Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

ekologiczne orzeszki ziemne, znane jako orzechy arachidowe lub fistaszki

Orzechy Ziemne Prażone bez soli BIO 150 g Bio Planet

Orzechy Ziemne Prażone bez soli BIO 150 g Bio Planet
Orzechy Ziemne Prażone bez soli BIO 150 g Bio Planet

Orzechy Ziemne Prażone bez soli BIO 150 g Bio Planet

 

Ekologiczne orzeszki ziemne, prażone, nie solone, zwane arachidowymi, należą do roślin strączkowych. Dla zwiększenia strawności orzeszków, należy je dokładnie pogryźć. Polecane jako smaczna przekąska. Doskonale sprawdzają się również jako dodatek do past, sałatek owocowych, deserów oraz ciast.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 6,39 zł
szt.

Orzeszki Ziemne BIO 350 g Bio Planet

Orzeszki Ziemne BIO 350 g Bio Planet
Orzeszki Ziemne BIO 350 g Bio Planet

Orzeszki Ziemne BIO 350 g Bio Planet

Opis:
ekologiczne orzeszki ziemne należą do rodziny bobowatych, dzięki czemu charakteryzują się lekko cierpkim smakiem, typowym dla nasion roślin strączkowych. Dla zwiększenia strawności, należy je dokładnie pogryźć. Po namoczeniu w wodzie (od 6 do 8 godz.) stają się lekkostrawne i smaczniejsze. Doskonałe jako przekąska lub jako dodatek do past, sałatek, deserów oraz ciast.

Składniki:
orzeszki ziemne* 100% 
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 11,39 zł
szt.

Orzeszki Ziemne Fistaszki Prażone w Łupinach BIO 330 g Dennree

Orzeszki Ziemne Fistaszki Prażone w Łupinach BIO 330 g Dennree
Orzeszki Ziemne Fistaszki Prażone w Łupinach BIO 330 g Dennree

Orzeszki Ziemne Fistaszki Prażone w Łupinach BIO 330 g Dennree

Składniki:
Prażone orzeszki ziemne w łupinach*
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 16,59 zł
szt.

Orzeszki Ziemne Prażone Bez Soli BIO 1 kg Bio Planet

Orzeszki Ziemne Prażone Bez Soli BIO 1 kg Bio Planet
Orzeszki Ziemne Prażone Bez Soli BIO 1 kg Bio Planet

Orzeszki Ziemne Prażone Bez Soli BIO 1 kg Bio Planet 

Ekologiczne orzeszki ziemne, prażone, nie solone, zwane arachidowymi, należą do roślin strączkowych. Dla zwiększenia strawności orzeszków, należy je dokładnie pogryźć. Polecane jako smaczna przekąska. Doskonale sprawdzają się również jako dodatek do past, sałatek owocowych, deserów oraz ciast.

Dostępność: brak towaru

Cena: 28,79 zł

Orzeszki Ziemne Prażone Bez Soli BIO 350 g Bio Planet

Orzeszki Ziemne Prażone Bez Soli BIO 350 g Bio Planet
Orzeszki Ziemne Prażone Bez Soli BIO 350 g Bio Planet

Orzeszki Ziemne Prażone Bez Soli BIO 350 g Bio Planet 

Ekologiczne orzeszki ziemne, prażone, nie solone, zwane arachidowymi, należą do roślin strączkowych. Dla zwiększenia strawności orzeszków, należy je dokładnie pogryźć. Polecane jako smaczna przekąska. Doskonale sprawdzają się również jako dodatek do past, sałatek owocowych, deserów oraz ciast.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 11,69 zł
szt.

Orzeszki Ziemne Prażone w Łupinach Fistaszki BIO 330 g Terrasana

Orzeszki Ziemne Prażone w Łupinach Fistaszki BIO 330 g Terrasana
Orzeszki Ziemne Prażone w Łupinach Fistaszki BIO 330 g Terrasana

Orzeszki Ziemne Prażone w Łupinach Fistaszki BIO 330 g Terrasana

Składniki:
prażone orzeszki ziemne* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: brak towaru

Cena: 17,59 zł

Orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne dojrzewają pod ziemią (na głębokości ok. 5 cm) - stąd ich nazwa. Ich botaniczna przynależność do rodziny roślin strączkowych wyjaśnia, dlaczego mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów, bo aż 25,8 g/100 g. To znacznie więcej niż inne rośliny strączkowe, np. fasola, ciecierzyca czy soczewica. W związku z tym fistaszki mogą stanowić źródło białka w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Jednym z aminokwasów wchodzących w skład orzeszków ziemnych jest arginina, która odpowiada za przyrost masy mięśniowej. Z tego powodu arachidy są wykorzystywane także w kulturystyce.

Orzechy ziemne zawierają potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Znajdziemy w nich mangan, selen i fitosterole. Bogate są także w witaminę E, kwas foliowy, błonnik pokarmowy i związki fenolowe. Orzechom tym można przypisać działanie antyoksydacyjne, szczególną uwagę zwracając na zawarte głównie w różowoczerwonej i cierpkiej w smaku skórce orzeszków polifenole (głównie resweratrol, kwercetyna, kaempferol, rutyna i kwas elagowy), tokoferole oraz flawonoidy, gdyż mają one zdolność neutralizowania wolnych rodników.

Spora zawartość witamin z grupy B wpływa korzystnie na układ nerwowy, łagodząc stres i ułatwiając zasypianie. Po orzeszki warto sięgać także w przypadku stanów depresyjnych i chorób psychicznych. Mają działanie uspokajające, obniżają poziom cukru we krwi i usprawniają trawienie.

Orzechy to świetna opcja także dla diabetyków. W orzeszkach ziemnych znajduje się witamina B6 stabilizująca poziom glukozy we krwi, gdyż bierze ona udział w procesach związanych z zamianą glukozy w glikogen. W efekcie spożywanie tych orzechów dochodzi do obniżenia stężenia glukozy we krwi. Co więcej, orzechy arachidowe zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu II i insulinooporności.
Orzechy te nie zawierają glutenu i mają niski indeks glikemiczny w granicach 15 IG.

Orzechy arachidowe są wysokokaloryczne, ale nie należy z nich rezygnować. Są świetnym wsparciem nawet w diecie odchudzającej. Pomagają one uzyskać smukłą sylwetkę i pozbyć się nadprogramowych kilogramów; zawierają sporo białka i błonnika, czyli składników świetnie zaspokajających głód na długi czas. Spożywanie orzechów ziemnych zmniejsza ochotę na podjadanie między posiłkami i sięganie po puste kalorie nafaszerowane rafinowanym cukrem. Dają też zastrzyk energii i usprawniają przemianę materii.

Spożywanie orzechów ziemnych nie wiąże się ze wzrostem cholesterolu we krwi, gdyż pomimo dużej ilości tłuszczu nie zawierają one cholesterolu. Jest wręcz przeciwnie – ich spożycie łączy się z obniżeniem cholesterolu, szczególnie w przypadku osób z podniesionym stężeniem tej substancji w surowicy. Oczywiście bardzo ważne jest to, aby orzechy te były nieprzetworzone. W przypadku osób z podwyższonym poziomem cholesterolu obserwuje się redukcję poziomu tzw. złego cholesterolu LDL. Niestety nie dotyczy to przetworzonych orzechów.

Orzechy są polecane zarówno kobietom ciężarnym, jak i matkom karmiącym. Są one skarbnicą witamin i minerałów oraz białka, zawierają wspomniany wyżej cynk, magnez, żelazo i kwas foliowy, które są niezbędnymi elementami odżywiania w ciąży. W drugim i trzecim trymestrze rośnie także zapotrzebowanie na energię, a orzechy są świetną formą zdrowej przekąski, która stanowi zastrzyk energii. Badania wskazują, że orzeszki ziemne spożywane przez kobiety ciężarne przyczyniają się do zwiększenia ilości produkowanego przez ich gruczoły mleczne pokarmu.

Orzeszki ziemne mają najwięcej niacyny (witaminy B3 lub witaminy PP) ze wszystkich orzechów - 12 mg/100 g. Witamina B3 przede wszystkim wspomaga układ nerwowy - koi nerwy, łagodzi stres, ułatwia zasypianie itp. W lecznictwie jest nawet podawana chorym na depresję i choroby psychiczne. Przy chronicznym zmęczeniu i osłabieniu, gdy nie radzimy sobie ze stresem, bądź cierpimy na bezsenność lub z powodu migrenowych bólów głowy, sięgajmy po fistaszki.

Zawarta w orzeszkach ziemnych niacyna przyczynia się także do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu LDL i wspomaga produkcję "dobrego" cholesterolu HDL, a tym samym zapobiega miażdżycy. Warto wiedzieć, że witamina B3 w dużych dawkach - powyżej 1 g/dobę - jest stosowana w leczeniu arteriosklerozy. Antymiażdżycowe właściwości posiadają także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których również nie brakuje w fistaszkach. W związku z tym orzechy arachidowe mogą zapobiec chorobom serca związanym z miażdżycą, takim jak choroba wieńcowa, zawał serca czy udar mózgu.

Poza tym fistaszki stanowią bogate źródło potasu (aż 705 mg/100 g). Wysoka zawartość tego pierwiastka pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym - chorobą cywilizacyjną, która dotyka już co trzeciego dorosłego Polaka, a więc 10,5 miliona osób w naszym kraju.

Zawarte w orzechach arachidowych witaminy z grupy B, magnez i NNKT wpływają na pamięć i koncentrację, łagodzą stres (np. ten związany z egzaminami). Są polecane osobom wykonującym intensywny wysiłek umysłowy, np. uczniom, studentom itp. Orzeszki ziemne powinny się znaleźć także w diecie seniora, tym bardziej, że badania naukowe sugerują, że fistaszki mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Orzeszki ziemne powinny się znaleźć także w diecie mężczyzn. Zawarta w nich wyżej wspomina arginina przyczynia się do poprawienia sprawności seksualnej poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych. Wyniki badań sugerują nawet, że L-arginina może być pomocna w leczeniu zaburzeń erekcji.

Kiedy nie spożywać orzechów ziemnych?

Orzechy ziemne są jednym z najpopularniejszych alergenów. Już po kilku minutach od spożycia alergenu mogą wystąpić objawy; bywa też, że organizm reaguje dopiero po kilku godzinach. U niektórych osób już naprawdę małe ilości fistaszków wystarczą do wystąpienia łagodnych objawów alergii w postaci pokrzywki, nieżytu nosa, biegunki, wymiotów i świądu. W przypadku osób zmagających się z astmą może dojść do zaostrzenia objawów i wystąpienia duszności oraz świszczącego oddechu; rzadkim objawem jest pojawienie się owrzodzeń w jamie ustnej.

Objawy alergii na fistaszki mogą się nasilić w przypadku zwiększonego spożycia alkoholu i zażywania preparatów zawierających kwas acetylosalicylowy typu aspiryna. Do ciężkich objawów zalicza się trudności w oddychaniu na skutek obrzęku i skurczu dróg oddechowych oraz gwałtowny spadek ciśnienia krwi, szybkie tętno, zawroty głowy i zaburzenia czy też nawet utratę świadomości. W przypadku takich objawów należy niezwłocznie wezwać pogotowie. W przeciwnym razie może wystąpić wstrząs anafilaktyczny, który poprzedza uczucie palenia w ustach, pogorszenie samopoczucia i niepokój. 

 

Orzechy arachidowe, mimo że w połowie składają się z tłuszczu i są dość kaloryczne, mogą skutecznie pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów - oczywiście, jeśli będą spożywane w ograniczonych ilościach i co jakiś czas. Wszystko za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Poza tym fistaszki zawierają błonnik (8 g/100 g), który szybko i na długo wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Podnoszą również poziom serotoniny w organizmie, która zarówno zmniejsza apetyt, jak i znacząco poprawia nastrój.

Chociaż orzechy arachidowe mają sporo błonnika, jedzenie ich w dużej ilości może powodować zaparcia, z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu. Dlatego należy spożywać je z umiarem. Dietetycy zalecają jedzenie najwyżej garści orzechów kilka razy w tygodniu zamiast innych produktów (a nie jako dodatkową przekąskę) albo w potrawach (płatki śniadaniowe, sałatka).

Na co zwrócić uwagę przy zakupie orzeszków ziemnych:

  • Data ważności - przeterminowane orzechy, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, mogą mieć zjełczały smak. Najlepiej kupować orzeszki ziemne w mniejszych opakowaniach, ponieważ kupując ilości na wagę trudno sprawdzić termin przydatności do spożycia. Z orzechów sprzedawanych na wagę szybko utleniają się cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Postać orzeszków - lepiej kupować fistaszki naturalne, w łupinach (oczywiście niejadalnych), a unikać orzeszków ziemnych prażonych i solonych. Ponadto orzeszki w łupinach nie są pozbawione skórki, a to właśnie w niej znajduje się najwięcej przeciwutleniaczy, które chronią przed inwazją wolnych rodników i mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju raka.

Orzechy ziemne idealnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, ale to nie ich jedyne zastosowanie. Można je zmielić, posiekać, po czym dodać do najróżniejszych potraw. Z fistaszków wychodzi znakomite masło orzechowe, które ma szerokie zastosowanie.

Orzechy arachidowe wspaniale pasować będą do dań mięsnych, rybnych oraz do dań z makaronem i ryżem. Sprawdzają się zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko; są dodawane do czekolad, ciast, ciasteczek i lodów. Fistaszki mogą być wykorzystane do zagęszczenia sosów. Często podawane są z omletami, owsianką, grzankami, warzywami czy nawet z dżemem.

Jak samodzielnie uprażyć orzeszki ziemne?
Wystarczy wsypać je na suchą patelnię, podgrzać do średniej/niskiej temperatury i prażyć przez kwadrans, często mieszając. Orzechy będą gotowe, gdy zaczną wydzielać mocny zapach, a ich łupinki zaczną pękać.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl