Ekologiczne warzywa to produkty, które cieszą się stale rosnącą popularnością. Do tej kategorii zaliczamy plony pozyskiwane z certyfikowanych eko upraw, które są prowadzone według ściśle określonych zasad. Warzywa ekologiczne stanowią także bazę do wytwarzania różnego rodzaju przetworów. Od produktów konwencjonalnych różnią się nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim zawartością składników odżywczych.
Opakowania warzyw pochodzących z upraw ekologicznych mają oznaczenie w postaci białego listka z unijnych gwiazdek umieszczonego na zielonym tle. Ponadto na etykiecie produktów eko znajduje się także:
numer jednostki certyfikującej,
nazwa i adres producenta,
oznaczenie miejsca pochodzenia surowców organicznych.
Przed wyborem warzyw ekologicznych warto poznać zasady ich uprawy, właściwości oraz największe zalety tego typu produktów.
Świeże warzywa ekologiczne – jakie zasady obowiązują w gospodarstwach ekologicznych?
Jakość warzyw ekologicznych jest uzależniona od warunków środowiskowych oraz sposobu wytwarzania produktu końcowego. Dlatego gospodarstwa ekologiczne powinny przestrzegać następujących zasad:
wyłączenie z użytku syntetycznych środków ochrony roślin jak pestycydy, fungicydy czy herbicydy do zwalczania chorób, szkodników i chwastów,
wykorzystywanie prawidłowego płodozmianu, metod biologicznych i agrotechnicznych do walki z chorobami, chwastami oraz szkodnikami,
unikanie wielohektarowych monokultur,
prowadzenie upraw ekologicznych na niewielkich polach, które oddzielają od siebie uprawy osłonowe oraz bariery z drzew i krzewów poprawiających mikroklimat, a także zapewniających schronienie ptakom czy owadom zjadającym szkodniki,
pozostawianie zbiorników i cieków wodnych oraz w razie potrzeby budowa nowych w terenie uprawnym zamiast stosowania melioracji,
stosowanie nawozów zielonych w połączeniu z kompostem, obornikiem i procesem wapnowania celem utrzymania optymalnej struktury oraz poziomu żyzności gleby.
Dzięki przestrzeganiu tych zasad świeże warzywa ekologiczne zachowują najwyższą wartość biologiczną.
Świeże warzywa ekologiczne – największe zalety żywności ekologicznej
Świeże warzywa ekologiczne to doskonały wybór ze względu na długą listę zalet. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim:
Naturalny smak warzyw ekologicznych
Warzywa ekologiczne świeże dojrzewające w naturalny sposób smakują o wiele lepiej i pełniej od produktów z upraw konwencjonalnych. Przez cały okres wzrostu roślin nie stosuje się sztucznych oprysków oraz syntetycznych nawozów. Dzięki temu warzywa ekologiczne nie mają specyficznego chemicznego posmaku i przede wszystkim nie dostarczają do organizmu śladowych ilości sztucznych związków. Bio warzywa nie są wodniste. Spożywając je, można bez trudu wyczuć słodycz, która jest efektem zawartości naturalnego cukru oraz beta-karotenu, a także pikanterię lub goryczkę w zależności od rodzaju warzywa.
Wysoka zawartość witamin, minerałów i mikroelementów w warzywach ekologicznych
Świeże warzywa ekologiczne ze względu na uprawę metodami naturalnymi posiadają większą gęstość energetyczną. To oznacza, że zawierają więcej witamin, mikro i makroelementów od ich konwencjonalnych odpowiedników. Najlepiej pokazuje to przykład żelaza. Warzywa ekologiczne zawierają o 20% więcej tego pierwiastka. Zawartość fitozwiązków jest 120% większa. Warzywa ekologiczne mają wyższą zawartość antyoksydantów, flawonoidów oraz witaminy C. Produkty z eko upraw stanowią prawdziwą bombę witaminowo-mineralną, która zawiera łatwo przyswajalne składniki odżywcze. Dzięki temu warzywa ekologiczne zapewniają liczne korzyści zdrowotne i pomagają dbać o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Na ekologicznych uprawach roślin nie stosuje się nowoczesnych technik produkcji, które wpływają na utratę wartościowych składników odżywczych. Nie używa się tam także nawozów i chemicznych oprysków, które niszczą witaminy i minerały zawarte w warzywach.
Brak szkodliwych dla zdrowia substancji w warzywach ekologicznych
Warzywa pochodzące z konwencjonalnych upraw mogą być zanieczyszczone toksycznymi substancjami, które znajdują się w chemicznych opryskach i środkach ochrony roślin. Niejednokrotnie po spożyciu takich produktów pojawiają się problemy skórne oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Na uprawach ekologicznych nie stosuje się syntetycznych oprysków oraz nawozów mineralnych. Do zwalczania szkodników używane są jedynie metody biologiczne. Dzięki temu warzywa ekologiczne nie zawierają szkodliwych substancji, które mogą przyczyniać się do rozwoju wielu poważnych chorób w tym nowotworów. Na liście najgroźniejszych związków obecnych w warzywach konwencjonalnych znajdują się metale ciężkie, azotany i azotyny oraz pestycydy. Wykorzystywane powszechnie w rolnictwie mogą powodować ciężkie zapalenia skórne, wywoływać uszkodzenia układu nerwowego oraz zaburzać stabilność gospodarki hormonalnej.
Brak GMO w warzywach ekologicznych
GMO to nazwa określająca organizmy modyfikowane genetycznie. Są to produkty, które zostały zmienione dzięki możliwościom inżynierii genetycznej. To jedno z największych zagrożeń naszej cywilizacji. Produkty GMO mogą mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy oraz zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego i nerwowego. Warzywa ekologiczne są wolne od GMO i nie zawierają także pochodnych im składników.
Brak negatywnego wpływu uprawy warzyw ekologicznych na środowisko naturalne
Ekologiczne uprawy to nie tylko cenne źródło warzyw i owoców zawierających wartościowe składniki odżywcze. To także wyraz dbałości o środowisko naturalne. Rolnictwo konwencjonalne jest nastawione na aspekt ekonomiczny. Priorytetem cyklu produkcyjnego jest maksymalizacja plonów. Cel ten osiąga się przez stosowanie nawozów mineralnych, syntetycznych regulatorów wzrostu oraz chemicznych środków ochrony roślin. Uprawy ekologiczne są nastawione na optymalizację plonu z wykluczeniem wszystkiego, co sztuczne i chemiczne.
Ekspansywne rolnictwo konwencjonalne przyczynia się do degradacji i zanieczyszczenia środowiska. Uprawy ekologiczne są nastawione na ochronę zasobów przyrody oraz wspieranie naturalnego ekosystemu. Jednocześnie dbają o odpowiedzialne wykorzystanie energii oraz zasobów naturalnych. Rolnictwo ekologiczne przyczynia się do zachowania różnorodności biologicznej.
Warzywa ekologiczne świeże – dlaczego żywność ekologiczna jest droższa?
Świeże warzywa ekologiczne są droższe od ich konwencjonalnych odpowiedników. Różnica nie wynika jednakże z wyższej marży. Na cenę warzyw ekologicznych składa się kilka czynników:
Coroczna certyfikacja
Gospodarstwa ekologiczne oraz przetwórnie, które wytwarzają żywność i produkty ekologiczne podlegają corocznym inspekcjom jednostek certyfikujących. Wysokość opłat za przeprowadzenie procesu certyfikacji jest zależna od powierzchni użytków rolnych. W niektórych przypadkach koszt certyfikacji zależy od wielkości gospodarstwa, ilości działek rolnych, odległości pomiędzy działkami, ilości wyodrębnionych jednostek produkcyjnych czy wielkości produkcji w zakładzie. Całkowite koszty corocznej certyfikacji mogą oscylować w granicach kilku do kilkunastu tysięcy złotych.
Uprawa bez pestycydów i chemii
Uprawa roślin bez używania dodatkowych nawozów sztucznych sprawia, że w warzywach ekologicznych znajduje się większa ilość przeciwutleniaczy. Niestety jednocześnie plony z takich upraw zmniejszają się o 30-40%. Wysokie koszty produkcji ekologicznej żywności wynikają także ze specyfiki samego procesu produkcji. Wiele prac jak pielenie czy zbieranie szkodników jest wykonywanych ręcznie.
Transport
Większość producentów warzyw ekologicznych to stosunkowo małe firmy. Transport stanowi dla nich ogromny procent całkowitych kosztów. Jednocześnie takie gospodarstwa nie przynoszą dużych przychodów. Dlatego wydatki na transport w prosty sposób przekładają się na wyższe ceny produktów ekologicznych.
Wysokie ryzyko
Uprawa warzyw ekologicznych jest obarczona wysokim ryzykiem w porównaniu do produktów konwencjonalnych. Gospodarstwa są narażone na działanie różnych patogenów. Producent ma możliwość podjęcia jedynie działań interwencyjnych, które ograniczają się do zastosowania środków fizycznych i biologicznych. Dozwolone jest użycie jedynie preparatów wirusowych lub bakteryjnych, pułapek feromonowych oraz wyciągów roślinnych.
Koszty produkcji, kontroli oraz certyfikacji upraw ekologicznych wyraźnie przewyższają analogiczne wydatki towarzyszące procesowi produkcji na uprawach konwencjonalnych. Właśnie to w głównej mierze przekłada się na cenę, jaką musi zapłacić konsument za warzywa ekologiczne.
Świeże warzywa ekologiczne są mniej efektowne wizualnie od ich konwencjonalnych odpowiedników. Wynika to bezpośrednio ze sposobu ich uprawy. Jednocześnie zachowują o wiele więcej składników odżywczych wartościowych dla organizmu człowieka. Ponadto nie zawierają szkodliwych związków chemicznych. To zalety, które z nawiązką rekompensują mniej atrakcyjny wygląd zewnętrzny, który w praktyce nie ma żadnego znaczenia.
Czy wiesz, że…
…w walce ze szkodnikami na uprawach ekologicznych można stosować wyłącznie naturalne metody i substancje. Na tej liście znajduje się .in.:
preparat z czosnku, który jest stosowany na mszyce, przędziorki, połyśnicę marchwiankę, wielkopąkowca porzeczkowego oraz do zwalczania chorób bakteryjnych i grzybiczych,
preparat z wrotyczu, który służy do zwalczania pchełek, rośliniarek, mrówek, kwiaciaków, mączlika szklarniowego, roztoczy truskawkowca i opuchlaka truskawkowca,
preparat z cebuli, który pomaga zwalczać miodówki, mszyce, przędziorki i skoczki,
preparat z tytoniu, który ułatwia walkę z mszycami, przędziorkami, miodówkami, wciornastkami oraz mączlikiem szklarniowym.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.