ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

BIO BIO Olej z kokosa

  • promocja

Olej kokosowy

Olej kokosowy to roślinny tłuszcz pozyskany z miąższu orzecha palmy kokosowej, zamiennie nazywany „masłem” kokosowym. Uznany na świecie za superfoods, czyli żywność szczególnie wartościową dla zdrowia, gdyż faktycznie jest jednym z najzdrowszych tłuszczy. Ponadto świetnie sprawdza się również w kosmetyce. Ma postać stałej, białej masy, która powyżej 25 stopni Celsjusza upłynnia się nabierając delikatnie żółtawego koloru.

Rodzaje ekologicznego oleju kokosowego

Na pólkach sklepowych znaleźć możemy dwa główne typy oleju z kokosa:

  • nierafinowany czyli virgin, tłoczony mechanicznie na zimno z zachowanym smakiem oraz aromatem orzechów kokosowych

  • bezwonny, neutralny - w produkcji ekologicznej pozbawiony smaku i zapachu przy użyciu pary wodnej. Nie jest to olej rafinowany chemiczne, jak to się dzieje w produkcji konwencjonalnej.

Olej kokosowy - jak spożywać?

Ekologiczny olej kokosowy virgin najlepszy jest do spożycia na zimno, świetny jako zamiennik masła i margaryny lub np. dodatek do shake-ów. Olej kokosowy neutralny świetnie sprawdza się na patelni i w wypiekach zastępując tradycyjne w polskiej kuchni tłuszcze. Do smażenia i pieczenia jest zdecydowanie najbezpieczniejszym rozwiązaniem, gdyż to tłuszcz nasycony, który nie utleni się pod wpływem wysokiej temperatury ani nie zjełczeje. (punkt dymienia to 175 stopni) W związku z czym nie „wyprodukuje” nam w potrawie tłuszczy trans.

olej kokosowy ekologiczny

Wartości oleju kokosowego

90% nasyconych kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym ekologicznym to kwas laurynowy słynący z działania przeciwgrzybiczego (np. pomaga ograniczyć przerost Candidy) oraz antybakteryjnego, dlatego olej z kokosa BIO jest szeroko stosowany w zapobieganiu próchnicy i przy infekcjach jamy ustnej oraz przeciwwirusowego np. pomaga zwalczać opryszczkę. Ale to nie koniec jego zbawiennego wpływu na jamę ustną. Tłuszcz kokosowy w połączeniu z sodą świetnie wybiela zęby!

Olej kokosowy ekologiczny to źródło wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu, sodu oraz cynku a także witaminy E, B2, B6, C i K oraz kwasu foliowego i średniołańcuchowych trójglicerydów (z ang. MCT), których jest w nim aż 68%.

Do tej pory dowiedziono, że tłuszcz z kokosów świetnie wspomaga walkę z nadmierną tkanką tłuszczową, również tą w postaci tłuszczu wisceralnego, gdyż ulega on natychmiastowemu trawieniu z pominięciem udziału insuliny i zamianie w natychmiastową energię. Nie jest zaś odkładany na zapas i przyspiesza przemianę materii :)

Masło kokosowe jest z powodzeniem stosowane w leczeniu zaburzeń wchłaniania oraz wzmacniania osób niedożywionych np. starszych lub wcześniaków. Wspomaga regulujację poziomu cholesterolu i usprawnia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ponieważ zawarte w ekologicznym oleju kokosowym średniołańcuchowe trójglirydy zwiększają produkcję ciał ketonowych w mózgu, łagodzi on objawy chorób neurologicznych m.in., choroby Alzheimera oraz Parkinsona poprawiając funkcje poznawcze. Jest szczególnie pomocny w okresie menopauzy, gdyż wspomaga równowagę poziomu estrogenu, ale również opóźnia postęp osteoporozy zwiększając wchłanianie wapnia w jelitach.

Zastosowany na skórę przyspiesza powstawanie nowego nabłonka na ranach stymulując produkcję włókien kolagenowych.

Orzechy kokosowe są podstawą wyżywienia ludności wielu rejonów świata, cieszącej się zdrowiem i witalnością, np. na wyspach Południowego Pacyfiku.

Olej kokosowy BIO w kosmetyce

Poza zastosowaniem spożywczym, nie można pominąć ekologicznego oleju kokosowego w kosmetyce, zarówno jako składnik licznych produktów drogeryjnych, jak i jako samodzielny specyfik stosowany w pielęgnacji skóry i włosów. Tutaj najlepiej sprawdza się wersja virgin, która prócz bogactwa składników odżywczych dostarczy nam również wrażeń zapachowych przenosząc nas oczyma wyobraźni na malownicze tropikalne plaże ;)

Jest produktem dobrze tolerowanym przez skórę łuszczycową i atopową. Jako zamiennik balsamu do ciała wspaniale nawilży spragnioną skórę, zregeneruje i ureguluje pracę gruczołów łojowych. Posłuży jako łagodny filtr słoneczny (SPF 10) i złagodzi oparzenia. Nie zawiedzie również przy masażu.

Doskonale poradzi sobie przy demakijażu, ale twarz wdzięczna będzie ponadto za likwidowanie cieni i worków pod oczyma oraz wygładzenie drobnych zmarszczek.

Przez wiele włoso-maniaczek olej kokosowy ekologiczny jest uwielbiany do tzw olejowania włosów, zabiegu z którego nigdy nie rezygnują Hinduski słynące z mocnych, lśniących i zdrowych włosów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium