Orzechy brazylijskie są to smaczne i pełne walorów odżywczych nasiona rosnącego w Brazylii drzewa orzesznicy wyniosłej, zwanej też bertolecją. Owoce orzesznicy przyjmują formę twardych orzechów.
Brazylijskie orzechy znane są również pod nazwą orzeszków pará. Orzesznica rośnie w lasach dorzecza Amazonki porastających obszar Peru, Boliwii oraz wspomnianej Brazylii. Rocznie orzesznica może dostarczyć do pół tony orzechów brazylijskich. Drzewo to rośnie wyłącznie dziko i nie nadaje się do uprawy, co wpływa na cenę orzechów. Orzesznica jest wiecznie zielonym drzewem, które osiąga wysokość około 50 metrów.
Orzesznica wyniosła stanowi gatunek zagrożony. Jest to negatywny efekt nadmiernej eksploatacji środowiska naturalnego przez człowieka. Drewno orzesznicy służy do produkcji ekskluzywnych mebli, zaś przemysłowe zbiory nasion – orzechów powodują, że regeneracja drzew jest trudna.
Orzechy brazylijskie należą do najszlachetniejszych orzechów pochodzących wyłącznie z czystych regionów Ameryki Południowej. Są delikatne i łagodne w smaku. Polecamy przede wszystkim jako niezwykle odżywczą przekąskę, dodatek do porannej kaszy lub płatków zbożowych, past, ciast i innych deserów.
Ekologiczne orzechy brazylijskie należą do najszlachetniejszych orzechów pochodzących wyłącznie z czystych regionów Ameryki Południowej. Są delikatne i łagodne w smaku. Polecamy przede wszystkim jako niezwykle odżywczą przekąskę, dodatek do porannej kaszy lub płatków zbożowych, past, ciast i innych deserów.
Ekologiczne orzechy brazylijskie należą do najszlachetniejszych orzechów pochodzących wyłącznie z czystych regionów Ameryki Południowej. Są delikatne i łagodne w smaku. Polecamy przede wszystkim jako niezwykle odżywczą przekąskę, dodatek do porannej kaszy lub płatków zbożowych, past, ciast i innych deserów.
Orzechy Brazylijskie BIO 2,5 kg Horeca Ekologiczne orzechy brazylijskie delikatne i łagodne w smaku. Polecamy przede wszystkim jako niezwykle odżywczą przekąskę, dodatek do płatków zbożowych, ciast i innych deserów.
Orzechy brazylijskie zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, witamin i innych mikroelementów wpływających na poprawę samopoczucia i zapobiegają wielu dolegliwościom. W 100 g orzechów znajdziemy 14 g białka, ok. 4 g węglowodanów oraz 66 g tłuszczu.
Spożywanie orzechów brazylijskich wpływa kojąco na układ nerwowy, niweluje zmęczenie, wzmacnia koncentrację, a także poprawia odporność organizmu. Orzechy brazylijskie polecane są po zabiegach oraz przebytych operacjach, ponieważ doskonale regenerują skórę.
BIO orzechy brazylijskie stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów omega-6. W ich 100 g znajduje się około 656 kalorii (w jednym około 4-gramowym orzechu jest ich w przybliżeniu 26 kcal), co czyni je dość kaloryczną przekąską, nie należy się jednak unikać tego rodzaju tłuszczów. Zapewniają uczucie sytości po spożyciu, wpływają również na procesy metabolizmu przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone obniżają poziom złego cholesterolu LDL, podnosząc jednocześnie poziom cholesterolu dobrego, czyli HDL. Zatem mają zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny. Kwasy Omega-6 to korzyść dla układu krążenia. Działają skutecznie również na układ nerwowy. Wzmacniają one koncentrację, a także zmniejszają uczucie zmęczenia oraz zwalczają stres. Dodatkowo wspomagają odporność organizmu oraz wzmacniają zęby i kości.
W ekologicznych orzechach brazylijskich znajdziemy komplet niezbędnych dla organizmu aminokwasów, które wpływają na prawidłowy wzrost, a także regenerację tkanek i ich rozwój. Białka te zapobiegają powstawaniu przewlekłych schorzeń, chronią przed pojawianiem się oznak przedwczesnego starzenia. Z uwagi na dużo aminokwasów, orzechy brazylijskie poleca się wegetarianom oraz weganom. Szczególnie istotna jest obecność metioniny, która wchodzi w skład białek ryb i mięs.
Witaminy w orzechach brazylijskich
Ekologiczne orzechy brazylijskie to źródło wielu minerałów i witamin. Znaleźć można w nich żelazo, potas, magnez, miedź, cynk, mangan, wapń czy fosfor.
Orzechy brazylijskie BIO uważa się za najlepsze naturalne źródło selenu. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na selen pokrywa zjedzenie już jednego - dwóch orzechów.
Selen wzmacniając nasz system odpornościowy, wspomaga pracę tarczycy. Odpowiedni poziom selenu łagodzi objawy różnych chorób tarczycy, zwłaszcza u chorych na Hashimoto. Selen wspiera działanie przeciwutleniaczy. Wpływa w korzystny sposób na prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego u mężczyzn - poprawia płodność oraz pozytywnie działa na potencję.
Jedzenie orzechów brazylijskich to znakomity sposób na zapewnienie sprawności seksualnej. Selen poprawia jakość nasienia, a także podtrzymuje popęd płciowy. To jeden z najskuteczniejszych środków działających na potencję, przewyższający skutecznością rozmaite suplementy diety.
Selen to równocześnie środek łagodzący objawy menopauzy. Równocześnie wspomaga leczenie pacjentów chorych na mukowiscydozę, łagodzi reumatoidalne zapalenie stawów czy inne choroby autoimmunologiczne.
Dla kogo ekologiczne orzechy brazylijskie?
Z uwagi na zawartość selenu ekologiczne orzechy brazylijskie poleca się osobom walczącym z nadwagą. To również doskonały składnik diety osób pragnących poprawić swoją rzeźbę mięśniową, dzięki zwiększaniu poziomu testosteronu, co jest korzystne zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet. Orzechy brazylijskie ekologiczne mają dobroczynne działanie na urodę – poprawiają cerę oraz kondycją włosów. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, po orzechy powinny sięgać kobiety w ciąży.
Orzechy brazylijskie w kuchni
Brazylijskie orzechy ekologiczne smakują najbardziej jako samodzielna, smaczna przekąska. Uważajmy jednak, by nie jeść ich w nadmiarze, bowiem przedawkowanie może okazać się nieprzyjemne w skutkach.
Orzechy brazylijskie BIO świetnie pasują również do musli, owsianek, rozmaitych sałatek owocowych. Doskonale komponują się z deską serów, podkreślając ich smak. W formie posiekanej można dodawać je do farszu, ciast, czy innych słodkich wypieków. Można z nich także przygotować kremowe „masło” orzechowe do smarowania. Znakomicie smakują w zestawieniu z pikantnymi przyprawami.