Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Płatki czekoladowe bez glutenu

Płatki Czekoladowe Bezglutenowe

Bezglutenowe płatki czekoladowe

Płatki czekoladowe na śniadanie są często wybierane zarówno przez dzieci, jak i przez osoby dorosłe. Z przygotowaniem ich w wersji na zimno poradzi sobie nawet maluch. Natomiast w wariancie na ciepło wskazana jest pomoc kogoś dorosłego. Aby zalać płatki czekoladowe bezglutenowe mlekiem, wystarczy tylko chwila. Dlatego są one bardzo dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto rano spieszy się do pracy lub do szkoły. Czy płatki czekoladowe bezglutenowe są zdrowe? Jakie znajdują się w nich wartości odżywcze? Które płatki czekoladowe są bezpieczne dla osób z nietolerancją na gluten?

Płatki czekoladowe bezglutenowe – jakie składniki odżywcze zawierają?

Węglowodany są najważniejszym składnikiem płatków śniadaniowych. Szybko są w stanie dostarczyć duże ilości energii. Konkretne wartości odżywcze zależą od tego, z jakiego zboża bezglutenowego zostały wytworzone. Najbardziej popularne są płatki owsiane czekoladowe bezglutenowe. Jednak możesz w ich składzie spotkać również grys kukurydziany, czy mąkę ryżową. Często biały cukier jest zastępowany przez surowy cukier trzcinowy. W płatkach czekoladowych bezglutenowych występują również białka i tłuszcze w niewielkich ilościach. W zależności do składu może w nich pojawiać się również błonnik. To wartościowy składnik, ponieważ może się on przyczynić do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i do przyspieszenia procesu odchudzania. Płatki czekoladowe bezglutenowe mogą w swoim składzie również zawierać cenne dla organizmu mikro i makroelementy, takie jak żelazo, magnez oraz wapń.

Tradycyjne płatki czekoladowe, które możesz znaleźć na sklepowych półkach, bardzo często w składzie mają bardzo duże ilości cukru białego. Niestety ten rodzaj cukru bardzo szybko dostaje się z układu pokarmowego do krwionośnego, co może w perspektywie długofalowej mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. Jedzenie płatków śniadaniowych z wysoką ilością cukrów prostych może prowadzić do nagłych skoków cukru we krwi. Dlatego lepiej jest zastąpić je płatkami o trochę zdrowym składzie.

bezglutenowe płatki czekoladowe

 

Czy po płatki czekoladowe bezglutenowe możesz sięgnąć na diecie odchudzającej?

Każda dobrze zbilansowana dieta odchudzająca powinna polegać na tym, że dostarcza organizmowi mniej kalorii, niż on zużywa. To jest właśnie deficyt kaloryczny. Dlatego osoba, która chce schudnąć powinna w pierwszej kolejności ograniczyć cukry proste i tłuszcze. Przy okazji warto zwiększyć ilość błonnika pokarmowego w diecie. Ten składnik nie tylko zapewnia poczucie sytości na długo, ale również zapobiega podjadaniu pomiędzy zaplanowanymi posiłkami. Jeżeli nie chcesz rezygnować z jedzenia na śniadanie płatków, to wybieraj te zawierające cukier trzcinowy i pełnoziarniste zboża bezglutenowe. Płatki śniadaniowe dla osób uczulonych na gluten mogą być wyprodukowane z owsa, kukurydzy, mąki ryżowej bezglutenowej, jaglanej czy amarantusowej. Wszystkie te zboża nie powodują nagłego skoku cukru we krwi. Za to zawierają cenne dla zdrowia witaminy i minerały. W sklepach znajdziesz na przykład owsiankę pełnoziarnistą, która nie zawiera glutenu. Jednak wybierz koniecznie taką, która ma symbol przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz miał pewność, że ziarna owsa zostały przebadane na obecność tego alergenu i są bezpieczne. Chociaż owies jest naturalnie bezglutenowy, to może być zanieczyszczony tym składnikiem w procesie produkcji.

Jakie są rodzaje płatków czekoladowych bezglutenowych?

  • chrupki kakaowe do mleka bezglutenowe;
  • kuleczki czekoladowe bezglutenowe BIO;
  • musli owsiane z czekoladą bezglutenowe BIO;
  • crunchy owsiane bezglutenowe z kakao BIO;
  • granola bezglutenowa z orzechami włoskimi i czekoladą;
  • owsianka czekoladowo-bananowa bezglutenowa BIO;
  • płatki kukurydziane w polewie z ciemnej czekolady bezglutenowe BIO;
  • płatki kukurydziane w polewie z mlecznej czekolady bezglutenowe BIO;
  • płatki zbożowe z wiórkami czekoladowymi bezglutenowe BIO;
  • poduszeczki zbożowe z kremem czekoladowo orzechowym bezglutenowe BIO.

Czy wiesz, że…

… jeden z brytyjskich producentów czekolady opracował specjalną recepturę, dzięki której tabliczka może wytrzymać wysoką temperaturę. Produkt skierowany jest na rynek afrykański i brazylijski. Ta czekolada jest naprawdę wyjątkowa, bo się nie topi.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800