwój płodu.

Białko w roślinach strączkowych a w pozostałych produktach spożywczych

Najwięcej, najlepiej przyswajalnego białka ma oczywiście mięso. W 100 gramach piersi z kurczaka znajduje się aż 22 g białka. Praktycznie tyle samo jest w piersi z indyka (19 gramów/ 100 gramów produktu), a także łopatce wieprzowej (21 gramów/100 gramów) i polędwicy wołowej (20 gramów/ 100 gramów). W prawidłowo zbilansowanej diecie powinno się spożywać białko z różnych źródeł.

Dlatego warto do swojego jadłospisu dodać również ryby. Poza białkiem występują w nich bardzo ważne dla zdrowia kwasy Omega-3. W 100 gramach surowego łososia znajduje się 20 gramów białka, w mięsie pstrąga – 19 gramów, a mięsie dorsza – 18 gramów.

Do korzystnej dla zdrowia diety niezbędne są również jajka. To podstawa wielu, naprawdę smacznych dań. Jajka zawierają również spore ilości protein, czyli białek. W jednym jajku można znaleźć aż 7 gramów protein.

Nie można zapominać tutaj o roślinach strączkowych bezglutenowych. Najwięcej białka ma soja. W jej 100 gramach znajduje się aż 37 gramów białka. Następne w kolejności są: bób -26 gramów białka, groch -24 gramów, ciecierzyca -21 gramów i fasola biała -19 gramów. Ze strączków bezglutenowych możesz przygotowywać zarówno dania wegańskie, jak i mięsne. Plusem roślin strączkowych bezglutenowych jest to, że nadal mimo inflacji są atrakcyjne pod względem cenowym. To szczególnie ważne, gdy musisz uważnie planować swój domowy budżet. Posiłki z dodatkiem strączków bezglutenowych są sycące i zazwyczaj proste w przygotowaniu.

bezglutenowe strączki

Czy strączki bezglutenowe można jeść na diecie wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa jest optymalnym wyborem dla osób, które są co dzień są bardzo aktywne fizycznie. U sportowców zapotrzebowanie na białko jest o wiele większe niż dla osób, które prowadzą głównie siedzący tryb życia. Zwiększona ilość protein jest polecana również dla wszystkich, którzy chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów. Białko może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego i gromadzenie się wody w organizmie. Dieta wysokobiałkowa jest pomocna również po chorobie, aby szybciej powrócić do pełni sił. We wszystkich tych przypadkach warto sięgać po rośliny strączkowe bezglutenowe w większych ilościach.

W diecie wysokobiałkowej warto łączyć ze sobą różne rodzaje roślin strączkowych bezglutenowych. Wynika to stąd, że każda z nich ma w sobie trochę inny zestaw witamin i składników mineralnych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z roślin strączkowych bezglutenowych warto wprowadzić do jadłospisu przede wszystkich soję i soczewicę. Znajduje się w nich najlepiej przyswajalne przez człowieka białko roślinne. Dobrym wyborem będą również strączki bezglutenowe w postaci kiełków, na przykład soczewicy, ponieważ są one bardzo bogate w minerały i witaminy. Warto jeść również inne bogate w białko produkty spożywcze, takie jak: bób, ciecierzyca, fasola oraz groch.

Czy rośliny strączkowe zawierają gluten?

Same w sobie strączki nie mają w sobie glutenu. Jednak przy niewłaściwym procesie produkcji może się on do nich dostać. Dlatego, jeżeli cierpisz na celiakię lub na nietolerancję glutenu, to koniecznie wybieraj wyłącznie produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Zostały one przebadane na zawartość tego alergenu i są bezpieczne.

Czy wiesz, że…

… aby nie mieć nieprzyjemności żołądkowych po spożyciu roślin strączkowych, wystarczy wcześniej je namoczyć przez dwanaście godzin. Do potraw należy dodawać takie przyprawy, jak: kmin rzymski, majeranek, tymianek czy lubczyk. Mogą one ułatwiać trawienie.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800