Witamina E to grupa organicznych związków chemicznych, które znane są także pod nazwą tokoferoli. Odgrywają istotną rolę dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina E nazywana jest także witaminą młodości i płodności. Jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które mogą być magazynowane w tkance tłuszczowej oraz nadnerczach.
Więcej o witaminie E poniżej listy produktów...
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Najważniejsze właściwości witaminy E:
działanie antyoksydacyjne – witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga niwelować wolne rodniki, a tym samym chroni organizm przed stresem oksydacyjnym oraz uszkodzeniem komórek,
poprawia krzepliwość krwi – witamina E pomaga utrzymać odpowiednią przepuszczalność błon komórkowych i ogranicza zlepianie się płytek, co obniża ryzyko powstania zakrzepów,
pomaga zwiększyć wydolność mięśni,
wspiera regulację stężenia złej frakcji cholesterolu we krwi,
pomaga opóźnić procesy starzenia się skóry oraz poprawia jej odżywienie, nawilżenie, natłuszczenie oraz regenerację,
wspiera owulację oraz prawidłowy rozwój płodu,
wpływa na produkcję nasienia i hormonów, a także wspomaga krążenie krwi.
Witamina E jest powszechnie stosowana w kosmetyce. Używa się jej w procesie produkcji preparatów do pielęgnacji twarzy oraz o działaniu przeciwzmarszczkowym. Witamina E to również naturalny filtr UV. Dlatego często występuje w składzie balsamów do opalania. Jej działanie przeciwzmarszczkowe jest skuteczne wtedy, gdy zawartość witaminy E w preparacie przekracza 5%.
W jakich produktach występuje witamina E?
Witamina E występuje zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Szczególnie bogatym źródłem jest ta pierwsza grupa. Wśród produktów pochodzenia roślinnego warto wymienić.
Witamina E występuje także w produktach pochodzenia zwierzęcego jak:
ryby – łosoś, mintaj, śledź, tuńczyk, makrela,
jaja, mleko oraz jego przetwory,
drób – kurczak oraz indyk.
Dbając o optymalny poziom tokoferoli, warto wzbogacić dietę w produkty zawierające błonnik. Należy także pamiętać, że pod wpływem działania wysokiej temperatury witamina E zawarta w żywności ulega rozkładowi. Dlatego najlepiej jest sięgać po produkty nieprzetworzone jak warzywa i owoce.
Witamina E – dawkowanie u dzieci i dorosłych
Dawkowanie witaminy E powinno być uzależnione głównie od wieku. Średnie dzienne zapotrzebowanie wynosi:
niemowlęta do 6 miesiąca życia – 4 mg,
niemowlęta od 7 do 12 miesiąca życia – 5 mg,
dzieci w wieku 1-3 lata – 6 mg,
dzieci w wieku 4-8 lat – 7 mg,
dzieci w wieku 9-13 lat – 11 mg,
nastolatki w wieku 14-18 lat – 15 mg,
dorośli – 15 mg,
kobiety w ciąży – 15 mg,
kobiety w okresie laktacji – 19 mg.
Dlaczego witamina E w ciąży jest taka ważna?
Witamina E jest bardzo ważna dla prawidłowego przebiegu ciąży. Uczestniczy w kształtowaniu wzroku dziecka. Ma także wpływ na masę urodzeniową. Razem z kwasem foliowym pomaga w zapobieganiu uszkodzeniom układu nerwowego i powstawania wad wrodzonych. Niedobory witaminy E u kobiety w ciąży może skutkować nieprawidłowym rozwojem dziecka, przedwczesnym porodem, a w skrajnych przypadkach poronieniem i obumarciem płodu.
Witamina E – jakie są objawy niedoboru?
Witamina E występuje dosyć powszechnie w wielu produktach żywnościowych. To sprawia, że jej niedobory nie zdarzają się często. Jeśli jednak występują, to mogą być efektem zaburzeń trawienia i wchłaniania tłuszczów. Takie objawy występują w przypadku celiakii czy mukowiscydozy. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę E dotyczy przede wszystkim kobiet w ciąży, palaczy, osób narażonych na długotrwały stres oraz aktywnych fizycznie.
Najczęstsze obawy niedoboru witaminy E to:
zmęczenie i rozdrażnienie,
problemy z koncentracją,
spadek libido,
pogorszenie widzenia,
anemia,
wypadanie włosów,
pogorszenie kondycji skóry i paznokci,
zwiększona podatność na infekcje,
zaburzenia o charakterze neurologicznym,
pojawienie się zmian miażdżycowych,
bolesność i zanik mięśni.
Niedobory witaminy E mogą mieć także wpływ na problemy z zajściem w ciążę.
Czy można przedawkować witaminę E?
Trudno jest przedawkować witaminę E. Zwłaszcza jeśli jest ona pozyskiwana z pożywienia. Nadmiar tokoferoli z suplementów również jest dosyć skutecznie metabolizowany i następnie usuwany przez organizm. Według specjalistów do przedawkowania może dojść w przypadku długotrwałego przyjmowania dawki przekraczającej 1000 mg/dobę. Najczęstszymi objawami jej nadmiaru w organizmie są:
bóle głowy,
zmęczenie,
zaburzenia jelitowe,
osłabienie mięśni,
pogorszenie widzenia.
Witamina E pełni ważne funkcje w organizmie. Uczestniczy w wielu procesach fizjologicznych. Ponadto ma duży wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dlatego należy wzbogacić dietę o produkty zawierające ten składnik lub zadbać o prawidłową suplementację, aby nie dopuścić do jego niedoboru.
Czy wiesz, że…
…dzienne zapotrzebowanie dla człowieka na witaminę E jest największe wśród grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wynosi średnio 12 mg? Dla porównania dzienne zapotrzebowanie dla pozostałych witamin z tej grupy (A, D i K) jest podawane w mikrogramach, czyli jednostkach tysiąc razy mniejszych od miligrama.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.