Strączki. Rośliny strączkowe.
Strączki mają korzystne dla zdrowia właściwości. Zawierają w sobie bardzo wiele witamin i minerałów. Mają zastosowanie w kuchni, ponieważ odpowiednio przyrządzone są po prostu bardzo mączne. Są odpowiednie do tworzenia z nich różnego rodzaju potraw. Dobrze łączą się zarówno z daniami mięsnymi, jak i typowo wegetariańskimi lub wegańskimi. Rośliny strączkowe charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością białka. Właśnie dlatego często są wykorzystywane jako zamiennik białka w dietach wegetariańskich i wegańskich. Jednak, aby odczuć pozytywny wpływ roślin strączkowych na Twój organizm, to powinieneś spożywać je w miarę regularnie.
Ciecierzyca w Zalewie w Słoiku BIO 350 g Bio Europa

Ciecierzyca w Zalewie w Słoiku BIO 350 g (215 g) Bio Europa
Słoik szklany
Składniki:
ciecierzyca* (62,9%), woda, sól morska
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Soczewica Czerwona BIO 1 kg Bio Planet

Składniki:
soczewica czerwona* 99,9%, olej słonecznikowy*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.
Sposób przygotowania:
uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 500 g Bio Planet

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciecierzyca w Puszce BIO 400 g La Bio Idea

Ekologiczna Ciecierzyca w Puszce BIO 400 g La Bio Idea
Delikatna ciecierzyca w zalewie. Idealna jako składnik hummusu i potraw bliskowschodnich oraz indyjskich, jak również jako dodatek do sałatek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola Biała Jaś w Puszce BIO 400 g La Bio Idea

Klasyczna biała fasola w zalewie. Doskonała do zup, sałatek, gulaszów oraz past do pieczywa.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola Czerwona Kidney w Puszce BIO 400 g La Bio Idea

Klasyczna, czerwona fasola w zalewie. Idealna do sałatek, zup i gulaszów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Biała BIO 400 g Bio Planet

Fasolka Biała BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna fasolka biała to znana i chętnie stosowana roślina strączkowa. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Polecamy do zup, dań jednogarnkowych (doskonała z warzywami), pasztetów i past.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Biała Jaś Polska BIO 1 kg Bio Planet

Fasolka Biała Jaś BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczna fasolka biała Jaś jest szczególnie znana jako główny składnik popularnej na polskich stołach "fasolki po bretońsku". Doskonale nadaje się do zup, potraw jednogarnkowych, past i pasztetów, a także do sałatek. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Biała Jaś Polska BIO 400 g Bio Planet

Fasolka Biała Jaś BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna fasolka biała Jaś jest szczególnie znana jako główny składnik popularnej na polskich stołach "fasolki po bretońsku". Doskonale nadaje się do zup, potraw jednogarnkowych, past i pasztetów, a także do sałatek. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Czarna BIO 500 g Bio Planet

Fasolka Czarna BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczna fasolka czarna jest rośliną strączkową o lekko słodkim smaku. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego. Doskonała w postaci pasty (zmielona po ugotowaniu) z dodatkiem ziół i przypraw, a także jako dodatek do zup, dań warzywnych lub zbożowych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Mung BIO 1 kg Bio Planet

Fasolka Mung BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczna fasola mung jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Niezwykle pożywna, wyśmienicie smakuje z warzywami i kaszami, a także jako dodatek do zup lub sałatek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Mung BIO 500 g Bio Planet

Fasolka Mung BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczna fasola mung jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Niezwykle pożywna, wyśmienicie smakuje z warzywami i kaszami, a także jako dodatek do zup lub sałatek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Zielona Szparagowa w Zalewie w Słoiku BIO 340 g Bio Europa

Fasolka Szparagowa w Zalewie w Słoiku BIO 340 g (185 g) Bio Europa
Może stanowić dodatek do zimnych lub ciepłych dań.
W przypadku spożycia na ciepło podgrzać całą zawartość słoiczka, nie doprowadzać do wrzenia.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Groch Zielony Połówki BIO 500 g Bio Planet

Groch Zielony Połówki BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczny groch zielony to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych. Świetnie nadaje się do przyrządzenia wszelkiego rodzaju past i pasztetów oraz jako dodatek do dań obiadowych i zup.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sfermentowana Soja Natto BIO 110 g Natto

UWAGA!
Produkt ten wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych. Możemy go wysłać, ale trzeba być świadomym, że wysyłka odbywa się na własną odpowiedzialność zamawiającego.
Zalecamy, aby dokonywać zakupów produktów chłodniczych z rozwagą, szczególnie w ciepłe dni. Istnieje ryzyko, iż produkt nie dotrze w optymalnym stanie.
Produkty chłodnicze są wysyłane wyłącznie od poniedziałku do czwartku, aby uniknąć sytuacji, w której przesyłka leży przez weekend w magazynie kurierskim.
Natto to produkt otrzymywany z niemodyfikowanej genetycznie soi z plantacji ekologicznej, poddany naturalnemu procesowi fermentacji za pomocą bakterii Bacillus Subtilis Natto.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Soczewica Brązowa BIO 500 g Bio Planet

Soczewica Brązowa BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczna soczewica brązowa jest znakomitym składnikiem dań jednogarnkowych oraz dodatkiem do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu, puree. Znajduje powszechne zastosowanie w kuchni.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Soczewica Czerwona BIO 500 g Bio Planet

Składniki:
soczewica czerwona* 99,9%, olej słonecznikowy*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.
Sposób przygotowania:
uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Soczewica Zielona BIO 500 g Bio Planet

Soczewica Zielona BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczna soczewica zielona charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Soczewica Żółta BIO 500 g Bio Planet

Soczewica Żółta BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczna soczewica żółta charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Ma tendencję do rozpadu po ugotowaniu,dlatego doskonale nadaje się jako dodatek do zup, czy gulaszów. Idealnie sprawdza się również w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Ciecierzyca BIO 400 g Naturavena

Ciecierzyca to roślina należąca do grupy roślin strączkowatych. Popularna wśród wegan i wegetarian. Wykorzystuje się ją jako bazę do hummsów, kremów bądź pysznych sałatek.
Składniki:
Ekologiczna ciecierzyca 100%
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Ciecierzyca w Zalewie Bio 300 g Alce Nero

Ciecierzyca w Zalewie Bio 300 g Alce Nero
Ciecierzyca Alce Nero jest produktem gotowym do spożycia. Może stanowić dodatek do sałat, zup, dań jednogarnkowych. Po odsączeniu z zalewy oraz przemieleniu, stanowić będzie doskonałą podstawę wegetariańskiego pasztetu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola Biała Drobna Cannellini, Puszka BIO 400 g La Bio Idea

Fasolka gotowa do spożycia. Idealnie nadaje się do sałatek oraz potraw z makaronu
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola Biała Jaś BIO 400 g Naturavena

fasola biała Jaś jest często dodawana do zup, dań jednogarkowych, potraw mięsnych, sałatek. Może stanowić składnik farszy do pierogów, pasztetów czy past warzywnych.
Składniki:
fasola biała 100%
pochodząca z kontrolowanych i certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola Biała Polska BIO 500 g Bio Raj

Fasolka Biała BIO 500 g Bio Raj
Ekologiczna fasolka biała to znana i chętnie stosowana roślina strączkowa. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego. Polecamy do zup, dań jednogarnkowych (doskonała z warzywami), pasztetów i past.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola Czarna w Puszce BIO 400 g Amaizin

Fasola Czarna w Zalewie w Puszce BIO 400 g Amaizin
240 g netto
Składniki:
fasola czarna* (60%), woda, sól morska (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola Czerwona Kidney BIO 400 g Naturavena

Fasola czerwona jest znana z dań typu tortilla i buritto, polecana jest także w diecie wegetariańskiej w celu uzupełnienia niedoborów białka.
Zawiera witaminy z grupy B, także A, D, E i K oraz minerały: żelazo, kwas foliowy, cynk, selen, fosfor, wapń i potas."
Składniki:
Fasola czerwona kidney 100% pochodząca z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola Mix w Zalewie Puszka BIO 400 g (240 g) La Bio Idea

Składniki:
woda, czerwona fasola kidney* (15%), ciecierzyca* (15%), biała fasola drobna* (15%), fasola masłowa* (15%), sól morska
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola Mung BIO 400 g Naturavena

Pyszna fasola mung należąca do grupy roślin strączkowatych, które cenione są przede wszystkim przez wegan i wegetarian. Wykorzystuje się ją powszechnie w kuchni meksykańskiej. Jednak dobrze znana i lubiana jest na całym świecie.
Składniki:
Ekologiczna fasola mung
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola Pinto BIO 400 g Bio Planet

Fasolka Pinto BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna fasolka pinto to dekoracyjna roślina strączkowa. Bordowe kropki sprawiają, że dania z jej dodatkiem, nabierają oryginalnego i ciekawego wyglądu. Znakomicie pasuje do dań z kukurydzą i ryżem, a także do zup, sosów, dań duszonych, sałatek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola w Sosie Pomidorowym BIO 440 g Primaeco

Fasolka w Sosie Pomidorowym BIO 440 g Primaeco
Fasolka jest narodowym specjałem w wielu krajach, szczególnie doceniają ją Brazylijczycy, Anglicy i Portugalczycy. W naszym kraju powoli wraca do łask. Na szczęście! Jest to cenne źródło białka dla osób stosujących dietę wegetariańską i wegańską, witamin A, B, E i PP oraz minerałów: wapnia, magnezu, cynku i żelaza. Działa odkwaszająco na organizm – jest wykorzystywana w zbilansowanych dietach oczyszczających przewód pokarmowy. To dobra baza wytrawnych, jak i słodkich dań (fasolowych ciast albo past kanapkowych). Nasza fasolka w sosie pomidorowym wyróżnia się smakiem ze względu na obecność orientalnych przypraw: kurkumy, imbiru, gałki muszkatołowej i pieprzu połączonych z tradycyjnymi ziołami, które poprawiają trawienie – pietruszki oraz lubczyku. W Polsce najlepszym terenem na uprawę fasolki Jaś jest Dolina Dunajca, fasolka z tego regionu jest produktem chroniony unijnym prawem, zastrzeżone są nazwy Fasola piękny Jaś z Doliny Dunajca i Fasola z Doliny Dunajca. Organizowane są święta promujące to warzywo, takie jak Święto Fasoli i Fasolowe Żniwa.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Adzuki BIO 1 kg Bio Planet

Fasolka Adzuki BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczna fasolka adzuki charakteryzuje się słodko - orzechowym smakiem.
Polecamy jako dodatek do ryżu i innych potraw zbożowych oraz do past, pasztetów, zup i potraw jednogarnkowych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Biała Jaś BIO 5 kg Horeca

Fasolka Biała Jaś BIO 5 kg Horeca
Ekologiczna fasolka biała Jaś jest szczególnie znana jako główny składnik popularnej na polskich stołach "fasolki po bretońsku".
Doskonale nadaje się do zup, potraw jednogarnkowych, past i pasztetów, a także do sałatek.
Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Fasolka Czerwona Kidney BIO 1 kg Bio Planet

Fasolka Czerwona Kidney BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczna fasola Kidney (nerkowata) zaliczana jest do roślin strączkowych. Nazwa fasolki pochodzi od nerkowatego kształtu nasion. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego. Polecamy do zup i potraw jednogarnkowych np. chili con carne oraz jako składnik sałatek zarówno na ciepło jak i na zimno, a po zmiksowaniu do past i pasztetów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Czerwona Kidney BIO 5 kg Horeca

Fasolka Czerwona Kidney BIO 5 kg Horeca
Ekologiczna fasola Kidney (nerkowata) zaliczana jest do roślin strączkowych.
Nazwa fasolki pochodzi od nerkowatego kształtu nasion.
Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego.
Polecamy do zup i potraw jednogarnkowych np. chili con carne oraz jako składnik sałatek zarówno na ciepło jak i na zimno, a po zmiksowaniu do past i pasztetów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Czerwona Kidney BIO 500 g Bio Planet

Fasolka Czerwona Kidney BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczna fasola Kidney (nerkowata) zaliczana jest do roślin strączkowych. Nazwa fasolki pochodzi od nerkowatego kształtu nasion. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego. Polecamy do zup i potraw jednogarnkowych np. chili con carne oraz jako składnik sałatek zarówno na ciepło jak i na zimno, a po zmiksowaniu do past i pasztetów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Mung BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczna fasola mung jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Niezwykle pożywna, wyśmienicie smakuje z warzywami i kaszami, a także jako dodatek do zup lub sałatek.
Składniki:
ekologiczna fasolka mung 100%.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Fasolka w Sosie Pomidorowym BIO 360 g Bio Planet

Fasolka w Sosie Pomidorowym BIO 360 g Bio Planet
Produkt gotowy do spożycia po podgrzaniu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Groch Zielony Cały BIO 500 g Bio Planet

Groch Zielony Cały BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczny groch zielony to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych. Świetnie nadaje sie do przyrządzenia wszelkiego rodzaju past i pasztetów oraz jako dodatek do dań obiadowych i zup.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Jakie są rodzaje roślin strączkowych?
Warzywa strączkowe są zaliczane do rodziny bobowatych (inaczej motylkowatych). Są uprawiane w celach spożywczych. Otrzymuje się z nich jadalne nasiona. Są to również rośliny pastewne, więc można z nich produkować paszę dla zwierząt. Najbardziej popularnym rodzajem strączków wykorzystywanych w diecie są: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca i soja. W kuchni polskiej można też spotkać potrawy na bazie bobu. Najsmaczniejszy jest w sezonie letnim. Później można korzystać już tylko z mrożonego.
Do roślin strączkowych zalicza się inne również bardzo często wykorzystywane w polskiej kuchni warzywa. Są to następujące strączki: soczewica jadalna, fasola wielokwiatowa, fasolnik, ciecierzyca pospolita, soja warzywna, oraz orzacha podziemna (orzech arachidowy).
W Azji, Stanach Zjednoczonych oraz w Ameryce Południowej jest również uprawianych wiele różnych innych odmian roślin strączkowych. Raczej są one nie do kupienia w naszym kraju. Możemy tutaj wymienić na przykład: fasolę adzuki, mung, niklę indyjską czy wspięgę pospolitą.
Jaką kaloryczność mają strączki? Jakie substancje odżywcze się w nich znajdują?
Najważniejszym składnikiem w roślinach strączkowych jest białko. Stanowi ono aż czterdzieści procent ich masy. Białko bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie oraz współtworzy niektóre narządy. Białko jest pomocne we wzmacnianiu siły mięśniowej oraz we wspomaganiu ich regeneracji po intensywnym wysiłku. Właśnie dlatego zawodowi sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie chętnie wybierają produkty wysokobiałkowe, takie jak na przykład rośliny strączkowe. 100 g soczewicy dostarcza organizmowi aż 9 g białka.
Jedna porcja warzyw strączkowych zawiera około 20 gramów węglowodanów i tylko 0,37 gramów tłuszczów. Strączki ekologiczne mogą być traktowane jako niskokaloryczne danie, przekąska lub dodatek do posiłku.
W warzywach strączkowych znajdują się również witaminy, minerały oraz duże ilości błonnika. Ten ostatni wspomaga trawienie pokarmów i przyspiesza metabolizm. Produkty z wysoką zawartością błonnika są szczególnie polecane dla osób będących na diecie odchudzającej. Sto gramów strączków dostarcza aż 8 gramów błonnika. Warzywa strączkowe są dobrym wyborem również dla osób będących na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawierają tego składnika. Dlatego nie ma żadnego problemu z zastąpieniem niektórych produktów zawierających gluten na groch, cieciorkę, czy soczewicę. Warzywa strączkowe posiadają również niski indeks glikemiczny, więc wolno zwiększają poziom glukozy. Są dobrym wyborem dla osób, które zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi lub po prostu pragną odżywiać się zdrowo.
Rośliny strączkowe mają w swoim składzie również złożone węglowodany i nierozpuszczalny błonnik. Oba te składniki są sycące, więc nawet posiłek złożony z samych warzyw sprawia, że przez długi czas nie odczuwasz głodu. Jedzenie roślin strączkowych może również zmniejszyć ochotę na podjadanie na przykład słodyczy lub słodkich przekąsek w ciągu dnia. Warto tutaj jednak trochę uważasz na kaloryczność poszczególnych rodzajów strączków. Przykładowo, zjedzenie 100 g fasoli dostarcza do codziennej diety około 340 kcal. Natomiast ta sama ilość soczewicy ma w sobie jedynie 116 kcal.
Jakie witaminy i minerały znajdują się w roślinach strączkowych?
W strączkach ekologicznych znajduje się również kwas foliowy. Ten składnik jest szczególnie ważny dla kobiet będących w ciąży oraz planujących mieć dziecko. Kwas foliowy jest odpowiedzialny między innymi za prawidłowy rozwój płodu. W roślinach strączkowych znajduje się również żelazo. Wspomaga ono produkcję czerwonych krwinek, pozytywnie wpływa na koncentrację i pamięć. Brak żelaza może prowadzić między innymi do nadmiernych skurczów mięśni lub do obniżenia ogólnej odporności organizmu.
Kolejnym istotnym składnikiem mineralnym występującym w roślinach strączkowych bio jest wapń. Bierze on udział w tworzeniu kości i zębów. Jest szczególnie ważny dla dzieci, kobiet w okresie menopauzy oraz dla osób starszych, które są bardziej narażone na przypadkowe złamania.
Czy wiesz, że…
… kminek, oregano, szałwia, koper, bazylia, czosnek i inne przyprawy są pomocne w likwidowaniu wzdęć i dolegliwości trawiennych po spożyciu roślin strączkowych. Warto dodać je bezpośrednio do dań ze strączkami.
