Pewnie piłeś sok z malin jako dziecko. Podawała Ci go mama na przeziębienie. Jednak jako osoba dorosła z powodzeniem możesz go dodawać również do drinków, napojów, czy deserów. Domowy sok malinowy BIO powinien obowiązkowo znaleźć się w Twojej spiżarni. Samodzielnie przygotowanie takiego soku malinowego nie jest skomplikowane, a jego właściwości prozdrowotne są wprost nieocenione. Natomiast, gdy jest sezon na maliny, to możesz taki sok dostać w sklepach ze zdrową żywnością w naprawdę atrakcyjnych cenach.
Składniki: sok NFC z róży 34%, sok NFC z owoców czarnego bzu 33%, sok NFC z owoców malin 33%.
NFC oznacza sok bezpośrednio tłoczony – nie z koncentratu – ze świeżych, dojrzałych owoców.
Opis: Szot na odporność „Polskie owoce” to druga odsłona szotu na odporność róża-kurkuma-imbir. Jest to mieszanka soków owocowych, NFC, z myślą o wsparciu budowania naturalnej odporności.
Jest to połączenie soku z owoców róży (34%), który jest źródłem naturalnej witaminy C, soku NFC z czarnego bzu (33%) i soku NFC z malin (33%). Witamina C pochodzi wyłącznie z wytłoczonych owoców róży, jest w pełni naturalna. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a także w prawidłowej produkcji kolagenu by zapewnić funkcjonowanie skóry.
Pamiętaj, że ważny jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. W celu uzyskania korzystnego działania należy spożyć przynajmniej 24 ml soku (12 mg witaminy C). Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Jedna butelka zawiera 5 porcji po 50 ml.
Sok z malin to doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Tak jak inne soki z naszej oferty, dobrze sprawdzi się bez względu na porę roku, ubogacając smak i wartość pożywienia i napojów. Zachwyci naturalnym, autentycznym smakiem – takim jak przed laty! To naturalny produkt, po który możesz sięgać każdego dnia. Produkt pasteryzowany.
Składniki: sok tłoczony na zimno ze świeżych malin* (100%). *certyfikowany składnik ekologiczny
Maliny to owoce, które urzekają wyrazistym smakiem przywołującym wspomnienia o słonecznych dniach lata. Ich aromat może kojarzyć się z wakacjami spędzonymi u babci na wsi, wybornymi konfiturami, czy rozgrzewającą zimą herbatą, wzbogaconą jeszcze odrobiną goździków czy rozmarynem. Owoce te chętnie stosowane są również w tradycji ludowej w okresie przeziębień – zwłaszcza jesienią i zimą.
Dostępność:tymczasowo niedostępny
Czy warto robić sok z malin w domu?
Na pewno taki sok jest najzdrowszy. Jednak niestety posiada on pewną istotną wadę. Polega ona na tym, że musisz mieć całkiem sporo czasu do dyspozycji. W dzisiejszym zabieganym świecie niestety coraz mniej osób ma czas i siły na to, aby robić samodzielnie zdrowe przetwory. Na szczęście przychodzą nam z pomocą sklepy internetowe z ekologiczną żywnością. Wtedy ktoś inny się zajmie całą tą procedurą za Ciebie. Ekologiczny sok malinowy jest taki sam, jak domowy. Nie mamy tutaj na myśli wyłącznie smaku. Jest on również tak samo wolny od sztucznych barwników i konserwantów. Ma w sobie dużo witamin, o których jeszcze tutaj sporo będziemy wspominać. Sok malinowy BIO ma właściwości rozgrzewające oraz przeciwzapalne. Unikaj soków, które mają na etykiecie napis sok z malin, a tak naprawdę są produkowane z aronii albo występuje w nich praktycznie sam cukier i barwniki. Czytaj etykiety. Jeżeli nie masz czasu na samodzielnie robienie soku malinowego, a chcesz spróbować czegoś zdrowego, to koniecznie zajrzyj do naszego BioSklepu.
Czy sok malinowy jest zdrowy?
Sok malinowy ma działanie rozgrzewające, napotne oraz bakteriobójcze. Dlatego najczęściej stosujemy go w sezonie jesienno-zimowym. Znajdujące się w nim olejki eteryczne i kwas salicylowy mogą przyczyniać się do obniżenia gorączki. Sok z malin ekologiczny z powodzeniem możesz pić przez cały rok, nie tylko, gdy wokół szaleje grypa. Możesz go stosować profilaktycznie, ponieważ znajduje się w nim bardzo wiele witamin i minerałów.
Pierwsze z nich to magnez, potas i wapń. Mają one bardzo korzystny wpływ na pracę serca. Dodatkowo mogą zapobiegać zachorowaniu na miażdżycę. Korzystnie działają również na ciśnienie krwi tętniczej i na dolegliwości wątroby i nerek. Musimy tutaj wspomnieć koniecznie jeszcze parę słów o żelazie i miedzi. Obie te substancje występują zarówno w soku malinowym, jak i w samych owocach. Musisz mieć świadomość tego, że moją one pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Mogą też zapobiegać niedokrwistości. W soku malinowym BIO znajdują się również przeciwutleniacze. Dokładniej mówiąc, są to kwas ferulowy oraz beta-sitosterol. Obie te substancje warto stosować w profilaktyce przeciwnowotworowej. Dlatego udzielając bardziej skrótowej odpowiedzi na pytania zawarte w nagłówku, mówimy z całym przekonaniem. Sok malinowy jest zdrowy!
Czy można zrobić sok z malin w sokowirówce?
Najważniejszą zasadą robienia soku malinowego jest wykorzystanie do tego celu najwyższej jakości owoców. Muszą być świeże. Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis na wyciskany BIO sok z malin. Zobacz, jak możesz go przygotować samodzielnie w domu.
Do tego celu będą Ci potrzebne: maliny oraz cukier trzcinowy (15 dag cukru na litr powstałego soku). Zacznij od przebrania malin. Pamiętaj jednak o tym, żeby ich nie myć. Wyciśnij sok malinowy w sokowirówce. W dalszej kolejności zarówno owoce, jak i ich pozostałości przelej do dużego garnka. Gdy masz to już za sobą, to teraz musisz zalać całość bardzo dużą ilością wody. Zwróć uwagę na to, żeby przykryła ona dokładnie wytłoczyny z malin. Następnie taką mieszankę doprowadź do wrzenia. Następnym krokiem na naszej liście jest wyłączenie gazu i pozostawienie jej do ostudzenia. Gdy to już się stanie, to wtedy powinieneś odcedzić mieszankę. Wykorzystaj do tego celu sitko wyłożone gazą. Następnie koniecznie dodaj cukier w proporcjach 15 dag cukru na litr soku. Cukier do soków malinowych dodaj po wcześniejszym rozpuszczeniu go w wodzie.
Czy myjemy maliny na sok?
Bez wątpienia jest to chyba największa kontrowersja odnosząca się do soku z malin. Zanim jednak podyskutujesz z całą rodziną, to może lepiej przeczytaj ten artykuł do końca. Dowiedz się, czy mycie malin przed zrobieniem z nich soku jest konieczne i dlaczego.
Kwestia mycia lub nie mycia malin wychodzi najczęściej w sezonie letnim. Wtedy malin jest w koło bardzo dużo i zaczynasz robić z nich różne przetwory. Na to pytanie jest tylko jedna słuszna odpowiedź. Maliny się myje. Jeżeli tego nie zrobisz, to narażasz się na nieprzyjemności żołądkowe i nie tylko. Podpowiemy Ci, w jaki sposób powinieneś myć maliny, aby ich nie uszkodzić. Są delikatne i czasami łatwiej jest z nich wycisnąć przypadkowo sok niż dodać do deseru w całości. Chyba, że są niedojrzałe, ale to już zupełnie odmienna historia.
Bardzo często powtarzana opinia jest taka, że malin się nie myje. Zawsze prowadzi to do ich zniszczenia, więc lepiej pominąć tę czynność. I w ten sposób może ochronisz owoce, ale przy okazji możesz zaszkodzić sobie. Zapamiętaj raz na zawsze, że owoce trzeba myć. Wszystkie. Niezależnie od tego, czy są to jagody, porzeczki, czy maliny.
Czy wiesz, że …
… garbniki występujące w malinach mogą powstrzymywać rozwój bakterii jelitowych. Dlatego zaleca się je jeść przy biegunce.