Orzeszki piniowe (piniole) to nasionka niektórych odmian sosny. Są niewielkie, mają lekko podłużny kształt, słodko-kwaśny, ale delikatny smak i wyczuwalny sosnowy aromat. Na polskim rynku dostępne są głównie orzeszki sosny koreańskiej - smaczne i zdrowe, ale nie dorównujące smakiem i jakością włoskim piniolom. Korea i Włochy nie są jedynymi dostawcami orzeszków piniowych na rynek europejski i światowy.
Orzeszki piniowe włoskie pozyskuje się przede wszystkim z sosny pinia, rosnącej w krajach śródziemnomorskich, głównie na północy, również na południowych brzegach Morza Czarnego. Piniole koreańskie to nasiona sosny koreańskiej, która gęsto porasta obszary Korei Północnej (w Południowej występuje rzadziej) oraz północne Chiny.
Ekologiczne orzeszki piniowe to obrane z łusek, jadalne nasiona sosny syberyjskiej. To prawdziwy rarytas dla podniebienia. Charakteryzują się lekkim, żywicznym posmakiem. Stanowią główny składnik włoskiego sosu pesto. Polecamy jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do sosów, sałatek, makaronów i ciast. Wyśmienicie smakują uprażone na patelni lub w piekarniku.
Ekologiczne orzeszki piniowe charakteryzują się lekkim, żywicznym posmakiem. Stanowią składnik włoskiego sosu pesto. Polecamy jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do sosów, sałatek, makaronów i ciast. Wyśmienicie smakują uprażone na patelni lub w piekarniku. Orzeszki przed bezpośrednim spożycie:m zalecamy poddać obróbce cieplnej.
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Mikro i makroelementy w orzeszkach piniowych
Orzeszki pinii są bogatym źródłem makro i mikroelementów oraz niezbędnych dla zdrowia witamin. Najwięcej w piniolach znajdziemy potasu - pierwiastka, bez którego nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować.
Dorosły człowiek potrzebuje aż 4700 mg potasu na dobę, a porcja pinioli dostarczy organizmowi około 200 mg tego makroelementu. Na spadek stężenia potasu narażeni jesteśmy głównie podczas upałów, uprawiając intensywny wysiłek fizyczny oraz w wyniku takich dolegliwości, jak wymioty czy biegunka. Orzechy, także piniowe, powinny być stałym elementem diety nadciśnieniowców.
Ekologiczne orzeszki piniowe to solidny zastrzyk fosforu oraz magnezu i cynku. Z powodu stosunkowo dużej dawki tego ostatniego, zaliczane są nawet do afrodyzjaków. Podobnie jest z owocami morza – krewetki, homary, małże, w szczególności zaś ostrygi, traktuje się jako przysmaki, które poprawiają jakość życia seksualnego, a to ze względu na wysoką zawartość cynku właśnie. Pierwiastek ten ma znaczenie zwłaszcza dla seksualności mężczyzn, ponieważ stymuluje produkcję testosteronu, podkręca libido, zwiększa ilość i ruchliwość plemników oraz przedłuża ich żywotność. Zapewnia więc nie tylko większą ochotę na seks, ale też większe szanse na zapłodnienie. Zapotrzebowanie na cynk u kobiet wzrasta w momencie zajścia w ciążę oraz podczas laktacji, co wynika z dużego znaczenia pierwiastka dla prawidłowego rozwoju płodu oraz noworodka.
Cynk wpływa również na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci oraz jest istotnym antyoksydantem. Umożliwia też utrzymanie optymalnego stężenia witaminy A we krwi, a także bierze udział w procesie mineralizacji kości i regeneracji tkanek.
Orzeszki pinii BIO są także bogatym źródłem potasu, bez którego nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Objawami jego niedoboru są: opuchnięcia kończyn, zaparcia, apatia lub problemy z ciśnieniem. Te same właściwości antyoksydacyjne wykazuje też witamina E, której w orzeszkach piniowych nie brakuje. Co więcej, i ona wspiera seksualność.
Makroelementy obecne w ekologicznych orzeszkach piniowych to również magnez i fosfor oraz miedź, która jest ważnym składnikiem wpływającym na dobrą pracę mózgu i serca. Ze względu na dużą zawartość białka i tłuszczu orzeszki pinii stanowią dobre źródło energii. Piniole zawierają również witaminy A i B1, które dobroczynnie wpłyną na wzrok, oraz E i K, korzystnie działające na układ krążenia i regulujące procesy krzepnięcia krwi. Orzeszki kryją w sobie mnóstwo jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Na szczególną uwagę zasługuje obecny w nich kwas pinolenowy, który poza tym, że normuje ciśnienie krwi i pomaga także schudnąć. Badania kliniczne wykazały, że pomaga on w kontrolowaniu masy ciała. Hamuje łaknienie i daje uczucie sytości.
Wartości odżywcze orzeszków piniowych w 100 gramach:
Wartość energetyczna: 2943 kJ / 713 kcal Tłuszcz: 68 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,9 g Węglowodany: 9,4 g - w tym cukry: 3,6 g Białko: 14 g Sól: 0 g
Orzeszki piniowe - dobroczynne właściwości
Podsumowując, mamy całkiem ich pokaźną listę:
stanowią dobre źródło energii;
przyspieszają przemianę materii;
przyspieszają regenerację organizmu;
wspierają w stanach przemęczenia i bezsenności;
pomagają w stanach napięć nerwowych;
wpływają pozytywnie na poprawę wzroku;
zmniejszają apetyt;
podtrzymują prawidłowe działanie mięśni;
zawarte w nich tłuszcze są łatwo przyswajalne przez organizm;
Aby mieć pewność, że orzechy piniowe posiadają wszystkie wymieniowe wyżej właściwości zdrowotne, należy kupować je z pewnego źródła, najlepiej w certyfikowanych sklepach ze zdrową żywnością.
Orzeszki piniowe w kuchni
Orzeszki pinii wyróżniają się miękkością, delikatnością w smaku i wyraźnie wyczuwalnym sosnowym aromatem. Bardzo ważny dodatek w kuchni włoskiej, gdzie są jednym z głównych składników pesto - tradycyjny zielony sos Włosi przygotowują właśnie z ich dodatkiem. Oprócz orzeszków piniowych, w jego skład wchodzą dwa rodzaje sera tartego (parmezan i pecorino), świeża bazylia, czosnek, oliwa ekstra virgin i sól gruboziarnista.
Piniolami posypuje się makarony oraz sałatki. Mogą również stanowić interesujący składnik ciast i deserów.
Orzechy piniowe ekologiczne mogą stanowić samodzielną przekąskę albo być dodane do koktajli owocowych. Często można je spotkać w restauracjach, które serwują dania wegańskie, ponieważ stanowią cenne źródło białka, o którego odpowiednią ilość muszą dbać amatorzy bezmięsnych posiłków.
Warto na koniec wspomnieć o oleju z orzechów piniowych - tłoczony na zimno, zawiera wiele cennych substancji mineralnych. Jest dobrze przyswajalny przez organizm. Pozostałe wytłoczyny są również cenne, poprawiając przemianę materii. Wykorzystuje się je głównie w przemyśle cukierniczym.