ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

BIO BIO Cukier trzcinowy

OUTLET Cukier Trzcinowy Nierafinowany Bezglutenowy BIO 500 g ProBio

 OUTLET Cukier Trzcinowy Nierafinowany Bezglutenowy BIO 500 g ProBio
OUTLET Cukier Trzcinowy Nierafinowany Bezglutenowy BIO 500 g ProBio

UWAGA OUTELET

PRODUKT JEST USZKODZONY (DZIURAWE OPAKOWANIE).
OPAKOWANIE ZABEZPIECZONE W PRÓŻNIOWY WOREK NA CZAS TRANSPORTU.

Cena: 4,95 zł 9,89 zł
  • promocja

Cukier Puder Trzcinowy BIO 300 g Bio Planet

Cukier Puder Trzcinowy BIO 300 g Bio Planet
Cukier Puder Trzcinowy BIO 300 g Bio Planet

Cukier Puder Trzcinowy BIO 300 g Bio Planet

Ekologiczny cukier puder trzcinowy, nierafinowany, uzyskany ze zmielenia brązowego cukru trzcinowego. Charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością i delikatnie karmelowym smakiem. Polecamy do słodzenia napojów oraz domowych wypieków i deserów.

Cena: 9,29 zł
szt.

Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 1 kg Bio Planet

Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 1 kg Bio Planet
Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 1 kg Bio Planet

Cukier Trzcinowy Brązowy BIO Demerara 1 kg Bio Planet

Ekologiczny cukier trzcinowy, nierafinowany. Doskonały do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.

Cena: 18,49 zł
szt.

Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 500 g Bio Life

Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 500 g Bio Life
Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 500 g Bio Life

Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 500 g Bio Life

Opis:
Cukier trzcinowy brązowy, nierafinowany. Pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych. Doskonały do wypieków, deserów jak również słodzenia napojów. Polecany jako zamiennik cukru białego.

Cukier trzcinowy nierafinowany, czyli nieoczyszczony z cennych wartości odżywczych. Oprócz sacharozy zawiera również m. in. żelazo, wapń, fosfor, magnez i sole mineralne. Polecamy tę zdecydowanie zdrowszą wersje słodzika.

Skład:
cukier trzcinowy brązowy nierafinowany typ Demerara*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Certyfikaty: BIO

Cena: 11,95 zł

Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 500 g Bio Planet

Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 500 g Bio Planet
Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 500 g Bio Planet

Cukier Trzcinowy Brązowy BIO Demerara 500 g Bio Planet
     
Ekologiczny cukier trzcinowy, nierafinowany. Doskonały do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.

Cena: 10,89 zł
szt.

Cukier Trzcinowy Mascobado Bezglutenowy BIO 500 g Alternativa

Cukier Trzcinowy Mascobado Bezglutenowy BIO 500 g Alternativa
Cukier Trzcinowy Mascobado Bezglutenowy BIO 500 g Alternativa

Cukier Trzcinowy Mascobado Bezglutenowy BIO 500 g Alternativa

Nierafinowany cukier o ciemnym, brązowym kolorze i wyraźnym smaku melasy. Nie jest tak sypki jak inne cukry, konsystencją przypomina bardziej mokry piasek.
Cukier ten jest bogaty w witaminy, magnez oraz żelazo.

Cena: 19,39 zł
szt.

Cukier Trzcinowy Nierafinowany Bezglutenowy BIO 500 g ProBio

Cukier Trzcinowy Nierafinowany Bezglutenowy BIO 500 g ProBio
Cukier Trzcinowy Nierafinowany Bezglutenowy BIO 500 g ProBio

Cukier Trzcinowy Naturalny Bezglutenowy BIO 500 g ProBio

Produkcja polega na powolnym odparowaniu soku i wyciśniętego z dojrzałej trzciny cukrowej, aż do powstania gęstego syropu, z którego stopniowo krystalizuje się cukier. Nie poddawany jest procesowi rafinacji, przez co zachowuje swój unikalny zapach, smak oraz dzięki zawartości melasy własności odżywcze.

Cena: 9,89 zł

Cukier Trzcinowy BIO 1 kg Alternativa

Cukier Trzcinowy BIO 1 kg Alternativa
Cukier Trzcinowy BIO 1 kg Alternativa

Cukier Trzcinowy Panela BIO 1 kg Alternativa

Składniki:
surowy cukier trzcinowy*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Cena: 25,09 zł
szt.

Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 5 kg Horeca

Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 5 kg Horeca
Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 5 kg Horeca

Cukier Trzcinowy Brązowy Demerara BIO 5 kg Horeca 

Ekologiczny cukier trzcinowy, nierafinowany. Doskonały do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów. 

Cena: 82,39 zł

Cukier Trzcinowy Jaggery BIO 400 g Cosmoveda

Cukier Trzcinowy Jaggery BIO 400 g Cosmoveda
Cukier Trzcinowy Jaggery BIO 400 g Cosmoveda

Cukier Trzcinowy Jaggery BIO 400 g Cosmoveda

Cukier jaggery to alternatywa dla cukru trzcinowego i białego.
Powstaje on przez odparowanie gęstego soku z pączków palmy daktylowej, kokosowej lub winodani.
Smakiem przypomina klasyczne cukry z nutą karmelową.
Ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż cukier biały lub trzcinowy.

Cena: 19,49 zł
szt.

Cukier Trzcinowy Jasny BIO 5 kg Horeca

Cukier Trzcinowy Jasny BIO 5 kg Horeca
Cukier Trzcinowy Jasny BIO 5 kg Horeca

Cukier Trzcinowy Jasny BIO 5 kg Horeca

Ekologiczny cukier trzcinowy jasny charakteryzuje się wysoką rozpuszczalnością.
Doskonały jako dodatek do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.
Dopuszczalne lekkie zbrylenia dające się rozkruszyć po lekkim naciśnięciu.

Cena: 58,09 zł

Cukier Trzcinowy Jasny BIO 500 g Bio Planet

Cukier Trzcinowy Jasny BIO 500 g Bio Planet
Cukier Trzcinowy Jasny BIO 500 g Bio Planet

Cukier Trzcinowy Jasny BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczny cukier trzcinowy jasny charakteryzuje się wysoką rozpuszczalnością. Doskonały jako dodatek do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.

Cena: 7,89 zł

Cukier Trzcinowy Jasny BIO 500 g Bio Raj

Cukier Trzcinowy Jasny BIO 500 g Bio Raj
Cukier Trzcinowy Jasny BIO 500 g Bio Raj

Cukier Trzcinowy Jasny BIO 500 g Bio Raj

Ekologiczny cukier trzcinowy jasny charakteryzuje się wysoką rozpuszczalnością. Doskonały jako dodatek do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.

Cena: 8,39 zł

Cukier Trzcinowy Różany BIO 150 g Dary Natury

Cukier Trzcinowy Różany BIO 150 g Dary Natury
Cukier Trzcinowy Różany BIO 150 g Dary Natury

Cukier Różany BIO 150 g Dary Natury

Cukier różany jest przysmakiem sezonowym, który warto mieć w domu. Świetnie nadaje się do deserów i wypieków. Ma też wspaniały zapach.

Cena: 13,19 zł
szt.

Cukier Trzcinowy Różany Drobno Mielony BIO 120 g Dary Natury

Cukier Trzcinowy Różany Drobno Mielony BIO 120 g Dary Natury
Cukier Trzcinowy Różany Drobno Mielony BIO 120 g Dary Natury

Cukier Różany Drobno Mielony BIO 120 g Dary Natury

Opis:
Cukier różany to połączenie cukru trzcinowego z płatkami róży pomarszczonej (Rosa rugosa). Cechuje się pięknym, różanym aromatem, który nada potrawom wyjątkowego charakteru. Polecany jest jako dodatek do wypieków, deserów oraz ciepłych i zimnych napojów.

Składniki:
cukier trzcinowy* 85 %, płatki róży* 15 %
* certyfikowany składnik ekologiczny

Cena: 10,39 zł
szt.

Cukier Trzcinowy w Kostkach FT BIO 500 g Oxfam

Cukier Trzcinowy w Kostkach FT BIO 500 g Oxfam
Cukier Trzcinowy w Kostkach FT BIO 500 g Oxfam

Cukier Trzcinowy w Kostkach Fair Trade BIO 500 g Oxfam

Składniki:
Cukier trzcinowy* 
* certyfikowany składnik ekologiczny

Cena: 17,29 zł
szt.

Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy od dawna uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla cukru białego. To produkt wytwarzany z trzciny cukrowej uprawianej przeważnie w ciepłym lub tropikalnym klimacie. Głównymi producentami cukru trzcinowego są Brazylia, Indie, Chiny, Tajlandia i Australia. Klasyczna plantacja trzciny cukrowej składa się z wielu pól. Każde z nich znajduje się na różnym etapie produkcji. Na uwagę zasługuje dosyć długi cykl rozwojowy tej rośliny. Od sadzenia do zbioru może minąć nawet 18 miesięcy. W ekologicznych uprawach trzciny cukrowej nie są wykorzystywane sztuczne nawozy oraz pestycydy.

Kluczowym elementem całego cyklu jest przygotowanie trzciny przed sadzeniem. Najpierw z laski trzciny wyjmuje się liście, które są następnie cięte na odcinki o długości 20 cm. Kolejny krok to przygotowanie rzędu polowego w formie nacięć na polu o szerokości 15-20 cm. Laskę trzciny umieszcza się poziomo w otworze. Od tego momentu rozpoczyna się proces wzrostu.

Jak powstaje cukier trzcinowy?

Po zebraniu trzciny cukrowej jest ona sortowana i myta w celu usunięcia wszystkich zanieczyszczeń. Czyszczenie laski trzciny cukrowej odbywa się przeważnie na sucho. Ta metoda jest bardziej przyjazna dla środowiska. Po zakończeniu etapu suszenia trzcina cukrowa jest siekana. Tak przygotowany surowiec umieszcza się w dużych młynach walcowych, gdzie jest on kruszony. W tym procesie z trzciny cukrowej usuwany jest cały sok, który następnie poddaje się klarowaniu. Celem sedymentacji i koagulacji jest usunięcie osadu zawierającego piasek, glinę oraz inne substancje. Sok stanowi prawie 90% masy trzciny cukrowej. Zawiera ok. 17% sacharozy oraz małe ilości dekstrozy i fruktozy. Oczyszczony sok przechodzi jeszcze etap korekty pH, co pomaga uniknąć rozkładu sacharozy.

W kolejnej fazie produkcji odbywa się proces wrzenia, w którego trakcie odparowana zostaje wilgoć. Po usunięciu ok. 75% wody koncentrat staje się bardziej gęsty. Następnie syrop jest gotowany, co umożliwia krystalizację i odzyskanie sacharozy. Po zagotowaniu syrop powoli stygnie w dużych naczyniach, które powoli się obracają i pomagają w równomiernej utracie temperatury.

Ważnym etapem produkcji ekologicznego cukru trzcinowego jest zaszczepianie małymi kryształami, które mają katalizować proces krystalizacji. Ostatnim krokiem jest odwirowanie. W jego trakcie wykrystalizowany syrop oddziela się od cukru i jest suszony w specjalnej wirówce. W ten sposób powstaje surowy cukier trzcinowy.

Cukier trzcinowy to nie jest cukier brązowy

Większość osób uważa, że cukier trzcinowy i brązowy to tak naprawdę ten sam produkt. Jest to głównie zasługa producentów, którzy sugerują, że cukier brązowy jest produktem wytwarzanym z trzciny cukrowej. Tymczasem są to dwa zupełnie odrębne rodzaje. Cukier brązowy jest produkowany z buraków i zabarwiany na ciemny kolor. Ten zabieg powoduje, że jest on łatwo mylony ze zdrowszym cukrem trzcinowym.

Jak sprawdzić, czy cukier trzcinowy jest prawdziwy?

W pierwszej kolejności warto zapoznać się z informacjami podanymi na opakowaniu. Oryginalny cukier trzcinowy ma lekko brązową i karmelową barwę, a przede wszystkim lepką i kleistą konsystencję. Pewne podejrzenia powinien wzbudzić produkt, który jest sypki, a jego kryształki idealnie równe. Cukier trzcinowy ma naturalnie brązową barwę. W przypadku cukru brązowego jest ona efektem zastosowania dodatku melasy lub karmelu (barwnik E150). W rzeczywistości jest to zatem cukier biały zabarwiony na brązowo.

ekologiczny cukier trzcinowy

Rodzaje cukru trzcinowego

Cukier trzcinowy jest dostępny w kilku odmianach. Najpopularniejsze z nich to:

  • Cukier trzcinowy nierafinowany (nieoczyszczony), który w składzie zawiera 80% sacharozy i 20% melasy. Może mieć zróżnicowany kolor od jasnobrązowego do czarnego.

  • Cukier trzcinowy w postaci syropu (niekrystaliczny), który ma w składzie do 50% sacharozy.

  • Cukier trzcinowy Muscovado, który granulacją przypomina piasek. Jest mało sypki i lepki. Wyróżnia się karmelowym smakiem, który może kojarzyć się z syropem klonowym. Stanowi wartościowe źródło witaminy A i C oraz składników mineralnych jak żelazo, wapń, fosfor i potas.

Nierafinowany ekologiczny cukier trzcinowy zawiera naturalnie występującą melasę. Jest ona źródłem wapnia, magnezu, miedzi, potasu i żelaza. Zawiera również witaminy z grupy B (B1, B2, B3), beta-karoten oraz witaminę C i E. Ze względu na niższą kaloryczność cukier trzcinowy jest lepszym wyborem od swojego białego odpowiednika wytwarzanego z buraków. Nie oznacza to jednak, że można go spożywać bez ograniczeń. Optymalna ilość cukru w diecie nie powinna przekraczać 10% jej wartości energetycznej. W praktyce oznacza to 10-12 łyżeczek. Należy przestrzegać tych limitów, aby czerpać przyjemność ze słodkich dań, nie narażając przy tym organizmu na ryzyko wzrostu masy ciała oraz rozwoju wielu groźnych chorób.

Czy wiesz, że…

…w starożytności cukier trzcinowy stosowano jako środek leczniczy? Wykorzystywano go jako lek przeciwbólowy, antybakteryjny oraz wykrztuśny. Uważano, że ma on właściwości kojące. Powszechnie stosowano go w walce z bólem głowy. Cukier trzcinowy używano również do leczenia ran, poparzeń oraz astmy. To słodkie lekarstwo było także przepisywane osobom przeziębionym z wysoką temperaturą.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium