BIO makaron orkiszowy
Makaron Fusilli z Płaskurki BIO 500 g Alce Nero

Ekologiczny Makaron Fusilli z Płaskurki BIO 500 g Alce Nero
Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki z płaskurki. Szczególnie polecamy z sosami pomidorowymi Alce Nero.
Zagotować 1,5 l wrzącej wody na 100 g makaronu, dodać 15 g soli. Czas gotowania 'al dente': 11 min.
Składniki:
mąka z pszenicy płaskurki*, woda
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Jeżyki BIO 250 g Niro

Makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, dzięki czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne.
Mąka do produkcji makaronu mielona jest w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Nasz makaron nie zawiera soli i jaj, co sprawia, że jest odpowiedni dla wegan.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Jeżyki KOLOROWE BIO 250 g Niro

Makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, dzięki czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne.
Jeżyki kolorowe są z dodatkiem warzyw ekologicznych -szpinak i papryka bio
Mąka do produkcji makaronu mielona jest w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Nasz makaron nie zawiera soli i jaj, co sprawia, że jest odpowiedni dla wegan.
Makaron zalecamy gotować 7-10 minut.
Makaron jeżyki to doskonałe rozwiązanie na zdrowy i pyszny obiad.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Nitki Luksusowe BIO 250 g Niro

Makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, dzięki czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne.
Mąka do produkcji makaronu mielona jest w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Nasz makaron nie zawiera soli i jaj, co sprawia, że jest odpowiedni dla wegan.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Nitki Złociste z Kurkumą BIO 250 g Niro

Makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, dzięki czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne.
Mąka do produkcji makaronu mielona jest w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Nasz makaron nie zawiera soli i jaj, co sprawia, że jest odpowiedni dla wegan.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Wstążki BIO 250 g Niro

Makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, dzięki czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne.
Mąka do produkcji makaronu mielona jest w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Wstążki Szpinakowe BIO 250 g Niro

Makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, dzięki czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne.
Mąka do produkcji makaronu mielona jest w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Nasz makaron nie zawiera jaj, co sprawia, że jest odpowiedni dla wegan.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Spaghetti z Płaskurki BIO 500 g Alce Nero

Ekologiczny Makaron Spaghetti z Płaskurki BIO 500 g Alce Nero
Wyśmienity makaron polecany z sosami pomidorowymi Alce Nero.
Przygotowanie:
Zagotować 1,5 l wrzącej wody na 100 g makaronu, dodać 15 g soli. Czas gotowania 'al dente': 11 minut
Składniki:
mąka z pszenicy płaskurki*, woda
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron z Płaskurki Penne BIO 500 g Alce Nero

Ekologiczny Makaron z Płaskurki Penne BIO 500 g Alce Nero
Wyśmienity makaron. Polecamy z sosami pomidorowymi Alce Nero.
Składniki:
mąka z pszenicy płaskurki*, woda (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron z Płaskurki Razowy Fusilli BIO 500 g Alce Nero

Ekologiczny Makaron z Płaskurki Razowy Fusilli BIO 500 g Alce Nero
Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki płaskurki z pełnego przemiału.
Składniki:
mąka z pszenicy płaskurki pełnoziarnista*, woda
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron z Płaskurki Razowy Penne BIO 500 g Alce Nero

Ekologiczny Makaron z Płaskurki Razowy Penne BIO 500 g Alce Nero
Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki płaskurki z pełnego przemiału.
Składniki:
mąka z pszenicy płaskurki pełnoziarnista*, woda (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Sposób przygotowania:
Zagotować 1,5 l wrzącej wody na 100 g makaronu, dodać 10 g soli. Czas gotowania 'al dente': 10 min.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron z Płaskurki Razowy Spaghetti BIO 500 g Alce Nero

Ekologiczny Makaron z Płaskurki Razowy Spaghetti BIO 500 g Alce Nero
Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki płaskurki z pełnego przemiału.
Składniki:
mąka z pszenicy płaskurki pełnoziarnista*, woda
* certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania:
Zagotować 1,5 l wrzącej wody na 100 g makaronu, dodać 10 g soli. Czas gotowania 'al dente': 10 min.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron z Płaskurki Tagliatelle Gniazda BIO 250 g Alce Nero

Ekologiczny Makaron z Płaskurki Tagliatelle Gniazda BIO 250 g Alce Nero
Wyśmienity makaron z mąki orkiszowej. Polecamy z sosami pomidorowymi Alce Nero.
Składniki:
mąka z pszenicy płaskurka*, woda
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Jajeczny Nitka BIO 250 g Alb-Gold

Makaron Orkiszowy Jajeczny Nitka BIO 250 g Alb-Gold
Klasyczny makaron jajeczny wyprodukowany z mąki orkiszowej z certyfikowanych upraw ekologicznych. Jest idealnym dodatkiem do zup
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Jajeczny Wstążka BIO 250 g Alb-Gold

Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ* typ 630, JAJA* (10%).
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Łazanki BIO 250 g Niro

Makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, dzięki czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne.
Mąka do produkcji makaronu mielona jest w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Nasz makaron nie zawiera jaj, co sprawia, że jest odpowiedni dla wegan.
Makaron zalecamy gotować 7-10 minut.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Noodle Bio 250 g Alb-Gold

Makaron Orkiszowy Noodle Bio 250 g Alb-Gold
Składniki:
mąka orkiszowa*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Razowy Spaghetti BIO 400 g Niro

Makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, dzięki czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne.
Mąka do produkcji makaronu mielona jest w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Nasz makaron nie zawiera jaj, co sprawia, że jest odpowiedni dla wegan.
Makaron zalecamy gotować 7-10 minut.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Razowy Spaghetti BIO 500 g Alb-Gold

Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ pełnoziarnista*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Spaghetti BIO 500 g Alb-Gold

Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ* typ 630.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Spaghetti Luksusowy BIO 250 g Niro

Makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, dzięki czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne.
Mąka do produkcji makaronu mielona jest w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Nasz makaron nie zawiera soli i jaj, co sprawia, że jest odpowiedni dla wegan.
Makaron zalecamy gotować 7-10 minut.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Świderki BIO 250 g Niro

Makaron Orkiszowy Świderki BIO 250 g Niro
Makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, dzięki czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Świderki BIO 500 g Alb-Gold

Makaron Orkiszowy Świderki BIO 500 g Alb-Gold
Składniki:
mąka z pszenicy orkisz typ 630* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Orkiszowy Trójkolorowy Świderki BIO 250 g Niro

Makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, dzięki czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne.
Mąka do produkcji makaronu mielona jest w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.
Świderki kolorowe są z dodatkiem warzyw ekologicznych -szpinak i papryka bio
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Nasz makaron nie zawiera jaj, co sprawia, że jest odpowiedni dla wegan.
Makaron zalecamy gotować 7-10 minut.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Razowy Orkiszowy Nitki BIO 400 g Niro

Nasze makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, dzięki czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne.
Mąka do produkcji makaronu mielona jest w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Nasz makaron nie zawiera jaj, co sprawia, że jest odpowiedni dla wegan.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Razowy Orkiszowy Świderki BIO 400 g Niro

Makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, dzięki czemu zachowują cenne dla organizmu człowieka witaminy i składniki mineralne.
Mąka do produkcji makaronu mielona jest w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Nasz makaron nie zawiera soli i jaj, co sprawia, że jest odpowiedni dla wegan.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron z Płaskurki Gwiazdki z Witaminą B1 od 6 m-ca BIO 500 g Alce Nero

Składniki:
mąka z pszenicy płaskurki*, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy), woda (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Opis:
Odpowiedni dla dzieci od 6 miesiąca życia po konsultacji z pediatrą.
Sposób przygotowania:
Czas gotowania 6-8 minut w zależności od wymaganej konsystencji
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron orkiszowy
Makaron orkiszowy nie jest bezglutenowy. Tak samo, jak i pszenny zawiera to białko. Różnica jest jednak taka, że w przypadku produktów orkiszowych jest ono znacznie lepszej jakości. Dodatkowo zawartość cennych składników odżywczych sprawia, że wiele osób chętnie sięga po makaron orkiszowy BIO. Znajdujące się w nim witaminy i minerały pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Powszechnie uważany jest on za zdrowy. Z orkiszu produkuje się również m.in. mąkę orkiszową oraz pieczywo. Poznaj właściwości, wartości odżywcze, rodzaje oraz zastosowanie makaronu orkiszowego.
Właściwości makaronu orkiszowego
Makaron orkiszowy swym wyglądem jest bardzo zbliżony do makaronu pszennego. W sensie biologicznym orkisz pochodzi z tej samej rodziny co pszenica. Ma on jednak nieco inną barwę. W zależności od produktu może przybrać kolor od bursztynowego po ciemnobrązowy. Rozbieżności te mają związek z poziomem przemiału mąki (może być ona mniej lub bardziej pełnoziarnista). Im bardziej pełnoziarnista mąka, tym makaron jest ciemniejszy. Po ugotowaniu staje się wyraźniejszy w smaku, nieco orzechowy. Jaśniejsze wyroby są smakiem zbliżone do produktów pszenicznych.
Ekologiczny makaron orkiszowy ma nieco mniej glutenu niż produkty pszenne – jest on jednak zdecydowanie lepszej jakości. Dlatego też w niektórych przypadkach może być spożywany przez osoby z nietolerancją tego składnika. Warto jednak zaznaczyć, że makaron orkiszowy ma niższy indeks glikemiczny (ok. 30-40 IG). Mogą więc go bezpiecznie jeść pacjenci cierpiący na cukrzycę.
Lepsze właściwości orkiszu wynikają stąd, że nie poddaje się go procesom uszlachetniającym. Dzięki temu pozostaje cennym źródłem węglowodanów, składników odżywczych, aminokwasów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to jednak zboże trudniejsze i nieco droższe w uprawie niż pszenica – stąd też rzadziej można spotkać produkty orkiszowe niż pszenne.
Wartości odżywcze makaronu orkiszowego
Makaron orkiszowy zawiera więcej białka i błonnika niż pszenny. To bogate źródło witamin z grupy B (głównie B1, B2, B3, B5, B6), witaminy A, D, E, K oraz minerałów – potasu, żelaza, fosforu, cynku, kobaltu i miedzi. Nie zapominajmy również o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych (m.in. linolowy, oleinowy). W jego składzie na próżno szukać szkodliwych tłuszczów nasyconych.
Spożywanie produktów orkiszowych nie wiąże się ze skokami poziomu glukozy czy insuliny we krwi. Duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na cały proces trawienia, jednocześnie zapobiegając m.in. zaparciom. Korzystnie oddziałuje na odporność organizmu, zapobiegając anemii. Zawarte w orkiszu składniki regulują poziom ciśnienia krwi oraz cholesterolu. W jego składzie można również znaleźć przeciwutleniacze, które w powszechnej opinii minimalizują ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Makaron orkiszowy BIO jest zdecydowanie lepiej trawiony niż jego pszenny odpowiednik. Zawiera ok. 10-11 g błonnika pokarmowego na 100 g produktu. Składnik ten odpowiada za poprawę perystaltyki jelit oraz usprawnienie procesów trawiennych. Korzystnie wpływa on również na uczucie sytości. Jego kaloryczność jest natomiast określana na poziomie ok. 340-370 kcal w 100 g.
Czy makaron orkiszowy jest zdrowy?
Po przeczytaniu powyższych właściwości nikogo nie powinno dziwić, że regularnie spożywany orkiszowy makaron BIO to szereg korzyści dla zdrowia. Wspomaga obniżenie cholesterolu, polecany jest osobom, które chcą pobudzić swój układ pokarmowy do pracy. W dłuższej perspektywie wspomaga również odchudzanie. Zbilansowana dieta z makaronem orkiszowym to wsparcie dla układu nerwowego oraz korzystny wpływ na stan skóry, paznokci i włosów. Niektóre badania dowodzą, że orkisz pozytywnie wpływa na koncentrację i pamięć.
Jak gotować i serwować makaron orkiszowy?
Makaron orkiszowy dostępny jest w różnej formie. Jego najczęściej spotykane rodzaje to:
- świderki,
- kolanka,
- rurki,
- penne,
- spaghetti,
- wstążki,
- gniazda,
- nitki,
- muszle,
- noodle,
- jeżyki,
- gwiazdki,
- tagliatelle,
- fusilli,
- łazanki,
- jajeczny makaron orkiszowy,
- makaron orkiszowy ze szpinakiem.
Makaron z orkiszu wykazuje dość dużą sprężystość. Dzięki temu doskonale zachowuje oryginalne kształty, co może być istotne dla osób, którym zależy przede wszystkim na idealnym wyglądzie przyrządzonej potrawy. Trudno jest go rozgotować, dlatego też zazwyczaj ma konsystencję al dente.
Z czym łączyć makaron orkiszowy?
Praktycznie ze wszystkim tym, z czym łączymy makaron pszenny – mięsem, warzywami, owocami, twarogiem czy jogurtem. To świetny dodatek do zup, sosów, zapiekanek, sałatek, potraw jednogarnkowych oraz dań na słodko. Za sprawą delikatnego smaku lubią go zarówno dorośli, jak i dzieci. W wersji bez jajek sprawdzi się także dla wegan.
Czy wiesz, że…
… w starożytności i średniowieczu orkisz był jednym z najczęściej uprawionych zbóż. Stanowił podstawę jadłospisu ówczesnych ludzi. Masową hodowlę orkiszu zarzucono w czasach nowożytnych. Na szczęście jednak coraz więcej producentów wprowadza do swojej oferty makaron orkiszowy.
