Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Napój Sojowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Sojowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

7,94 zł

Cena regularna:

9,02 zł

Najniższa cena: 6,31 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenuBezglutenowe Mleko Sojowe

Napój sojowy bezglutenowy pochodzi z Chin. Jednak obecne jest uznawane za jeden z najczęściej wybieranych zamienników mleka krowiego. Mogą po nie sięgać osoby na diecie roślinnej lub z nietolerancją laktozy. Jest ono odpowiednie również dla każdego, kto nie może spożywać produktów zawierających gluten. Mleko sojowe bezglutenowe ma bardzo zbliżoną do krowiego zawartość białka, tłuszczów oraz węglowodanów. Dodatkowo, znajdują się w nim również składniki bioaktywne, które mają prozdrowotne właściwości.

Mleko Sojowe Bezglutenowe

Napój Sojowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Sojowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi
Napój Sojowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Napój Sojowy Bezglutenowy BIO 1 litr Natumi

Produkt w 100% roślinny. Napój sojowy, podobnie jak pozostałe napoje tej firmy ma uniwersalne zastosowanie. Może być serwowany z lodami lub jako dodatek do owocowego shake. Dodatkowo nadaje się również do pieczenia oraz jako dodatek do deserów i musli. Jako baza do budyni.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

7,94 zł

Cena regularna: 9,02 zł

Najniższa cena: 6,31 zł
szt.
  • promocja

Napój Sojowy o Smaku Waniliowym Bezglutenowy BIO 1 litr The Bridge

Napój Sojowy o Smaku Waniliowym Bezglutenowy BIO 1 litr The Bridge
Napój Sojowy o Smaku Waniliowym Bezglutenowy BIO 1 litr The Bridge

Wegański zamiennik MLEKA zwierzęcego.
Wstrząsnąć przed użyciem.
Produkt UHT.

Składniki:
woda, SOJA łuskana* (8%), cukier trzcinowy*, naturalny aromat waniliowy*, sól morska.
*składniki z rolnictwa ekologicznego

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,66 zł

szt.

Jakie wartości odżywcze znajdują się w mleku sojowym bezglutenowym?

Mleko sojowe uzyskuje się przez namaczanie nasion soi w wodzie. Ma ona korzystny skład aminokwasowy. Jednocześnie stanowi bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jego składzie obecna jest również witamina E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, wapń oraz cynk.
Mleko sojowe bezglutenowe charakteryzuje się również wysoką zawartością β-karotenu, flawonoidów, kwasów fenolowych i witaminy C. Wszystkie te składniki mogą się wyróżniać działaniem antyoksydacyjnym, czyli spowalniającym procesy starzenia się komórek.

Czym mleko sojowe bezglutenowe różni się od mleka krowiego?

Mleko sojowe bezglutenowe pod względem odżywczym jest bardzo zbliżone do mleka krowiego. Pod względem ilości białka jest jednym z najbardziej wartościowych produktów spośród wszystkich dostępnych w sklepach napojów roślinnych.

Zaletą mleka sojowego bezglutenowego jest również korzystny profil kwasów tłuszczowych. W tym napoju roślinnym znajduje się też całkiem sporo błonnika pokarmowego oraz pozostałych składników bioaktywnych o dobroczynnym działaniu, w tym izoflawonów. Najlepszym zamiennikiem mleka krowiego są napoje roślinne z dodatkiem wapnia.

Czy napój sojowy i mleko sojowe bezglutenowe są tym samym?

Obecnie obowiązujące na obszarze Unii Europejskiej przepisy zabraniają, żeby nazwy handlowe napojów roślinnych zawierały słowo „mleko”. To określenie odnosi się tylko do produktów pochodzenia zwierzęcego. Mleko sojowe bezglutenowe jest nadal często stosowaną nazwą w języku potocznym. Jednak nie może się ona znaleźć na opakowaniu tego napoju roślinnego.

Jakie mleko sojowe bezglutenowe możesz spotkać w sklepach?

Diety wegańska oraz wegetariańska są coraz bardziej popularne. Dlatego w sklepach nie brakuje wysokiej jakości zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego. W ich ofercie znajdziesz szeroki wybór mlek sojowych bezglutenowych: słodzonych i niesłodzonych, niskotłuszczowych, smakowych. Niektóre z nich są dodatkowo wzbogacone o witaminy i minerały.

Chociaż mleko sojowe bezglutenowe powinno się składać tylko z ziaren soi oraz wody, to niestety produkty dostępne w sklepach bardzo często mają o wiele dłuższą listę składników. Zupełnie niepotrzebnie. Zazwyczaj dodatkiem jest cukier lub jego zamienniki. W słodzonym mleku bezglutenowym może być 66 g cukru w litrowym opakowaniu - to aż 5 i pół łyżek! Pozostałe niechciane składniki w tym napoju roślinnym to przykładowo: sól, substancje zagęszczające, stabilizatory i regulatory kwasowości.

Mleko sojowe bezglutenowe – zastosowanie w kuchni

Mleko sojowe bezglutenowe jest często dodawane do kawy jako zamiennik mleka zwierzęcego. Dobrze smakuje ono również w połączeniu z owsiankami, kaszami, koktajlami, smoothie, deserami, ciastami oraz naleśnikami.

Mleko sojowe bezglutenowe bez większych trudności, zrobisz samodzielnie w domu. Wystarczy, że ugotujesz ziarna soi, a później dokładnie je zmiksujesz. Ostatnim etapem jest odcedzenie ziaren soi i odciśnięcie ich przez gazę.

Czy mleko sojowe ma w sobie gluten?

Mleko sojowe naturalnie jest produktem bezglutenowym. Dlatego jest odpowiednie dla osób z nietolerancją tego alergenu lub chorujących na celiakię. Jednak nie każde mleko sojowe jest bezpieczne dla alergików. Powinno mieć na opakowaniu symbol przekreślonego kłosa. Daje on gwarancję, że nie znajduje się w nim gluten. Ten alergen może się przypadkowo dostać do napoju roślinnego w procesie produkcji. Dlatego tak ważne jest znalezienie produktów, które zostały dokładnie przebadane na obecność tego składnika i pochodzą od uznanych na rynku producentów żywności bezglutenowej.

Jakie są rodzaje mleka sojowego bezglutenowego?

Nie ma żadnych norm prawnych, które określałyby dokładny skład mleka sojowego bezglutenowego, które znajdziesz w sklepach. Pierwszym rodzajem tego napoju roślinnego jest tradycyjne mleko sojowe bezglutenowe. Produkuje się je przez wodną ekstrakcję całych ziaren soi w proporcji wody do soi 5:1. W jego składzie występuje 4 procent białka. Drugim rodzajem jest „nabiałowe” mleko sojowe bezglutenowe. Jest ono produkowane w taki sposób, aby w jak największym stopniu przypominało tradycyjne mleko krowie. Proporcja wody do ziaren soi to 7:1. W jego składzie jest około 3,5 procenta biała. Może być lekko dosładzane. W jego składzie często znajduje się również tłuszcz i sól, oraz sztuczne aromaty.

Czy wiesz, że…

... rocznie produkuje się około 350 mln ton soi. Wykorzystywana jest często do produkcji mięsnych przetworów, np. wędlin, szynek, parówek. Olej sojowy dodawany jest do farb oraz smarów. Soja modyfikowana genetycznie stanowi ponad 70% światowych upraw. To najważniejsza na świecie roślina oleista.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800