Filtruj
Bez glutenu (z certyfikatem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży
Dostępność
Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

ekologiczny mak

Mak Niebieski BIO 400 g Bio Planet

Mak Niebieski BIO 400 g Bio Planet
Mak Niebieski BIO 400 g Bio Planet

Mak Niebieski BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczny mak niebieski wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy, do których jest dodawany uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, tortów, makówek, lodów. Doskonale komponuje się również z bakaliami, owocami, a także stanowi podstawę bożonarodzeniowej kutii.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 15,59 zł
szt.

Mak Niebieski BIO 1 kg Bio Planet

Mak Niebieski BIO 1 kg Bio Planet
Mak Niebieski BIO 1 kg Bio Planet

Mak Niebieski BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczny mak niebieski wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy, do których jest dodawany uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, tortów, makówek, lodów. Doskonale komponuje się również z bakaliami, owocami, a także stanowi podstawę bożonarodzeniowej kutii.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 34,69 zł
szt.

Mak Niebieski BIO 200 g Bio Planet

Mak Niebieski BIO 200 g Bio Planet
Mak Niebieski BIO 200 g Bio Planet

Mak Niebieski BIO 200 g Bio Planet

Ekologiczny mak niebieski wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy, do których jest dodawany uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, tortów, makówek, lodów. Doskonale komponuje się również z bakaliami, owocami, a także stanowi podstawę bożonarodzeniowej kutii.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 9,09 zł
szt.

Mak Niebieski

Ziarna maku są drobne i smaczne, mają posmak orzechowy. Występują w składzie przeróżnych słodkich wypieków - głównie drożdżówek i makowca. Makiem posypuje się też wierzch ciast i ciasteczek, chleba i bułek. W sklepach jest ogólnodostępny, zwłaszcza przed Świętami Bożego Narodzenia, niezbędny do makiełek, kutii, strucli, pierogów i klusek.

Mak niebieski, który jest stosowany głównie w przemyśle spożywczym, charakteryzuje się bardzo niską zawartością alkaloidów o działaniu narkotycznym. 

Mak jest ceniony ze względu na wysoką zawartość wapnia. Dla porównania w szklance mleka krowiego znajduje się zaledwie 200 mg tego pierwiastka, tymczasem mak ma go aż 7 razy więcej. Nasiona maku zawierają również sporo minerałów - cynk, fosfor, magnezu, mangan, miedź, potas, wapń i żelazo. Nie brakuje w nich też witamin - witamina A, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamina C, D i E.

Tłuszcz, który wypełnia nasiona maku zaliczamy do zdrowych tłuszczów roślinnych. Składają się na niego nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie oleinowy i linolowy. Jest świetnym źródłem błonnika — mak w 100 zawiera aż 20 g czystego błonnika. Zarówno on, jak i wspomniane kwasy tłuszczowe poprawiają przemianę materii, stymulują pracę jelit i chronią przed miażdżycą oraz chorobą niedokrwienną serca.

Mak, mimo że korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, co jest pożądane w trakcie odchudzania, nie jest polecany osobom będącym na diecie. Mak niemal w połowie składa się z tłuszczu (18-25 proc to białka, ok. 25 proc. - węglowodany), dlatego jest bardzo kaloryczny – 100 g maku ma aż 478 kcal.

W podsumowaniu - lista dobroczynnych właściwości nasion maku:

  • zapobiega zaparciom i reguluje pracę jelit poprzez obecność w składzie błonnika pokarmowego, chroni tym samym organizm przed rozwojem nowotworów dolnego odcinka przewodu pokarmowego
  • witaminy z grupy B, witamina A i E wpływają mocno na stan naszych włosów, skóry i paznokci
  • witamina C wzmacnia ogólną odporność organizmu, a także korzystnie oddziałuje na nasze naczynia krwionośne – wzmacnia je i uszczelnia ściany zapobiegając ich pękaniu
  • witamina B9 (kwas foliowy) zawarta w maku chroni płód kobiety przed wadami rozwojowymi
  • zapobiega anemii, dzięki dużej ilości żelaza
  • obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i podwyższa poziom „dobrego” HDL dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • wspiera prace układu nerwowego oraz dobrą kondycję mięśni, z uwagi na obecność magnezu i witamin z grupy B, a szczególnie kwasu foliowego.
Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl