Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Aminokwasy – co to takiego?

Aminokwasy (kwasy aminowe) to grupa organicznych związków chemicznych, które znane są jako budulec białek. To małe elementy, z których zbudowany jest organizm człowieka. Aktualnie znanych jest ponad 300 naturalnie występujących aminokwasów. Dokładnie 20 z nich wchodzi w skład wszystkich organizmów żywych i pełni w nich funkcję budulcową

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Aminokwasy dzielą się na dwie grupy:

  • Endogenne, czyli wytwarzane samodzielnie przez organizm. Ich zapotrzebowanie może być całkowicie pokryte poprzez syntezę, a tym samym nie wymaga dostarczania związków z pożywieniem. Aminokwasy endogenne to asparagina, kwas asparaginowy, alanina, glutamina, kwas glutaminowy, licyna, prolina, seryna, cysteina oraz tyrozyna.

  • Egzogenne, czyli związki, które należy dostarczyć do organizmu z pożywieniem. Do tej grupy należy lizyna, tryptofan, treonina, fenyloalanina, leucyna, izoleucyna, walina, metionina oraz histydyna u niemowląt.

Aminokwasy – jaką funkcję spełniają kwasy aminowe?

Poszczególne aminokwasy endogenne pełnią następujące funkcje w organizmie:

  • Asparagina wspiera organizm podczas stanów wyczerpania fizycznego i psychicznego. Wpływa na poprawę pamięci i koncentracji.

  • Kwas asparaginowy stymuluje neurony, ułatwia tworzenie tzw. śladów pamięciowych i wpływa na poprawę koncentracji. Wykazuje także właściwości anaboliczne.

  • Alanina zwiększa wydolność i wytrzymałość organizmu, a także poprawia siłę mięśniową. Uczestniczy również w produkcji przeciwciał, metabolizmie kwasów organicznych i procesach stabilizujących poziom cukru we krwi.

  • Glutamina bierze udział w produkcji glutationu oraz DNA. Wspomaga utrzymanie stanu homeostazy oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

  • Kwas glutaminowy jest istotnym przekaźnikiem w obrębie ośrodkowego układu nerwowego i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Niedobory tego aminokwasu mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.

  • Glicyna wspomaga działanie układu immunologicznego oraz regulację poziomu cukru we krwi. Ponadto zmniejsza uczucie głodu, działa na obniżenie progu zmęczenia i niepokoju, poprawia jakość snu, wspiera pamięć i koncentrację.

  • Prolina jest materiałem budulcowym kolagenu. Wzmacnia kości, stawy oraz skórę. Zwiększa elastyczność ścian tętnic i przyspiesza procesy gojenia się ran.

  • Seryna uczestniczy w trawieniu białek, a także poprawia pamięć i zdolności poznawcze. Wpływa również na zachowanie stabilności psychicznej. Ten aminokwas endogenny stanowi kluczowy składnik osłonek mielinowych w komórkach układu nerwowego.

  • Cysteina bierze udział w produkcji glutationu, kolagenu i kreatyny. Uczestniczy w syntezie wielu hormonów. Wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz wpływa na zdrowy wygląd skóry.

  • Tyrozyna wspomaga syntezę melaniny w skórze i tym samym chroni ją przed negatywnym działaniem promieni słonecznych. Ponadto bierze udział w produkcji dopaminy i noradrenaliny, a także wpływa na długotrwały wzrost energii.

Poszczególne aminokwasy egzogenne pełnią następujące funkcje w organizmie człowieka:

  • Lizyna chroni układ krwionośny, a także wspiera biodostępność i wchłanianie wapnia.

  • Tryptofan uczestniczy w produkcji hormonów oraz reguluje działanie układu nerwowego. Ponadto wspiera proces laktacji, prawidłowe widzenie, rozmnażanie się oraz przemianę materii.

  • Treonina utrzymuje kości i skórę w odpowiedniej kondycji. Buduje tkankę mięśniową oraz wspiera działanie układu immunologicznego.

  • Fenyloalanina ma korzystny wpływ na układ nerwowy, pomaga przeciwdziałać depresji, poprawia koncentrację oraz niweluje chroniczne bóle. Często jest stosowana w celu zmniejszenia apetytu oraz przyspieszenia regeneracji po wysiłku fizycznym.

  • Leucyna bierze udział w budowaniu masy mięśniowej. W związku z tym jest popularnym składnikiem odżywek dla sportowców. Wspomaga procesy anaboliczne, a przy tym hamuje przemiany kataboliczne.

  • Izoleucyna zwiększa poziom energii w organizmie. Pomaga regulować stężenie cukru we krwi oraz wspiera proces regeneracji tkankę po przebytych urazach. Związek ten uczestniczy w budowaniu tkanki mięśniowej oraz chroni organizm przed nadmiernym stresem.

  • Walina ogranicza procesy kataboliczne w obrębie tkanki mięśniowej. Podobnie jak leucyna jest często stosowana w odżywkach dla sportowców.

  • Metionina stymuluje usuwanie toksyn oraz szkodliwych substancji z organizmu. Wykazuje działanie antyoksydacyjne. Uczestniczy w syntezie glutationu i łagodzi objawy zmian dermatologicznych (trądzik).

  • Histydyna wspomaga działanie układu odpornościowego oraz trawiennego.

Aminokwasy – w jakich produktach występują?

Spożywane na co dzień produkty powinny dostarczać wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. Dlatego należy wybierać przede wszystkim artykuły zawierające pełnowartościowe białko, które występują głównie w mięsie, jajach oraz produktach mlecznych. Białka roślinne są najczęściej niepełnowartościowe. Zawierają różne ilości aminokwasów, które nie zawsze pokrywają zapotrzebowanie prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jako uzupełnienie aminokwasów warto przejrzeć również ofertę suplementów z aminokwasami.

Zbilansowana dieta bogata w aminokwasy egzogenne powinna zawierać:

  • mięso i ryby,

  • jaja

  • mleko, sery oraz inne produkty należące do nabiału,

  • produkty zbożowe (kasze, ryże, płatki zbożowe i pieczywo),

  • rośliny strączkowe - ciecierzyca, fasola, soja, groch, soczewica,

  • banany,

  • sezam,

  • orzechy,

  • migdały,

  • siemię lniane.

aminokwasy w diecie

Aminokwasy – jakie są skutki niedoboru w diecie?

Duże niedobory aminokwasów występują relatywnie rzadko. Najczęściej są wynikiem długotrwałego głodzenia lub niedożywienia.

Długotrwały niedobór aminokwasów może powodować:

  • obrzęki,

  • stłuszczenie wątroby,

  • pogorszenie stanu włosów,

  • problemy z syntezą albumin,

  • zatrzymanie rozwoju u dzieci,

  • zwiększenie katabolizmu,

  • rozwój depresji,

  • większe ryzyko pojawienia się wad rozwojowych w okresie ciąży.

Aminokwasy - jakie są skutki nadmiaru w diecie?

Nadmiar aminokwasów w diecie jest zazwyczaj rozkładany i wykorzystywany jako źródło energii. Czasami mogą pojawić się także pewne dolegliwości jak:

  • kwasica,

  • podwyższone ryzyko powstawania kamieni nerkowych,

  • wzmożone wydalanie wapnia z moczem, które może sprzyjać rozwojowi osteoporozy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800