Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Bez glutenu gorąca czekolada

Gorąca czekolada bezglutenowa jest czymś, od czego trudno jest się uwolnić. Jest słodka, ciepła i przywołuje dobre chwile. O dobroczynnym wpływie czekolady na samopoczucie psychiczne, chyba nie trzeba już nikogo przekonywać. Poza tym, wypicie gorącej czekolady bezglutenowej dodaje energii i sprawia, że czujesz się mniej zmęczony. Gorąca czekolada charakteryzuje się również licznymi dobroczynnymi właściwościami. Na ilość spożywanej czekolady powinien uważać każdy, ponieważ jest wysokokaloryczna. Szczególnie osoby na diecie odchudzającej powinny ją wykreślić ze swojego jadłospisu.

Gorąca Czekolada Bezglutenowa

Czekolada do Picia Cynamonowa FT Bezglutenowa BIO 250 g Becks Cocoa

Czekolada do Picia Cynamonowa FT Bezglutenowa BIO 250 g Becks Cocoa
Czekolada do Picia Cynamonowa FT Bezglutenowa BIO 250 g Becks Cocoa

Czekolada do Picia Cynamonowa FT Bezglutenowa BIO 250 g Becks Cocoa

Składniki:
kakao*, surowy cukier trzcinowy*, cynamon* (1,4%), sól morska, kardamon*
* składniki ekologiczne

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

34,99 zł

szt.

Czekolada do Picia Hot Winter FT Bezglutenowa BIO 250 g Becks Cocoa

Czekolada do Picia Hot Winter FT Bezglutenowa BIO 250 g Becks Cocoa
Czekolada do Picia Hot Winter FT Bezglutenowa BIO 250 g Becks Cocoa

Czekolada do Picia Hot Winter FT Bezglutenowa BIO 250 g Becks Cocoa

Składniki:
kakao*, surowy cukier trzcinowy*, sól morska, cynamon*, kwiat muszkatołowy*, goździki*, ziele angielskie*, gałka muszkatołowa*, kardamon*, imbir*, pieprz cayenne*
* składniki ekologiczne

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

36,58 zł

Czekolada do Picia Waniliowa FT Bezglutenowa BIO 250 g Becks Cocoa

Czekolada do Picia Waniliowa FT Bezglutenowa BIO 250 g Becks Cocoa
Czekolada do Picia Waniliowa FT Bezglutenowa BIO 250 g Becks Cocoa

Czekolada do Picia Waniliowa FT Bezglutenowa BIO 250 g Becks Cocoa

Składniki:
kakao*, surowy cukier trzcinowy*, wanilia*, sól morska
* składniki ekologiczne

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

38,16 zł

szt.

Bezglutenowa gorąca czekolada

W bezglutenowej czekoladzie na gorąco znajduje się ponad 600 substancji, które mogą korzystnie wpływać na Twoje zdrowie. W czekoladzie na gorąco występuje również wiele wartości odżywczych. Znajdujące się w niej składniki mogą mieć dobry wpływ na ogólną odporność organizmu, stan zębów oraz na samopoczucie psychiczne.

Nawet wojownicy azteccy dobrze znali moc czekolady na gorąco. Przed ważnymi bitwami, podobno wypijali napój zrobiony z kakaowego proszku. Przez dziesiątki lat ludzkość doceniała wyjątkowe właściwości czekolady.

Stany Zjednoczone wręcz kochają czekoladę i wszystko, co jest z nią związane. Można sobie nawet w SPA zafundować kurację czekoladową. Podobno pomaga nie tylko się zrelaksować i ukoić nerwy, ale również odzyskać siły. Na tego rodzaju terapię warto się wybrać również do Bad Eisenkappel, uzdrowiska w południowo-zachodniej Austrii. W tym miejscu można wykupić odprężającą kąpiel w czekoladzie. Przyciąga tłumy kuracjuszy.

Masło kakaowe znajduje zastosowanie również w kosmetologii. Może mieć działanie przeciwzmarszczkowe i odmładzające. W Polsce też można zrobić zabiegi kosmetyczne, których najważniejszym składnikiem jest czekolada.

Jakie wartości odżywcze ma czekolada gorąca bezglutenowa?

Gorąca czekolada bezglutenowa zarówno w wersji deserowej, jak i gorzkiej, jest bogata w wartościowe dla zdrowia substancje. Występują w niej węglowodany, które mogą mieć korzystne działanie na mózg oraz są podstawowym źródłem energii. W gorącej czekoladzie bezglutenowej jest obecny również magnez. Jedną z jego funkcji jest uwalnianie energii z pożywienia. Magnez może się przyczyniać również do zwalczania stresu i niwelowania poczucia zmęczenia.

bezglutenowa gorąca czekolada

Gorąca czekolada bezglutenowa zawiera również żelazo, które może być pomocne w prawidłowym natlenieniu organizmu. Niacyna bierze natomiast udział w dostarczaniu do organizmu energii pochodzącej z pożywienia. Kolejnym składnikiem zawartym w gorącej czekoladzie bezglutenowej jest teobromina. Ze względu na jej lekkie właściwości moczopędne może mieć ona korzystny wpływ na funkcjonowanie nerek. Jej działanie jest podobne do kofeiny. Spożywanie produktów zawierających teobrominę może się przyczyniać do łagodzenia stresu. Ważnym składnikiem w gorącej czekoladzie bezglutenowej jest również fenylotylamina. To jedna z wielu endorfin. Ta substancja może powodować poprawę nastroju, dodawać pozytywnej energii oraz poczucia zadowolenia. Flawonoidy mogą mieć korzystne działanie na ogólną odporność organizmu. Występują one między innymi w jabłkach, migdałach, winogronach czy winie. Jednak największe ich ilości znajdują się w gorącej czekoladzie bezglutenowej.

W gorącej czekoladzie w wersji mlecznej i białej występuje również białko. Wszystko przez dodatek mleka skondensowanego. Znajduje się w niej również wapń, który może mieć pozytywne działanie na sprawność mięśni i nerwy.

Z czego składa się czekolada gorąca bezglutenowa?

Czekoladę produkuje się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru. Zależnie od rodzaju czekolady, mogą się w niej znajdować również różne dodatki. Czekolady bezglutenowe na gorąco często są smakowe. Dlatego w sklepach możesz znaleźć na przykład czekoladę bezglutenową na gorąco z dodatkiem imbiru, pomarańczy, kawy, czy imbiru.

Czy gorąca czekolada bezglutenowa jest bardzo kaloryczna?

100-gramowa tabliczka czekolady ma od ok. 530 do 580 kcal (kilokalorii). Mała kostka czekolady waży 6 g i ma 32-35 kcal. 100 g (10 dag) czekolady deserowej ma 531 kcal, a kostka czekolady deserowej - 32 kcal. Natomiast szklanka gorącej czekolady ma ok. 150 kcal.

Gorąca czekolada bezglutenowa w wersji białej jest o wiele bardziej kaloryczna, ponieważ produkuje się ją bez dodatku miazgi kakaowej. To właśnie ona jest odpowiedzialna za brązowy kolor tabliczki czekolady. Do białej czekolady trzeba dodać o wiele więcej masła kakaowego, które charakteryzuje się wysoką kalorycznością. Osoby cierpiące na celiakię lub na nietolerancję glutenu powinny sięgać wyłącznie po czekoladę gorącą, która ma symbol przekreślonego kłosa. Taki produkt został szczegółowo przebadany na zawartość tego alergenu.

Czy wiesz, że…

… za 30 lat może nie być na świecie czekolady. Wszystko z powodu gwałtownie malejących zasobów kakaowca. W 2018 r. na świecie zużyto o 70 tysięcy ton więcej niż wyprodukowano. Przewiduje się, że w 2020 r. deficyt może sięgnąć miliona ton. Zdaniem naukowców rośliny kakaowca mogą wyginąć w 2050 r.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800