Racuchy bezglutenowe możesz jeść nawet dwa lub trzy dni po ich usmażeniu. Aby jak najdłużej zachowały świeżość, to przechowuj je w lodówce. Dobrym sposobem jest przykrycie ich bawełnianą ściereczką, aby nie wchłonęły zapachów innych produktów spożywczych. Jeżeli chcesz odgrzać racuchy bezglutenowe, to najlepiej zrób to w piekarniku. Wystarczą trzy lub cztery minuty i podgrzanie go do 180 stopni Celsjusza.
Lubicie kruche ciasteczka, chrupiący chleb, korzenny piernik, mięciutkie naleśniki lub puszyste biszkopty? My uwielbiamy. Dzięki tej mieszance przygotujecie wszystkie te wypieki w jakości ekologicznej i bez glutenu. Nadaje się również na pyzy, knedle, do zagęszczania sosów, zup i dań warzywnych.
Składniki: Mąka gryczana*, mąka z sorgo*, mąka kukurydziana*, skrobia ziemniaczana*, skrobia kukurydziana*, mąka ryżowa* * składniki pochodzące z upraw ekologicznych
Racuchy Owsiane Instant Bezglutenowe 178 g Pięć Przemian
Mieszanka na puszyste, owsiane racuchy, słodzone ksylitolem. Prze!Racuchy nie zawierają cukru, kukurydzy, wysokoprzetworzonych składników ani zbędnych polepszaczy.
Racuchy z Mąką Kokosową Bezglutenowe BIO 210 g Zdrowo Namieszane
Sposób przygotowana: Do miski wbij 3 jajka i wymieszaj z 200 ml mleka i łyżką oleju. Wsyp zawartość opakowania i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Odczekaj 5 minut - racuchy będą dzięki temu bardziej puszyste. Nagrzej patelnię, ale nie za mocno - racuchy z mąką kokosową nie lubią zbyt wysokiej temperatury. Ciasto nakładaj łyżką na suchą lub lekko natłuszczoną patelnię. Smaż ok. 2 minuty, aż pojawią się bąbelki i wtedy przewróć na drugą stronę. Druga strona potrzebuje już tylko około minutę.
Jak zrobić racuchy bezglutenowe? Z czym można je jeść? Czy są zdrowe? Racuchy bezglutenowe to niewielkiej wielkości placki. Zalicza się je do tradycyjnych potraw w polskiej kuchni. Możesz je przygotowywać w bardzo wielu wersjach smakowych. Najczęściej podaje się je z jabłkami i smaży na złoty kolor. Tradycyjnie robi się je na drożdżach lub bez nich. W każdym wariancie są wybitnie smacznie. Lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak przygotować racuchy, aby były trochę zdrowsze i nie zawierały w swoim składzie glutenu?
Co to są tradycyjne racuchy?
Te niewielkie placuszki będące wyróżnikiem kuchni polskiej przygotowuje się standardowo z mąki pszennej. Dodaje się do niej zsiadłe lub świeże mleko, drożdże oraz jajka. To najbardziej klasyczny przepis, ale jest jeszcze wiele innych. W internecie znajdziesz przepisy na racuchy z drożdżami i bez nich. Jedni robią je z jabłkami pokrojonymi na kawałki, a inni ze ścieranymi na tarce. Domowe racuchy możesz podawać ze śliwkami, rabarbarem, bananami lub bakaliami. Doskonale smakują w połączeniu z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną. Są odpowiednim daniem zarówno na słodkie śniadanie, jak i na podwieczorek.
Inna ich wersja to racuchy ziemniaczane. Przygotowuje się je z ugotowanych i przetartych ziemniaków, jajek i cukru. Do tych składników powinieneś dodać jakiś tłuszcz. Może to być niewielka ilość tłustej śmietany lub łyżeczka masła. Racuchy z ziemniaków tradycyjnie smaży się na smalcu. Następnie trzeba je posypać cukrem typu kryształ i podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Jak przygotować racuchy bezglutenowe?
Szybkie racuchy bezglutenowe bez drożdży są trochę mniej popularną, ale też lubianą wersją tego dania. Powinny po nie sięgnąć przede wszystkim osoby z celiakią i uczuleniem na gluten. Brak tego alergenu w składzie sprawia, że nie muszą one rezygnować z tego słodkiego przysmaku. Ich dużą zaletą jest to, że bardzo szybko się je przygotowuje. Ciasto z mąki bezglutenowej na racuchy nie zawiera drożdży, więc nie musi rosnąć. Tradycyjne ciasto drożdżowe trzeba zostawić minimum na godzinę, aby było gotowe do dalszej obróbki. Natomiast ciasto z mąki bezglutenowej na racuchy możesz wrzucić na patelnię zaraz po jego wyrobieniu. Do racuchów bezglutenowych, aby odpowiednio wyrosły, bardzo często dodaje się proszek do pieczenia. Możesz również spróbować przygotować je z bezglutenowej mieszanki przeznaczonej do różnego rodzaju ciast oraz naleśników.
Poniżej znajdziesz składniki na 20 racuszków bezglutenowych na proszku do pieczenia.
Są to: mniej więcej 300 gramów mąki na racuchy bezglutenowe, 2 jajka, 1 szklanka kefiru, 2 łyżeczki cukru, 10 gramów proszku do pieczenia bez glutenu, 2 wcześniej obrane jabłka, olej do smażenia. Ostatnim składnikiem jest cukier puder, którym posypiesz gotowe racuszki bezglutenowe.
Jak przygotować ciasto z mąki bezglutenowej na racuchy bez drożdży?
Zacznij od obrania jabłek. Następnie zetrzyj je na tarce lub pokrój w drobną kosteczkę. Następnie w misce musisz połączyć ze sobą suche składniki. Są to: mąka bezglutenowa na racuchy, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Kolejnym krokiem jest dodanie do nich jajek i kefiru. Ubijaj ciasto bezglutenowe na racuchy za pomocą trzepaczki lub miksera. Pamiętaj, aby włączyć go na wolne obroty. Ciasto na racuchy bezglutenowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnym etapem jest dodanie do niego jabłek. Pamiętaj o tym, żeby dokładnie wymieszać całe ciasto łyżką. Teraz przyszedł już odpowiedni czas na rozgrzanie patelni i dodanie do niej oleju. Powinno być go dużo. Najlepiej, żeby zajmował nawet jedną trzecią wysokości patelni. Gdy patelnia się rozgrzeje, to chochelką powinieneś nabierać niewielkie porcje ciasta. Racuchy bezglutenowe smaż na małych ogniu aż do zrumienienia. Gdy już będą gotowe, to układaj je na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Ostatnim krokiem jest posypanie racuchów bezglutenowych cukrem pudrem. Dobrze będą one smakowały również w połączeniu z dżemem.
Czy wiesz, że …
… racuchy na Podlasiu tradycyjnie podawane są podczas wieczerzy wigilijnej. Na Kaszubach są to ruchanki. Wytwarza się je z ciasta chlebowego lub drożdżowego. Zostały wpisane na Listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. Wynika z niej, że wartość średnicy gotowych racuszków powinna wynosić 5-7 cm a ich grubość ok. 0,5 cm.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.