Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
15.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 280 zł

ekologiczny słonecznik

słonecznik łuskany, pestki słonecznika, ziarna słonecznika, nasiona słonecznika

Prażosmaki Słonecznik Łuskany BIO 100 g Denver Food

Prażosmaki Słonecznik Łuskany BIO 100 g Denver Food
Prażosmaki Słonecznik Łuskany BIO 100 g Denver Food

Prażosmaki Słonecznik Łuskany BIO 100 g Denver Food

Prażenie ziarna słonecznika to przekąska na każdą porę roku.

Cena: 4,00 zł
szt.

Słonecznik Łuskany Bezglutenowy BIO 800 g Denver Food

Słonecznik Łuskany Bezglutenowy BIO 800 g Denver Food
Słonecznik Łuskany Bezglutenowy BIO 800 g Denver Food

Słonecznik Łuskany Bezglutenowy BIO 800 g Denver Food

Składniki:
słonecznik łuskany* 100%
*składniki ekologiczne

Wartość odżywcza w 100 g:
Energia: 2458 kJ / 594 kcal
Tłuszcz: 49 g
- w tym kwasy nasycone: 5,7 g
Węglowodany: 12 g
- w tym cukry: 0,5 g
Białko: 23 g
Sól: 0 g

Kraj pochodzenia: Mołdawia
Certyfikaty: BIO, Bezgluten

Cena: 13,95 zł
szt.

Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet

Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet
Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczny Słonecznik Łuskany BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczne ziarno słonecznika doskonałe jako samodzielna przekąska oraz jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Wyśmienicie smakuje uprażony na patelni.

 

Cena: 13,95 zł 15,89 zł
szt.
  • promocja

Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 250 g Bio Planet

Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 250 g Bio Planet
Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 250 g Bio Planet

Ekologiczny Słonecznik Łuskany BIO 250 g Bio Planet

Ekologiczne ziarno słonecznika doskonałe jako samodzielna przekąska oraz jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Wyśmienicie smakuje uprażony na patelni.

Cena: 5,59 zł
szt.

Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 350 g Bio Planet

Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 350 g Bio Planet
Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 350 g Bio Planet

Ekologiczny Słonecznik Łuskany Bezglutenowy BIO 350 g Bio Planet

Ekologiczne ziarno słonecznika doskonałe jako samodzielna przekąska oraz jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Wyśmienicie smakuje uprażony na patelni.

Cena: 6,99 zł
szt.

Słonecznik Łuskany BIO 4 kg Horeca

Słonecznik Łuskany BIO 4 kg Horeca
Słonecznik Łuskany BIO 4 kg Horeca

Słonecznik Łuskany BIO 4 kg Horeca 

Ekologiczne ziarno słonecznika doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do sałatek, deserów, zup, wypieków

Cena: 52,99 zł
szt.

Słonecznik Łuskany

W podłużnych twardych łupinkach słonecznika kryje się nasiono, które pod względem odżywczym dorównuje najzdrowszym orzechom. Nasionka słonecznika są bogate w witaminę E – zawierająca 200 kcal porcja 35 g łuskanych ziaren pokrywa aż 82% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na witaminę E. Ta mega dawka potężnie wspiera organizm w zwalczaniu wolnych rodników wywołujących stany zapalne. Badacze dowodzą, że zarówno witamina E, jak i obecne w nasionach selen oraz lignany mają zadziwiającą zdolność naprawiania uszkodzonego DNA w komórkach.

Spożywanie ziaren słonecznika można polecić wspomagająco wszystkim cierpiącym na choroby reumatyczne, astmę oraz schorzenia układu krążenia. Zdrowiu serca pomaga także magnez regulujący pracę mięśni oraz wpływający na prawidłowe ciśnienie krwi. W nasionach słonecznika obecna jest również znacząca ilość fitosteroli, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie pestek słonecznika dostarcza organizmowi dawkę cennych antyoksydantów, a ponadto wspiera narząd wzroku, cerę i kości.

słonecznik ekologiczny

Słonecznik ziarna - witaminy i minerały

Zawartość kwasu foliowego i witaminy B3 znacząco wspiera układ nerwowy, stan skóry oraz metabolizm.
W nasionkach słonecznika znajduje się również bogactwo miedzi oraz pierwiastków takich jak cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, sód, selen, wapń i żelazo.
Miedź obecna w nasionach słonecznika odgrywa istotną rolę w tworzeniu kolagenu i elastyny, nie tylko wpływając pozytywnie na stan skóry, ale także utrzymując w formie tkanki miękkie takie jak więzadła czy ścięgna.

Słonecznik ekologiczny to bogate źródło witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego.
W ziarnach słonecznika BIO znajdziemy także magnez, wspierający organizm w walce negatywnymi skutkami stresu. Permanentny stres i picie kawy wypłukuje ten wartościowy minerał z naszego organizmu, dlatego konieczne jest jego regularne uzupełnianie. Ziarna słonecznika polecane są także osobom narażonym na wytężoną pracę intelektualną, a także w celu wzmocnienia układu krwionośnego. Okazuje się, że włączenie do diety słonecznika przynosi ukojenie osobom borykającym się z bólami migrenowymi, nadciśnieniem, skurczami mięśni i problemami z koncentracją.

Słonecznik łuskany zawiera wapń, który wspomaga prawidłowy rozwój kości i zębów. Poleca się go osobom cierpiącym na anemię, a dzięki zawartości potasu reguluje on gospodarkę wodno-elektrolitową. Jako, że w jego składzie znajduje się błonnik, to dzięki spożywaniu ziaren słonecznika można liczyć także na usprawnienie przemiany materii.
Połączenie białka i błonnika to podstawa racjonalnego odchudzania, zaś wziąwszy pod uwagę witaminowo-mineralny skład nasionek, jest to doskonały dodatek odżywczy przy ograniczonych dietą dziennych porcjach.

Pestki słonecznika ekologiczne to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do odbudowywania błon komórkowych, zapobiegają tworzeniu się niezdrowej frakcji cholesterolu, a więc nie przyczyniają się do powstawania złogów i rozwoju miażdżycy.
Ponadto nieprażone ziarna zawierają sporą dawkę fitosteroli obniżających poziom cholesterolu i chroniących przed chorobami układu sercowego.

oleju produkowanym z nasion słonecznika znajduje się kwas linolowy, sterole i alfa-tokoferol, który pozytywnie wpływa na układ oddechowy i zwiększa wydolność płuc. Słonecznik ma także działanie przeciwzapalne, a ponadto korzystnie wpływają na układ sercowy, pokarmowy, krwionośny i nerwowy.

Właściwości słonecznika

Jeśli chodzi o kaloryczność nasion słonecznika, to w stu gramach produktu znajduje się 561 kcal. W słoneczniku prażonym kalorii jest prawie tyle samo, gdyż podczas prażenia stosuje się gorące powietrze, a nie olej.
W ziarnach słonecznika indeks glikemiczny wynosi zaledwie 35, co oznacza, że jedzony z umiarem nie przyczyni się do zwiększenia masy ciała. Mamy więc tutaj do czynienia ze zdrowymi tłuszczami i niskoglikemicznymi węglowodanami, więc nie grozi nam przybranie na wadze.

Warto uświadomić sobie pewien istotny fakt – za otyłość nie odpowiadają tłuszcze, ale węglowodany, czyli cukry. Nieprzetworzone oleje, orzechy, ziarna i pestki to idealne źródła tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto bez tłuszczu nie zostaną przyswojone witaminy A,D,E i K. W celu zredukowania masy ciała konieczne jest zmniejszenie ilości przyjmowanych kalorii, ale nie można drastycznie ograniczać podaży tłuszczu. Ograniczając tłuste pokarmy, warto uzupełnić niedobory kwasów tłuszczowych, sięgając po nasiona słonecznika.

Słonecznik w kuchni

Pestki słonecznika wciąż nie są doceniane na polskich stołach. Ze względu na ich walory odżywcze oraz interesujący, lekko orzechowy smak warto dołączać je do codziennego menu w formie samodzielnej przekąski lub jako dodatek do dań głównych.

Pestki słonecznika można również dodać do owsianki, muesli, jogurtu a także do domowego chleba i ciast. Można też posypywać nimi wierzch zapiekanek i tart oraz dodawać je do jednogarnkowych potraw warzywnych. Jest to smaczny i zdrowy dodatek do sałatek, deserów, ciasteczek.
Wysypane na suchą blachę i wstawione do gorącego piekarnika, szybko nabiorą złotej barwy i przyjemnej chrupkości, która doskonale wzbogaca różnego typu sałatki.

Z pestek słonecznika BIO pozyskiwany jest znany od lat w kuchni olej słonecznikowy. Dawniej ceniony był jako zdrowa alternatywa do smażenia dla masła i smalcu. Wraz z nowymi badaniami zalecenia się nieco odmieniły. Chociaż jest to olej roślinny o niskiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, wątpliwości co do dotychczasowego zastosowania budzi wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega 6, których jest w naszych jadłospisach zbyt dużo w stosunku do kwasów omega 3. Ta nierównowaga blokuje pozytywne działanie omega 3 i wzmaga stany zapalne w organizmie. Olej słonecznikowy ma wrażliwą strukturę chemiczną, która wcale nie znosi dobrze wysokich temperatur. Spożywajmy więc olej słonecznikowy w niewielkich ilościach i tylko na zimno, najlepiej tłoczony na zimno, dodatkowo obfitujący w witaminę E i lecytynę.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl