Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Płatki żytnie

Płatki żytnie

Płatki żytnie to jeden z najlepszych 'przyjaciół' osób, które utrzymują dietę redukcyjną i chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To jeden z najpopularniejszych wyborów wśród osób aktywnych fizycznie oraz sportowców. Produkt ten jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, a także witamin i składników mineralnych. Warto je wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu, aby cieszyć się ich właściwościami profilaktycznymi. Z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że żyto jest zbożem o pozytywnych walorach dietetycznych i żywieniowych. Dostarcza organizmowi cennych substancji, a także daje siłę i energię do działania. Płatki żytnie produkowane są z łuskanych ziaren żyta. Produkt ten jest idealną propozycją na śniadanie oraz zdrową przekąskę.

Jak się wytwarza płatki żytnie?

BIO płatki żytnie produkuje się z obłuskanego ziarna żyta. Najczęściej ziarno jest prażone, a następnie walcowane. W taki właśnie sposób uzyskuje charakterystyczny kształt. Czasami na etykietach produktów znajduje się również informacja, że płatki zostały wyprodukowane w procesie miażdżenia pełnych ziaren, które nie zostały wcześniej poddane obróbce termicznej. Żytnie płatki BIO mogą powstać także z ciasta z mieszkanek różnych mąk żytnich. Bez względu na sposób produkcji powinny być jednak chrupkie, o charakterystycznym, zbożowym aromacie oraz wyrazistym smaku. Można je kupić w torebkach pakowanych w różne pojemności. Najlepiej wybierać produkty dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

Walory płatków żytnich

Popularność płatków zbożowych wynika przede wszystkim z szeregu ich drogocennych właściwości. Jest to produkt zdrowy, bogaty w cenne składniki mineralne takie jak m.in.: magnez, potas, wapń, bor, cynk, fosfor, fluor, jod, miedź, chrom, sód, mangan, kobalt oraz żelazo. Nie zapominajmy również o bogactwie witamin w tym: witamin z grupy B (B3, B5, B8, B9) oraz witaminie E oraz PP. Dodatkowo zawarte w produkcie lignany są korzystne z punktu widzenia profilaktyki raka piersi, prostaty i okrężnicy, a także chorób systemu sercowo-naczyniowego.

Ekologiczne płatki żytnie to również źródło błonnika pokarmowego, który jest składnikiem balastowym. Substancja ta pozytywnie wpływa na pracę jelit, zapobiega zaparciom, a także doceniana jest w profilaktyce – chroni jelito grube. Po spożyciu posiłku uczucie sytości utrzymuje się przez długi czas. Błonnik reguluje przemianę materii, co jest szczególnie istotne z punktu widzenia osób dbających o smukłą sylwetkę. Żytnie płatki pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi. Zbyt wysoki poziom tego związku może prowadzić do rozwoju m.in. miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. 100 g płatków zbożowych dostarcza organizmowi ok. 360 kcal.

Płatki żytnie

Wartości odżywcze płatków żytnich w 100 gramach:

Energia: 1378 kJ / 358 kcal
Tłuszcz: 1,8 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4 g
Węglowodany: 62 g,
- w tym cukry - 1 g
Białko: 8,9 g
Sól: 0,1 g

Czy płatki żytnie są zdrowe?

Dieta z ekologicznymi płatkami żytnimi doceniana jest nie tylko za szereg wspomnianych powyżej właściwości odżywczych. To przede wszystkim stosunkowo niska kaloryczność, dzięki czemu mogą jeść je osoby, które są na diecie redukcyjnej. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego perystaltyka jelit zostaje pobudzona. Głód zostaje zaspokojony na długi czas, co ogranicza ochotę sięgnięcia po przekąskę.

Zawarte w płatkach lignany są podobne budową do ludzkich estrogenów, dlatego też mogą korzystnie wpływać na gospodarkę hormonalną. Z niektórych badań wynika, że mogą one również minimalizować ryzyko zachorowania na osteoporozę. Wspierają one także budowę tkanki mięśniowej. Ponadto produkt ten może posłużyć jako zdrowa, smaczna przekąska – jedzona bez wyrzutów sumienia. Zawarte w nim składniki odżywcze pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego i mózgu, a także na stan skóry, włosów i paznokci. Płatki z ziaren żyta uchodzą za naturalny optymizator poziomu cukru we krwi, dzięki czemu, po konsultacji z lekarzem, mogą je spożywać m.in. osoby cierpiące na cukrzycę.

Pamiętajmy jednak o tym, że płatki żytnie BIO nie są produktem bezglutenowym. Dlatego też nie powinny ich spożywać osoby z nietolerancją na ten składnik oraz celiakią. W ich przypadku najbezpieczniej jest zdecydować się na płatki bezglutenowe.

Jak spożywać płatki żytnie?

Żytnie płatki najczęściej stanowią podstawę pożywnego śniadania. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać je również w innych potrawach. Zdrowe dania z płatkami żytnimi to m.in. racuchy, omlety, sałatki, gulasze, zupy warzywne, zupy mleczne oraz koktajle owocowo-warzywne. Sprawdzą się również jako dodatek do wypieków (np. ciasteczek, ciasta, chleba, domowych batonów). W podstawowej wersji doskonale smakują z owocami (świeżymi, suszonymi), bakaliami, jogurtem, maślanką oraz mlekiem. Czasami wykorzystywane są jako panierka do mięs i warzyw czy też dodatek do puddingów.

Czy wiesz, że…

… żyto znane było ponad 6600 lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie. Gdy dotarło do Europy, szybko zyskało na znaczeniu ze względu na niewielkie wymagania uprawowe i wysoką odporność na warunki klimatyczne. Z żyta produkowane są nie tylko płatki, ale również różnego typu mąka, kasze i otręby. Z mąki natomiast wypiekany jest pyszny i pożywny chleb.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800