Zakwasy uważane są za produkty dostarczające bogactwa składników odżywczych – minerałów i witamin. Przygotowywane są z wysokiej jakości, naturalnych produktów, które gwarantują ich właściwości. Zakwas można spożywać pod postacią napoju probiotycznego lub też wykorzystywać go jako dodatek (np. do zup, chlebów). Naturalny proces fermentacji sprawia, że produkt zawiera żywe enzymy i kultury bakterii. Wpływają one pozytywnie na organizm człowieka – regulując metabolizm, poprawiając trawienie oraz wzmacniając odporność. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na włącznie naturalnych zakwasów do codziennego jadłospisu. Warto wybierać produkty pozbawione zbędnych barwników, konserwantów czy wypełniaczy – czyli dokładnie takie, jakie możesz znaleźć w naszym sklepie.
Sok ten uzyskuje się poprzez bezpośrednie tłoczenie soku z pietruszki kwaszonej z czosnkiem oraz pasteryzację. Zawiera witaminy m.in.: C, B1, B2, B6 oraz kwas nikotynowy. Zawiera związki mineralne m.in. sód, wapń, fosfor, potas, miedź, magnez i żelazo. Sok z pietruszki kwaszonej może być pomocny przy anemii, osłabieniu, braku apetytu, trudnościach w trawieniu i reumatyzmie, kamieniach moczowych, podagrze, pasożytach jelitowych, nerwicach.
Zakwas buraczany wyprodukowany według tradycyjnej receptury, z najwyższej jakości składników ekologicznych. Szczególnie polecany jako uzupełnienie diety w stanach osłabienia organizmu, w ciąży, u osób z anemią, po antybiotykoterapii, chemioterapii lub radioterapii.
Sok łączący w sobie smak zbliżony do świeżej marchwi z właściwościami zdrowotnymi kiszonek. Bogata w kwas mlekowy pomagający utrzymać prawidłowy stan jelitowej flory bakteryjnej oraz witaminę C poprawiającą odporność. Wyprodukowany wyłącznie z marchwi z upraw ekologicznych, nie zawiera glutenu, cukru ani składników GMO.
Sok z kiszonej marchwi nie jest tak znany, jak inne przetwory ekologiczne. Jest jednak niezwykle zdrowy, a zawarte w nim składniki wpływają dobroczynnie na organizm człowieka. Ekologiczny sok z kiszonej marchewki to propozycja zarówno dla miłośników zdrowego odżywiania, jak i dla tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie. Składniki, użyte do produkcji soku pochodzą jedynie z certyfikowanych gospodarstw i ekologicznych upraw rolniczych. Napój ten nie zawiera pestycydów czy innych szkodliwych substancji. Nasz sok z marchwi kiszony został wyprodukowany w Polsce.
Jest to naturalnie mętny sok wytworzony z selerów kiszonych, które poddaje się tłoczeniu na prasie . Uzyskany sok , odpowietrza się , rozlewa do butelek i pasteryzuje, po czym schładza
Zakwas może być bazą prawdziwego, domowego barszczu, ale najlepsze działanie ma jako napój wzmacniający spożywany na surowo.
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Czym jest zakwas?
Zakwas ekologiczny to produkt naturalnej fermentacji surowców. Do jego przygotowania wykorzystywane są m.in. warzywa lub mąka ekologiczna. Tego typu specjały nabierają nie tylko dodatkowych właściwości smakowych, ale również odżywczych. Wraz z modą na ekologiczne jedzenie również niepasteryzowane zakwasy zyskały na znaczeniu.
Kiszenie, czyli sposób przygotowywania zakwasów BIO, to naturalny sposób konserwacji pożywienia – towarzyszący od tysięcy lat wielu kulturom. To proces, który zapobiega utracie cennych witamin i składników mineralnych. Zakwas może być napojem lub bazą do przyrządzenia innych potraw. Znalazł zastosowanie jako dodatek do zup, duszonych potraw mięsnych, dań wegetariańskich oraz sosów. Producenci dbają o to, aby dostarczać wyłącznie najwyższej jakości produkty, które wytwarzane są na bazie ekologicznie uprawianych warzyw.
Rodzaje zakwasów:
zakwas chlebowy w proszku,
płynny zakwas chlebowy,
zakwas wielowarzywny,
zakwas buraczany,
zakwas z buraków kiszonych,
bezglutenowy zakwas z buraków ćwikłowych,
zakwas z buraków korzenny,
zakwas złoty z cytryną,
zakwas z kapusty białej,
zakwas z kapusty czerwonej,
zakwas z kapusty i jabłek,
zakwas z ogórków kiszonych,
zakwas koreański pikantny na bazie kimchi.
Zakwas buraczany – co warto wiedzieć?
Ekologiczny zakwas buraczany powstaje z naturalnie kiszonych buraków. Można go pić samodzielnie, a także wykorzystać jako bazę do smacznego barszczu czerwonego. Taki sok z kiszonego buraka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera także błonnik, który jest składnikiem nieocenionym z punktu widzenia prawidłowej pracy układu pokarmowego. Podczas fermentacji cukry proste ulegają zmniejszeniu, dzięki czemu produkt można uznać za niskokaloryczny. Zakwas buraczany często można spotkać w menu diety dr Dąbrowskiej.
Zakwas na żurek – podstawowe informacje
Zakwas na żurek często spotykany jest pod nazwą „zakwas wielkanocny”. Zazwyczaj przyrządzany jest na bazie mąki żytniej razowej, jednak coraz częściej można spotkać produkty przygotowane z innego typu mąki. Proces fermentacji wywołują tutaj bakterie oraz drożdże. Ekologiczny zakwas to doskonała baza do domowego żurku – z jajkiem, kiełbasą lub wędzonką. Bogactwo smaku wydobywają przyprawy i warzywa: czosnek, cebula oraz majeranek. Żurek na zakwasie pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Jest także cennym źródłem naturalnych probiotyków oraz witamin z grupy B. Jego smak i aromat przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Zakwas jako baza zupy i naturalny probiotyk
Czy to ekologiczny zakwas buraczany, czy to BIO zakwas na żurek – to nie tylko świetna baza zupy, ale przede wszystkim naturalny probiotyk. Bez nich nie ma nawet mowy o przygotowaniu tradycyjnych potraw świątecznych – barszczyku wigilijnego oraz żurku wielkanocnego. Niektóre kiszonki można pić na surowo, ciesząc się ich właściwościami każdego dnia. Informacja o tym powinna zostać zamieszczona w opisie danego produktu oraz na jego etykiecie.
Zakwas z kapusty kiszonej – źródło cennych składników
Ekologiczny zakwas z kiszonej kapusty to cenne źródło ważnych składników odżywczych – minerałów oraz witamin (m.in. fosforu, wapnia, witaminy C, E, witamin z grupy B). Znajdują się w nim substancje, które korzystnie wpływają m.in. na prawidłową pracę układu nerwowego i mózgu, kondycję skóry, włosów i paznokci, a także pomagają utrzymać odporność organizmu na odpowiednim poziomie.
Zakwas z ogórków kiszonych – smacznie i zdrowo
Nie od dziś znana jest moc ogórków kiszonych. Chętnie sięgają po nie osoby, które chcą w sposób naturalny zadbać o swoją florę bakteryjną jelit. Alternatywą dla nich jest zakwas z ogórków kiszonych. Świetnie sprawdzi się zarówno do spożywania na surowo, jak i jako dodatek do zupy ogórkowej. Wówczas można wydobyć prawdziwie ogórkowy smak i zapach potrawy. Warto wspomnieć, że zakwas z ogórków kiszonych jest bogatym źródłem witaminy C.
Zakwas chlebowy – charakterystyka
Sproszkowany zakwas chlebowy to szybki sposób na robienie domowych, pachnących wypieków. Bez obaw o to, że tradycyjny zakwas nie uda się, a my będziemy zmuszeni go wyrzucić, zamiast cieszyć się chrupiącą skórą świeżo wypieczonego chleba. Zakwas chlebowy w proszku sprawdzi się do pieczenia m.in. chleba żytniego, orkiszowego czy quinoa. Zamiennikiem dla niego jest gotowy zakwas chlebowy w płynie.