Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Kwas foliowy – co to takiego?

Kwas foliowy jest syntetyczną formą witaminy B9. Ze względu na źle skomponowaną dietę obecnie wiele osób cierpi na niedobory tego związku. W przyrodzie kwas foliowy występuje w formie folianów. Witamina B9 nie jest syntetyzowana przez organizm, dlatego należy ją dostarczać z pożywieniem oraz w formie suplementów. Podstawową różnicą pomiędzy kwasem foliowym a folianami jest wchłanialność z przewodu pokarmowego. Pierwsza z tych form przyswaja się lepiej. Foliany zawarte w warzywach i owocach wykazują niższą biodostępność ze względu na obecność związków ograniczających ich wchłanianie. Ponadto związki te są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną i promieniowanie UV.

Według badań foliany z pożywienia przyswajają się w 50-80%. W przypadku syntetycznej witaminy B9 wskaźnik ten wynosi 100%. Po wchłonięciu w organizmie kwas foliowy jest przekształcany do 5-metylotetrahydrofolianu, czyli formy aktywnej biologicznie. W tej postaci przenika do komórek oraz pokonuje barierę krew-mózg.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Kwas foliowy – jaką funkcję pełni w organizmie?

Podobnie do pozostałych witamin z grupy B kwas foliowy pełni wiele funkcji w organizmie. Najważniejsze z nich to:

  • Synteza DNA

Kwas foliowy uczestniczy w syntezie nukleotydów, które są wykorzystywane w produkcji DNA. Zbyt niski poziom witaminy B9 może wpływać na zwiększenie ryzyka rozwoju niektórych nowotworów.

  • Regulacja poziomu homocysteiny

Kwas foliowy obniża poziom homocysteiny we krwi i umożliwia jej przekształcenie do metioniny. Zbyt duże stężenie homocysteiny w organizmie może prowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych i podwyższenia poziomu złego cholesterolu we krwi. W konsekwencji wzrasta ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału mięśnia sercowego.

  • Wpływ na płodność

Kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego przebiegu procesu spermatogenezy. Niedobór witaminy B9 może prowadzić do problemów z płodnością zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Kłopoty z zajściem w ciążę w szczególności mogą dotyczyć pań, u których stwierdzono mutacje w obrębie genów odpowiadających za metylację kwasu foliowego.

  • Obniżanie ryzyka niedokrwistości

Niedobory kwasu foliowego zwiększają ryzyko rozwoju niedokrwistości, która jest wywoływana zaburzeniami w dojrzewaniu czerwonych krwinek. W badaniu krwi objawia się ona nie tylko niskim poziomem hemoglobiny, ale także podwyższoną średnią objętością erytrocytu (MCV) i umiarkowaną małopłytkowością.

  • Wpływ na układ nerwowy

Kwas foliowy jest jednym ze składników, które uczestniczą w syntezie neuroprzekaźników. Witamina B9 jest powiązana z metabolizmem homocysteiny oraz przekształcaniem jej do S-adenozynometioniny. Jej niedobory bardzo często występują u osób z depresją lub chorobą Alzheimera.

Kwas foliowy – dlaczego jest tak ważny w ciąży?

Kwas foliowy ma duże znaczenie w początkowym okresie rozwoju płodu. Przede wszystkim uczestniczy w kształtowaniu się cewy nerwowej, na której bazie rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy. Regularna suplementacja witaminy B9 przez kobiety w ciąży znacząco ogranicza ryzyko wystąpienia zaburzeń rozwojowych płodu jak bezmózgowie czy rozszczep kręgosłupa.

Kwas foliowy powinien być istotnym składnikiem diety także w późniejszym okresie ciąży. Ma wpływ na dobry stan naczyń krwionośnych oraz erytrocytów. W okresie karmienia piersią kwas foliowy jest dostarczany z mlekiem matki do organizmu dziecka. W efekcie stymuluje procesy namnażania komórek w czasie intensywnego wzrostu, a także pomaga zapobiegać rozwojowi niedokrwistości u dziecka.

Kwas foliowy – w jakich produktach jest go najwięcej?

Kwas foliowy występuje w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. To daje pewną łatwość dostarczania witaminy B nawet weganom lub osobom na diecie eliminacyjnej. Bogatym źródłem kwasu foliowego są surowe warzywa liściaste. Dużą zawartość tego cennego związku wykazują także orzechy i ziarna zbóż.

W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego najcenniejszym źródłem witaminy B9 są podroby. Znaczące ilości kwasu foliowego znajdują się także w drożdżach, serach oraz jajach. Niewielką zawartość witaminy B9 wykazują produkty mleczne, mięso, ryby oraz owoce (poza cytrusami).

Zawartość kwasu foliowego w poszczególnych produktach, wyrażona w µg na 100 gramów:

  • ciecierzyca – 340,

  • szpinak – 193,

  • pietruszka korzeń/natka - 180/170,

  • żółtko jaja kurzego – 152,

  • jarmuż – 120,

  • brokuły – 119,

  • sałata – 75,

  • truskawki – 65,

  • wątróbka kurczaka – 59,

  • chleb graham – 39.

kwas foliowy w pożywieniu

Warto pamiętać, że kwas foliowy jest podatny na działanie czynników zewnętrznych jak promienie słoneczne, temperatura czy tlen. Obróbka termiczna oaz długie przechowywanie może obniżać zawartość folianów o 40-90%. Dlatego produkty zawierające kwas foliowy należy trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu.

W naszym sklepie znajdziesz również suplementy z kwasem foliowym.

Kwas foliowy – jakie są objawy i skutki jego niedoboru?

Niedobór witaminy B9 może mieć poważne konsekwencje dla organizmu. Zbyt niskie stężenie kwasu foliowego jest diagnozowane o wiele częściej niż przedawkowanie. Główne objawy niedoboru witaminy B9 to:

  • zaburzenia mowy i wzroku,

  • niestabilność chodu,

  • zaburzenia pamięci i kłopoty z koncentracją,

  • mrowienie lub drętwienie rąk i nóg,

  • pogorszenie nastroju przechodzące w stany depresyjne i psychotyczne,

  • bladość skóry,

  • przebarwienia płytki paznokciowej,

  • owrzodzenia jamy ustnej,

  • osłabienie i zmęczenie,

  • bóle głowy,

  • spłycenie oddechu.

Efektem długotrwałego niedoboru kwasu foliowego może być rozwój następujących schorzeń:

  • niedokrwistość,

  • wady płodu i poronienia,

  • choroby układu krążenia jak miażdżyca, udar czy zawał mięśnia sercowego,

  • zaburzenia układu pokarmowego,

  • stany zapalne błony śluzowej w jamie ustnej,

  • osteoporoza.

Kwas foliowy – jakie są skutki przedawkowania?

Zbyt duże stężenie kwasu foliowego również ma negatywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nadmiar witaminy B9 maskuje niedobory witaminy B12. W związku z tym może prowadzić do uszkodzeń w obrębie układu nerwowego. Nadmiar kwasu foliowego może powodować:

  • stany depresyjne,

  • bezsenność,

  • ogólne rozdrażnienie,

  • alergie,

  • dysfunkcje działania przewodu pokarmowego,

  • zwiększone ryzyko zachorowania na astmę dziecka w przypadku przyjmowania zbyt wysokich dawek przez kobiety w ciąży.

Kwas foliowy jest rozpuszczalny w wodzie, dlatego ryzyko jego przedawkowania nie jest duże. Nadmiar witaminy B9 jest usuwany z moczem. Niemniej jednak stosowanie wysokich dawek nie jest zalecane szczególnie w przypadku osób starszych, kobiet w ciąży oraz pacjentów nowotworowych.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800