BIO słodycze
Słodycze kojarzą się z chwilą przyjemności, smakiem przywołującym ciepłe wspomnienia szczęśliwego dzieciństwa, świetnym dodatkiem do kawy albo łakociem wieńczącym posiłek. Wpisane są również w kulturę i obyczaje – bombonierka dawana w ramach prezentu, tort urodzinowy oraz domowe ciasto dla gości. Słodkie przekąski są tak głęboko zakorzenione w codziennym menu, że rezygnacja z nich, wydaje się wielu osobom wręcz niemożliwa.
Podczas przejścia na dietę, odpowiedzialnego planowania zdrowych posiłków dla dzieci lub pogorszenia stanu zdrowia – pojawia się moment zawahania. Czy rzeczywiście trzeba całkowicie wykluczyć ulubione słodycze z jadłospisu? A może warto sięgnąć po wyroby bez cukru? Zdrowe słodycze – to mit czy alternatywa dla tuczących przekąsek? Krótki przegląd smakołyków BIO, ciekawe przepisy i garść informacji czekają pod produktami.

14,43 zł

17,13 zł

12,35 zł

12,21 zł

12,64 zł

6,38 zł

12,29 zł

4,85 zł
Cena regularna:
5,39 zł

5,37 zł
Cena regularna:
6,10 zł

12,95 zł

12,95 zł

17,07 zł

9,79 zł

20,06 zł

16,64 zł

19,25 zł

19,25 zł

17,33 zł
Cena regularna:
19,25 zł

16,64 zł

16,64 zł

16,64 zł

15,92 zł

19,91 zł

17,13 zł

10,45 zł
Cena regularna:
11,87 zł

12,72 zł

18,12 zł

14,27 zł

14,27 zł

14,27 zł

12,56 zł
Cena regularna:
14,27 zł

14,27 zł

18,59 zł

16,87 zł
Cena regularna:
19,17 zł

18,59 zł

18,59 zł

18,59 zł

14,71 zł
Cena regularna:
16,72 zł

14,19 zł
Spis treści:
Zdrowe słodycze
Czy zdrowe słodycze w ogóle istnieją? Większość słodkości kuszących kolorowymi opakowaniami ze sklepowych półek to produkty pełne cukru, tłuszczu i sztucznych dodatków. Oprócz pustych kalorii nie dostarczają praktycznie żadnych korzystnych składników. Co ciekawe, spora część konsumentów jest tego świadoma, lecz przypominająca efekt uzależnienia chęć sięgnięcia po coś słodkiego często wygrywa. Czy można cieszyć się słodkim smakiem przekąsek, jednocześnie nie szkodząc swojemu organizmowi? Na szczęście tak! Wystarczy sięgnąć po zdrowe słodycze.
Które słodycze są zdrowe?
Przede wszystkim – te naturalne. Świeże i suszone owoce – banany, maliny, figi, śliwki, jabłka, jagody, żurawina, daktyle… oraz cała masa innych. Do tego orzechy laskowe, migdały, nerkowce czy liofilizowany imbir. Jedzone bez dodatków, oprószone cynamonem, chilli, kakao albo otulone warstwą wysokiej jakości czekolady. Ekologiczne słodycze nie mają w swoim składzie szkodliwych substancji – barwników, konserwantów, polepszaczy smaku, ani niezdrowych tłuszczów. Charakteryzują się niską zawartością cukru lub zupełnym jego brakiem. Podczas zakupów należy również wziąć pod uwagę indywidualne preferencje, wynikające z alergii pokarmowych czy posiadanych chorób – w tym wypadku zdrowe słodycze to takie, które nie szkodzą.
Słodycze bez cukru
Nierozerwalnie kojarzony ze słodyczami słodki smak nie musi być wcale wynikiem dodania do produktu masy białego cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Naturalna słodycz owoców albo niskokaloryczne zdrowe słodziki mogą równie dobrze zagwarantować ten efekt. Bezcukrowe deserowe przekąski pomagają zadbać o smukłą sylwetkę, dostarczają witamin oraz poprawiają samopoczucie. Nie stwarzają też zagrożenia dla osób cierpiących na zaburzenia glikemii. Jednak czy tylko wśród diabetyków jest to sprawa bezpośrednio związana z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu? Jak alarmują dietetycy – nadmiar cukru w diecie może wywołać choroby nawet u młodych osób w dobrej kondycji. Negatywnie wpływa na stan narządów i układów, destabilizuje łaknienie prowokując kompulsywne podjadanie, prowadzi do rozchwiania emocjonalnego i rozdrażnienia, odpowiada za nagłe spadki energii, zaburzenia snu, stany zapalne oraz próchnicę.
Zdrowe słodycze dla dzieci
Najmłodsi często wykazują trudny do poskromienia apetyt na słodycze. Okres dynamicznego wzrostu to czas, kiedy organizm domaga się energetycznego pożywienia. Kostka gorzkiej czekolady, choć niewątpliwie zdrowa, nie wydaje się większości dzieci wystarczająco satysfakcjonująca. Chcąc odpowiedzialnie kształtować nawyki żywieniowe nowego pokolenia i jednocześnie nie pozbawiać ich przyjemności płynącej z jedzenia słodyczy, warto już od najmłodszych lat proponować im zdrowe, pełnowartościowe produkty.
Wśród słodyczy najchętniej wybieranych przez maluchy królują żelki i lizaki. Te konwencjonalne nie oferują nic poza ogromną ilością kalorii oraz sztucznych barwników, natomiast produkty ekologiczne to naturalne, słodzone zagęszczonymi sokami owocowymi, witaminowe słodycze. Szczególnie godne uwagi są tutaj wyroby wzbogacone ksylitolem – zapewnia on nie tylko odpowiedni smak przekąsek, ale też odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce próchnicy. Asortyment zdrowych słodyczy dedykowany najmłodszym zawiera propozycje bezglutenowe, pozbawione laktozy oraz wyprodukowane z pominięciem żelatyny wieprzowej – a zatem wegańskie.
Przepis na zdrowe słodycze
Domowe żelki bez cukru
Dzieci uwielbiają żelki. Jeśli dodatkowo będą mogły brać udział w ich przygotowaniu – szybko zapomną o szkodliwych, pełnych sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku słodyczach.
Składniki:
- 200 ml ulubionego soku owocowego (np. pomarańczowego, z czarnej porzeczki, jabłkowego),
- 2 łyżki erytrytolu,
- 30 g żelatyny spożywczej,
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieścić w rondelku i powoli podgrzewać do rozpuszczenia się erytrolu i żelatyny.
- Gorący płyn wlać do silikonowych foremek na pralinki lub tacki do robienia kostek lodu. Można też wylać całość do naczynia o płaskim dnie. Schładzać w lodówce przez około 2 godziny.
- Gotowe żelki wyjąć z foremek, a w przypadku korzystania z jednego naczynia – pokroić na mniejsze kawałeczki np. w kostkę.
Chcąc uzyskać słodycze wegańskie, można zastąpić żelatynę odpowiednią ilością agaru. Produkowana z morskich alg substancja żelująca stanowi źródło witamin K, E, kwasu foliowego i ryboflawiny, a także minerałów: magnezu, wapnia, jodu, potasu, żelaza i fosforu.
Czekolada – królowa zdrowych słodyczy
Niepowtarzalny aromat, charakterystyczny trzask łamanej tabliczki oraz rozpływająca się na języku aksamitna słodycz – właśnie dlatego wiele osób kocha czekoladę. Nie dość, że pyszna, to jeszcze przynosząca organizmowi szereg prozdrowotnych korzyści. Najlepszym wyborem są czekolady wysokiej jakości, przygotowane na bazie certyfikowanych składników. Ich receptura powinna bazować na trzech głównych filarach – kakao, tłuszczu kakaowym i zdrowym cukrze np. kokosowym. Dodatki smakowe, czyli suszone owoce, orzechy, a także przyprawy korzenne, również muszą pochodzić z zaufanych źródeł. W zdrowej tabliczce nie ma miejsca na olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy czy syntetyczne aromaty.
Wiele osób wie, że czekolada stanowi źródło magnezu i potasu, dlatego jej kostka towarzysząca aromatycznej małej czarnej to świetny duet – ta drobna słodycz pomaga przecież uzupełnić wypłukiwane z kawą minerały. Pobudza i dodaje energii, stąd odgrywa rolę obowiązkowego elementu prowiantu, podczas górskich wędrówek. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że zdrowa kakaowa tabliczka skrywa znacznie więcej skarbów! Należą do nich:
- flawanole – to rodzaj przeciwutleniających i przeciwzapalnych flawonoidów. Wspierają tworzenie nowych neuronów w mózgu oraz chronią te już posiadane, co korzystnie wpływa na pamięć. Kostka czekolady podczas nauki? Jak najbardziej!
- L-tryptofan – pomaga uspokoić napięte nerwy i zrelaksować się po ciężkim dniu. Dodatkowo ułatwia kontrolowanie apetytu na węglowodany, stanowiąc skuteczny oręż w walce ze zbędnymi kilogramami, bierze też udział w syntezie serotoniny – hormonu szczęścia.
- polifenole – zwalczają objawy zespołu chronicznego zmęczenia, działają antydepresyjnie oraz obniżają poziom nieuzasadnionego lęku.
Słodycze bez glutenu
Osoby, które wabione aromatem świeżych wypieków nie potrafią przejść obojętnie obok cukierni, również mogą zaspokoić apetyt na słodycze zdrowymi przekąskami. Ciasteczka na bazie jedynie ekologicznych składników, bez utwardzonych tłuszczów, oleju palmowego, białego cukru i konserwantów można z powodzeniem podać do kawy lub herbaty albo urozmaicić nimi dziecięcy podwieczorek. Puszyste muffinki, delikatne biszkopty czy nadziewane tartaletki są w zasięgu ręki ceniących prawidłowe odżywianie łasuchów.
Ciastka wytwarza się także w wersji bezpiecznej dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Wypieki z mąki ryżowej lub kukurydzianej, bazujące na płatkach owsianych albo pudrach orzechowych w niczym nie ustępują konwencjonalnym wyrobom. Wzbogacone o suszone owoce, kawałki czekolady czy ziarna sezamu oferują szeroki wybór smaków oraz bogactwo wartości odżywczych.
Słodycze bez laktozy
Nietolerancja cukru mlecznego oraz przejście na dietę wegańską, zakładają wykluczenie z menu produktów nabiałowych, w tym masła, mleka czy śmietanki, stanowiących podstawę wielu deserów. Puszyste kremy tortowe, ciągnące się toffi lub masa kajmakowa kuszą, jednak ich spożycie wiąże się z przykrymi konsekwencjami w postaci dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Na szczęście można tego uniknąć – m.in. wykorzystując w codziennej kuchni napoje roślinne. Nie każdy jednak ma czas, aby przygotowywać pracochłonne desery. Warto wtedy zagłębić się w ofercie słodyczy bez laktozy proponowanej przez sklepy z ekologiczną żywnością. Czekają tam zdrowe wersje uwielbianych krówek w różnych smakach, przygotowane bez grama mleka krowiego kremowe tabliczki czekolady lub oblane nią suszone owoce – krążki ananasów, wiśnie czy morele.
Czy na diecie keto można jeść słodycze?
Przejście na jakąkolwiek dietę zazwyczaj wiąże się z radykalną zmianą nawyków – odżywianie ketogenne to prawdziwa rewolucja dotychczasowego menu. Dieta ketogeniczna zakłada całkowitą przebudowę sposobu pozyskiwania energii – ograniczając do minimum węglowodany i przestawiając organizm na „zasilanie” tłuszczowe. Ogromne na pierwszy rzut oka restrykcje, pozwalają uzyskać dość szybkie efekty – pozbycie się zbędnych kilogramów, a także poprawę stanu zdrowia osób borykających się z lekooporną padaczką, zespołem Retta lub innymi schorzeniami.
Ogromna większość dostępnych na rynku słodyczy bazuje na zakazanych w tej diecie węglowodanach – cukrze i białej mące. Czy w takim razie kosztem smukłej sylwetki i lepszego samopoczucia będzie pożegnanie słodyczy na dobre? Niekoniecznie.
Keto słodycze
Wzrastająca popularność odżywiania w stylu keto owocuje pojawianiem się na rynku coraz to nowych produktów skierowanych do tej grupy odbiorców. Bez problemu można znaleźć słodycze keto w sklepach ze zdrową żywnością lub na stoiskach oferujących wyroby dla sportowców. Wśród nich najwięcej jest batoników, ciastek, czekolad i kremów do smarowania. W swoim składzie nie powinny zawierać cukru (białego, trzcinowego, kokosowego), ani jego pochodnych (pudru, karmelu, lukru), syropów czy miodu. Nie oznacza to, że słodycze keto nie są słodkie – z powodzeniem mogą zawierać słodziki o niskim indeksie glikemicznym takie jak erytrol lub stevia.
Co ciekawe, produkty odpowiednie w czasie diety keto można znaleźć także wśród asortymentu dedykowanego diabetykom. Wyroby pozbawione białego cukru i mąki pszennej często spełniają założenia tego sposobu odżywiania. Dodatkowo warto też rozejrzeć się za orzechami w ciemnej czekoladzie o dobrym składzie, które stanowią świetną keto przekąskę – dostarczają sporo tłuszczu, białko i znikomą ilość węglowodanów.
Domowe keto słodycze
Gotowe słodycze keto są wygodne do zabrania ze sobą – na siłownię, do pracy lub w podróż. Można jednak czasem zastąpić kupne słodycze własnoręcznie przygotowanymi słodkościami i lepiej poznać spożywane produkty. Planując przyrządzanie domowych przekąsek ketogenicznych, warto najpierw odpowiednio zaopatrzyć spiżarnię. Wśród słodzików najlepszym wyborem będą stewia albo mniej słodki erytrol. Mielone orzechy np. kokosowe albo laskowe dobrze zastąpią mąki zbożowe, świetnie w tym celu sprawdzi się też puder migdałowy, sproszkowany sezamem (stanowiący bogate źródło wapnia) lub nasiona babki jajowatej.
Wegańskie słodycze
Słodycze raw – wegańskie łakocie bez pieczenia. W dziedzinie zdrowych słodyczy należy również wspomnieć o produktach raw, czyli surowych. Wyroby na bazie bakalii, pestek i nasion przygotowuje się bez pieczenia, zachowując zawarte w nich cenne składniki – witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3 i minerały, takie jak magnez, cynk czy żelazo. To świetny wybór dla osób znajdujących się na diecie paleo, wegańskiej czy bezglutenowej. Wśród gotowych słodyczy z tej grupy można znaleźć szeroki wybór batoników w różnych smakach – kokosowym, orzechowym, waniliowym, wzbogaconych o suszone owoce (wiśnie, figi), z dodatkiem superfoods (quinoa, acai) lub nawiązujące do znanych od pokoleń łakoci np. śliwka w czekoladzie.
Domowe słodycze raw, bazujące na wyżej wymienionych składnikach to przede wszystkim słynne kulki mocy. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a uzyskany efekt przypomina praliny z najlepszych cukierni.
Przepis na zdrowe słodycze RAW – kulki mocy
Składniki:
- 1 szklanka suszonych owoców – pół na pół moreli i daktyli,
- 1 szklanka migdałów,
- 1 banan,
- 2 łyżki mielonego lnu,
- 1 łyżka kakao,
- wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania:
- Migdały zmielić na mąkę przy pomocy malaksera, a morele i daktyle pociąć na mniejsze kawałki.
- Do sproszkowanych migdałów dodać rozdrobnione suszone owoce, pokrojonego w plasterki banana, len i kakao. Mielić całość do otrzymania dość zwartej, jednolitej konsystencji. Odstawić mieszankę na pół godziny do lodówki.
- Po schłodzeniu formować z otrzymanej masy dowolnej wielkości kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Gotowe słodycze przechowywać w lodówce.
Kulki mocy można przygotować praktycznie ze wszystkich rodzajów orzechów i suszonych owoców, dlatego warto eksperymentować szukając ciekawych połączeń. Szczypta cynamonu, chilli lub imbiru potrafi całkowicie odmienić charakter przekąski, a dodatek chia albo fig pozwala uzyskać interesujący efekt strzelania w zębach.
Krótko podsumowując, zdrowe słodycze to nie mit, ale szansa na zachowanie w diecie ulubionych łakoci, bez przykrych konsekwencji dla dobrego samopoczucia lub smukłej sylwetki. Wartościowe wyroby można kupić w sklepach ze zdrową żywnością – zaufani producenci oferują ogromny wybór ekologicznych batonów, czekolad, lizaków i żelków, a także owoców w pysznych polewach. Wśród nich znajdują się łakocie bez cukru, laktozy czy glutenu, a także smakołyki polecane weganom oraz osobom przestrzegającym zasad diety ketogennej. Bazując na odżywczych składnikach, warto też przygotować zdrowe słodycze w domu. Zaangażowanie najmłodszych w prace kuchenne ma szansę stać się dla nich świetną zabawą i pomóc zbudować prawidłowe nawyki żywieniowe.
