BIO ciastka owsiane
Czy wszystkie słodycze są niezdrowe? Na szczęście, nie! Sięgając w sklepie po ekologiczne ciasteczka owsiane lub samodzielnie przygotowując wypieki na bazie składników BIO, można cieszyć się deserami bez obawy o szczupłą sylwetkę i negatywny wpływ na organizm! Które ciastka owsiane wybrać, by słodka przekąska była nie tylko apetyczna, ale i wartościowa? Jakie połączenia smakowe skradną serce nawet największych łasuchów? Garść praktycznych informacji oraz sprawdzone przepisy czekają poniżej ciasteczek owsianych.
10,50 zł
15,68 zł
12,67 zł
12,70 zł
13,17 zł
12,67 zł
12,42 zł
12,42 zł
12,42 zł
12,95 zł
9,44 zł
Spis treści:
Czy wszystkie ciasteczka owsiane są zdrowe?
Każdy lubi czasem sięgnąć po coś słodkiego - również osoby dbające o prawidłowo zbilansowaną dietę, unikające cukru, borykające się z chorobami dietozależnymi lub chcące zachować na długie lata zgrabną figurę. Ciastka owsiane to dobry wybór, jednak nie wszystkie propozycje kuszące ze sklepowych półek zasługują na miano zdrowego produktu. Wiele z nich zawiera olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy, rafinowany cukier i konserwanty. To także prawdziwe bomby kaloryczne o wysokim indeksie glikemicznym. Chcąc uniknąć pomyłki, warto przed zakupem przeczytać skład produktu oraz skierować uwagę na ofertę sprzedawców wyrobów bio.
Gdzie kupić ciastka owsiane?
Najlepiej sięgać po ciasteczka owsiane pochodzące od zaufanych producentów. Sklepy ze zdrową żywnością posiadają szeroki asortyment słodyczy wytworzonych na bazie ekologicznych surowców i niezawierających szkodliwych dodatków. Każdy znajdzie coś dla siebie! Gwarantują również prawidłowe przechowywanie towaru, pozwalające zachować wartości odżywcze, cechy wizualne oraz walory smakowe wyrobów. Ważna jest też możliwość zapoznania się z pełnym składem produktu - etykiety w języku polskim, a także opis każdego z nich umieszczony na stronie internetowej, umożliwiają samodzielne sprawdzenie receptury, podkreślając tym samym rzetelność sprzedawcy.
Ciasteczka owsiane - pełnowartościowa przekąska
Ciastka owsiane od producentów żywności ekologicznej lub własnoręcznie przygotowane ze zdrowych składników to nie tylko słodycze, ale też dobre źródło cennych substancji odżywczych. Ze względu dużą ilość pochodzącego z płatków owsianych błonnika są sycące oraz mają pozytywny wpływ na pracę całego organizmu.
Codzienna porcja wyrobów z owsa:
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu, redukując prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby układu krążenia,
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit, zapobiegając zaparciom,
- pozwala skuteczniej regulować stężenie cukru we krwi,
- dostarcza witamin z grupy B (tiaminy B1, kwasu pantotenowego B5) oraz E, a także cennych minerałów: krzemu, cynku, magnezu, fosforu, żelaza i wapnia.
Ciasteczka owsiane na bazie płatków wzbogacone o naturalne, niskokaloryczne dodatki stanowią zatem nie tylko smakowite urozmaicenie do kawy lub herbaty, ale też świetnie sprawdzą się jako odżywcza przekąska śniadaniowa dla małych i dużych łasuchów.
Czy ciastka owsiane tuczą?
Ogólnie rzecz biorąc, każdy regularnie przyjmowany nadmiar składników energetycznych, niezależnie od źródła, z którego pochodzą, zaowocuje dodatkowymi kilogramami. Ciasteczka owsiane, oprócz tego, że dostarczają tzw. dobrych kalorii (bo idących w parze z dużą ilością wartościowych substancji), mogą być dodatkowo fit. Wystarczy sięgnąć po produkt bez cukru albo słodzony erytrolem, ksylitolem lub stewią, a przy tym wzbogacony o naturalne spalacze tłuszczu, takie jak cynamon, imbir czy kurkumę.
Na diecie odchudzającej lepiej również unikać łakoci z dużą ilością orzechów i słodkich suszonych owoców czy oblanych grubą warstwą czekolady. Kierując się tymi zasadami, można wybrać odpowiednie niskokaloryczne wypieki, ale też łatwo i szybko przygotować je w domu.
Przepis na fit ciastka owsiane z jabłkami i cynamonem
Składniki:
- 150 g płatków owsianych górskich,
- 3 duże jabłka,
- 2 łyżki otrębów owsianych,
- 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru.
Sposób przygotowania:
- Jabłka pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nie trzeba obierać owoców).
- Płatki owsiane, otręby, starte jabłka, słodzik oraz przyprawy wymieszać i pozostawić na 15 min - w tym czasie owoce puszczą sok, spajając suche składniki mieszanki Następnie całość szybko wymieszać.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wykładać w równych odstępach masę owsianą, formując około 20 ciasteczek.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż ciastka się zarumienią.
Tak przygotowane fit ciasteczka owsiane to zdrowa, niskokaloryczna przekąska dla osób na diecie odchudzającej oraz zmagających się ze skokami cukru we krwi. Z powodzeniem mogą znaleźć się też w dziecięcej śniadaniówce, stanowiąc słodki element pożywnego, prawidłowo zbilansowanego posiłku.
Ciasteczka owsiane bez pieczenia
Brak piekarnika nie przekreśla możliwości przygotowania pysznych owsianych ciasteczek. To idealny prosty przepis do samodzielnego wykonania przez dzieci (warto, aby ktoś dorosły nadzorował proces ogrzewanie składników). Jako że najmłodsi chętniej jedzą własnoręcznie przyrządzone dania, te kakaowe łakocie mogą stać się sprytnym sposobem na wprowadzenie do ich diety zdrowych płatków owsianych i zastąpienie nimi konwencjonalnych słodyczy.
Przepis na ciastka owsiane bez pieczenia
Składniki:
- 200 g płatków owsianych (najlepiej pół na pół górskich i błyskawicznych),
- 100 g ksylitolu,
- 3 łyżki naturalnego ciemnego kakao,
- 125 ml mleka,
- 100 g oleju kokosowego,
- garść rodzynek.
Sposób przygotowania:
- Olej kokosowy, mleko, ksylitol i kakao umieścić w rondelku i powoli podgrzewać do otrzymania płynnej konsystencji wszystkich składników, często mieszając.
- Zdjąć rondelek z palnika, dodać płatki owsiane oraz rodzynki, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
- Na blachę lub deskę zabezpieczoną folią spożywczą albo wyłożoną matą silikonową wyłożyć porcjami masę owsianą, formując nieduże ciasteczka.
- Wstawić całość do lodówki - gdy ciastka stwardnieją, będą gotowe do jedzenia!
Ciastka owsiane z masłem orzechowym i suszonymi morelami
Idealne na podwieczorek.
Wiele osób nie wyobraża sobie filiżanki ulubionej herbaty lub aromatycznej kawy bez słodkiego akompaniamentu. Dzięki sięgnięciu po zdrowe smakołyki można cieszyć się tym przyjemnym rytuałem nie mając wyrzutów sumienia. Nuty orzechowe oraz owocowe doskonale współgrają z ciepłymi napojami, dlatego te ciasteczka owsiane zachwycą niejednego łasucha! Dodatkowo - ich przygotowanie jest bardzo szybkie i nieskomplikowane.
Przepis na ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i suszonymi morelami
Składniki:
- 200 g płatków owsianych,
- 100 g ksylitolu lub 130 g erytrolu,
- 4 łyżki masła orzechowego lub migdałowego,
- ½ szklanki posiekanych suszonych moreli,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane, słodzik, wybrane masło, jajko i sodę mieszać przy pomocy miksera lub malaksera do momentu dobrego połączenia się wszystkich składników. Następnie dodać pokrojone morele, a do mieszania używać już tylko silikonowej łopatki.
- Za pomocą łyżki stołowej wykładać porcjami mieszankę owsianą na blachę, wyścieloną uprzednio papierem do pieczenia. Formować równej wielkości ciasteczka.
- Ciastka piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do uzyskania złocistego koloru.
Chcąc dodać tym owsianym łakociom dodatkowej nuty słodkości, można udekorować je kroplami, rozpuszczonej wcześniej w kąpieli wodnej, białej czekolady, która wspaniale podkreśla smak i aromat suszonych moreli. Tak przygotowane ciasteczka będą stanowić wykwintny deser podany do filiżanki małej czarnej.
Ciasteczka owsiane z bananem
Szybka i odżywcza przekąska po treningu.
Odpowiednio zbilansowana dieta połączona z aktywnością fizyczną to klucz do zachowania zdrowia i dobrej kondycji na długie lata. Ważne jest, aby posiłek jedzony po ćwiczeniach był odżywczy, jednak zbytnio nie obciążał układu pokarmowego. Mimo swojej wysokiej energetyczności niewskazane są produkty zawierające dużo tłuszczu. Poleca się natomiast przekąski bogate w węglowodany i białko. Ciastka owsiane z bananem to wtedy strzał w dziesiątkę! Pozwalają szybko uzupełnić nadszarpnięte podczas treningu zasoby energetyczne, a przy tym dostarczają wielu wartościowych składników, np. potasu.
Przepis na ciasteczka owsiane z bananami i żurawiną
Składniki:
- 250 g płatków owsianych górskich,
- 4 duże dojrzałe banany,
- 2 łyżki posiekanych migdałów,
- 100 g pokrojonych daktyli,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 1 łyżka syropu z agawy bio.
Sposób przygotowania:
- Banany dokładnie rozgnieść w misce widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodać płatki owsiane, posiekane migdały, daktyle, żurawinę i syrop z agawy. Całość dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć masę na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, kształtując ciastka.
- Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut, aż ciasteczka zrobią się rumiane.
Ciastka owsiane z bakaliami i czekoladą
Porcja energii do zabrania na szlak.
Długie piesze wędrówki wymagają odpowiedniego przygotowanie - nie tylko kondycyjnego, ale też zaopatrzenia się we właściwy prowiant. Ważne, aby był lekkostrawny, a jednocześnie dostarczający dużo energii i pozostawiający na długo uczucie sytości. Do tego forma umożliwiająca posilanie się w marszu oraz brak konieczności podgrzewania czy przechowywania w lodówce. Ciasteczka owsiane z bakaliami i czekoladą, stanowiącą obowiązkowy element ekwipunku piechurów, to doskonała przekąska do wzięcia w góry!
Przepis na ciastka owsiane z bakaliami i czekoladą
Składniki:
- 220 g płatków owsianych górskich,
- 150 ml jogurtu greckiego bez cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- ½ szklanki posiekanych orzechów - laskowych, włoskich, nerkowców etc.,
- ½ szklanki suszonych owoców - rodzynek, daktyli, żurawiny, moreli, śliwek etc.,
- ½ szklanki nasion i pestek - słonecznika, dyni, chia etc.,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Za pomocą trzepaczki wymieszać jajko, olej, syrop klonowy i jogurt grecki do otrzymania masy o jednolitej konsystencji.
- Dodać płatki owsiane, orzechy, suszone owoce, pestki i nasiona. Wymieszać całość i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wszystko jeszcze raz przemieszać.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać masę porcjami o objętości 1 łyżki stołowej - formować ciastka jednolitej wielkości.
- Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około pół godziny, aż się zarumienią. Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach.
- Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wystudzone ciastka.
Ciasteczka owsiane dla osób o szczególnych wymaganiach - bezglutenowe i bezcukrowe
Produkty owsiane naturalnie należą do grupy spożywczej niezawierającej glutenu. Ze względu na specyfikę konwencjonalnego przetwórstwa zbóż, podczas którego dochodzi do mieszania niewielkich ilości różnych surowców, zdarza się, że poszczególne partie są zanieczyszczane niepożądanymi składnikami. Z tego powodu zalecane jest, aby osoby zmagające się z celiakią, wybierały produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Bezglutenowe ciastka owsiane można dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub wykonać samodzielnie w domu bazując na zaufanych składnikach.
Dieta diabetyków często wyklucza możliwość jedzenia deserów, ze względu na ryzyko wahania poziomu glukozy we krwi. Owsiane ciasteczka bez dodatku cukru wzbogacone zdrowym słodzikiem - erytrytolem, stewią lub ksylitolem to świetne, bezpieczne słodycze dla cukrzyków. Naturalna właściwość owsa do regulacji glikemii stanowi ich dodatkowy atut.
Krótko podsumowując, ciastka owsiane to przykład zdrowej odżywczej przekąski. Mogą po nie sięgać osoby na diecie redukcyjnej, intensywnie trenujące, z nietolerancją glutenu lub eliminujące biały cukier z codziennego menu. Świetnie sprawdzą się jako suchy prowiant na drogę, dodatek do popołudniowej kawy oraz wartościowe łakocie w szkolnym plecaku. Neutralny smak bazowego składnika, jakim jest owies, można dowolnie modyfikować poprzez rozmaite dodatki smakowe - bakalie, przyprawy korzenne, świeże i suszone owoce, masło orzechowe, kakao, wanilię, a także wiele innych. Owsiane ciasteczka można bez trudu kupić w sklepie ze zdrową żywnością, wykonać samemu albo aranżując zabawę w domową cukiernię - upiec je z dziećmi, wspierając tworzenie zdrowych nawyków każdego dnia!