Chlorella to gatunek alg, który występuje w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie, a przede wszystkim w Korei Południowej. Stanowi jedno z najbogatszych źródeł chlorofilu. To właśnie duża zawartość zielonego barwnika decyduje o jej intensywnym kolorze oraz właściwościach wspomagających leczenie. Chlorella zawiera aż 3-5% chlorofilu, co stanowi najwyższą wartość spośród wszystkich roślin. Ponadto w jej składzie występują cenne witaminy i aminokwasy. Dlatego ten gatunek alg został umieszczony na liście tzw. superfoods, a suplementy z chlorellą cieszą się stale rosnącą popularnością.
Ekologiczna chlorella to rodzaj ciemnozielonej, jednokomórkowej mikroalgi o kształcie kulistym. Ta słodkowodna alga dostępna w formie sproszkowanej pozyskiwana jest z najwyższej jakości glonów z kontrolowanych upraw. Ciemnozielony kolor oraz nazwę zawdzięcza chlorofilowi - naturalnemu barwnikowi. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością błonnika i pełnowartościowego białka roślinnego.
Ekologiczna chlorella to rodzaj ciemnozielonej, jednokomórkowej mikroalgi o kształcie kulistym. Ta słodkowodna alga dostępna w formie sproszkowanej pozyskiwana jest z najwyższej jakości glonów z kontrolowanych upraw. Ciemnozielony kolor oraz nazwę zawdzięcza chlorofilowi - naturalnemu barwnikowi. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością błonnika i pełnowartościowego białka roślinnego.
Chlorella 500 mg BIO 50 kaps. BeOrganic Suplement diety
Chlorella vulgaris to zielona mikroalga, którą można znaleźć w słodkiej wodzie. Ma jeden z najbardziej kompletnych profili biochemicznych w naturze. Chlorella Vulgaris jest jednym z niewielu gatunków mikroalg zatwierdzonych przez EFSA jako żywność lub składnik żywności.
Suplement diety. Algi morskie pomagają w usuwaniu metali ciężkich.
Składniki: chlorella zwyczajna w proszku* (Chlorella vulgaris) *certyfikowany składnik ekologiczny 1 kapsułka zawiera: chlorella zwyczajna w proszku: 400 mg
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Suplementy z chlorellą – jakie są właściwości odżywcze chlorelli?
Wyjątkowość chlorelli jest mocno związana z jej czynnikiem wzrostu. Na podstawie badań stwierdzono, że ten gatunek co 20 godzin mnoży się czterokrotnie. Chlorella jest uznawana za jedną z najskuteczniejszych substancji odżywczych. Po spożyciu przez człowieka w błyskawicznym tempie przyspiesza dynamikę regeneracji uszkodzonych tkanek. To pozwala przywrócić im utracone funkcje.
Chlorella jest bogatym źródłem wartościowych witamin i mikroelementów jak:
witamina A, C, E i K,
witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12),
chlorofil,
kwasy tłuszczowe omega-3,
kwasy nukleinowe.
Suplementy z chlorellą zawierają także długą listę minerałów jak:
Chlorella jest także źródłem aminokwasów, białka, tłuszczów i węglowodanów.
Jedna łyżka stołowa chlorelli pokrywa:
100% zalecanej dziennej dawki witaminy A,
100% zalecanej dziennej dawki kwasu foliowego,
49% zalecanej dziennej dawki witaminy B2,
32% zalecanej dziennej dawki manganu,
15% zalecanej dziennej dawki witaminy B6,
11% zalecanej dziennej dawki witaminy C.
W 100 g chlorelli znajduje się aż 58 g pełnowartościowego białka.
Chlorella – jakie ma właściwości zdrowotne dla organizmu?
Chlorella ma wiele cennych właściwości. Najważniejsze z nich to:
zdolność wiązania i usuwania z organizmu szkodliwych substancji jak toksyny, metale ciężkie, alkohol, pestycydy, azotany oraz inne niebezpieczne związki znajdujące się w środowisku,
korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego poprzez stymulację syntezy białych krwinek, które odpowiadają za walkę z bakteriami i wirusami,
wsparcie procesów regeneracyjnych i wpływ na skrócenie czasu gojenia się ran,
pomoc w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego (usuwanie gazów, łagodzenie wzdęć i efektów zatruć pokarmowych),
stymulacja tempa przemiany materii, a tym samym wsparcie procesu odchudzania,
pomoc w zapobieganiu rozwojowi anemii, białkomoczu, obrzęków oraz nadciśnienia,
wsparcie działań profilaktycznych przeciw nowotworom (piersi, jelita grubego),
pomoc w łagodzeniu objawów fibromialgii, czyli choroby charakteryzującej się uporczywymi bólami mięśniowo-szkieletowymi,
wsparcie funkcjonowania układu krwionośnego przez dostarczanie cennego żelaza do organizmu,
pomoc w regulacji poziomu ` i złego cholesterolu we krwi.
Ze względu na swoje właściwości i skład chlorella stanowi cenny składnik diety wegan i wegetarian. Ten gatunek algi ma także duże znaczenie dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia. Suplementacja chlorelli pomaga zredukować poziom dioksyny i powoduje wzrost poziomu immunoglobiny A w mleku matki. To sprawia, że niemowlęta otrzymują mniej szkodliwych substancji. Jednocześnie mleko dużo efektywniej pomaga budować bioodporność dziecka.
Suplementy z chlorellą – spożywanie i przeciwwskazania
Dzienne spożycie chlorelli powinno mieścić się w przedziale 3-5 g. Jednocześnie należy pamiętać, aby nie stosować przewlekłej suplementacji. Maksymalny czas doustnego podawania suplementów z chlorellą nie powinien przekraczać 2 miesięcy. Po tym czasie zalecana jest przerwa w przyjmowaniu preparatu.
Suplementów zawierających chlorellę nie należy łączyć z witaminą C. Chlorella ma wspierać organizm w oczyszczaniu z metali ciężkich. Witamina C może mieć negatywny wpływ na łączenie metali z algą, przez co osłabia efekt jej oczyszczającego działania. Suplementów z chlorellą nie należy łączyć z gorącymi napojami lub daniami. Wysoka temperatura ma negatywny wpływ na wchłanianie algi przez organizm.
Podobnie jak inne produkty znajdujące się na liście superfoods, także chlorella w zbyt dużych racjach może powodować określone skutki uboczne. W skrajnych sytuacjach można zaobserwować:
nadwrażliwość i wystąpienie reakcji alergicznej,
pojawienie się dolegliwości trawiennych jak wzdęcia, biegunki, nudności i wymioty,
zwiększenie uczulenia na promieniowanie słoneczne,
zaostrzenie zmian trądzikowych,
odczuwanie znużenia i ociężałości.
Suplementy z chlorellą występują w formie sproszkowanej oraz pod postacią tabletek. Chlorella ma lekko morski, rybny smak. Z tego względu często jest dodawana do koktajli proteinowych oraz warzywnych smoothies.
Czy wiesz, że …
… chlorella żyje w środowisku wodnym przynajmniej od 2,5 miliarda lat? Z tego względu jest zaliczana do najstarszych organizmów żyjących na ziemi. Chlorella od tysięcy lat stanowi nieodłączny element diety człowieka. Spożywana jest głównie przez Azjatów. Co ciekawe jej wartości odżywcze odkryto dopiero w XX wieku. W XXI wieku ogłoszoną oficjalnie, że ten gatunek algi jest pożywieniem. Głównymi dostawcami chlorelli są Chiny, Tajwan, Japonia, Niemcy i Korea. Chlorella pochodząca z Chin i Japonii jest jednak uznawana za najbardziej zanieczyszczoną.