Składniki: 100% mąka z soczewicy czerwonej*. * certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania: Przed spożyciem gotować we wrzącej wodzie przez 6-7 minut (100 g makaronu na 1 litr osolonej wody) Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą.
Makaron z Soczewicy Czerwonej Świderki BIO 250 g BIO Europa
Naturalnie bezglutenowy makaron wyprodukowany z czerwonej soczewicy pochodzącej z certyfikowanych upraw ekologicznych. Charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka oraz błonnika.
Wysoka zawartość białka. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości. Źródło błonnika, witaminy B1 i kwasu foliowego. Kwas foliowy pomaga w prawidłowej syntezie aminokwasów i produkcji krwi. Przyczynia się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży. Ważny jest zdrowy tryb życia i zbilansowana dieta.
Składniki: Makaron z soczewicy czerwonej: mąka z soczewicy czerwonej* 50 %, mąka z ryżu pełnoziarnista* 50 % (*certyfikowany składnik ekologiczny) Makaron z groszku zielonego: maka z groszku zielonego* 50 %, mąka z ryżu pełnoziarnista* 50 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność:tymczasowo niedostępny
Makaron z soczewicy
Makaron z soczewicy to smaczna alternatywa dla innych typów wyrobów makaronowych. Jest to produkt bogaty w błonnik pokarmowy, białko oraz cenne witaminy i minerały. Może posłużyć jako baza do wielu smacznych, pożywnych i wartościowych posiłków. Sprawdzi się w przypadku dań wytrawnych, obiadowych oraz słodkich. Ekologiczny makaron z soczewicy znalazł zastosowanie m.in. w diecie osób borykających się z cukrzycą, w diecie redukcyjnej oraz bezglutenowej.
Co to jest makaron z soczewicy?
Wegański makaron z soczewicy BIO to produkt, po który chętnie sięgają osoby szukające alternatywy dla pszennych wyrobów makaronowych. Produkowany jest z różnych odmian tej rośliny (np. z soczewicy czerwonej, zielonej). Ma neutralny smak i doskonale komponuje się zarówno z delikatnymi, jak i bardziej wyrazistymi dodatkami. Zachowuje swój kształt po ugotowaniu, co pozytywnie wpływa na walory estetyczne przyrządzonego dania. Makaron z soczewicy BIO to makaron strączkowy, który dostarcza organizmowi dobrze przyswajalnego białka.
Rodzaje makaronu z soczewicy
Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje makaronu z soczewicy – z czerwonej oraz z zielonej soczewicy. Pierwszy z nich jest popularniejszy i częściej spotykany. Mają one nieco inne właściwości.
Makaron z czerwonej soczewicy ekologiczny produkowany jest z mąki powstającej z tej rośliny. Mąka ta jest szczególnie popularna w kuchni azjatyckiej. Produkty wytwarzane z soczewicy są chętnie wybierane przez osoby będące na diecie wegańskiej. Powodem jest głównie to, że jest to cenne źródło białka roślinnego.
Makaron z zielonej soczewicy BIO spotykany jest zdecydowanie rzadziej. Ma on podobne wartości odżywcze do wyrobów makaronowych powstających z soczewicy czerwonej. To, co go wyróżnia to z pewnością delikatniejszy smak. Znajduje on zastosowanie szczególnie w przypadku mniej wyrazistych potraw.
Dla kogo makaron z soczewicy?
Makaron z soczewicy BIO to zdrowa i wartościowa baza dla wielu różnorodnych dań. Polecany jest m.in. osobom zmagającym się z cukrzycą, celiakią, nietolerancją glutenu, będącym na diecie redukcyjnej i odchudzającej. To świetna alternatywa dla wegetarian oraz wegan, którzy szukają wartościowych źródeł białka (ok. 26 g na 100 g). Z tego samego względu często też znajduje się on w diecie osób aktywnych fizycznie, uprawiających sport. Z uwagi na zawartość kwasu foliowego to coraz popularniejszy wybór wśród kobiet w ciąży. Obecność żelaza doceniają natomiast osoby cierpiąca na niedokrwistość (anemię). Makaron z soczewicy ekologiczny wybierają również pacjenci z insulinoodpornością.
Wartości odżywcze makaronu z soczewicy
Makaron z soczewicy BIO to wartościowe źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Można w nim znaleźć szereg drogocennych składników odżywczych, w tym żelazo, potas, fosfor, miedź, mangan, wapń, cynk, sód, kwas foliowy oraz witaminę A, K i witaminy z grupy B. Ze względu na bogactwo powyższych substancji polecany jest w szczególności osobom, które nie jedzą mięsa. Produkt ten jest pomocny w celu dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości białka. Indeks glikemiczny makaronu z soczewicy jest stosunkowo niski. W przypadku ugotowanego produktu jest to ok. 26.
Z czym serwować makaron z soczewicy?
Makaron z soczewicy ekologiczny świetnie łączy się z najróżniejszymi produktami. Najczęściej zestawia się go z warzywami (papryka, pomidory, pomidorki koktajlowe, cebula, czosnek, fasola, groch, dynia, marchew, buraki, pietruszka). Ciekawą propozycją jest przyrządzenie potrawy z dodatkiem podsmażonego tofu. Jest to nieodłączny element wielu dań z kuchni azjatyckiej. Wyśmienicie smakuje przyprawiony sosem sojowym. Osoby, które jedzą mięso, z pewnością rozsmakują się w takim daniu jak ekologiczny makaron z soczewicy z kurczakiem i warzywami. Ponadto można go połączyć z pesto, sosem pomidorowym oraz szpinakiem. To świetny dodatek do zup, zapiekanek i duszonych warzyw. W wersji na zimno można go dodać do sałatek.
Smak makaronu z soczewicy oraz jego wartości odżywcze sprawiają, że staje się on jednym z popularniejszych wyrobów makaronowych. To świetna alternatywa dla makaronów pszennych, które mają w swym składzie gluten. Czas gotowania jest zbliżony do czasu gotowania klasycznego makaronu. Zawsze należy zapoznać się z informacją zawartą na opakowaniu i sugestiami producenta.
Dlaczego warto jeść makaron z soczewicy?
Soczewica to nie zboże, dlatego też makaron z soczewicy jest bezglutenowy. Jest to z pewnością doskonała informacja dla osób, które z jakichś względów unikają tego białka w swojej diecie. Z uwagi na niski indeks glikemiczny produkt ten znajduje zastosowanie w diecie cukrzycowej. Spożycie go nie wiąże się z ryzykiem znacznego wzrostu poziomu glukozy po posiłku. Cukry proste zawarte w makaronie z soczewicy stanowią jedynie niewielki odsetek. Błonnik zawarty w produkcie wspomaga pracę układu trawiennego, jednocześnie zapewniając uczucie sytości na długi czas. Z tego też względu chętnie uwzględniany jest w dietach odchudzających. Na uwagę zasługuje również duża zawartość żelaza. Jest to składnik, który wspiera procesy wytwarzania czerwonych krwinek. Tym samym jego odpowiednia podaż w jadłospisie pomaga zapobiegać występowaniu anemii.