Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
BICAPS BETAINE, 60 kapsułek ForMeds
BICAPS BETAINE, 60 kapsułek ForMeds
35,99 zł
szt.
DLPA 500 mg, Aminokwasy 50 Kap. Solgar
DLPA 500 mg, Aminokwasy 50 Kap. Solgar
82,99 zł
szt.
BICAPS® NAC+, 60 kapsułek ForMeds
BICAPS® NAC+, 60 kapsułek ForMeds
53,95 zł 44,95 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Aminokwasy w suplementach diety

Aminokwasy

  • promocja

Aminokwasy – co to takiego?

Aminokwasy (kwasy aminowe) to grupa organicznych związków chemicznych, które stanowią materiał budulcowy białek. To małe elementy, z których zbudowany jest organizm człowieka. Aktualnie znanych jest ponad 300 naturalnie występujących aminokwasów. Dokładnie 20 z nich wchodzi w skład wszystkich organizmów żywych i pełni w nich funkcję budulcową.

Aminokwasy dzielą się na dwie grupy:

  • Endogenne, czyli wytwarzane samodzielnie przez organizm. Ich zapotrzebowanie może być całkowicie pokryte poprzez syntezę, a tym samym nie wymaga dostarczania związków z pożywieniem. Aminokwasy endogenne to asparagina, kwas asparaginowy, alanina, glutamina, kwas glutaminowy, licyna, prolina, seryna, cysteina oraz tyrozyna.

  • Egzogenne, czyli związki, które należy dostarczyć do organizmu z pożywieniem. Do tej grupy należy lizyna, tryptofan, treonina, fenyloalanina, leucyna, izoleucyna, walina, metionina oraz histydyna u niemowląt.

Aminokwasy – jaką funkcję spełniają kwasy aminowe?

Poszczególne aminokwasy endogenne pełnią następujące funkcje w organizmie:

  • Asparagina wspiera organizm podczas stanów wyczerpania fizycznego i psychicznego. Wpływa na poprawę pamięci i koncentracji.

  • Kwas asparaginowy stymuluje neurony, ułatwia tworzenie tzw. śladów pamięciowych i wpływa na poprawę koncentracji. Wykazuje także właściwości anaboliczne.

  • Alanina zwiększa wydolność i wytrzymałość organizmu, a także poprawia siłę mięśniową. Uczestniczy również w produkcji przeciwciał, metabolizmie kwasów organicznych i procesach stabilizujących poziom cukru we krwi.

  • Glutamina bierze udział w produkcji glutationu oraz DNA. Wspomaga utrzymanie stanu homeostazy oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

  • Kwas glutaminowy jest istotnym przekaźnikiem w obrębie ośrodkowego układu nerwowego i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Niedobory tego aminokwasu mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.

  • Glicyna wspomaga działanie układu immunologicznego oraz regulację poziomu cukru we krwi. Ponadto zmniejsza uczucie głodu, działa na obniżenie progu zmęczenia i niepokoju, poprawia jakość snu, wspiera pamięć i koncentrację.

  • Prolina jest materiałem budulcowym kolagenu. Wzmacnia kości, stawy oraz skórę. Zwiększa elastyczność ścian tętnic i przyspiesza procesy gojenia się ran.

  • Seryna uczestniczy w trawieniu białek, a także poprawia pamięć i zdolności poznawcze. Wpływa również na zachowanie stabilności psychicznej. Ten aminokwas endogenny stanowi kluczowy składnik osłonek mielinowych w komórkach układu nerwowego.

  • Cysteina bierze udział w produkcji glutationu, kolagenu i kreatyny. Uczestniczy w syntezie wielu hormonów. Wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz wpływa na zdrowy wygląd skóry.

  • Tyrozyna wspomaga syntezę melaniny w skórze i tym samym chroni ją przed negatywnym działaniem promieni słonecznych. Ponadto bierze udział w produkcji dopaminy i noradrenaliny, a także wpływa na długotrwały wzrost energii.

Poszczególne aminokwasy egzogenne pełnią następujące funkcje w organizmie:

  • Lizyna chroni układ krwionośny, a także wspiera biodostępność i wchłanianie wapnia.

  • Tryptofan uczestniczy w produkcji hormonów oraz reguluje działanie układu nerwowego. Ponadto wspiera proces laktacji, prawidłowe widzenie, rozmnażanie się oraz przemianę materii.

  • Treonina utrzymuje kości i skórę w odpowiedniej kondycji. Buduje tkankę mięśniową oraz wspiera działanie układu immunologicznego.

  • Fenyloalanina ma korzystny wpływ na układ nerwowy, pomaga przeciwdziałać depresji, poprawia koncentrację oraz niweluje chroniczne bóle. Często jest stosowana w celu zmniejszenia apetytu oraz przyspieszenia regeneracji po wysiłku fizycznym.

  • Leucyna bierze udział w budowaniu masy mięśniowej. W związku z tym jest popularnym składnikiem odżywek dla sportowców. Wspomaga procesy anaboliczne, a przy tym hamuje przemiany kataboliczne.

  • Izoleucyna zwiększa poziom energii w organizmie. Pomaga regulować stężenie cukru we krwi oraz wspiera proces regeneracji tkankę po przebytych urazach. Związek ten uczestniczy w budowaniu tkanki mięśniowej oraz chroni organizm przed nadmiernym stresem.

  • Walina ogranicza procesy kataboliczne w obrębie tkanki mięśniowej. Podobnie jak leucyna jest często stosowana w odżywkach dla sportowców.

  • Metionina stymuluje usuwanie toksyn oraz szkodliwych substancji z organizmu. Wykazuje działanie antyoksydacyjne. Uczestniczy w syntezie glutationu i łagodzi objawy zmian dermatologicznych (trądzik).

  • Histydyna wspomaga działanie układu odpornościowego oraz trawiennego.

Aminokwasy – w jakich produktach występują?

Spożywane na co dzień produkty powinny dostarczać wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. Dlatego należy wybierać przede wszystkim artykuły zawierające pełnowartościowe białko, które występują głównie w mięsie, jajach oraz produktach mlecznych. Białka roślinne są najczęściej niepełnowartościowe. Zawierają różne ilości aminokwasów, które nie zawsze pokrywają zapotrzebowanie organizmu. Jako uzupełnienie aminokwasów warto przejrzeć również ofertę suplementów z aminokwasami.

Zbilansowana dieta bogata w aminokwasy egzogenne powinna zawierać:

  • mięso i ryby,

  • jaja

  • mleko, sery oraz inne produkty należące do nabiału,

  • produkty zbożowe (kasze, ryże, płatki zbożowe i pieczywo),

  • rośliny strączkowe - ciecierzyca, fasola, soja, groch, soczewica,

  • banany,

  • sezam,

  • orzechy,

  • migdały,

  • siemię lniane.

aminokwasy w diecie

Aminokwasy – jakie są skutki niedoboru w diecie?

Duże niedobory aminokwasów występują relatywnie rzadko. Najczęściej są wynikiem długotrwałego głodzenia lub niedożywienia.

Długotrwały niedobór aminokwasów może powodować:

  • obrzęki,

  • stłuszczenie wątroby,

  • pogorszenie stanu włosów,

  • problemy z syntezą albumin,

  • zatrzymanie rozwoju u dzieci,

  • zwiększenie katabolizmu,

  • rozwój depresji,

  • większe ryzyko pojawienia się wad rozwojowych w okresie ciąży.

Aminokwasy - jakie są skutki nadmiaru w diecie?

Nadmiar aminokwasów w diecie jest zazwyczaj rozkładany i wykorzystywany jako źródło energii. Czasami mogą pojawić się także pewne dolegliwości jak:

  • kwasica,

  • podwyższone ryzyko powstawania kamieni nerkowych,

  • wzmożone wydalanie wapnia z moczem, które może sprzyjać rozwojowi osteoporozy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800