Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Soja BIO 1 kg Bio Planet
Soja BIO 1 kg Bio Planet
18,09 zł
szt.
Sfermentowana Soja Natto BIO 110 g Natto
Sfermentowana Soja Natto BIO 110 g Natto
14,19 zł
Granulat Sojowy BIO 500 g Bio Europa
Granulat Sojowy BIO 500 g Bio Europa
22,89 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Soja

Soja

Soja ekologiczna to najbardziej wartościowa spośród wszystkich roślin strączkowych. Pochodzi z Azji, gdzie znana była już 4 tysiące lat temu. Jest to roślina jednoroczna, która ma duże znaczenie w żywieniu zarówno ludzi, jak i zwierząt. Podczas uprawy soi ekologicznej nie są wykorzystywane sztuczne nawozy oraz chemiczne środki ochrony roślin. Stosowany jest szerszy rozstaw rzędów, co ułatwia późniejsze pielenie. Wyraźnie wzrasta znaczenie tej rośliny w rolnictwie. Uprawa soi ekologicznej poprawia bilans azotu i polepsza strukturę gleby. Dzięki temu jest ona idealnym przedplonem dla wielu roślin.

Rodzaje soi

Soja ekologiczna jest dostępna w kilku formach. Najpopularniejsze z nich to:

  • Soja w ziarnach,
  • Soja czarna,
  • Granulat sojowy,
  • Soja fermentowana,
  • Soja konserwowa z dodatkiem soli morskiej.

Granulat sojowy powstaje w wyniku poddania odtłuszczonej mąki sojowej procesowi ekstruzji. Jest to przetłaczanie w wysokiej temperaturze  i pod dużym ciśnieniem przez specjalne ekstrudery. Cały proces wpływa na poprawę strawności składników pokarmowych zawartych w soi. Dodatkowo ekstruzja skraca czas przygotowania. Granulat z soi ekologicznej wystarczy na kilka minut zalać gorącą wodą. Można go również uprażyć na patelni.

soja ekologiczna

Właściwości soi

Soja ekologiczna stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Ponadto w jej składzie można znaleźć witaminy z grupy B (B1, B2, B6 i B9), C, E i K, błonnik, lecytynę, kwas foliowy oraz minerały jak cynk, potas, żelazo, mangan, miedź, selen, fosfor, magnez i wapń.

Soja ekologiczna wspiera działanie układu immunologicznego i reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Regularne spożywanie soi usprawnia działanie układu nerwowego. Wyraźnie poprawia pamięć i koncentrację. Soja ekologiczna zapobiega wypłukiwaniu wapnia z organizmu. Z tego względu jest skutecznym elementem profilaktyki osteoporozy.

Soja ekologiczna charakteryzuje się dużą zawartością fitoestrogenów. Dlatego też jest szczególnie polecana kobietom w okresie menopauzy. Jej spożywanie jest skuteczną alternatywą dla zastępczej terapii hormonalnej. Soja ekologiczna łagodzi najbardziej uciążliwe objawy menopauzy jak nerwowość, drażliwość, kłopoty ze snem, uderzenia gorąca, nadmierną potliwość, migreny czy spadek libido.

Nienasycone kwasy tłuszczowe występujące w soi pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i wspierają zapobieganie zwężaniu się światła tętnic. To z kolei zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę, nadciśnienie oraz choroby serca.

Soja ekologiczna ma pozytywny wpływ na pracę płuc i obniża ryzyko rozwoju POChP. Wszystko to dzięki flawonoidom, które działają przeciwzapalnie i mogą chronić przed negatywnym wpływem dymu papierosowego.

Zastosowanie soi

Soja ekologiczna znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Do najpopularniejszych produktów wytwarzanych z soi zaliczamy:

  • Mleko sojowe,
  • Twarożki,
  • Produkty fermentowane,
  • Kotlety sojowe,
  • Sos sojowy.

Mleko sojowe jest wytwarzane z rozdrobnionych ziaren soi po ich wcześniejszym namoczeniu. Można je przygotować w warunkach domowych. Wystarczy ugotować ziarna soi ekologicznej, zmiksować je i odcedzić. Odciśnięta masa może być wykorzystana do przygotowania past, pasztetów, placków czy ciasteczek.

Twarożki, czyli tofu to bardzo popularny wśród wegetarian i wegan zamiennik mięsa. Powszechnie wykorzystywane w wielu potrawach kuchni orientalnej. Tofu powstaje w wyniku procesu koagulacji mleka sojowego. Występuje w wersji miękkiej (forma twarogu lub serka homogenizowanego) i twardej (można je kroić, panierować i smażyć).

W kategorii produktów fermentowanych wyróżniamy Miso, Tempeh i Natto. W Azji są one najczęściej spożywanymi spośród produktów wytwarzanych z soi.

Kotlety sojowe są wytwarzane z mąki sojowej. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Ze względu na smak zbliżony do mięsa stanowią popularny składnik diety wegetariańskiej.

Sos sojowy powstaje w wyniku fermentacji soi doprawionej solą oraz innymi przyprawami. W tej kategorii można dokonać podziału produktów ze względu na czas dojrzewania. Sosy Tamari mają bardziej intensywny smak ze względu na czas dojrzewania wynoszący ok. 1 roku. Sosy Shoyu charakteryzują się łagodniejszym smakiem i krótszym czasem fermentacji.

Z soi ekologicznej produkowany jest również olej, mąka, kasza, makaron, pasztety i lecytyna. Ziarna soi w smaku przypominają orzeszki, co czyni je idealną przekąską. W formie gotowanej soja ekologiczna stanowi dodatek do zup, sałatek i gulaszów.

Czy wiesz, że…

…pełnię wartości odżywczych soi można wykorzystać, poddając ją wcześniejszej fermentacji? Sfermentowane produkty sojowe wspierają układ odpornościowy, stymulują układ trawienny i korzystnie oddziałują na florę bakteryjną układu pokarmowego. Soja poddana fermentacji ma wysokie stężenie korzystnych związków odżywczych. Sfermentowane Natto sojowe znajduje się na liście najzdrowszych produktów świata.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800