ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania

FILTRY WYSZUKIWANIA

Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży

ekologiczny słonecznik

słonecznik łuskany, pestki słonecznika, ziarna słonecznika, nasiona słonecznika

Słonecznik Łuskany

Przed wiekami rdzenni mieszkańcy terenów Ameryki Północnej wykorzystywali pełne wartości zdrowotnych, kwiaty i nasiona słonecznika do wspomagania zdrowia. Kwiatostan wykorzystywany był do leczenia chorób płucnych, bólu w piersiach oraz problemów z nerkami.

Skąd się wziął słonecznik w Europie?

W Europie słonecznik znalazł się dzięki hiszpańskim kolonizatorom, którzy przywieźli je z Ameryki w XVI wieku. Po latach zadomowiły się w krajach południowo-zachodniej części Europy, aby stać się obiektem zainteresowania rosyjskiego cara Piotra Wielkiego, który polecił sprowadzić słoneczniki do swego kraju. Rosjanie przez lata udoskonalili uprawę. W XIX w. rosyjscy uchodźcy do Ameryki zabrali własne nasiona i dzięki nim w Ameryce słoneczniki „na nowo” pojawiły się w większych i pełniejszych odmianach. Odtąd uprawa słoneczników w USA stała się istotną gałęzią rolnictwa tego kraju.

Witaminy i minerały zawarte w ziarnach słonecznika

W podłużnych twardych łupinkach ekologicznego słonecznika kryje się nasiono, które pod względem odżywczym dorównuje najzdrowszym orzechom. Nasionka słonecznika są bogate w witaminę E – zawierająca 200 kcal porcja 35 g łuskanych ziaren pokrywa aż 82% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na witaminę E. Ta mega dawka potężnie wspiera organizm w zwalczaniu wolnych rodników wywołujących stany zapalne.

Spożywanie ziaren słonecznika można polecić wspomagająco wszystkim cierpiącym na choroby reumatyczne, astmę oraz schorzenia układu krążenia. Zdrowiu serca pomaga także magnez regulujący pracę mięśni oraz wpływający na prawidłowe ciśnienie krwi. W ekologicznych nasionach słonecznika obecna jest również znacząca ilość fitosteroli, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie pestek słonecznika BIO dostarcza organizmowi dawkę cennych antyoksydantów, a ponadto wspiera narząd wzroku, cerę i kości.

słonecznik ekologiczny

Ziarna słonecznika dla zdrowia

Zawartość kwasu foliowego i witaminy B3 znacząco wspiera układ nerwowy, stan skóry oraz metabolizm.
W nasionkach słonecznika znajduje się również bogactwo miedzi oraz pierwiastków takich jak cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, sód, selen, wapń i żelazo.
Miedź obecna w nasionach słonecznika odgrywa istotną rolę w tworzeniu kolagenu i elastyny, nie tylko wpływając pozytywnie na stan skóry, ale także utrzymując w formie tkanki miękkie takie jak więzadła czy ścięgna.

Słonecznik ekologiczny to bogate źródło witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego.
W ziarnach słonecznika BIO znajdziemy także magnez, wspierający organizm w walce negatywnymi skutkami stresu. Permanentny stres i picie kawy wypłukuje ten wartościowy minerał z naszego organizmu, dlatego konieczne jest jego regularne uzupełnianie. Ekologiczne ziarna słonecznika polecane są także osobom narażonym na wytężoną pracę intelektualną, a także w celu wzmocnienia układu krwionośnego. Okazuje się, że włączenie do diety słonecznika przynosi ukojenie osobom borykającym się z bólami migrenowymi, nadciśnieniem, skurczami mięśni i problemami z koncentracją.

Słonecznik łuskany zawiera wapń, który wspomaga prawidłowy rozwój kości i zębów. Poleca się go osobom cierpiącym na anemię, a dzięki zawartości potasu reguluje on gospodarkę wodno-elektrolitową. Jako, że w jego składzie znajduje się błonnik, to dzięki spożywaniu ziaren słonecznika można liczyć także na usprawnienie przemiany materii.
Połączenie białka i błonnika to podstawa racjonalnego odchudzania, zaś wziąwszy pod uwagę witaminowo-mineralny skład nasionek, jest to doskonały dodatek odżywczy przy ograniczonych dietą dziennych porcjach.

Pestki słonecznika ekologiczne to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do odbudowywania błon komórkowych, zapobiegają tworzeniu się niezdrowej frakcji cholesterolu.
Ponadto nieprażone ziarna zawierają sporą dawkę fitosteroli obniżających poziom cholesterolu i chroniących przed chorobami układu sercowego.

oleju produkowanym z nasion słonecznika znajduje się kwas linolowy, sterole i alfa-tokoferol, który pozytywnie wpływa na układ oddechowy i zwiększa wydolność płuc. Słonecznik ma także działanie przeciwzapalne, a ponadto korzystnie wpływają na układ sercowy, pokarmowy, krwionośny i nerwowy.

Kalorie i indeks glikemiczny w słoneczniku łuskanym

Jeśli chodzi o kaloryczność nasion słonecznika, to w stu gramach produktu znajduje się 561 kcal. W słoneczniku prażonym kalorii jest prawie tyle samo, gdyż podczas prażenia stosuje się gorące powietrze, a nie olej.
ekologicznym słoneczniku łuskanym indeks glikemiczny wynosi zaledwie 35, co oznacza, że jedzony z umiarem nie przyczyni się do zwiększenia masy ciała. Mamy więc tutaj do czynienia ze zdrowymi tłuszczami i niskoglikemicznymi węglowodanami, więc nie grozi nam przybranie na wadze.

Warto uświadomić sobie pewien istotny fakt – za otyłość nie odpowiadają tłuszcze, ale węglowodany, czyli cukry. Nieprzetworzone oleje, orzechy, ziarna i pestki to idealne źródła tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto bez tłuszczu nie zostaną przyswojone witaminy A,D,E i K. W celu zredukowania masy ciała konieczne jest zmniejszenie ilości przyjmowanych kalorii, ale nie można drastycznie ograniczać podaży tłuszczu. Ograniczając tłuste pokarmy, warto uzupełnić niedobory kwasów tłuszczowych, sięgając po nasiona słonecznika.

Zastosowanie słonecznika łuskanego w kuchni

Pestki słonecznika wciąż nie są doceniane na polskich stołach. Ze względu na ich walory odżywcze oraz interesujący, lekko orzechowy smak warto dołączać je do codziennego menu w formie samodzielnej przekąski lub jako dodatek do dań głównych.

Ekologiczne pestki słonecznika można również dodać do owsianki, muesli, jogurtu a także do domowego chleba i ciast. Można też posypywać nimi wierzch zapiekanek i tart oraz dodawać je do jednogarnkowych potraw warzywnych. Jest to smaczny i zdrowy dodatek do sałatek, deserów, ciasteczek.

Wysypane na suchą blachę i wstawione do gorącego piekarnika, szybko nabiorą złotej barwy i przyjemnej chrupkości, która doskonale wzbogaca różnego typu sałatki.

Z pestek słonecznika BIO pozyskiwany jest znany od lat w kuchni olej słonecznikowy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium