Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Orzechy włoskie bez glutenu

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Bezglutenowe orzechy włoskie

Orzechy włoskie docenia się za walory smakowe, właściwości odżywcze i prozdrowotne. Często mówi się również o tym, że orzechy włoskie z wyglądu są podobne do ludzkiego mózgu. Pewne jest to, że te orzechy są bardzo korzystne dla jego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się dlaczego warto sięgnąć po orzechy włoskie bezglutenowe, nawet wtedy, gdy nie cierpisz na nietolerancję glutenu.

Co zawierają włoskie orzechy?

Wartościowe właściwości orzechy włoskie bezglutenowe zawdzięczają wielu witaminom, składnikom mineralnym oraz niezbędnym tłuszczom. Większość z nich to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym należący do omega-3 kwas alfa-linolenowy (ALA). Orzechy włoskie bezglutenowe mają tego składnika najwięcej ze wszystkich orzechów. Tak samo, jak sok z granatu, orzechy włoskie bezglutenowe mają w swoim składzie wiele związków chemicznych o działaniu antyoksydacyjnym. Są to między innymi: kwasy fenolowe, flawonoidy, tokoferole oraz sterole i taniny. Orzechy włoskie zawierają w sobie również bardzo wiele białka, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Są źródłem łatwo przyswajalnych przez organizm składników mineralnych, takich jak na przykład: żelazo, magnez, sód, czy potas.

Jakie witaminy są w orzechach włoskich bezglutenowych?

Orzechy włoskie bezglutenowe, tak samo, jak pozostałe orzechy, mają w sobie bardzo duże ilości witaminy E, czyli witaminy młodości. Występuje ona w formie gamma-tokoferolu. Wykazuje wysoki potencjał antyoksydacyjny, czyli przeciwstarzeniowy. Może między innymi zapobiegać utlenianiu lipidów w błonach komórkowych. W orzechach włoskich bezglutenowych znajdują się również witaminy z grupy B. Bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i dobrego samopoczucia psychicznego jest witamina B6. W orzechach włoskich bezglutenowych znajduje się również kwas foliowy, czyli witamina B9 o bardzo zbliżonych właściwościach. Te orzechy są również bogate w witaminę A i C.

Jakie wartości odżywcze mają orzechy włoskie bezglutenowe?

  • Wartość energetyczna: 654 kcal
  • Białko – 15,23 g
  • Tłuszcz-65,21 g
  • Węglowodany – 13,71 g
  • Błonnik – 6,7 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone: 6,126 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 8,933 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 47,174 g

Witaminy w orzechach włoskich:

  • Witamina C – 1,3 mg
  • Tiamina – 0,341 mg
  • Ryboflawina – 0,15 mg
  • Niacyna – 1,125 mg
  • Witamina B6 – 0,537 mg
  • Kwas foliowy – 98 µg
  • Witamina A – 20 IU
  • Witamina E – 0,7 mg
  • Witamina K – 2,7 µg

Minerały we włoskich orzechach:

  • Wapń – 98 mg
  • Żelazo – 2,91 mg
  • Magnez – 158 mg
  • Fosfor – 346 mg
  • Potas – 441 mg
  • Cynk – 3.09 mg
  • Sód – 2 mg

Jaka jest kaloryczność orzechów włoskich bezglutenowych?

Tak samo, jak w przypadku pozostałych dostępnych w sklepach orzechów, ich kaloryczność wynika przede wszystkim z wysokiej ilości tłuszczów. One w bardzo dużym stopniu zwiększają ogólną kaloryczność orzechów włoskich bezglutenowych. Średnia wartość energetyczna 100 gramów nasion osłoniętych łupiną wynosi od 553 do 718 kcal/100 g. Orzechy włoskie mogą jeść nawet osoby dbające o linię, ale w ograniczonych ilościach. Szkoda rezygnować z właściwości prozdrowotnych, które oferują nam orzechy włoskie bezglutenowe.

orzechy włoskie bezglutenowe

Orzech włoski bezglutenowy – zastosowanie

Orzechy włoskie są nie tylko wartościowe pod względem odżywczym, ale również sycące. To dobry wybór dla osób wykonujących intensywną pracę umysłową, czy fizyczną. Orzechy włoskie bezglutenowe występują w wielu przepisach. Ich zadaniem jest przełamanie słodkiego smaku owoców, czy słonego serów. Można je dodawać również do różnego rodzaju sałatek i koktajli. Razem z rodzynkami, kokosem i czekoladą, orzechy włoskie bezglutenowe możesz dodawać do różnego rodzaju deserów. Orzechy w połączeniu z miodem i cynamonem będą stanowiły podstawę do przyrządzenia w domu zdrowej przekąski. Wystarczy, że wszystkie te składniki przez chwilę podprażysz w piekarniku. Poczekaj aż ostygnie i możesz cieszyć się ich smakiem.

Orzechy włoskie – zalety

Jedną z najważniejszych zalet orzechów włoskich bezglutenowych jest ich wysoka zawartość odżywcza. Mają one również korzystny, pożądany w codziennej diecie, stosunek kwasów omega-6 do omega-3, wynoszący 4:1. Kolejnym atutem orzechów włoskich bezglutenowych jest wysoka zawartość białka, kwasów wielonienasyconych i związków fenolowych. Te ostatnie spośród wymienionych mają silne działanie przeciwutleniające. Orzechy włoskie bezglutenowe tak samo zresztą, jak wszystkie inne orzechy, nie są najtańszymi produktami spożywczymi. Jednak rekompensuje to ich wartość odżywcza. Orzechy możesz jeść bezpośrednio z opakowania i nie wymagają one wcześniejszej obróbki termicznej. Możesz je traktować jako przekąskę między posiłkami lub samodzielne danie, jeżeli jesteś na diecie odchudzającej.

Czy wiesz, że …

… idealna temperatura do przechowywania orzechów włoskich wynosi od -3 do 0 °C przy niskiej wilgotności. To ważne ponieważ zakażenie pleśnią powoduje wytwarzanie aflatoksyny – silnego czynnika rakotwórczego. Partię orzechów zaatakowanych przez pleśń należy w całości wyrzucić.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800