BIO słodycze
Słodycze kojarzą się z chwilą przyjemności, smakiem przywołującym ciepłe wspomnienia szczęśliwego dzieciństwa, świetnym dodatkiem do kawy albo łakociem wieńczącym posiłek. Wpisane są również w kulturę i obyczaje – bombonierka dawana w ramach prezentu, tort urodzinowy oraz domowe ciasto dla gości. Słodkie przekąski są tak głęboko zakorzenione w codziennym menu, że rezygnacja z nich, wydaje się wielu osobom wręcz niemożliwa.
Podczas przejścia na dietę, odpowiedzialnego planowania zdrowych posiłków dla dzieci lub pogorszenia stanu zdrowia – pojawia się moment zawahania. Czy rzeczywiście trzeba całkowicie wykluczyć ulubione słodycze z jadłospisu? A może warto sięgnąć po wyroby bez cukru? Zdrowe słodycze – to mit czy alternatywa dla tuczących przekąsek? Krótki przegląd smakołyków BIO, ciekawe przepisy i garść informacji czekają pod produktami.
Ciasteczka Orkiszowe od 8 m-c BIO 150 g Holle

Lekkostrawne ciasteczka orkiszowe o delikatnym smaku są świetną przekąską do gryzienia i chrupania dla dzieci powyżej ósmego miesiąca życia. Włączenie ich do diety dziecka pomaga rozwijać i wzmacniać mięśnie pracujące podczas żucia.
Ciasteczka Holle wyprodukowane są wyłącznie ze składników z upraw ekologicznych oraz biodynamicznych. Nie zawierają cukru, dzięki czemu mają łagodny, zbożowy smak, idealny dla dzieci.
Składniki:
mąka z PSZENICY orkisz** (63%), syrop ryżowy*, MASŁO**, proszek bananowy*, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, witamina B1.
* składniki ekologiczne
** składniki z rolnictwa biodynamicznego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Banany w Surowej Czekoladzie BIO 70 g Cocoa

Banany w Surowej Czekoladzie BIO 70 g Cocoa
Peruwiańskie suszone banany są charakterystyczne w sowim wyjątkowym smaku i intensywnym aromacie. Ciemna czekolada z wyrazistym cytrusowym akcentem dokładnie je okrywa, dając naszym kubkom smakowym pierwsze odczucia. Jednak to właśnie słodkawy aromat suszonych bananów jest smakiem kończącym i nadającym ton bananowo czekoladowej całości. Propozycja dla amatorów ciemnej czekolady z karmelowo-bananowym akcentem.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciasteczka Bezglutenowe Piernikowe BIO 100 g Zemanka

Ciasteczka Bezglutenowe Piernikowe BIO 100 g Zemanka
Kruche ciasteczka piernikowe na bazie mąki gryczanej i kukurydzianej z dodatkiem miodu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciasteczka Bezglutenowe z Kawałkami Czekolady BIO 100g Zemanka

Ciasteczka Bezglutenowe z Kawałkami Czekolady BIO 100g Zemanka
Kakaowe kruche ciasteczka z kawałkami czekolady Fair Trade.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciasteczka Daktylowe Bezglutenowe BIO 100g Zemanka

Ciasteczka Daktylowe Bezglutenowe BIO 100g Zemanka
Kruche ciasteczka na bazie mąki gryczanej, słodzone syropem daktylowym, z aromatem cynamonu. Pieczone bez tłuszczu palmowego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciasteczka Kakaowe Mini Zoo BIO 100 g Bio Ania

Ciasteczka Kakaowe Mini Zoo BIO 100 g Bio Ania
Delikatne, kruche herbatniki dla dzieci z dodatkiem kakao. Wyprodukowane wyłącznie ze składników z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciasteczka KETO z Cynamonem BIO 80 g Diet Food

Ciasteczka KETO z Cynamonem BIO 80 g Diet Food
KETO Cookies to pyszne ciastka na bazie miąższu z kokosa i wiórków kokosowych z kakao i słodzika. Znajdziesz tu jedynie ekologicznie certyfikowane składniki, które wysuszyliśmy w temperaturze RAW (42˚C), byś mógł zjeść w pełni wartościową i zdrową przekąskę, szczególnie gdy jesteś na diecie ketogenicznej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciasteczka Pszenne Mini Zoo BIO 100 g Bio Ania

Ekologiczne Ciasteczka Pszenne Mini Zoo BIO 100 g Bio Ania
Delikatne, kruche herbatniki dla dzieci o naturalnym smaku. Wyprodukowane wyłącznie ze składników z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciasteczka Pszenne z Czekoladą Mini Zoo BIO 100 g Bio Ania

Ciasteczka Pszenne z Czekoladą Mini Zoo BIO 100 g
Delikatne, kruche herbatniki dla dzieci o naturalnym smaku, z dodatkiem kawałków czekolady. Wyprodukowane wyłącznie ze składników z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciasteczka z Jabłkiem bez cukru BIO 100 g Zemanka

Ciasteczka Bezglutenowe z Jabłkiem bez cukru BIO 100 g Zemanka
Kruche wegańskie ciasteczka na bazie mąki gryczanej bez cukru - słodzone suszonymi jabłkami i syropem ryżowym.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciasteczka z Malinami BIO 100 g Zemanka

Ciasteczka Bezglutenowe z Malinami bez cukru BIO 100 g Zemanka
Kruche ciasteczka wegańskie na bazie mąki gryczanej, z dodatkiem malin.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciastka Tartaletki z Dżemem Malinowym Bezglutenowe BIO 130g Naten

Delikatne, kruche bezglutenowe ciasteczka z dżemem z soczystych malin. Doskonała przekąska do herbaty lub do zabrania ze sobą.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Czekolada Couverture z Nadzieniem Pralinowym Nirwana BIO 100 g Rapunzel

Czekolada Couverture z Nadzieniem Pralinowym Nirwana BIO 100 g Rapunzel
Pyszna czekolada o delikatnym i kremowym nadzieniu, wyłącznie z naturalnych i ekologicznych składników. Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Czekolada Gorzka 71% Kakao BIO 100 g Vivani

Czekolada Gorzka 71% Kakao BIO 100 g Vivani
Składniki:
masa kakaowa*, cukier trzcinowy nierafinowany, tłuszcz kakaowy*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Informacja alergenna:
Produkt może zawierać mleko (łącznie z laktozą), zboża zwierające gluten, orzechy.
Kraj producenta: Niemcy
Certyfikaty: BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Czekolada Gorzka 85% Kakao BIO 100 g Vivani

Ekologiczna Czekolada Gorzka 85% Kakao BIO 100 g Vivani
Składniki:
masa kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, cukier trzcinowy nierafinowany* (*certyfikowany składnik ekologiczny). Masa kakaowa 85%.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Czekolada Gorzka 92% Kakao BIO 80 g Vivani

Ekologiczna Czekolada Gorzka 92% Kakao BIO 80 g Vivani
Składniki:
masa kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, cukier kokosowy* (7%) (*certyfikowany składnik ekologiczny). Zawartość kakao minimum 92%.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Czekolada Gorzka 99% Kakao BIO 80 g Vivani

Składniki:
miazga kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, cukier kokosowy* 0,5%
* certyfikowany składnik ekologiczny
Kraj producenta: Niemcy
Certyfikaty: BIO
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Czekolada Gorzka Nugatowa BIO 100 g Vivani

Czekolada Gorzka Nugatowa BIO 100 g Vivani
Składniki:
cukier trzcinowy nierafinowany*, pasta z orzechów laskowych* (25%), masa kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, ekstrakt z wanili Bourbon* (*certyfikowany składnik ekologiczny). Masa kakaowa min. 36%
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Czekolada Gorzka o smaku Pomarańczowym BIO 100 g Vivani

Ekologiczna Czekolada Gorzka o smaku Pomarańczowym BIO 100 g Vivani
Klasyczna gorzka czekolada o orzeźwiającym smaku pomarańczy. Wyprodukowana wyłącznie z certyfikowanych składników ekologicznych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Czekolada Gorzka z Marcepanem Amaretto BIO 100 g Vivani

Czekolada Gorzka z Marcepanem Amaretto BIO 100 g Vivani
Gorzka czekolada z nadzieniem miodowo-marcepanowym i amaretto.
Składniki:
cukier trzcinowy nierafinowany*, masa kakaowa*, nadzienie miodowo - marcepanowe* (15%) (migdały*, miód* (45%)), amaretto* (2,5%)- 60% obj., syrop glukozowy*, masło*, tłuszcz kakaowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny). Masa kakaowa min. 60%.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Czekolada, Tabliczka Gorzka 100% Kakao FT BIO 50 g Alce Nero

Tabliczka Gorzka 100% Kakao FT BIO 50 g Alce Nero
Alce Nero Fairtrade 100% ekologiczna czekolada, ma intensywny aromat i mocny smak, jak 100% kakao, ozdobiony strąkami wanilii.
Nasi rolnicy są częścią Cooperativas Sin Fronteras, organizacji, która od początku swojego istnienia promuje zasady jakości i zdrowotności surowca, ale przede wszystkim zrównoważonego rozwoju społecznego i środowiskowego. Po wypaleniu ziarna są umiejętnie przetwarzane przez starą szwajcarską firmę produkującą czekoladę Chocolat Stella, partnera Alce Nero Alce Nero 100% ekologiczna czekolada kakaowa nie zawiera lecytyny sojowej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Figi w Surowej Czekoladzie BIO 70 g Cocoa

Niebiańskie połączenie słodkiej, delikatnej figi z surową czekoladą, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Figa poza zawartością cennych pierwiastków i właściwościami odkwaszającymi organizm, ma najwyższą zawartość błonnika ze wszystkich bakalii, co czyni ją zdrową i lekką przekąską.
Składniki:
czekolada* 50% (nieprażone ziarno kakaowca*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, tłuszcz kakaowy*, wanilia Bourbon), figi* 50%
* certyfikowany składnik ekologiczny
Zawartość masy kakaowej min. 65%.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Galaretki Owocowe bez Żelatyny Bezglutenowe BIO 100 g Bio Planet

Ekologiczne Galaretki Owocowe Bez żelatyny BIO 100g Bio Planet
Owocowe galaretki ekologiczne w cukrowej posypce stanowią doskonałą przekąskę, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Galaretki Owocowe bez Żelatyny Bezglutenowe BIO 100 g BioMinki

Galaretki Owocowe bez Żelatyny BIO 100 g BioMinki
Owocowe galaretki ekologiczne w cukrowej posypce stanowią doskonałą przekąskę, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Jagody Goji w Surowej Czekoladzie BIO 70 g Cocoa

Ekologiczne Jagody Goji w Surowej Czekoladzie BIO 70g Cocoa
Wegańska czekolada delikatnie okrywająca te czerwone diamenciki to naprawdę najprzyjemniejszy sposób na delektowanie się zródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Bogate w betakaroten Jagody Goji, charakterystyczne w swoim słodko-marchewkowym smaku doskonale pasują do intensywnie kakaowych nut. Czekolada z nie prażonych ziaren kakao zdecydowanie dominuje w tym duecie, ale pozostawia jagodom goji wystarczająco dużo miejsca na wyeksponowanie swojego smaku. Propozycja raczej dla miłośników ciemnej intensywnej czekolady.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Krówki Bananowe Bezglutenowe BIO 150 g Super Krówka

Krówki Bananowe Bezglutenowe BIO 150 g Super Krówka
PRODUKTY SUPER KRÓWKI
- Zawierają cukier kokosowy, który ma najwięcej minerałów i witamin wśród wszystkich rodzajów cukru. Opcjonalnie ekologiczny cukier trzcinowy.
- Ze względu na zastosowanie naturalnych, minimalnie przetworzonych surowców, są cennym źródłem składników mineralnych.
- Większość produktów nie zawiera mleka krowiego, czyli ani laktozy, ani kazeiny
- Nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego.
- Źródło błonnika
- Zawierają zdrowy tłuszcz kokosowy, kakaowy i słonecznikowy, który nie ma w sobie cholesterolu i tłuszczów trans.
- Nie mają żadnych sztucznych dodatków –
są maksymalnie naturalne. - Zawierają tylko białka roślinne (poza produktami mlecznymi).
- Wegańskie (poza produktami mlecznymi).
- Wyjątkowy, delikatny, nieprzesłodzony smak.
- Do ich produkcji używamy prawdziwych orzechów (laskowych i pistacji), które zawierają dużo cennych minerałów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Krówki Bezmleczne Kakaowe Bezglutenowe BIO 150 Super Krówka

Krówki Bezmleczne Kakaowe Bezglutenowe BIO 150 Super Krówka
PRODUKTY SUPER KRÓWKI
- Zawierają cukier kokosowy, który ma najwięcej minerałów i witamin wśród wszystkich rodzajów cukru. Opcjonalnie ekologiczny cukier trzcinowy.
- Ze względu na zastosowanie naturalnych, minimalnie przetworzonych surowców, są cennym źródłem składników mineralnych.
- Większość produktów nie zawiera mleka krowiego, czyli ani laktozy, ani kazeiny
- Nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego.
- Źródło błonnika
- Zawierają zdrowy tłuszcz kokosowy, kakaowy i słonecznikowy, który nie ma w sobie cholesterolu i tłuszczów trans.
- Nie mają żadnych sztucznych dodatków –
są maksymalnie naturalne. - Zawierają tylko białka roślinne (poza produktami mlecznymi).
- Wegańskie (poza produktami mlecznymi).
- Wyjątkowy, delikatny, nieprzesłodzony smak.
- Do ich produkcji używamy prawdziwych orzechów (laskowych i pistacji), które zawierają dużo cennych minerałów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Krówki Bezmleczne Kokosowe Bezglutenowe BIO 150 Super Krówka

Krówki Bezmleczne Kokosowe Bezglutenowe BIO 150 Megusto
PRODUKTY SUPER KRÓWKI
- Zawierają cukier kokosowy, który ma najwięcej minerałów i witamin wśród wszystkich rodzajów cukru. Opcjonalnie ekologiczny cukier trzcinowy.
- Ze względu na zastosowanie naturalnych, minimalnie przetworzonych surowców, są cennym źródłem składników mineralnych.
- Większość produktów nie zawiera mleka krowiego, czyli ani laktozy, ani kazeiny
- Nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego.
- Źródło błonnika
- Zawierają zdrowy tłuszcz kokosowy, kakaowy i słonecznikowy, który nie ma w sobie cholesterolu i tłuszczów trans.
- Nie mają żadnych sztucznych dodatków –
są maksymalnie naturalne. - Zawierają tylko białka roślinne (poza produktami mlecznymi).
- Wegańskie (poza produktami mlecznymi).
- Wyjątkowy, delikatny, nieprzesłodzony smak.
- Do ich produkcji używamy prawdziwych orzechów (laskowych i pistacji), które zawierają dużo cennych minerałów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Krówki Bezmleczne o smaku Toffi Bezglutenowe BIO 150 Super Krówka

Krówki Bezmleczne o smaku Toffi Bezglutenowe BIO 150 Super Krówka
PRODUKTY SUPER KRÓWKI
- Zawierają cukier kokosowy, który ma najwięcej minerałów i witamin wśród wszystkich rodzajów cukru. Opcjonalnie ekologiczny cukier trzcinowy.
- Ze względu na zastosowanie naturalnych, minimalnie przetworzonych surowców, są cennym źródłem składników mineralnych.
- Większość produktów nie zawiera mleka krowiego, czyli ani laktozy, ani kazeiny
- Nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego.
- Źródło błonnika
- Zawierają zdrowy tłuszcz kokosowy, kakaowy i słonecznikowy, który nie ma w sobie cholesterolu i tłuszczów trans.
- Nie mają żadnych sztucznych dodatków –
są maksymalnie naturalne. - Zawierają tylko białka roślinne (poza produktami mlecznymi).
- Wegańskie (poza produktami mlecznymi).
- Wyjątkowy, delikatny, nieprzesłodzony smak.
- Do ich produkcji używamy prawdziwych orzechów (laskowych i pistacji), które zawierają dużo cennych minerałów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Krówki Klasyczne Toffi BIO 150 g Ekoflorka

Krówki Klasyczne Toffi Bezglutenowe BIO 150 g Ekoflorka
8-10 sztuk w opakowaniu
Krówki BIO nawiązujące do tradycyjnego smaku, ręcznie formowane i zawijane. Wyprodukowane są z certyfikowanych surowców pochodzących z upraw rolnictwa ekologicznego z UE i spoza UE.
Krówki BIO zawierają m.in. nierafinowany cukier trzcinowy bio, mazurskie, świeże masło ekologiczne extra oraz aromatyczną wanilię bio Burbon.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Krówki Truskawkowe Bezglutenowe BIO 150 g Super Krówka

Krówki Truskawkowe Bezglutenowe BIO 150 g Super Krówka
PRODUKTY SUPER KRÓWKI
- Zawierają cukier kokosowy, który ma najwięcej minerałów i witamin wśród wszystkich rodzajów cukru. Opcjonalnie ekologiczny cukier trzcinowy.
- Ze względu na zastosowanie naturalnych, minimalnie przetworzonych surowców, są cennym źródłem składników mineralnych.
- Większość produktów nie zawiera mleka krowiego, czyli ani laktozy, ani kazeiny
- Nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego.
- Źródło błonnika
- Zawierają zdrowy tłuszcz kokosowy, kakaowy i słonecznikowy, który nie ma w sobie cholesterolu i tłuszczów trans.
- Nie mają żadnych sztucznych dodatków –
są maksymalnie naturalne. - Zawierają tylko białka roślinne (poza produktami mlecznymi).
- Wegańskie (poza produktami mlecznymi).
- Wyjątkowy, delikatny, nieprzesłodzony smak.
- Do ich produkcji używamy prawdziwych orzechów (laskowych i pistacji), które zawierają dużo cennych minerałów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Migdały w Czekoladzie Vegemilk BIO 70 g Cocoa

Migdały w Czekoladzie Vegemilk BIO 70 g Cocoa
Migdały w czekoladzie Vegemylk Cocoa to połączenie najszlachetniejszego z orzechów i naszej niezwykłej kremowej czekolady. Czekolada Vegemilk to aksamitne połączenie surowego ziarna kakaowca z karmelową nutą nektaru z kwiatu palmy kokosowej oraz mleczną słodyczą wody kokosowej. Tłuszcz migdałowy zawiera wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych posiadających właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi, wpływa także na koncentrację i poprawę pamięci. Podsumowując – duet idealny!
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Migdały w Surowej Czekoladzie BIO 70 g Cocoa

Ekologiczne Migdały w Surowej Czekoladzie BIO 70g Cocoa
Ekologiczne migdały oblane wysokiej jakości czekoladą, wyprodukowaną wyłącznie z certyfikowanych składników ekologicznych.
Czekolada została wyprodukowana z surowego, nieprażonego kakao i składników, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Dzięki temu zachowały one bogactwo składników odżywczych, zyskując doskonały smak.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Morwy Tureckie w Surowej Czekoladzie BIO 70 g Cocoa

Składniki:
czekolada* 65% (nieprażone ziarno kakaowca*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, tłuszcz kakaowy*, wanillia Bourbon*), morwa biała* 35%
* certyfikowany składnik ekologiczny.
Zawartość masy kakaowej min. 65%
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Orzechy Laskowe w Czekoladzie BIO 70 g Cocoa

Ekologiczne Orzechy Laskowe w Surowej Czekoladzie BIO 70 g Cocoa
Chrupiące orzechy laskowe oblane aksamitną, surową czekoladą. Doskonała przekąska wyprodukowana z najwyższej jakości ekologicznych składników, nie poddanych temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza. Dzięki temu zachowały cenne składniki odżywcze oraz doskonały smak.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Orzechy Laskowe w Czekoladzie Kokosowej BIO 70 g Cocoa

Orzechy Laskowe w Czekoladzie Kokosowej BIO 70 g Cocoa
Chrupiące orzechy laskowe oblane aksamitną, kokosową czekoladą powstałą wyłącznie z najwyższej jakości składników ekologicznych, które nie zostały poddane obróbce w temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza.
Pozwoliło to na zachowanie cennych składników odżywczych w nich zawartych, uzyskując przy tym doskonały smak.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Orzechy Nerkowca w Czekoladzie Kawowej BIO 70 g Cocoa

Orzechy Nerkowca w Czekoladzie Kawowej BIO 70 g Cocoa
Ciemna czekolada 70% wraz z nutą kawową otulająca orzechy nerkowca to propozycja dla miłośników intensywnego czekoladowego smaku. Całość bez rafinowanego cukru, a jedyną nutę słodyczy nadaje odparowany nektar kokosowy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pianki o Smaku Waniliowym Bezglutenowe BIO 100 g BioMinki

Pianki o Smaku Waniliowym Bezglutenowe BIO 100 g BioMinki
Ekologiczne pianki waniliowe stanowią wyśmienitą przekąskę dla dzieci w szkole, w domu i na spacerze!
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Prażone Migdały z Cynamonem Słodzone Ksylitolem 100 g Pięć Przemian

Prażone Migdały z Cynamonem Słodzone Ksylitolem 100 g Pięć Przemian
Prażone migdały słodzone ksylitolem z cynamonem PIĘĆ PRZEMIAN
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Rodzynki w Surowej Czekoladzie BIO 70 g Cocoa

Rodzynki w Surowej Czekoladzie BIO 70 g Cocoa
Słodko winne suszone owoce winogron doskonale znane jako sucha przekąska, teraz w parze z ciemną, wyraziście kakaową czekoladą. Słodycz owocu jest zbalansowana intensywnie czekoladowym smakiem i tworzy połączenie doskonałe. Nasze rodzynki w czekoladzie zadowolą lubiących winną słodycz, ale jednocześnie lubiących wyraziście czekoladowy smak.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Spis treści:
Zdrowe słodycze
Czy zdrowe słodycze w ogóle istnieją? Większość słodkości kuszących kolorowymi opakowaniami ze sklepowych półek to produkty pełne cukru, tłuszczu i sztucznych dodatków. Oprócz pustych kalorii nie dostarczają praktycznie żadnych korzystnych składników. Co ciekawe, spora część konsumentów jest tego świadoma, lecz przypominająca efekt uzależnienia chęć sięgnięcia po coś słodkiego często wygrywa. Czy można cieszyć się słodkim smakiem przekąsek, jednocześnie nie szkodząc swojemu organizmowi? Na szczęście tak! Wystarczy sięgnąć po zdrowe słodycze.
Które słodycze są zdrowe?
Przede wszystkim – te naturalne. Świeże i suszone owoce – banany, maliny, figi, śliwki, jabłka, jagody, żurawina, daktyle… oraz cała masa innych. Do tego orzechy laskowe, migdały, nerkowce czy liofilizowany imbir. Jedzone bez dodatków, oprószone cynamonem, chilli, kakao albo otulone warstwą wysokiej jakości czekolady. Ekologiczne słodycze nie mają w swoim składzie szkodliwych substancji – barwników, konserwantów, polepszaczy smaku, ani niezdrowych tłuszczów. Charakteryzują się niską zawartością cukru lub zupełnym jego brakiem. Podczas zakupów należy również wziąć pod uwagę indywidualne preferencje, wynikające z alergii pokarmowych czy posiadanych chorób – w tym wypadku zdrowe słodycze to takie, które nie szkodzą.
Słodycze bez cukru
Nierozerwalnie kojarzony ze słodyczami słodki smak nie musi być wcale wynikiem dodania do produktu masy białego cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Naturalna słodycz owoców albo niskokaloryczne zdrowe słodziki mogą równie dobrze zagwarantować ten efekt. Bezcukrowe deserowe przekąski pomagają zadbać o smukłą sylwetkę, dostarczają witamin oraz poprawiają samopoczucie. Nie stwarzają też zagrożenia dla osób cierpiących na zaburzenia glikemii. Jednak czy tylko wśród diabetyków jest to sprawa bezpośrednio związana z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu? Jak alarmują dietetycy – nadmiar cukru w diecie może wywołać choroby nawet u młodych osób w dobrej kondycji. Negatywnie wpływa na stan narządów i układów, destabilizuje łaknienie prowokując kompulsywne podjadanie, prowadzi do rozchwiania emocjonalnego i rozdrażnienia, odpowiada za nagłe spadki energii, zaburzenia snu, stany zapalne oraz próchnicę.
Zdrowe słodycze dla dzieci
Najmłodsi często wykazują trudny do poskromienia apetyt na słodycze. Okres dynamicznego wzrostu to czas, kiedy organizm domaga się energetycznego pożywienia. Kostka gorzkiej czekolady, choć niewątpliwie zdrowa, nie wydaje się większości dzieci wystarczająco satysfakcjonująca. Chcąc odpowiedzialnie kształtować nawyki żywieniowe nowego pokolenia i jednocześnie nie pozbawiać ich przyjemności płynącej z jedzenia słodyczy, warto już od najmłodszych lat proponować im zdrowe, pełnowartościowe produkty.
Wśród słodyczy najchętniej wybieranych przez maluchy królują żelki i lizaki. Te konwencjonalne nie oferują nic poza ogromną ilością kalorii oraz sztucznych barwników, natomiast produkty ekologiczne to naturalne, słodzone zagęszczonymi sokami owocowymi, witaminowe słodycze. Szczególnie godne uwagi są tutaj wyroby wzbogacone ksylitolem – zapewnia on nie tylko odpowiedni smak przekąsek, ale też odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce próchnicy. Asortyment zdrowych słodyczy dedykowany najmłodszym zawiera propozycje bezglutenowe, pozbawione laktozy oraz wyprodukowane z pominięciem żelatyny wieprzowej – a zatem wegańskie.
Przepis na zdrowe słodycze
Domowe żelki bez cukru
Dzieci uwielbiają żelki. Jeśli dodatkowo będą mogły brać udział w ich przygotowaniu – szybko zapomną o szkodliwych, pełnych sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku słodyczach.
Składniki:
- 200 ml ulubionego soku owocowego (np. pomarańczowego, z czarnej porzeczki, jabłkowego),
- 2 łyżki erytrytolu,
- 30 g żelatyny spożywczej,
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieścić w rondelku i powoli podgrzewać do rozpuszczenia się erytrolu i żelatyny.
- Gorący płyn wlać do silikonowych foremek na pralinki lub tacki do robienia kostek lodu. Można też wylać całość do naczynia o płaskim dnie. Schładzać w lodówce przez około 2 godziny.
- Gotowe żelki wyjąć z foremek, a w przypadku korzystania z jednego naczynia – pokroić na mniejsze kawałeczki np. w kostkę.
Chcąc uzyskać słodycze wegańskie, można zastąpić żelatynę odpowiednią ilością agaru. Produkowana z morskich alg substancja żelująca stanowi źródło witamin K, E, kwasu foliowego i ryboflawiny, a także minerałów: magnezu, wapnia, jodu, potasu, żelaza i fosforu.
Czekolada – królowa zdrowych słodyczy
Niepowtarzalny aromat, charakterystyczny trzask łamanej tabliczki oraz rozpływająca się na języku aksamitna słodycz – właśnie dlatego wiele osób kocha czekoladę. Nie dość, że pyszna, to jeszcze przynosząca organizmowi szereg prozdrowotnych korzyści. Najlepszym wyborem są czekolady wysokiej jakości, przygotowane na bazie certyfikowanych składników. Ich receptura powinna bazować na trzech głównych filarach – kakao, tłuszczu kakaowym i zdrowym cukrze np. kokosowym. Dodatki smakowe, czyli suszone owoce, orzechy, a także przyprawy korzenne, również muszą pochodzić z zaufanych źródeł. W zdrowej tabliczce nie ma miejsca na olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy czy syntetyczne aromaty.
Wiele osób wie, że czekolada stanowi źródło magnezu i potasu, dlatego jej kostka towarzysząca aromatycznej małej czarnej to świetny duet – ta drobna słodycz pomaga przecież uzupełnić wypłukiwane z kawą minerały. Pobudza i dodaje energii, stąd odgrywa rolę obowiązkowego elementu prowiantu, podczas górskich wędrówek. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że zdrowa kakaowa tabliczka skrywa znacznie więcej skarbów! Należą do nich:
- flawanole – to rodzaj przeciwutleniających i przeciwzapalnych flawonoidów. Wspierają tworzenie nowych neuronów w mózgu oraz chronią te już posiadane, co korzystnie wpływa na pamięć. Kostka czekolady podczas nauki? Jak najbardziej!
- L-tryptofan – pomaga uspokoić napięte nerwy i zrelaksować się po ciężkim dniu. Dodatkowo ułatwia kontrolowanie apetytu na węglowodany, stanowiąc skuteczny oręż w walce ze zbędnymi kilogramami, bierze też udział w syntezie serotoniny – hormonu szczęścia.
- polifenole – zwalczają objawy zespołu chronicznego zmęczenia, działają antydepresyjnie oraz obniżają poziom nieuzasadnionego lęku.
Słodycze bez glutenu
Osoby, które wabione aromatem świeżych wypieków nie potrafią przejść obojętnie obok cukierni, również mogą zaspokoić apetyt na słodycze zdrowymi przekąskami. Ciasteczka na bazie jedynie ekologicznych składników, bez utwardzonych tłuszczów, oleju palmowego, białego cukru i konserwantów można z powodzeniem podać do kawy lub herbaty albo urozmaicić nimi dziecięcy podwieczorek. Puszyste muffinki, delikatne biszkopty czy nadziewane tartaletki są w zasięgu ręki ceniących prawidłowe odżywianie łasuchów.
Ciastka wytwarza się także w wersji bezpiecznej dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Wypieki z mąki ryżowej lub kukurydzianej, bazujące na płatkach owsianych albo pudrach orzechowych w niczym nie ustępują konwencjonalnym wyrobom. Wzbogacone o suszone owoce, kawałki czekolady czy ziarna sezamu oferują szeroki wybór smaków oraz bogactwo wartości odżywczych.
Słodycze bez laktozy
Nietolerancja cukru mlecznego oraz przejście na dietę wegańską, zakładają wykluczenie z menu produktów nabiałowych, w tym masła, mleka czy śmietanki, stanowiących podstawę wielu deserów. Puszyste kremy tortowe, ciągnące się toffi lub masa kajmakowa kuszą, jednak ich spożycie wiąże się z przykrymi konsekwencjami w postaci dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Na szczęście można tego uniknąć – m.in. wykorzystując w codziennej kuchni napoje roślinne. Nie każdy jednak ma czas, aby przygotowywać pracochłonne desery. Warto wtedy zagłębić się w ofercie słodyczy bez laktozy proponowanej przez sklepy z ekologiczną żywnością. Czekają tam zdrowe wersje uwielbianych krówek w różnych smakach, przygotowane bez grama mleka krowiego kremowe tabliczki czekolady lub oblane nią suszone owoce – krążki ananasów, wiśnie czy morele.
Czy na diecie keto można jeść słodycze?
Przejście na jakąkolwiek dietę zazwyczaj wiąże się z radykalną zmianą nawyków – odżywianie ketogenne to prawdziwa rewolucja dotychczasowego menu. Dieta ketogeniczna zakłada całkowitą przebudowę sposobu pozyskiwania energii – ograniczając do minimum węglowodany i przestawiając organizm na „zasilanie” tłuszczowe. Ogromne na pierwszy rzut oka restrykcje, pozwalają uzyskać dość szybkie efekty – pozbycie się zbędnych kilogramów, a także poprawę stanu zdrowia osób borykających się z lekooporną padaczką, zespołem Retta lub innymi schorzeniami.
Ogromna większość dostępnych na rynku słodyczy bazuje na zakazanych w tej diecie węglowodanach – cukrze i białej mące. Czy w takim razie kosztem smukłej sylwetki i lepszego samopoczucia będzie pożegnanie słodyczy na dobre? Niekoniecznie.
Keto słodycze
Wzrastająca popularność odżywiania w stylu keto owocuje pojawianiem się na rynku coraz to nowych produktów skierowanych do tej grupy odbiorców. Bez problemu można znaleźć słodycze keto w sklepach ze zdrową żywnością lub na stoiskach oferujących wyroby dla sportowców. Wśród nich najwięcej jest batoników, ciastek, czekolad i kremów do smarowania. W swoim składzie nie powinny zawierać cukru (białego, trzcinowego, kokosowego), ani jego pochodnych (pudru, karmelu, lukru), syropów czy miodu. Nie oznacza to, że słodycze keto nie są słodkie – z powodzeniem mogą zawierać słodziki o niskim indeksie glikemicznym takie jak erytrol lub stevia.
Co ciekawe, produkty odpowiednie w czasie diety keto można znaleźć także wśród asortymentu dedykowanego diabetykom. Wyroby pozbawione białego cukru i mąki pszennej często spełniają założenia tego sposobu odżywiania. Dodatkowo warto też rozejrzeć się za orzechami w ciemnej czekoladzie o dobrym składzie, które stanowią świetną keto przekąskę – dostarczają sporo tłuszczu, białko i znikomą ilość węglowodanów.
Domowe keto słodycze
Gotowe słodycze keto są wygodne do zabrania ze sobą – na siłownię, do pracy lub w podróż. Można jednak czasem zastąpić kupne słodycze własnoręcznie przygotowanymi słodkościami i lepiej poznać spożywane produkty. Planując przyrządzanie domowych przekąsek ketogenicznych, warto najpierw odpowiednio zaopatrzyć spiżarnię. Wśród słodzików najlepszym wyborem będą stewia albo mniej słodki erytrol. Mielone orzechy np. kokosowe albo laskowe dobrze zastąpią mąki zbożowe, świetnie w tym celu sprawdzi się też puder migdałowy, sproszkowany sezamem (stanowiący bogate źródło wapnia) lub nasiona babki jajowatej.
Wegańskie słodycze
Słodycze raw – wegańskie łakocie bez pieczenia. W dziedzinie zdrowych słodyczy należy również wspomnieć o produktach raw, czyli surowych. Wyroby na bazie bakalii, pestek i nasion przygotowuje się bez pieczenia, zachowując zawarte w nich cenne składniki – witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3 i minerały, takie jak magnez, cynk czy żelazo. To świetny wybór dla osób znajdujących się na diecie paleo, wegańskiej czy bezglutenowej. Wśród gotowych słodyczy z tej grupy można znaleźć szeroki wybór batoników w różnych smakach – kokosowym, orzechowym, waniliowym, wzbogaconych o suszone owoce (wiśnie, figi), z dodatkiem superfoods (quinoa, acai) lub nawiązujące do znanych od pokoleń łakoci np. śliwka w czekoladzie.
Domowe słodycze raw, bazujące na wyżej wymienionych składnikach to przede wszystkim słynne kulki mocy. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a uzyskany efekt przypomina praliny z najlepszych cukierni.
Przepis na zdrowe słodycze RAW – kulki mocy
Składniki:
- 1 szklanka suszonych owoców – pół na pół moreli i daktyli,
- 1 szklanka migdałów,
- 1 banan,
- 2 łyżki mielonego lnu,
- 1 łyżka kakao,
- wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania:
- Migdały zmielić na mąkę przy pomocy malaksera, a morele i daktyle pociąć na mniejsze kawałki.
- Do sproszkowanych migdałów dodać rozdrobnione suszone owoce, pokrojonego w plasterki banana, len i kakao. Mielić całość do otrzymania dość zwartej, jednolitej konsystencji. Odstawić mieszankę na pół godziny do lodówki.
- Po schłodzeniu formować z otrzymanej masy dowolnej wielkości kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Gotowe słodycze przechowywać w lodówce.
Kulki mocy można przygotować praktycznie ze wszystkich rodzajów orzechów i suszonych owoców, dlatego warto eksperymentować szukając ciekawych połączeń. Szczypta cynamonu, chilli lub imbiru potrafi całkowicie odmienić charakter przekąski, a dodatek chia albo fig pozwala uzyskać interesujący efekt strzelania w zębach.
Krótko podsumowując, zdrowe słodycze to nie mit, ale szansa na zachowanie w diecie ulubionych łakoci, bez przykrych konsekwencji dla dobrego samopoczucia lub smukłej sylwetki. Wartościowe wyroby można kupić w sklepach ze zdrową żywnością – zaufani producenci oferują ogromny wybór ekologicznych batonów, czekolad, lizaków i żelków, a także owoców w pysznych polewach. Wśród nich znajdują się łakocie bez cukru, laktozy czy glutenu, a także smakołyki polecane weganom oraz osobom przestrzegającym zasad diety ketogennej. Bazując na odżywczych składnikach, warto też przygotować zdrowe słodycze w domu. Zaangażowanie najmłodszych w prace kuchenne ma szansę stać się dla nich świetną zabawą i pomóc zbudować prawidłowe nawyki żywieniowe.
