Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Mąka z gryki

Mąka Gryczana

Mąka Gryczana

Gryka należy do rodziny rdestowatych i pochodzi z środkowej części Azji – po dzień dzisiejszy gryka cieszy się olbrzymią popularnością w Chinach. Znano ją już w 2000 r p.n.e. w Indiach, a do Europy przywędrowała w XIII-XV wieku.

W Polsce uprawiana jest od XV w., pojawiła się podobno za sprawą Tatarów, stąd nadano jej potoczne miano tatarka lub kasza tatarczana. Obecnie powierzchnia jej upraw to zaledwie 3% pól zajmowanych przez pszenicę.

Mąkę gryczaną wytwarza się z niepalonych, jasnobeżowych ziaren gryki. Sama mąka ma jasny, szarobrązowy kolor i podobnie jak mąka jaglana (również bezglutenowa) charakteryzuje się lekkim posmakiem goryczki.

Gryka świetnie znosi trudne warunki klimatyczne i dojrzewa na tyle szybko, że możliwe jest uzyskanie plonu dwa razu do roku.

Mąka gryczana dla wegan i wegetarian

Ekologiczna mąka gryczana polecana jest weganom i wegetarianom, ponieważ zawiera niezbędne dla organizmu aminokwasy obecne w białkach roślinnych: lizynę, tyrozynę, leucynę, izoleucynę oraz tryptofan. Ten ostatni wpływa na nasze dobre samopoczucie i prawidłową pracę serca. Lizyna oraz metionina odpowiedzialne są między innymi za produkcję przeciwciał, enzymów i hormonów, pomagają budować kolagen.

Mąka gryczana to nieocenione źródło błonnika, który ułatwia wypróżnianie, zapobiega zaparciom i oczyszcza jelita usuwając z nich toksyny. Błonnik dobrze wpływa też na błonę śluzową jelita, chroniąc ją przed nowotworami, zmniejsza poziom złego cholesterolu wiążąc kwasy żółciowe i zapobiega przed ponownym wchłanianiem się do okrężnicy.

Mąka gryczana to również bogate źródło przeciwutleniaczy, między innymi rutyna, katechina oraz tanina, które działają przeciwzapalnie oraz zapobiegają skrzepom krwi w żyłach, wspierając działanie dla układu sercowo-naczyniowego.

Mąka gryczana z witaminami w składzie

Gryka zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin (w tym witaminy D, E i witamin z grupy B) oraz składników mineralnych (magnez, cynk, miedź, mangan, żelazo, fosfor, potas, wapń). W 100 gramach ziarna znajdziemy aż 21 do 63 mg magnezu, który pomaga rozluźnić naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi.

Mąka gryczana zawiera również mangan, który utrzymuje mocne kości. Ułatwia również wchłanianie wapnia w organizmie i zapobiega osteoporozie (stan kruchości kości).

Wnikliwe badania dowiodły również, że w gryce znajdują się, m.in. kwas chlorogenowy, zmniejszający wchłanianie cukru; przeciwzapalna kwercetyna, poprawiająca przepływ wieńcowy witeksyna oraz inozytol obniżający ryzyko chorób metabolicznych, zalecany kobietom z zespołem jajników policystycznych.

Wartości odżywcze mąki gryczanej z pełnego ziarna w 100 gramach:

Energia: 1623 kJ / 384 kcal
Tłuszcz: 3,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 71 g
- w tym cukry: 2,6 g
Białko: 13 g
Sól: 0,03 g

Mąka gryczana naturalnie nie zawiera glutenu

Natomiast jest często magazynowana wraz z innymi produktami, zawierającymi gluten, dlatego osoby z ostrą nietolerancją glutenu powinny zawsze uważnie czytać informacje umieszczone na opakowaniu przez producenta, aby mieć pewność, że mąka będzie w pełni bezpieczna dla osób nietolerujących glutenu. Mąkę gryczaną bezglutenową znajdziesz również w naszym sklepie.

Mąka gryczana BIO będzie odpowiednia dla cukrzyka, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG 40).

Wspomaga również odchudzanie. Zawiera mniej kalorii od pszenicy czy ryżu - 100 g mąki gryczanej to wartość 335 kcal. Przy regularnym spożyciu może mieć znaczący udział w redukcji wagi.

Nie zawiera tłuszczów nasyconych i kontroluje napady objadania się, ułatwiając trawienie. Wysoka zawartość błonnika z kolei sprawia, że po jej zjedzeniu na długi utrzymuje się uczucie sytości.

Z uwagi na charakterystyczny smak, mąka gryczana ma tyluż amatorów, co przeciwników. Z upodobania do niej znani są głównie Azjaci: Chińczycy uwielbiają naleśniki, makaron i placki z gryki, w Korei popularna jest galaretka z mąki gryczanej , bulion z gryczanym makaronem, z kolei Japończycy z mąki gryczanej wytwarzają tradycyjny makaron Soba i kluski z fermentowanego ciasta Oyaki.

Gdzie stosowano mąkę gryczaną?

W Europie mieszkańcy Bretonii przyrządzają swoje naleśniki gryczane na wytrawnie (Galettes) oraz pudding z mąki gryczanej podawany do mięsa. Holendrzy przepadają za gryczanym knedlem drożdżowym Broeder i małymi naleśniczkami Poffertjes. Natomiast we Włoszech używa się mąki gryczanej do produkcji makaronu zwanego pizzoccheri, serwowanego z warzywami jako danie obiadowe. Rosja zawsze słynęła z blinów z mąki gryczanej, do których podawano kwaśną śmietanę i kawior. W Indiach gryczaną mąkę często używa się także do przygotowywania pakory, czyli warzyw w cieście smażonych na głębokim tłuszczu.

mąka gryczana

Mąka gryczana - zastosowanie

Ekologiczna mąka gryczana, chociaż nie ma tej elastyczności i gładkości, co mąka pszenna, posiada zaskakująco szeroki zakres zastosowań. Często miesza się ją w proporcjach 1:1 lub 2:3 z mąką pszenną, ale z czystej mąki gryczanej bezglutenowcy mogą łatwo przyrządzić potrawy nie wymagające zagniatania, czyli np. naleśniki, sporo ucieranych ciast, babeczki, niektóre kluski, spody do tart oraz chleby. Liczyć się muszą jednakże z ciemnym odcieniem ostatecznego wyrobu oraz charakterystycznym smakiem, który ogólnie lepiej wypada w daniach słonych.

Jak samemu zrobić mąkę gryczaną?

Mąkę gryczaną BIO można spróbować pozyskać domowym sposobem. Wystarczy wysokoobrotowy blender, który zmieli ziarno gryki na pył. Tak spreparowaną mąkę powinno się przesiać przez sito, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810