Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Oliwa z Oliwek Extra Virgin ze Wsi BIO 500 ml Greece Company
Oliwa z Oliwek Extra Virgin ze Wsi BIO 500 ml Greece Company

49,95 zł

Cena regularna:

63,72 zł

Najniższa cena: 41,99 zł
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Łagodna BIO 500 ml Bio Planete
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Łagodna BIO 500 ml Bio Planete

35,99 zł

Cena regularna:

46,20 zł

Najniższa cena: 30,99 zł
szt.
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Jules Brochenin
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Jules Brochenin

59,95 zł

Cena regularna:

71,79 zł

Najniższa cena: 58,95 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Oliwa

Najstarsze przekazy na temat oliwy z oliwek pojawiają się już w Starym Testamencie oraz mitach. Nic w tym dziwnego, jako że kwitnące przez cały rok drzewka oliwne w Basenie Morza Śródziemnego oraz na Bliskim Wschodzie uprawiane są od 5,5 tysiąca lat. Do dziś dnia gałązka oliwna symbolizuje pokój i przyjaźń, w mitologii starożytnej zaś była uosobieniem witalności i  odporności. Według tych starożytnych podań to Atena podarowała Grekom oliwę. Nazywana „płynnym złotem” była na tyle ceniona, że Rzymianie nawet nakładali w niej podatki.

Oliwa z Oliwek

Oliwa z Oliwek do Smażenia BIO 500 ml Bio Planete

Oliwa z Oliwek do Smażenia BIO 500 ml Bio Planete
Oliwa z Oliwek do Smażenia BIO 500 ml Bio Planete

Oliwa z Oliwek do Smażenia BIO 500 ml Bio Planete

Oliwa z oliwek - składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia. Oliwa zawierająca wyłącznie oliwe z oliwek, kóra poddana została rafinacji i oliwę uzyskaną bezpośrednio oliwę z oliwek.
Idealna do mięsa, ryb, głębokiego smażenia i wielu innych form smażenia w wysokich temperaturach. Odporna na wysokie temperatury (punkt dymienia 210  stopni C).

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

37,95 zł

Cena regularna: 47,32 zł

Najniższa cena: 31,95 zł
szt.
  • promocja

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Bezglutenowa BIO 1 litr Bio Levante

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Bezglutenowa BIO 1 litr Bio Levante
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Bezglutenowa BIO 1 litr Bio Levante

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa z pierwszego tłoczenia, na zimno. Polecamy do zup, dań gotowych, sałatek, zimnych sosów, pieczenia ryb oraz smażenia.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

84,59 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Bio Levante

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Bio Levante
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Bio Levante

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa z pierwszego tłoczenia, na zimno. Może być wykorzystana do zup, dań gotowych, sałatek, zimnych sosów, pieczenia ryb oraz smażenia.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

26,90 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Alce Nero

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Alce Nero
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Alce Nero

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Alce Nero

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Ekologiczna oliwa z oliwek pochodząca wyłacznie z organicznych plantacji. Oliwki wykorzystywane do produkcji oliwy Alce Nero pochodzą z hostorycznych sadów oliwnych w regionie Apulia, na południu Włoch.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

78,57 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Jules Brochenin

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Jules Brochenin
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Jules Brochenin

Wyśmienita ekologiczna oliwa z oliwek, bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Doskonale komponuje się z różnego typu sałatkami i daniami śródziemnomorskimi. 
Jest również odporna na wysokie temperatury, dzięki czemu może być wykorzystywana do krótkotrwałego podgrzewania bądź smażenia.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

59,95 zł

Cena regularna: 71,79 zł

Najniższa cena: 58,95 zł
szt.
  • promocja

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Łagodna BIO 500 ml Bio Planete

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Łagodna BIO 500 ml Bio Planete
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Łagodna BIO 500 ml Bio Planete

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

Odpowiednia również do gotowania i smażenia.

Składniki:
oliwa z oliwek extra virgin łagodna*
*produkt pochodzący z upraw ekologicznych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

35,99 zł

Cena regularna: 46,20 zł

Najniższa cena: 30,99 zł
szt.
  • promocja

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Bezglutenowa BIO 500 ml Bio Levante

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Bezglutenowa BIO 500 ml Bio Levante
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Bezglutenowa BIO 500 ml Bio Levante

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa z pierwszego tłoczenia, na zimno. Polecamy do zup, dań gotowych, sałatek, zimnych sosów, pieczenia ryb oraz smażenia.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

47,20 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Biancolilla BIO 500 ml Alce Nero

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Biancolilla BIO 500 ml Alce Nero
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Biancolilla BIO 500 ml Alce Nero

Oliwa z oliwek extra virgin jest wykonana przy użyciu jednej odmiany oliwek Biancolilla. Oliwa o  jasnozielonej  barwie  z żółtymi refleksami.
Doskonale łączy się z surowymi i gotowanymi warzywami, ziemniakami, zupami i grillowanymi rybami.

Składniki:
oliwa z oliwek Biancolilla extra virgin*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

53,42 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 1 litr Bio Planete

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 1 litr Bio Planete
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 1 litr Bio Planete

Ekologiczna Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 1 litr Bio Planete

Od grudnia do marca oliwki dojrzewające w słońcu są zbierane i przetwarzane w procesie tzw. ekstrakcji na zimno. W przypadku łagodnej oliwy z oliwek BIO PLANÈTE zawsze wybieramy partię z puli hodowców, która najlepiej spełnia nasze surowe wymagania dotyczące jakości i smaku. Czasami również starannie mieszamy poszczególne partie, aby osiągnąć jeszcze lepszy i bardziej zrównoważony efekt smakowy z tak zwanym »Cuvée«.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

64,49 zł

Cena regularna: 75,15 zł

Najniższa cena: 54,95 zł
szt.
  • promocja

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml ( Flavours & Colours ) Almazara Riojana

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml ( Flavours & Colours ) Almazara Riojana
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml ( Flavours & Colours ) Almazara Riojana

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml ( Flavours & Colours ) Almazara Riojana

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.
Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

31,09 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Alce Nero

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Alce Nero
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Alce Nero

Składniki:
oliwa z oliwek extra virgin*.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

38,27 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Bio Agros

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Bio Agros
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Bio Agros

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Bio Agros 

Składniki
oliwa z oliwek extra virgin* 
(*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

25,73 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Campomar Nature

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Campomar Nature
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Campomar Nature

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Campomar Nature

Oliwa z oliwek jest dobrze znana z wysokiej wartości odżywczej i bogata w składniki odżywcze. 


Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

26,24 zł

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Olandia

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Olandia
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Olandia

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi. Spożywanie 30 g (około 2 łyżek stołowych) dziennie, jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w ramach zrównoważonego sposobu żywienia i aktywnego trybu życia, pomoże uzyskać korzystny efekt zdrowotny.

Składniki:
oliwa z oliwek extra virgin*, tłoczona na zimno.
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

25,86 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Vitaliana

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Vitaliana
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250 ml Vitaliana

Idealna oliwa z oliwe extra virgin do sałatek, sosów, makaronów lub do wszelkich dań gotowych

Składniki:
oliwa z oliwek extra virgin 100%*
*produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,27 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 3 litry Bio Levante

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 3 litry Bio Levante
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 3 litry Bio Levante

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa została wyprodukowana wyłącznie z oliwek pochodzących z organicznych plantacji, bez użycia nawozów sztucznych. Oliwa z pierwszego tłoczenia, na zimno. Polecamy do zup, dań gotowych, sałatek, zimnych sosów, pieczenia RYB oraz smażenia.

Składniki:
oliwa z oliwek extra virgin*
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

225,98 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 3 litry Horeca Bio Planete

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 3 litry Horeca Bio Planete
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 3 litry Horeca Bio Planete

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 3 litry Horeca Bio Planete

Oliwki zbierane są pod koniec sezonu, co pozwala osiągnąć łagodny, słodki aromat przypominający smak migdałów. Łagodnie i subtelnie podkreśla smak dań. Doskonale pasuje do sałatki Caprese, sałaty czy sałatki z ogórka.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

189,52 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 500 ml ( Flavours & Colours ) Almazara Riojana

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 500 ml ( Flavours & Colours ) Almazara Riojana
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 500 ml ( Flavours & Colours ) Almazara Riojana

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 500 ml ( Flavours & Colours ) Almazara Riojana

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.
Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

52,54 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml ( Flavours & Colours ) Almazara Riojana

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml ( Flavours & Colours ) Almazara Riojana
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml ( Flavours & Colours ) Almazara Riojana

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml ( Flavours & Colours ) Almazara Riojana

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.
Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

75,34 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Levante

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Levante
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750 ml Levante

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
Polecamy do zup, dań gotowych, sałatek, zimnych sosów, pieczenia RYB oraz smażenia.
Kwasowość: 0,3/0,4 %, zawsze <0,8 %.

Składniki:
oliwa z oliwek extra virgin*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

49,99 zł

Cena regularna: 67,69 zł

Najniższa cena: 49,99 zł
szt.
  • promocja

Oliwa z Oliwek Extra Virgin dla Dzieci BIO 250 ml Alce Nero

Oliwa z Oliwek Extra Virgin dla Dzieci BIO 250 ml Alce Nero
Oliwa z Oliwek Extra Virgin dla Dzieci BIO 250 ml Alce Nero

Oliwa z Oliwek Extra Virgin dla Dzieci BIO 250 ml Alce Nero

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek  uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

37,16 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Kreta P.G.I. BIO 250 ml Nefeli

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Kreta P.G.I. BIO 250 ml Nefeli
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Kreta P.G.I. BIO 250 ml Nefeli

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Kreta P.G.I. BIO 250 ml Nefeli

Składniki:
100 % oliwa z oliwek extra virgin z upraw ekologicznych

Opis:
Chania Kritis, Oliwa z oliwek extra virgin z Krety (PGI) powstaje w skąpanym w słońcu regionie Chania na północy wyspy. Wyjątkowość tej oliwy polega na chronionym oznaczeniu geograficznym (PGI). Oznacza to, że przynajmniej jeden z etapów jej produkcji (produkcja, przetwarzanie, wytwarzanie) musi przebiegać na wyznaczonym obszarze.
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

26,82 zł

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Kreta P.G.I. BIO 500 ml Bio Planete

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Kreta P.G.I. BIO 500 ml Bio Planete
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Kreta P.G.I. BIO 500 ml Bio Planete

Składniki:
ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin 100%

Opis:
Opis:
Chania Kritis, Oliwa z oliwek extra virgin z Krety (PGI) powstaje w skąpanym w słońcu regionie Chania na północy wyspy. Wyjątkowość tej oliwy polega na chronionym oznaczeniu geograficznym (PGI). Oznacza to, że przynajmniej jeden z etapów jej produkcji (produkcja, przetwarzanie, wytwarzanie) musi przebiegać na wyznaczonym obszarze.

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Dzięki owocowemu, przypominającemu zapach świeżej trawy, aromatowi oliwa idealnie komponuje się z sałatkami, warzywami, smażonym mięsem, grillowaną rybą, a także z serami z koziego lub owczego mleka.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

68,25 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Niefiltrowana BIO 500 ml Rustichello

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Niefiltrowana BIO 500 ml Rustichello
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Niefiltrowana BIO 500 ml Rustichello

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Niefiltrowana BIO 500 ml Rustichello

Opis:
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

Składniki:
oliwa z oliwek extra virgin*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

50,99 zł

szt.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin od 5 Miesiąca Demeter BIO 250 ml Holle

Oliwa z Oliwek Extra Virgin od 5 Miesiąca Demeter BIO 250 ml Holle
Oliwa z Oliwek Extra Virgin od 5 Miesiąca Demeter BIO 250 ml Holle

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Doskonała do uzupełnienia diety dziecka od 5 miesiąca życia.
Zastosowanie: jako dodatek do żywności i potraw z warzyw i owoców oraz do dań w słoiczkach dla niemowląt o niewystarczającej ilości tłuszczu.
Zalecany dodatek do 200 g posiłków uzupełniających:
- warzywnych lub warzywnych z dodatkiem mięsa: 1 łyżeczka oliwy (ok. 3 g)
- owocowych lub owocowo - zbożowych: 1 łyżeczka oliwy (ok. 3 g)

Składniki:
oliwa z oliwek extra virgin** .
**składnik z rolnictwa biodynamicznego

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

34,99 zł

Cena regularna: 42,53 zł

Najniższa cena: 40,31 zł
  • promocja

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Olyphenol BIO 250 ml Bio Planete

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Olyphenol BIO 250 ml Bio Planete
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Olyphenol BIO 250 ml Bio Planete

Oliwa z Oliwek Extra Virgin Olyphenol BIO 250 ml Bio Planete

Składniki:
100% oliwa z oliwek extra virgin*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Olyphenol firmy BIO PLANÈTE to ekskluzywna oliwa z oliwek o szczególnie wysokiej zawartości polifenoli, wynoszącej co najmniej 500 miligramów na kilogram.

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
Nie podgrzewać.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

39,94 zł

Oliwa z Oliwek Extra Virgin ze Wsi BIO 500 ml Greece Company

Oliwa z Oliwek Extra Virgin ze Wsi BIO 500 ml Greece Company
Oliwa z Oliwek Extra Virgin ze Wsi BIO 500 ml Greece Company

Niefiltrowana oliwa ze wsi. Łagodna, tłoczona na zimno z oliwek odmiany koroneiki, z drzew starszych niż 300 lat.
Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

Składniki
oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

49,95 zł

Cena regularna: 63,72 zł

Najniższa cena: 41,99 zł
  • promocja

Oliwa z Oliwek z Chili BIO 250 ml Gabro

Oliwa z Oliwek z Chili BIO 250 ml Gabro
Oliwa z Oliwek z Chili BIO 250 ml Gabro

Oliwa z Oliwek z Chili BIO 250 ml Gabro

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczeniana, najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Ekologiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (na zimno) ma jasny złocisto-zielony kolor, aromat zielonych oliwek, lepką konsystencję i delikatny ostry posmak chili.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

27,66 zł

szt.

Oliwa z Oliwek z Czosnkiem BIO 250 ml Gabro

Oliwa z Oliwek z Czosnkiem BIO 250 ml Gabro
Oliwa z Oliwek z Czosnkiem BIO 250 ml Gabro

Oliwa z Oliwek z Czosnkiem BIO 250 ml Gabro

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczeniana, najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Ekologiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (na zimno) ma jasny złocisto-zielony kolor, aromat zielonych oliwek, lepką konsystencję i delikatny czosnkowy posmak.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

27,66 zł

szt.

Oliwa z Oliwek z Ekstraktem z Trufli BIO 100 ml Bio Planete

Oliwa z Oliwek z Ekstraktem z Trufli BIO 100 ml Bio Planete
Oliwa z Oliwek z Ekstraktem z Trufli BIO 100 ml Bio Planete

Oliwa z Oliwek z Ekstraktem z Trufli BIO 100 ml Bio Planete

Miłośnicy naturalnych olejów będą zachwyceni! Wraz z nadejściem tegorocznego sezonu trufli, oferujemy pyszny truflowy olej. Trufla nazywana jest "diamentem kuchni" – dzięki swojemu potencjałowi, jakim jest dostarczanie wyjątkowej magii kulinarnej potrawą, a także ze względu na ich rzadkość. Do produkcji zostały wybrane wysoko cenione włoskie trufle Alba skomponowane z najwyższej jakości włoską oliwą z oliwek. Oliwa o zrównoważonym, ale intensywnym aromacie. Idealna do risotto, dań z makaronem lub carpaccio.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

70,43 zł

szt.

Oliwa z Oliwek z Ekstraktem z Trufli BIO 250 ml Gabro

Oliwa z Oliwek z Ekstraktem z Trufli BIO 250 ml Gabro
Oliwa z Oliwek z Ekstraktem z Trufli BIO 250 ml Gabro

Oliwa z Oliwek z Ekstraktem z Trufli BIO 250 ml Gabro 

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczeniana, najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Ekologiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (na zimno) ma jasny złocisto-zielony kolor, aromat zielonych oliwek, lepką konsystencję i delikatny truflowy posmak.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

27,66 zł

Oliwa z Oliwek z Olejem Słonecznikowym do Smażenia i Gotowania BIO 750 ml Byodo

Oliwa z Oliwek z Olejem Słonecznikowym do Smażenia i Gotowania BIO 750 ml Byodo
Oliwa z Oliwek z Olejem Słonecznikowym do Smażenia i Gotowania BIO 750 ml Byodo

Składniki:
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia* (51%), olej słonecznikowy* (49%).
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Aby uzyskać szczególnie łagodną nutę oliwek podczas smażenia, stworzono unikalną kompozycję olejów z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i najlepszego oleju słonecznikowego „wysokooleinowego”. Wrażliwe na ciepło substancje roślinne są delikatnie filtrowane z oleju w procesie Byo-Protect, co oznacza, że olej ten można podgrzać do wysokich temperatur. Jest idealny do smażenia, grillowania lub smażenia w głębokim tłuszczu.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

44,47 zł

szt.

Spis treści:

O oliwie z oliwek

Oliwa z oliwek to wyjątkowy i ceniony na całym świecie składnik kulinarny, który odgrywa kluczową rolę w kuchni śródziemnomorskiej. Pochodzi z tłoczenia owoców drzewa oliwnego, które są źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, witamin oraz antyoksydantów. Oliwa z oliwek posiada szereg korzyści zdrowotnych, które przyczyniają się do jej popularności, zarówno wśród kucharzy, jak i osób dbających o zdrowie.

Historia oliwy z oliwek sięga tysięcy lat wstecz, a jej zastosowanie obejmuje różnorodne dziedziny, takie jak kuchnia, medycyna, pielęgnacja ciała czy kultura religijna. Drzewa oliwne, które wykazują imponującą odporność i długowieczność, można znaleźć w krajach basenu Morza Śródziemnego, takich jak Grecja, Włochy, Hiszpania czy Turcja.

W dzisiejszych czasach oliwa z oliwek jest dostępna w różnych odmianach i cenach, co pozwala na jej szerokie zastosowanie. Jednak warto wiedzieć, jak odróżnić oliwę wysokiej jakości od tej gorszej, by w pełni cieszyć się jej walorami smakowymi i zdrowotnymi.

oliwa z oliwek

Historia i pochodzenie oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek ma długą i bogatą historię, która sięga około 6000 lat wstecz. Drzewa oliwne, z których pozyskuje się oliwę, pochodzą z regionu Lewantu na Bliskim Wschodzie, obejmującego tereny dzisiejszej Syrii, Libanu, Izraela i Palestyny. Uprawa drzew oliwnych rozprzestrzeniła się szybko na terenach basenu Morza Śródziemnego, przede wszystkim w krajach takich jak Egipt, Grecja, Rzym (czyli dzisiejsze Włochy) oraz później Hiszpania, gdzie sprzyjające warunki klimatyczne pozwoliły na rozwój tej kultury.

Oliwa z oliwek odgrywała istotną rolę w starożytnych cywilizacjach, gdzie była wykorzystywana nie tylko jako składnik kulinarny, ale również jako środek medyczny, kosmetyczny i paliwo do lamp. W starożytnym Egipcie oliwa była używana w procesie balsamowania, a w kulturze greckiej i rzymskiej oliwne gałązki były symbolem pokoju i zwycięstwa, a sama oliwa wykorzystywana do masażu ciała oraz podczas ceremonii religijnych.

Wraz z ekspansją Rzymu na tereny basenu Morza Śródziemnego, uprawa drzew oliwnych i produkcja oliwy zyskiwała na znaczeniu. W średniowieczu oliwa z oliwek była powszechnie stosowana jako olej jadalny, a także w produkcji mydła. W późniejszych wiekach, dzięki odkryciom geograficznym i handlowym, oliwa z oliwek dotarła do nowych obszarów, takich jak Ameryka Północna czy Azja.

Dzisiaj, głównymi producentami oliwy z oliwek są kraje położone wokół Morza Śródziemnego, przede wszystkim Hiszpania, Włochy i Grecja, które łącznie odpowiadają za większość światowej produkcji. Oliwa z oliwek cieszy się dużym uznaniem na całym świecie, dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym oraz korzyściom zdrowotnym, a także zrównoważonemu charakterowi diety śródziemnomorskiej, w której stanowi jeden z kluczowych składników.

Rodzaje oliwek używanych do produkcji oliwy z oliwek

Oliwki, czyli owoce drzewa oliwnego (Olea europaea), są podstawowym surowcem wykorzystywanym do produkcji oliwy z oliwek. Istnieje wiele odmian oliwek, które różnią się między sobą smakiem, kolorem, rozmiarem czy też właściwościami. Nie wszystkie jednak nadają się do tłoczenia oliwy. Oto kilka popularnych odmian oliwek, które są wykorzystywane w produkcji oliwy z oliwek:

  1. Arbequina (Hiszpania) - to małe, owalne oliwki o delikatnym smaku, które są używane do produkcji łagodnej, owocowej oliwy z lekkimi nutami ziołowymi. Oliwa z odmiany Arbequina jest szczególnie popularna w Katalonii.

  2. Picual (Hiszpania) - ta odmiana oliwek jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych w Hiszpanii. Oliwa z oliwek Picual charakteryzuje się intensywnym smakiem, nieco gorzkawymi nutami i wyraźnym zapachem ziół oraz owoców.

  3. Frantoio (Włochy) - jedna z najbardziej cenionych odmian oliwek we Włoszech. Oliwa z oliwek Frantoio charakteryzuje się bogatym, owocowym smakiem z delikatną goryczką oraz pikantnością.

  4. Koroneiki (Grecja) - to małe, ciemne oliwki, które są podstawą greckiej oliwy z oliwek o intensywnym smaku, z nutami ziół, zielonych owoców i lekką goryczką.

  5. Kalamata (Grecja) - ta odmiana oliwek jest często używana do produkcji oliwy z oliwek o wyjątkowym, bogatym smaku z lekką słodyczą, nutami owocowymi i ziołowymi.

  6. Picholine (Francja) - oliwki te są wykorzystywane do produkcji francuskiej oliwy z oliwek o delikatnym, orzechowym smaku, z nutą gorzkiej skórki cytrusowej i ziołowych aromatów.

  7. Chemlali (Tunezja) - ta odmiana oliwek jest podstawą do produkcji tunezyjskiej oliwy z oliwek o łagodnym, owocowym smaku z lekką goryczką i pikantnością.

Warto zaznaczyć, że niektóre regiony mają swoje własne unikatowe odmiany oliwek, które są używane do produkcji lokalnych oliw. W zależności od doboru oliwek, procesu produkcji, czy też terroir, smak i aromat oliwy z oliwek może się znacząco różnić, co sprawia, że każda oliwa z oliwek ma swój własny unikatowy smak.

Metody pozyskiwania oliwy z oliwek

Metody pozyskiwania oliwy z oliwek można podzielić na tradycyjne i nowoczesne. Obecnie najbardziej powszechna jest metoda tłoczenia na zimno, która pozwala na zachowanie walorów smakowych i zdrowotnych oliwy. Poniżej przedstawiamy różne metody pozyskiwania oliwy z oliwek:

  1. Tłoczenie na zimno (metoda mechaniczna) - to nowoczesna i najbardziej popularna metoda pozyskiwania oliwy z oliwek, która polega na mechanicznym tłoczeniu oliwek bez podgrzewania surowca. W wyniku tego procesu uzyskuje się oliwę o wyższej jakości, bogatej w składniki odżywcze i niezmienionym smaku. Tłoczenie na zimno pozwala na uzyskanie oliwy z oliwek extra virgin, która jest ceniona za swoje właściwości zdrowotne i smakowe.

  2. Tłoczenie na gorąco - to tradycyjna metoda, która polega na podgrzewaniu oliwek przed tłoczeniem. Podgrzewanie oliwek pomaga w ekstrakcji większej ilości oleju, jednak może wpłynąć negatywnie na jakość uzyskanej oliwy, prowadząc do utraty niektórych składników odżywczych i zmian smaku.

  3. Metoda ciśnieniowa - to kolejna tradycyjna metoda, która polega na tłoczeniu oliwek między płaskimi kamieniami lub metalowymi płytami. Uzyskana w ten sposób oliwa jest zbierana i oczyszczana. Metoda ta jest rzadko stosowana współcześnie, ponieważ jest pracochłonna i nieefektywna.

  4. Metoda sinolea - to metoda pozyskiwania oliwy z oliwek, która polega na zanurzaniu nierównych, metalowych płyt w masie zmielonych oliwek. Olej przylega do płyt, a następnie jest zbierany przez odciekanie. Metoda ta jest delikatna i pozwala na uzyskanie wysokiej jakości oliwy, jednak jest mniej wydajna od tłoczenia na zimno.

  5. Ekstrakcja rozpuszczalnikami - to metoda stosowana głównie w celu pozyskania oleju z odpadów pozostałych po tłoczeniu na zimno. W procesie tym stosuje się rozpuszczalniki, takie jak heksan, które rozpuszczają olej zawarty w suchej masie. Następnie rozpuszczalnik jest odparowywany, a pozostały olej jest oczyszczany. Oliwa uzyskana tą metodą ma niższą jakość i nie jest uważana za oliwę z oliwek extra virgin.

Najlepszą jakość oliwy z oliwek można uzyskać stosując metodę tłoczenia na zimno, która pozwala na zachowanie największej ilości składników odżywczych, antyoksydantów oraz aromatów i smaków oliwek. Współczesne metody produkcji, takie jak tłoczenie na zimno, są także bardziej wydajne i ekologiczne, co przekłada się na większe dostępność i różnorodność oliw z oliwek na rynku.

Należy pamiętać, że jakość oliwy z oliwek jest również uzależniona od innych czynników, takich jak jakość oliwek, sposób ich uprawy i przechowywania, czy też termin zbiorów. Oliwki zbierane wcześnie (zielone) dają oliwę o intensywnym smaku i większej zawartości antyoksydantów, podczas gdy późniejsze zbiory (dojrzewające oliwki) przekładają się na oliwę o łagodniejszym smaku.

Ostatecznie, ważne jest, aby wybierać oliwę z oliwek pochodzącą z zaufanych źródeł oraz dbać o jej odpowiednie przechowywanie. Oliwa z oliwek powinna być przechowywana w ciemnych butelkach, w miejscu niedostępnym dla światła i ciepła, aby jak najdłużej zachować jej właściwości odżywcze i smakowe.

Rodzaje oliwy z oliwek

Oliwy z oliwek można sklasyfikować na podstawie jakości, procesu produkcyjnego oraz zawartości kwasów tłuszczowych. Poniżej znajduje się klasyfikacja oraz opis różnych rodzajów oliwy z oliwek:

  1. Extra Virgin (najwyższa jakość) - to najwyższej jakości oliwa z oliwek, tłoczona na zimno, z niską kwasowością (nieprzekraczającą 0,8%). Oliwa extra virgin zachowuje naturalny smak i aromat oliwek oraz jest bogata w antyoksydanty i składniki odżywcze. Stosuje się ją głównie na zimno, do sałatek, dressingów czy jako dodatek do pieczywa.

  2. Virgin - to również tłoczona na zimno oliwa z oliwek, ale o nieco wyższej kwasowości (do 2%). Jej smak i aromat są mniej intensywne niż w przypadku oliwy extra virgin, ale wciąż zachowuje dobre właściwości zdrowotne. Może być stosowana na zimno i do delikatnego smażenia.

  3. Oliwa z oliwek (czysta) - to mieszanka oliwy z oliwek extra virgin lub virgin z rafinowaną oliwą z oliwek. Kwasowość tego rodzaju oliwy jest wyższa niż w przypadku oliw virgin i extra virgin (do 3,3%). Oliwa czysta ma łagodniejszy smak i jest bardziej odporna na wysokie temperatury, dlatego nadaje się do gotowania i smażenia.

  4. Rafinowana oliwa z oliwek - to oliwa, która została poddana procesowi rafinacji w celu usunięcia niepożądanych związków i zapachów. Proces rafinacji obniża również zawartość antyoksydantów i wartość odżywczą oliwy. Rafinowana oliwa z oliwek jest zwykle mieszana z oliwą extra virgin lub virgin, aby poprawić jej smak i wartość odżywczą.

  5. Oliwa z oliwek Pomace - to oliwa otrzymywana z pozostałości po tłoczeniu na zimno, głównie za pomocą ekstrakcji rozpuszczalnikami. Oliwa Pomace ma niższą jakość i jest pozbawiona wielu wartości odżywczych oraz antyoksydantów. Z tego powodu jest tańsza i stosowana głównie do celów przemysłowych lub do gotowania.

Kiedy wybierasz oliwę z oliwek, warto zwrócić uwagę na jej klasę, proces produkcji oraz pochodzenie. Oliwy extra virgin i virgin są lepszym wyborem ze względu na ich walory smakowe i zdrowotne.

oliwa

Właściwości zdrowotne i odżywcze oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek, szczególnie w wersji extra virgin, jest bogata w składniki odżywcze i posiada liczne właściwości zdrowotne. Oto kilka z nich:

  1. Zdrowe tłuszcze: Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas oleinowy, który jest korzystny dla zdrowia serca. Zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL), co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

  2. Antyoksydanty: Oliwa z oliwek zawiera silne antyoksydanty, takie jak witaminy E i K oraz polifenole. Antyoksydanty te pomagają w walce z wolnymi rodnikami, które prowadzą do uszkodzenia komórek i przyspieszenia procesów starzenia. Działa również przeciwzapalnie i może pomóc w redukcji ryzyka wystąpienia niektórych chorób przewlekłych.

  3. Właściwości przeciwnowotworowe: Badania wykazują, że składniki zawarte w oliwie z oliwek, takie jak polifenole, mogą hamować rozwój niektórych rodzajów komórek nowotworowych.

  4. Wspomaganie układu trawiennego: Oliwa z oliwek działa łagodząco na błony śluzowe przewodu pokarmowego, co może pomóc w przypadku problemów trawiennych, takich jak zgaga czy niestrawność. Regularne spożywanie oliwy z oliwek może również poprawić pracę jelit.

  5. Wspieranie zdrowia kości: Badania wykazały, że spożywanie oliwy z oliwek może przyczynić się do zwiększenia gęstości mineralnej kości, co zmniejsza ryzyko osteoporozy.

  6. Wspomaganie funkcji mózgu: Oliwa z oliwek może pomóc w poprawie funkcji mózgu oraz w ochronie przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera, dzięki zawartości zdrowych tłuszczy i antyoksydantów.

  7. Działanie przeciwcukrzycowe: Oliwa z oliwek może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą typu 2. Dietę bogatą w jednonienasycone kwasy tłuszczowe z oliwy z oliwek uważa się za zdrowszą alternatywę dla diety wysokotłuszczowej.

  8. Wspomaganie utraty wagi: Oliwa z oliwek może przyczynić się do utraty wagi, gdyż jej zdrowe tłuszcze dają uczucie sytości, co ogranicza spożycie kalorii. Ponadto, jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą wspierać spalanie tłuszczu i przyspieszyć metabolizm.

  1. Wzmacnianie układu odpornościowego: Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydantom, oliwa z oliwek może wzmacniać układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami i chorobami.

  2. Zdrowa skóra i włosy: Oliwa z oliwek działa nawilżająco na skórę i włosy, co sprawia, że stają się bardziej miękkie, elastyczne i lśniące. Można ją stosować zarówno wewnętrznie, poprzez spożywanie, jak i zewnętrznie, aplikując bezpośrednio na skórę i włosy.

  3. Poprawa przyswajania składników odżywczych: Oliwa z oliwek pomaga w lepszym przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, D, E i K. Warto więc używać oliwy z oliwek jako dodatek do sałatek, warzyw czy innych potraw bogatych w te witaminy.

Warto pamiętać, że najlepsze efekty zdrowotne przynosi regularne spożywanie oliwy z oliwek, zwłaszcza extra virgin, która jest najbogatsza w składniki odżywcze i antyoksydanty. Włączenie oliwy z oliwek do codziennej diety jest jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie.

Oliwa z oliwek w diecie śródziemnomorskiej

Oliwa z oliwek jest jednym z kluczowych składników diety śródziemnomorskiej, która jest uważana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. W diecie tej składniki roślinne odgrywają kluczową rolę, a produkty zwierzęce spożywane są raczej w umiarkowanych ilościach.

Oliwa z oliwek jest bogata w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które są korzystne dla zdrowia serca i układu krążenia. W diecie śródziemnomorskiej oliwa z oliwek jest stosowana głównie na zimno, jako dodatek do sałatek, dipów i sosów, ale także jako składnik potraw gotowanych na wolnym ogniu. Zamiast masła czy margaryny, w diecie śródziemnomorskiej zaleca się stosowanie oliwy z oliwek do smażenia i pieczenia.

Oliwa z oliwek jest również bogata w antyoksydanty, takie jak polifenole, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zapobiegają chorobom przewlekłym, takim jak choroby serca czy choroba Alzheimera.

Oprócz oliwy z oliwek, dieta śródziemnomorska składa się głównie z warzyw, owoców, orzechów, nasion, pełnoziarnistych zbóż, ryb, owoców morza i niektórych produktów mlecznych. Zaleca się również spożywanie umiarkowanych ilości czerwonego wina, które zawiera antyoksydanty i korzystnie wpływa na zdrowie serca.

Badania wykazały, że dieta śródziemnomorska może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, otyłości oraz chorób neurodegeneracyjnych. Oprócz korzystnych efektów na zdrowie, dieta ta jest również bogata w smaki i aromaty, dzięki czemu może stanowić przyjemność dla podniebienia.

Oliwa z oliwek w Polsce

W Polsce oliwa z oliwek pojawiła się dopiero z początkiem chrześcijaństwa i to z nim początkowo była ściśle związana, jako krzyżmo do chszszczenia niemowląt oraz namaszczania królów i zmarłych. Na nasze stoły trafiła dopiero za sprawą Królowej Bony.

Obecnie oliwa z oliwek w Polsce zyskuje coraz większą popularność, zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Polska nie jest krajem, w którym uprawia się oliwki, więc większość oliwy z oliwek dostępnej na polskim rynku jest importowana, głównie z krajów basenu Morza Śródziemnego, takich jak Włochy, Hiszpania i Grecja.

  1. Kulinaria: w polskiej kuchni, oliwa z oliwek jest coraz częściej wykorzystywana jako alternatywa dla tradycyjnie stosowanych tłuszczów, takich jak masło czy smalec. Oliwa z oliwek jest uważana za zdrowszą opcję ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu oleinowego, który korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Oliwa z oliwek używana jest do sałatek, marynat, sosów, a także do smażenia i duszenia potraw na niższych temperaturach.

  2. Wpływ na zdrowie: coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę z korzyści płynących ze stosowania oliwy z oliwek w diecie. Oliwa z oliwek jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy i zdrowe tłuszcze, które mogą wspomóc układ sercowo-naczyniowy, pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i wspierać zdrową wagę.

  3. Kosmetyka: oliwa z oliwek jest również coraz częściej używana w polskiej kosmetyce, zarówno jako składnik gotowych kosmetyków, jak i w formie domowych zabiegów pielęgnacyjnych. Oliwa z oliwek stosowana jest do nawilżania i regeneracji skóry, pielęgnacji włosów oraz jako baza do naturalnych peelingów czy balsamów.

  4. Dostępność i jakość: oliwa z oliwek dostępna jest w Polsce w różnych cenach i jakościach. Wybierając oliwę z oliwek, warto zwrócić uwagę na etykietę i wybrać produkt oznaczony jako "extra virgin", który jest najwyższej jakości i ma najlepsze właściwości zdrowotne. Ponadto, warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia, sposób przechowywania i datę ważności produktu.

  5. Edukacja i promocja: w Polsce organizowane są różnego rodzaju warsztaty, degustacje i wydarzenia promujące oliwę z oliwek, zarówno jako składnik diety, jak i produkt kosmetyczny. Dzięki temu, coraz więcej Polaków ma możliwość poznania smaku i właściwości oliwy z oliwek oraz jej zastosowania w codziennym życiu.

Podsumowując, oliwa z oliwek w Polsce cieszy się coraz większym zainteresowaniem i popularnością, a Polacy coraz częściej doceniają jej walory kulinarne, zdrowotne i kosmetyczne. Chociaż Polska nie jest krajem produkującym oliwę z oliwek, importowane produkty z krajów basenu Morza Śródziemnego są szeroko dostępne na rynku. Warto zwracać uwagę na jakość wybieranej oliwy z oliwek, a także korzystać z możliwości edukacji i degustacji, aby poszerzyć wiedzę na temat tego cennego produktu. Wprowadzenie oliwy z oliwek do diety i codziennej pielęgnacji może przyczynić się do poprawy samopoczucia, zdrowia i wyglądu.

Jak rozpoznać wysokiej jakości oliwę z oliwek?

Rozpoznanie wysokiej jakości oliwy z oliwek może być trudne, ponieważ na rynku jest wiele różnych marek i rodzajów, a nie zawsze cena jest wyznacznikiem jakości. Oto kilka wskazówek, które mogą pomóc Ci w wyborze wysokiej jakości oliwy z oliwek:

  1. Zwróć uwagę na nazwę producenta. Oliwy z oliwek z renomowanych marek mają zwykle lepszą jakość niż te z mniej znanych producentów.

  2. Sprawdź etykietę. Wysokiej jakości oliwa z oliwek powinna mieć etykietę informującą o kraju pochodzenia, składzie oraz metodach produkcji.

  3. Zwróć uwagę na kolor. Wysokiej jakości oliwa z oliwek powinna mieć intensywny, zielony kolor lub złoty kolor.

  4. Spróbuj oliwy. Wysokiej jakości oliwa z oliwek powinna mieć intensywny smak i aromat, z nutami trawy, ziół i owoców.

  5. Zwróć uwagę na opakowanie. Oliwa z oliwek powinna być przechowywana w ciemnym szkle lub metalowej puszce, aby chronić ją przed światłem i ciepłem.

  6. Szukaj certyfikatów jakości, takich jak BIO (certyfikat ekologiczny), DOP (Denominazione di Origine Protetta) lub IGP (Indicazione Geografica Protetta), które potwierdzają, że oliwa z oliwek jest pochodzenia geograficznego i jest produkowana zgodnie z określonymi standardami.

Warto pamiętać, że wysoka cena nie zawsze oznacza wysoką jakość, a tańsze oliwy mogą być równie dobre, jeśli pochodzą z godnego zaufania źródła.

Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia i gotowania?

Tak, oliwa z oliwek nadaje się do smażenia i gotowania. Jednak trzeba pamiętać o tym, że różne rodzaje oliwy z oliwek mają różne temperatury dymienia, co oznacza, że nie wszystkie się nadają do smażenia na wysokich temperaturach.

Najlepiej do smażenia na wysokich temperaturach używać oliwy z oliwek extra light, która ma wysoki punkt dymienia, zwykle powyżej 210°C. Oliwa z oliwek extra virgin, która ma niższy punkt dymienia (ok. 190°C), nadaje się do smażenia na niskiej lub średniej temperaturze.

Ważne jest również, aby nie przegrzewać oliwy z oliwek podczas smażenia, ponieważ może to spowodować powstawanie szkodliwych substancji. Dlatego zaleca się używanie oliwy z oliwek do smażenia na niskiej lub średniej temperaturze oraz dbanie o to, aby nie przegrzać jej podczas procesu gotowania.

Oliwa z oliwek w kuchni

Oliwa z oliwek to jedno z najbardziej uniwersalnych i popularnych składników w kuchni. Można jej używać na różne sposoby w zależności od rodzaju potrawy, techniki gotowania i preferencji smakowych. Poniżej przedstawiamy kilka zastosowań i technik gotowania z wykorzystaniem oliwy z oliwek.

  1. Smażenie i duszenie: oliwa z oliwek jest świetnym wyborem do smażenia i duszenia na patelni. Dzięki swojemu wysokiemu punktowi dymienia (ok. 190°C) nie traci swoich właściwości smakowych i odżywczych. Można nią smażyć mięso, ryby, warzywa czy też przygotowywać sosy i zaprawy.

  2. Gotowanie makaronu i ryżu: do gotowania makaronu i ryżu można dodać kilka kropel oliwy z oliwek. Zapobiegnie to sklejaniu się makaronu oraz nadmiernemu przywieraniu do garnka.

  3. Sosy i dressingi: oliwa z oliwek to idealny składnik do przygotowywania sosów i dressingów. Wystarczy połączyć ją z octem balsamicznym, miodem, musztardą czy ziołami, aby uzyskać pyszny i zdrowy dodatek do sałatek i dań.

  4. Pieczenie: oliwa z oliwek może być używana do pieczenia ciast, chleba czy też mięsa. Dzięki swojemu łagodnemu smakowi i zapachowi, nie przykrywa innych smaków i aromatów. Można nią też posmarować blachę, aby zapobiec przywieraniu potraw do dna.

  5. Marynaty: oliwa z oliwek jest świetnym składnikiem do przygotowywania marynat na mięso czy ryby. Można ją połączyć z cytryną, czosnkiem, ziołami czy miodem, aby uzyskać idealną kompozycję smakową.

Oliwa z oliwek jest bardzo wszechstronnym i zdrowym składnikiem w kuchni. Można jej używać na różne sposoby, w zależności od preferencji smakowych i techniki gotowania.

oliwa z oliwek na makaron

Przepisy z wykorzystaniem oliwy z oliwek

Oto kilka prostych przepisów wykorzystujących oliwę z oliwek:

  1. Sałatka z pomidorami i mozzarellą
  • 3 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • garść liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Posypać bazylią, polać oliwą z oliwek i posolić i popieprzyć do smaku.

  1. Pieczona ryba z ziołami
  • filet z łososia lub innej ryby
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • garść świeżych ziół (np. rozmaryn, tymianek, szałwia), posiekanych
  • sól i pieprz do smaku

Filet z ryby posmarować oliwą z oliwek, posypać czosnkiem i ziołami oraz doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

  1. Makaron z sosem pomidorowym i krewetkami
  • 250g makaronu (np. spaghetti)
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 200g krewetek
  • sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. W rondlu podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, dodać pomidory i dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Dodać krewetki i gotować jeszcze przez około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podawać z ugotowanym makaronem.

  1. Sałatka z kurczakiem i awokado
  • 2 filety z kurczaka, ugotowane i pokrojone w paseczki
  • 1 awokado, pokrojone w kostkę
  • 1 ogórek, pokrojony w kostkę
  • garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 limonki
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki połączyć w misce, polać oliwą z oliwek i sokiem z limonki oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Jak przechowywać oliwę z oliwek?

Oliwa z oliwek jest wrażliwa na światło, powietrze i temperaturę, co może wpłynąć na jej jakość i świeżość. Dlatego ważne jest, aby przechowywać ją w odpowiedni sposób. Oto kilka sposobów przechowywania i utrzymania świeżości oliwy z oliwek:

  1. Przechowuj w ciemnym miejscu: najlepiej przechowywać oliwę z oliwek w ciemnym miejscu, takim jak szafka kuchenna lub spiżarnia. Unikaj narażania jej na światło słoneczne lub sztuczne, ponieważ to może wpłynąć na jej smak i jakość.

  2. Przechowuj w chłodnym miejscu: oliwa z oliwek powinna być przechowywana w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, ponieważ niska temperatura może skutkować krystalizacją i utratą smaku. Idealna temperatura przechowywania to około 18-24°C.

  3. Trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku: oliwa z oliwek powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby uniknąć dostępu powietrza. Można użyć butelek z ciemnego szkła lub pojemników ceramicznych z hermetycznymi wieczkami.

  4. Unikaj skrajnych temperatur: oliwa z oliwek powinna być przechowywana z dala od źródeł ciepła, takich jak kuchenka, piekarnik czy ogrzewanie podłogowe. Należy również unikać skrajnych temperatur, takich jak niska temperatura w lodówce lub wysoka temperatura w pobliżu kuchenki.

  5. Użyj w ciągu 6-12 miesięcy: oliwa z oliwek nie jest wiecznie świeża i traci swoje właściwości smakowe i odżywcze z czasem. Zaleca się zużyć oliwę z oliwek w ciągu 6-12 miesięcy od daty jej otwarcia.

Zatem, należy przechowywać oliwę z oliwek w ciemnym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku, unikać skrajnych temperatur i zużyć ją w ciągu 6-12 miesięcy od daty jej otwarcia. Dzięki temu zachowasz jej jakość i świeżość na dłużej.

Porównanie oliwy z oliwek z innymi olejami roślinnymi

Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych olejów roślinnych i zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole i witaminy. Poniżej przedstawiamy porównanie oliwy z oliwek z innymi popularnymi olejami roślinnymi:

  1. Olej kokosowy: olej kokosowy jest jednym z nielicznych olejów roślinnych, które zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co może wpłynąć negatywnie na poziom cholesterolu we krwi. Oliwa z oliwek ma niższy poziom kwasów tłuszczowych nasyconych i jest bardziej zalecana dla zdrowia serca.

  2. Olej rzepakowy: olej rzepakowy zawiera mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż oliwa z oliwek, ale jest nadal uważany za zdrowy olej roślinny. Olej rzepakowy ma również wyższy punkt dymienia niż oliwa z oliwek, co oznacza, że nadaje się do smażenia na wyższych temperaturach.

  3. Olej słonecznikowy: olej słonecznikowy zawiera mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż oliwa z oliwek, ale jest dobrym źródłem witaminy E. Olej słonecznikowy ma również wyższy punkt dymienia niż oliwa z oliwek i może być stosowany do smażenia na wyższych temperaturach.

  4. Olej sojowy: olej sojowy jest popularnym olejem roślinnym i zawiera mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż oliwa z oliwek. Olej sojowy jest również bogaty w kwas linolowy, który jest ważnym składnikiem diety, ale który może być przetwarzany w szkodliwe związki podczas smażenia na wysokich temperaturach.

Tak więc, oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych olejów roślinnych i ma liczne korzyści dla zdrowia. Ma niższy poziom kwasów tłuszczowych nasyconych niż niektóre inne oleje roślinne i jest bardziej polecana dla zdrowia serca. Oliwa z oliwek ma również niższy punkt dymienia niż niektóre oleje roślinne i należy unikać smażenia na wysokich temperaturach.

Regiony znane z produkcji oliwy z oliwek

Podróże kulinarne to świetna okazja do odkrywania różnych smaków i tradycji kulinarnych z całego świata. Jeśli interesujesz się oliwą z oliwek, warto wybrać się w podróż do regionów słynących z jej produkcji. Oto kilka takich regionów:

  1. Prowansja, Francja: Prowansja to region we Francji, słynący z produkcji oliwy z oliwek. Oliwa z oliwek z Prowansji jest znana z delikatnego smaku i aromatu ziołowego. W Prowansji znajduje się wiele plantacji oliwek oraz małych producentów oliwy, którzy oferują degustacje i wycieczki po plantacjach.

  2. Toskania, Włochy: Toskania to region we Włoszech, który jest uważany za jedno z najważniejszych miejsc w produkcji oliwy z oliwek na świecie. Oliwa z oliwek z Toskanii jest słynna z intensywnego smaku, wysokiej jakości i bogactwa składników odżywczych. W Toskanii znajdują się liczne plantacje oliwek i producenci, którzy oferują wycieczki i degustacje.

  3. Andaluzja, Hiszpania: Andaluzja to region w południowej Hiszpanii, który jest największym producentem oliwy z oliwek na świecie. Oliwa z oliwek z Andaluzji jest znana z intensywnego smaku, lekkiej goryczki i ziołowego aromatu. W regionie znajduje się wiele plantacji oliwek oraz małych producentów oliwy, którzy oferują degustacje i wycieczki po plantacjach.

  4. Peloponez, Grecja: Peloponez to region w Grecji, który jest jednym z najważniejszych miejsc w produkcji oliwy z oliwek w Europie. Oliwa z oliwek z Peloponezu jest znana z intensywnego smaku, lekkiej goryczki i ziołowego aromatu. W regionie znajdują się liczne plantacje oliwek oraz małe producenty, którzy oferują degustacje i wycieczki po plantacjach.

Regiony słynące z produkcji oliwy z oliwek oferują wiele możliwości do poznania różnych smaków i tradycji kulinarnych. Wycieczki i degustacje po plantacjach i małych producentach to świetna okazja do odkrywania tajników produkcji oliwy z oliwek i czerpania wiedzy o tym, jak tworzone są wysokiej jakości oleje.

Oliwa z oliwek w kosmetyce

Oliwa z oliwek jest szeroko stosowana w przemyśle kosmetycznym ze względu na swoje liczne właściwości pielęgnacyjne i odżywcze. Oto kilka zastosowań oliwy z oliwek w kosmetyce:

  1. Nawilżanie skóry: oliwa z oliwek jest doskonałym naturalnym nawilżaczem, który pomaga utrzymać skórę miękką i elastyczną. Wchłania się łatwo i pozostawia uczucie komfortu. Można ją stosować samodzielnie lub jako składnik kremów, balsamów i maseczek.

  2. Regeneracja i działanie przeciwstarzeniowe: oliwa z oliwek jest bogata w witaminę E, polifenole oraz skwalen, które mają silne właściwości przeciwutleniające. Pomagają chronić skórę przed działaniem wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia i wspomagają regenerację naskórka.

  3. Oczyszczanie skóry: oliwa z oliwek może być używana jako delikatny środek do oczyszczania skóry, zwłaszcza dla osób ze skórą suchą i wrażliwą. Można ją stosować do demakijażu twarzy, usuwania zanieczyszczeń czy jako bazę do mydła.

  4. Pielęgnacja włosów: oliwa z oliwek może być stosowana jako naturalna odżywka do włosów, która nawilża, wzmacnia i dodaje blasku. Można ją aplikować na suche lub wilgotne włosy, pozostawić na 20-30 minut, a następnie umyć głowę szamponem. Oliwa z oliwek może być również dodawana do szamponów, odżywek i masek do włosów.

  5. Pielęgnacja paznokci: oliwa z oliwek może być stosowana do nawilżania skórek i paznokci. Regularne aplikowanie oliwy z oliwek na paznokcie może pomóc utrzymać je w dobrej kondycji, zapobiegając łamaniu się i rozdwajaniu.

  6. Pielęgnacja ust: oliwa z oliwek może być stosowana jako naturalny balsam do ust, zwłaszcza dla osób z suchymi i spierzchniętymi ustami. Można ją nakładać bezpośrednio na usta lub przygotować domowe balsamy z dodatkiem innych składników, takich jak wosk pszczeli czy olejki eteryczne.

  7. Łagodzenie podrażnień: oliwa z oliwek ma właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc złagodzić podrażnienia skóry, takie jak oparzenia słoneczne, wysypka czy sucha skóra. Można ją stosować bezpośrednio na podrażnione miejsca lub jako składnik maści, kremów i balsamów przeciwbólowych.

  1. Peeling do ciała: oliwa z oliwek może być używana jako baza do naturalnych peelingów do ciała. Można połączyć ją z cukrem, solą morską lub innymi środkami ściernymi, aby delikatnie usuwać martwe komórki naskórka i oczyszczać skórę. Taki peeling nie tylko pozostawia skórę gładką, ale także odżywioną i nawilżoną.

  2. Masaż: oliwa z oliwek jest doskonałym olejem do masażu. Działa relaksująco na mięśnie, nawilża skórę i pozwala na łatwe przesuwanie dłoni podczas masażu. Można ją również mieszać z innymi olejami roślinnymi oraz olejkami eterycznymi, aby uzyskać pożądany efekt.

  3. Łagodzenie zmarszczek: oliwa z oliwek może być stosowana jako naturalne serum przeciwzmarszczkowe. Regularne aplikowanie oliwy z oliwek na skórę twarzy, szczególnie w miejscach, gdzie pojawiają się zmarszczki, może pomóc w ich spłyceniu i opóźnieniu powstawania nowych.

Oliwa z oliwek jest wszechstronnym składnikiem w kosmetyce, oferującym wiele korzyści dla skóry, włosów i paznokci. Można ją stosować w różnych formach – od prostych, domowych zabiegów po gotowe kosmetyki dostępne w sklepach. Ważne jest jednak, aby pamiętać o wyborze dobrej jakości oliwy z oliwek, aby uzyskać najlepsze efekty.

Ciekawostki o oliwie z oliwek

Oto kilka ciekawostek na temat oliwy z oliwek:

  1. Oliwa z oliwek jest jednym z najstarszych znanych ludzkości tłuszczów spożywczych. Jej historia sięga co najmniej 6000 lat wstecz, a uprawa oliwek ma swoje korzenie w regionie wschodniego Morza Śródziemnego.

  2. Oliwa z oliwek była nie tylko używana jako pokarm, ale także jako paliwo, środek konserwujący, lekarstwo, kosmetyk i produkt handlowy. W starożytnym Rzymie oliwa była powszechnie używana do masażu ciała, a w starożytnej Grecji sportowcy pokrywali swoje ciała oliwą z oliwek przed zawodami.

  3. Oliwa z oliwek odgrywa kluczową rolę w diecie śródziemnomorskiej, która jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Oliwa z oliwek jest bogata w zdrowe tłuszcze jednonienasycone oraz przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie serca i układu krążenia.

  4. Oliwa z oliwek extra virgin jest produkowana poprzez mechaniczne tłoczenie oliwek, bez użycia chemikaliów ani wysokich temperatur. Jest to najwyższej jakości rodzaj oliwy z oliwek, który zachowuje najwięcej korzystnych właściwości zdrowotnych.

  5. Włochy, Hiszpania i Grecja to trzy największe producentów oliwy z oliwek na świecie. Regiony te są znane ze swoich tradycyjnych upraw oliwek, a oliwa z oliwek z tych krajów jest ceniona za swój smak i jakość.

  6. Istnieje ponad 500 różnych odmian oliwek, które mogą być używane do produkcji oliwy z oliwek. Każda odmiana nadaje oliwie inną kombinację smaków i aromatów, takich jak owocowe, ziołowe, pikantne czy gorzkie.

  7. Prawdziwa oliwa z oliwek extra virgin ma stosunkowo krótki okres przydatności do spożycia, który wynosi zwykle około 18-24 miesięcy od momentu tłoczenia. Po tym czasie, jakość oliwy ulega pogorszeniu, a jej smak staje się mniej wyrazisty. Dlatego ważne jest prawidłowe przechowywanie oliwy z oliwek, aby utrzymać jej świeżość i smak.

  8. Oliwa z oliwek jest również wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym. Jest ceniona za swoje właściwości nawilżające, regenerujące i przeciwstarzeniowe. Można ją znaleźć w składzie różnorodnych kosmetyków, takich jak kremy, balsamy do ciała, maski do włosów czy mydła. Oliwa z oliwek jest również często stosowana w domowych zabiegach pielęgnacyjnych, np. jako balsam do ust, odżywka do włosów czy składnik domowych maseczek na twarz.

  1. Oliwa z oliwek jest także wykorzystywana w konserwacji drewna i kamienia, szczególnie w przypadku zabytkowych mebli czy rzeźb. Ze względu na swoje właściwości impregnujące i konserwujące, oliwa z oliwek jest stosowana jako alternatywa dla syntetycznych środków konserwujących.

  2. W niektórych krajach, zwłaszcza w Grecji, odbywają się coroczne festiwale oliwy z oliwek, które celebrują tradycję i kulturę związaną z tym produktem. Podczas tych wydarzeń odbywają się degustacje oliw, warsztaty kulinarne, prezentacje lokalnych producentów, a także koncerty i imprezy plenerowe.

  3. W starożytności, oliwa z oliwek była używana jako środek płatniczy. W Grecji, na przykład, obywatele spłacali swoje długi wobec miasta, ofiarowując amfory wypełnione oliwą z oliwek.

  4. Oliwa z oliwek była również używana jako paliwo do lamp oliwnych w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Lampy te były powszechnie stosowane do oświetlania domów, świątyń i innych budynków użyteczności publicznej.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium