Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Cukier Waniliowy BIO 70 g Royal Brand
Cukier Waniliowy BIO 70 g Royal Brand
9,19 zł
szt.
Cukier Waniliowy BIO 20 g Amylon
Cukier Waniliowy BIO 20 g Amylon
3,79 zł 1,99 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Cukier Waniliowy

Cukier waniliowy

Wanilia to bardzo popularny składnik. Znajdziesz ją w wielu produktach powszechnie dostępnych w sklepach spożywczych. Wanilia jest jedną z najbardziej kosztownych przypraw na świecie. Wynika to z ilości pracy i czasu, jaki trzeba poświęcić na jej uprawę. Dlatego o wiele łatwiej jest kupić produkt z zamiennikiem wanilii. Jednym z nich jest cukier waniliowy. Doskonale nadaje się między innymi do domowych wypieków, czy różnego rodzaju deserów. Cukier waniliowy ma zupełnie inny aromat i smak niż cukier wanilinowy. Jakie właściwości ma cukier waniliowy? Jak możesz samodzielnie przygotować go w domu?

Czym jest wanilia?

Wanilia to jedna z bardzo wielu odmian storczyków. Do tworzenia przypraw jest odpowiednia tylko jedna odmiana – wanilia płaskolistna. Potrafi dorosnąć nawet do 15 metrów wysokości. Ma duże liście i słabo rozwinięty system korzeniowy.

Wanilia ma naprawdę wspaniałe kwiaty z woskowym połyskiem. Są duże i zachwycająco pachną. Wanilia może kwitnąć od dwóch do trzech lat. To sprawia, że jej cena jest naprawdę wysoka.

Wanilia wydaje owoce nazywane laskami wanilii. Są to nasienne torebki w formie strąków. Można je jeść. Zbiera się je gdy są zielone i jeszcze nie do końca dojrzałe. Później laski wanilii się suszy i odpowiednio przygotowuje. Na końcowym etapie można ją już jeść lub dodawać do ulubionych potraw.

Cukier waniliowy naturalnym składnikiem, który sprawia, że dania są słodkie i mają niezapomniany aromat. Aby wyprodukować jeden kilogram wanilii, to niezbędne jest zapylenie ponad 600 kwiatów. Uprawa wanilii na większości etapów odbywa się ręcznie (zbieranie, sortowanie przypraw).

Wanilia jest dostępna w kilku wariantach. Mogą to być pojedyncze laski, proszek albo cukier waniliowy. W produktach spożywczych często zamiast naturalnych przypraw mamy ich syntetyczne zamienniki. Wszystko po to, aby obniżyć ogólną cenę produktu.

cukier waniliowy

Różnica między cukrem waniliowym a cukrem wanilinowym?

Cukier wanilinowy to produkt spożywczy na bazie etylowaniliny. Jest to mieszanka cukru oraz waniliny. Ta substancja to syntetyczny zamiennik naturalnej rośliny. Naukowcy w XIX wieku opracowali metodę jego pozyskiwania. Etylowanilina decyduje o zapachu i smaku wanilii. Dla przemysłu spożywczego była niezwykle pomocna, ponieważ w ten sposób była możliwość zmniejsza kosztów produkcji asortymentu zawierającego wanilię.
Cukier waniliowy to natomiast mieszanka cukru oraz prawdziwej wanilii. 

Cukier waniliowy a cukier wanilinowy – który wybrać?

Oba te produkty spożywcze w bardzo dużym stopniu się od siebie różnią. Cukier waniliowy jest złożony wyłącznie z cukru, wanilii lub ekstraktu waniliowego. Znajduje się w nim minimum 27 procent wanilii. Cukier wanilinowy składa się z cukru, waniliny lub etylowaniliny.

Naturalne laski wanilii mogą bardzo korzystnie oddziaływać na ludzki organizm. Mogą między innymi przyczyniać się do: wzmacniania mięśnia sercowego, poprawiania kondycji psychicznej, ograniczenia apetytu na słodycze. Co ciekawe, laska wanilii może mieć nawet właściwości przeciwgorączkowe. Natomiast sztucznie produkowana wanilina może powodować podrażnienie skóry, jelit i żołądka. Znalazła się nawet na liście niebezpiecznych związków chemicznych (NIH). Europejskie Biuro Chemiczne oznaczyło ją symbolem R22 (szkodzi po połknięciu). Pewnie teraz już bardzo dobrze wiesz, która z tych dwóch substancji jest bardziej korzystna dla Twojego zdrowia.

Jakie zastosowania ma cukier waniliowy?

Cukier waniliowy jest stosowany w przemyśle spożywczym w postaci przyprawy. Dodaje się go między innymi do: lodów, budyniów, mleka, ciast, kremów czy ciast. Cukier waniliowy ekologiczny wspaniale komponuje się również z potrawami wytrawnymi. Jednak tutaj nie możesz przesadzać z jej ilością. Odrobina przyprawy naprawdę wystarczy. To bardzo dobry dodatek między innymi do dziczyzny oraz do drobiu. Cukier waniliowy BIO podnosi walory smakowe i zapachowe przygotowywanych dań.

Cukier waniliowy BIO najczęściej dodaje się do słodkich wypieków. To odpowiedni dodatek na przykład do ciastek, ciasta drożdżowego, masy serowej lub ucieranej babki. Dzięki niemu, ciasto jest słodsze, a jego przyjemny aromat rozchodzi się po całym domu. Ekologiczny cukier waniliowy jest prosty w dawkowaniu oraz w użytkowaniu. Na pewno jest prostszy w obsłudze niż świeża laska wanilii lub esencja waniliowa. W przypadku tej pierwszej konieczne jest rozcięcie laski wanilii i wyjęcie ziarenek.

Czy wiesz, że …

… w 2006 roku grupa japońskich badaczy prowadzona przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania z kału bydła domowego waniliny. Wykorzystywanie tej metody miało być bardziej ekonomiczne, niż otrzymywanie tej substancji z naturalnej wanilii. Na szczęście ta metoda produkcji cukru wanilinowego się nie rozpowszechniła.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800