Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO owocowe przeciery

Przeciery owocowe są polecane do pierwszego karmienia niemowląt. Przeciery z owoców są lekkostrawne i bardzo dobrze tolerowane przez organizm. Nawet w przypadku osób w starszym wieku. Sięganie po przeciery owocowe może korzystnie wpływać na odporność i trawienie. Warto swoją przygodę z przecierami owocowymi rozpocząć od tych z jabłek. Są delikatne w smaku, bardzo popularne i proste w przygotowaniu. Przeciery owocowe dzielą się na jednoskładnikowe oraz wieloskładnikowe. Te pierwsze mogą być przygotowane z  jabłek, gruszek, moreli, brzoskwiń. Natomiast przeciery owocowe wieloskładnikowe mogą zawierać takie połączenia, jak: banany i morele, lub jabłka i gruszki.

Przeciery owocowe – co warto wiedzieć?

Dla najmłodszych dzieci często przygotowuje się puree ziemniaczane. Możesz do niego dodawać suszone owoce, wiśnie, papaje, śliwki, truskawki i inne jagody. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do przecierów owocowych dołączać warzywa, w tym dynię lub marchewkę. Dobrze będą one smakowały też w połączeniu z twarogiem lub mlekiem. Jeżeli zależy Ci, aby otrzymać odpowiednią konsystencję przecieru, to możesz do niego dolać niewielką ilość ciepłej wody. Gdy robisz przecier owocowy dla swojego dziecka, to nie dodawaj cukru, ani jego zamienników.

Jak przygotować przecier owocowy?

Przecier owocowy dla siebie lub dla dziecka możesz przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na mieleniu lub miksowaniu w blenderze masy surowych owoców. Natomiast druga to początkowa obróbka cieplna, czyli po prostu gotowanie. Następny etap to dalsze blendowanie lub przecieranie przez sito. Bardzo ważny jest w tym przypadku sam proces mieszania. W dobrze zrobionym przecierze owocowym nie mogą pojawiać się grudki. Przecier z owoców powinieneś podać dziecku na godzinę lub pół godziny przed głównym posiłkiem. Nie podgrzewaj go! Przecier owocowy najlepiej smakuje, gdy ma temperaturę pokojową.

Jakie akcesoria będą Ci potrzebne do zrobienia przecieru?

Do przygotowania domowego przecieru owocowego będą Ci potrzebne następujące przybory kuchenne: mały rondel, sito, nóż, deska do krojenia, urządzenie do czyszczenia warzyw i owoców, kuter do warzyw, tarka, miska i mikser.

Jak przygotować owoce do przecieru?

Przeciery z owoców pojawiają się głównie w diecie dla niemowląt. Dlatego muszą być one przygotowywane z najwyższej jakości owoców. Należy je również poddać odpowiedniej obróbce przed zrobieniem z nich przecieru. Polega ona na tym, że owoce trzeba kilka razy umyć w gorącej wodzie. Najlepiej dodatkowo opłukać je wrzątkiem. Jest to również bardzo dobry sposób na błyskawiczne usunięcie skórek z owoców. Zawsze pamiętaj, aby dokładnie obrać owoce przed przygotowaniem z nich przecieru. Powinieneś również pozbyć się nasion i ogonków. Dopiero po drobnym posiekaniu owoców możesz przystąpić do przygotowywania właściwego przecieru owocowego.

Na co uważać przy robieniu przecierów owocowych?

Jeżeli chcesz przygotować przecier owocowy dla dziecka, to zawsze wybieraj najświeższe i najbardziej dojrzałe owoce. Przy rozpoczęciem robienia przecieru dokładnie obejrzyj i posegreguj je. Zepsute, przejrzałe, uszkodzone, zgniłe nie nadają się do dalszej obróbki.

Jeżeli Twoje dziecko ma skłonność do uczuleń, to lepiej zrób dla niebo przecier owocowy z zielonych lub żółtych jabłek. Ten przygotowany z czerwonych odmian może powodować wysypkę na skórze malucha. Koniecznie uważaj również na banany, bo mają one w sobie bardzo duże ilości cukru. Dlatego dzieci nie powinny spożywać ich w nadmiarze. Zresztą osoby dorosłe, które powinny uważać na poziom cukru we krwi, raczej też muszą się ich wystrzegać w przecierach owocowych.

Bez ograniczeń nie można jeść również przecieru owocowego ze śliwek, ponieważ ma on właściwości przeczyszczające. Szczególnie powinny na niego uważać osoby starsze i małe dzieci. Im dziecko jest starsze, tym może jeść więcej różnorodnych owoców. Można wprowadzić do jego diety, na przykład owoce jagodowe.

Jak gotować owoce na przecier?

Jeżeli musisz wstępnie zagotować owoce do przecieru, to nie rób tego zbyt długo. Zbyt długa obróbka cieplna, pozbawi owoce witamin, minerałów i innych, cennych składników odżywczych. Owoce należy gotować na małym ogniu, pod pokrywką. Nie ma sensu częste jej podnoszenie w czasie gotowania. To niczego nie przyspieszy.

Jak zakonserwować przecier owocowy?

Przeciery owocowe możesz również zakonserwować na zimę. Mogą Ci się one przydać w czasie przygotowywania wielu potraw i pieczenia. Gotowy przecier owocowy musisz przelać do czystych słoików i sterylizować. W zależności od potrzeb, możesz dodać do nich cukier. Przeciery owocowe to bardzo dobry wybór do deserów, w szczególności w sezonie jesienno-zimowym. Może je dodawać na przykład do gofrów, naleśników, deserów z bitą śmietaną, czy kanapek na słodko.

Czy wiesz, że…

…na świecie jest obecnie 10 tysięcy odmian jabłek! Są one drugim, po winogronach, najczęściej uprawianym gatunkiem owoców. Z soku jabłkowego można samodzielnie zrobić pyszne lody sorbetowe. Mango – rośnie na wiecznie zielonym drzewie, które żyje do 300 lat. W Indiach zwą je "owocem bogów".

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800