Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Płatki jaglane bez glutenu

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Bezglutenowe płatki jaglane

Płatki jaglane mają wiele zalet. Nie mają w sobie glutenu. Za to obfitują w ważne dla zdrowia witaminy z grupy B i składniki mineralne. Ich jedzenie dodaje sił i energii. Najczęściej przygotowuje się z nich jaglankę lub spożywa bez wcześniejszej obróbki termicznej. Płatki jaglane bezglutenowe wyjątkowo dobrze smakują w połączeniu z jogurtem lub owocami. Zobacz, jakie są ich właściwości.

Jak powstają płatki jaglane bezglutenowe?

Płatki jaglane bezglutenowe otrzymuje się przez zgniecenie całego ziarna prosa. Warto dodać, że jest to jedno z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka. Proso wyróżnia się chrupkością i neutralnym smakiem. To jego zaleta, ponieważ dzięki temu, możesz je dodawać do bardzo wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnym. Możesz je jeść samodzielnie i wtedy będą stanowiły pełnowartościowy posiłek. Kolejnym sposobem jest dodawanie płatków jaglanych bezglutenowych do zdrowych ciasteczek i batoników.

Jakie właściwości prozdrowotne mają płatki jaglane bezglutenowe?

Płatki jaglane bezglutenowe zawierają w swoim składzie bardzo wiele węglowodanów złożonych. To jedno z najważniejszych źródeł energii. W tych zdrowych płatkach znajdziesz również witaminy z grupy B, w szczególności witaminę B1, B2, niacynę i foliany. W płatkach jaglanych są również składniki mineralne, takie jak na przykład miedź, fosfor, żelazo i magnez. To też źródło witaminy E, ale nie ma jej zbyt wiele w składzie.

Płatki jaglane bezglutenowe mają właściwości alkaiczne. Oznacza to, że mogą być pomocne w utrzymaniu równowagi kwasowo- zasadowej w organizmie. Witaminy z grupy B mogą natomiast być pomocne w zwalczaniu nadmiernego stresu, czy przemęczenia. Mogą one również pozytywnie wpływać na skórę włosy i paznokcie. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, płatki jaglane bezglutenowe są bardzo sycące i mogą zapobiegać napadom głodu. Obecny z nich błonnik pokarmowy może się przyczyniać do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i ułatwiać wypróżnianie. Magnez znajdujący się w tego rodzaju płatkach jest bardzo ważnym składnikiem dla osób regularnie uprawiających sport, ponieważ mogą one przyczyniać się do szybszej regeneracji mięśni po treningu. Cynk występujący w płatkach jaglanych bezglutenowych ma właściwości antyoksydacyjne, czyli opóźniające przedwczesne starzenie się organizmu.

Płatki jaglane - czy mają gluten?

Płatki jaglane to produkt spożywczy naturalnie nie zawierający glutenu. Jednak nie każde płatki są bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję na gluten. Powinny one wybierać wyłącznie płatki jaglane oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. To dowód, że zostały przebadane na obecność glutenu i nie dostał się on do nich w procesie produkcji.

Płatki jaglane bezglutenowe są odpowiednim wyborem dla osób będących na diecie odchudzającej, mających problemy z układem pokarmowym, dla dzieci i młodzieży. Kto powinien uważać na płatki jaglane bezglutenowe? To produkt spożywczy niewskazany dla osób, które powinny kontrolować poziom cukru we krwi, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny.

płatki jaglane bezglutenowe

Jakie jest zastosowanie płatków jaglanych bezglutenowych?

Płatki jaglane bezglutenowe to bardzo dobra opcja na śniadanie. Możesz z nich przygotować na przykład zaspokajającą na długo głód granolę lub muesli. Bardzo dobrze będą smakowały na przykład w połączeniu z suszonymi owocami, pestkami dyni, jogurtem, czy świeżymi owocami.

Jaglankę możesz ugotować na mleku krowim, mleku roślinnym lub na wodzie. Pamiętaj o dodaniu do nich swoich ulubionych składników. Mogą być one takie same, jak do tradycyjnej owsianki. Płatki jaglane bezglutenowe bardzo dobrze pasują również do różnego rodzaju koktajli.

Z ich dodatkiem możesz przygotować również pyszne ciasteczka, pancakes, muffinki, puddingi owocowe, czy kleiki dla najmłodszych. Ciekawym zastosowaniem płatków jaglanych bezglutenowych jest dodawanie ich do panierki do mięs.

Czym różnią się płatki jaglane bezglutenowe od kaszy?

Płatki jaglane bezglutenowe otrzymuje się przez obróbkę termiczną ziaren prosa. Inaczej kaszy jaglanej. Cały ten proces jest wyjątkowo inwazyjny. Głównie przez bardzo wysoką temperaturę pary. Wynosi ona około 90 stopni Celsjusza. Kolejne etapy produkowania tych płatków to: czyszczenie, suszenie i przebieranie.

Wszystko to powoduje, że wytworzone płatki charakteryzują się bardzo wysokim poziomem przetworzenia. Ma to znaczący wpływ na ich skład. Płatki jaglane bezglutenowe mają w sobie o wiele mniej błonnika i tłuszczu niż kasza jaglana. To sprawia, że łatwiej je strawić. Są odpowiednie nawet dla osób na diecie lekkostrawnej. Natomiast w kaszy jaglanej, ze względu na to, że jest mniej przetworzonym produktem spożywczym znajduje się bardzo dużo błonnika, żelaza oraz lecytyny.

Czy wiesz, że ...

... w Indiach płatki jaglane stosuje się zamiennie z ryżowymi do przygotowania słonego przysmaku zwanego 'chivda'. Są to płatki pieczone na blasze lub smażone wraz z orzechami oraz przyprawami. Chrupiąca mieszanka podaje się w Indiach również jako przekąskę do herbaty.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800