Mąka bezglutenowa to doskonała alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej zawierającej gluten. Duże zróżnicowanie smaków, zapachów i sposobów wykorzystania daje nieograniczone możliwości przygotowania zdrowych, smacznych potraw bez dodatku glutenu.
Mąką bez glutenu z powodzeniem zastępuje tradycyjne mąki pszenne przy wyrabianiu ciasta na chleb, pierogi, a nawet pizzę. W zależności od rodzaju może podbijać smak ciasta i nadawać mu charakterystyczne właściwości.
Mąka bezglutenowa jest polecana nie tylko osobom cierpiącym na celiakię, nietolerancję glutenu lub alergie. Wprowadzenie jej do diety pozwala skutecznie walczyć z uczuciem pełności, jakie pojawia się po zjedzeniu potraw przyrządzonych na bazie mąki pszennej. Mąka bezglutenowa powoduje lepsze samopoczucie i uczucie lekkości oraz podnosi higienę snu.
Tapioka Proszek, Bezglutenowa BIO 400 g Bio Planet
Bezglutenowa Tapioka w Proszku BIO 400 g Bio Planet
Skrobia z Manioku
Ekologiczna tapioka pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, w związku z czym nie zmienia smaku potraw. Polecamy do wypieku placków, chleba, ciast, ciasteczek. Można ją dodać do kisieli, budyni, puddingów, przetworów mlecznych i owocowych. Doskonała również jako zagęszczacz do zup, sosów, musów.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mąka do Wypieku Ciast Bezglutenowa Mix C 1 kg Schär
Mix C Mieszanka do Wypieku Ciast Bezglutenowa 1 kg Schär
Torty i słodkie wypieki, ciastka, tartaletki i kruche ciasta
Mieszanka mąk bezglutenowych do wypieku ciast, ciasteczek i tart, według receptury opracowanej specjalnie dla osób nietolerujących glutenu.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mąka na Chleb Razowy Bezglutenowa 1 kg Schär
Mąka na Chleb Razowy Brot Mix Dunkel Bezglutenowa 1 kg Schär
Bezglutenowa mieszanka mąk do wypieku pieczywa razowego. Łatwo przyrządzić z niej chleb, bez rezygnacji z dobrego smaku. Można ją stosować również w automatach.
Dostępność: 6 szt
Czas wysyłki: do 24 godzin
Mąka Uniwersalna Bezglutenowa Mehl Farine 1 kg Schär
Składniki:
skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, substancja zagęszczająca: guma guar; dekstroza.
Opis:
Przygotowujesz makaron jajeczny, gnocchi, pierogi lub naleśniki? Pozwól, aby Farina Mehl firmy Schär była Twoim kuchennym pomocnikiem. Jest to również doskonała mieszanka do wiązania sosów i kremów.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mąka Uniwersalna Bezglutenowa MIX IT 1 kg Schär
Połączenie mąki ryżowej ze skrobią ziemniaczaną idealna baza do przygotowania smacznych wypieków, w szczególności chleba, ciasta na drożdżach oraz ciasta do pizzy. Uniwersalna mąka bezglutenowa powstała z myślą o osobach na diecie bez glutenu.
Charakteryzują ją dobre właściwości technologiczne- może być łączona z drożdżami, proszkiem do pieczenia, mlekiem oraz jajkami, dla uzyskania plastycznego ciasta i wysokich walorów smakowych oraz odpowiedniej tekstury.
Mąka polecana do:
- ciasto na makaron
- bułki i chleb
- słodkie wypieki
- ciasto na pizze
- ciasto drożdżowe
- ciasteczka
- słone przekąski
- panierka do mięs
Składniki:
skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka z sorgo, skrobia ryżowa, dekstroza, włókno roślinne (psyllium), białko groszku, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza; sól.
Dostępność: 5 szt
Czas wysyłki: do 24 godzin
Mąka Gryczana Bezglutenowa BIO 500 g Probio
Mąka Gryczana Bezglutenowa BIO 500 g Probio
Składniki:
mąka gryczana 100%*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Jej wyjątkowe właściwości wiążące pomogą przygotować doskonałe ciastka, knedliki, pierożki, naleśniki oraz omlety.
Kraj producenta: Czechy
Certyfikat: BIO, Bezgluten
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 250 g Bio Planet
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 250 g Bio Planet
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych.
Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak.
Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 400 g Bio Planet
Mąka Kasztanowa BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak. Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 450 g ProBio
Mąka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 450 g ProBio
Ekologiczna mąka kukurydziana otrzymana ze zmielonego ziarna kukurydzy. Jest produktem mającym szerokie zastosowanie kulinarne. Dobrze miesza się z innymi mąkami nadając im lekkości, dlatego polecana jest do wypieku ciast, babeczek, chleba, placków i wafli. Wypieki z dodatkiem mąki kukurydzianej mają piękną złotą barwę. Doskonale nadaje się również do panierowania, na tortille oraz jako dodatek do placków ziemniaczanych, deserów i puddingów. Służy jako zagęszczacz do zup i sosów.
Składniki:
Mąka kukurydziana drobno mielona BIO
Produkt może zawierać sezam.
Kraj pochodzenia: Czechy
Certyfikaty: BIO, Bezglutenowy
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Owsiana Bezglutenowa BIO 500 g Pięć Przemian
Mąka Owsiana Bezglutenowa BIO 500 g Pięć Przemian
Składniki:
Mąka owsiana bezglutenowa 100%*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka z Sorgo Bezglutenowa BIO 450 g Probio
Mąka z Sorgo Bezglutenowa BIO 450 g Probio
Mąka o delikatnej konsystencji idealnie nadaje się do zagęszczania mięsnych i warzywnych dań oraz zup, panierowania, pieczenia ciasteczek, ciast i jako dodatek do pieczywa.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tapioka Proszek, Bezglutenowa BIO 800 g Bio Planet
Bezglutenowa Tapioka w Proszku BIO 800 g Bio Planet
Skrobia z Manioku
Ekologiczna tapioka pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, w związku z czym nie zmienia smaku potraw. Polecamy do wypieku placków, chleba, ciast, ciasteczek. Można ją dodać do kisieli, budyni, puddingów, przetworów mlecznych i owocowych. Doskonała również jako zagęszczacz do zup, sosów, musów.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mąka Gryczana Biała Bezglutenowa 500 g Naturavena
Otrzymana z oczyszczonego, obłuszczonego i zmielonego ziarna gryki
Składniki:
Gryka - 100%
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Jaglana Bezglutenowa 500 g Naturavena
Mąka dla osób na diecie bezglutenowej.
Wytworzona ze zmielonego ziarna prosa, zapakowana w korzystne opakowanie do przechowywania po otwarciu.
Składniki:
Proso 100%
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 4 kg Horeca Bio Planet
Składniki:
mąka kasztanowa* 100 %
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak.
Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 700 g Bio Planet
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 700 g Bio Planet
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych.
Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak.
Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Kokosowa Odtłuszczona Bezglutenowa BIO 500 g Pięć Przemian
Mąka kokosowa to wysuszony i zmielony miąższ orzecha kokosowego, z którego wcześniej wytłoczono olej. Mąkę kokosową można używać:
- jako składnik do wypieków ciast i ciastek, pieczywa, naleśników, biszkoptów itp
- jako zagęszczacz do zup i sosów, jogurtów, lodów, koktajli MLECZNYch i owocowych
- jako panierkę, posypkę do potraw i deserów oraz dodatek do musli
- w kuchni azjatyckiej i hinduskiej
Składniki:
mąka kokosowa odtłuszczona* 100%.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Lniana Brązowa Pełnotłusta Bezglutenowa BIO 500 g Bio Qlinar
Składniki:
prażone, mielone nasiona lnu brązowego*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Może służyć jako dodatek do pieczenia chleba, ciastek, naleśników, panierka do drobiu, ryb i warzyw.
Produkt o niskiej zawartości węglowodanów. Idealny składnik diety keto.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Lniana Złota Pełnotłusta Bezglutenowa BIO 500 g Bio Qlinar
Składniki:
prażone, mielone nasiona lnu złotego*
* certyfikowany składniki ekologiczny
Opis:
Może służyć jako dodatek do pieczenia chleba, ciastek, naleśników, panierka do drobiu, ryb i warzyw.
Produkt o niskiej zawartości węglowodanów. Idealny składnik diety keto.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Owsiana Bezglutenowa 500 g Denver Food
Zastosowanie mąki owsianej w kuchni sprawi, że potrawy przygotowane na jej bazie zyskają ciekawy smak i będą dużo zdrowsze. Owies to zboże bardzo wartościowe, cechujące się korzystną kombinacją składników odżywczych.
Składniki:
Mąka owsiana 100%
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Ryżowa Pełnoziarnista Bezglutenowa 500 g Naturavena
Mąka ryżowa powstaje z ryżu w skutek mielenia całych lub oczyszczonych ziaren.
Składniki:
Ryż 100%
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Ryżowa Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 450 g Probio
Mąka Ryżowa Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 450 g Probio
Składniki
mąka ryżowa pełnoziarnista*
(*składnik ekologiczny)
Mąka ryżowa pełnoziarnista doskonale nadaje się do zagęszczania sosów, zup i dań warzywnych. Można ją dodawać do bezglutenowego ciasta chlebowego.
Mąka naturalnie bezglutenowa. Ma bardzo delikatny smak i jest lekkostrawna. Doskonale nadaje się do naleśników, naleśników, ciast, herbatników i bułeczek. Doskonale zagęszcza i doskonale komponuje się z innymi mąkami bezglutenowymi.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka z Czerwonej Soczewicy Bezglutenowa BIO 450 g Probio
Mąka z Czerwonej Soczewicy Bezglutenowa BIO 450 g Probio
Mąka z soczewicy doskonale nadaje się do zagęszczania dań mięsnych, warzyw i zup, do wypieku ciasteczek, muffinów, panierowania czy przygotowywania ciast i naleśników.
Składniki:
Mąka z soczewicy* (*składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka z Kasztanów Jadalnych BIO 250 g Viands
Mąka z Kasztanów Jadalnych Bezglutenowa BIO 250 g Viands
Mąka kasztanowa polecana jest jako dodatek do pieczenia chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek.
Może być łączona z innymi mąkami przy tworzeniu domowych wypieków
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka z Topinamburu Bezglutenowa BIO 500 g Dary Natury
Mąka z Topinamburu BIO 500 g Dary Natury
Polecana dla diabetyków
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy przybył na początku 17 wieku i stał się jednym z podstawowych źródeł zapotrzebowania na węglowodany. Później został wyparty przez ziemniaki. Obecnie topinambur przeżywa swój renesans i coraz częściej stanowi źródło pożywienia i leków.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka z Żołędzi Bezglutenowa BIO 500 g Dary Natury
Mąka z Żołędzi BIO 500 g Dary Natury
Mąka żołędziowa była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąka zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez , czyli kluczowe dla zdrowia składniki mineralne. Mąka ta jest bardzo bogata w witaminy z grupy B. Zawiera także dużo cennego dla funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mieszanka do Wypieku Ciasta Drożdzowego Bezglutenowa 200 g Celiko
Składniki:
mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, glukoza, drożdże suszone 3%, sól.
Opis:
Koncentrat ciasta drożdżowego w proszku do przygotowania słodkich ciast drożdżowych, babek, drożdżówek, pączków i racuchów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Rodzaje mąki bezglutenowej
Wśród najczęściej stosowanych zamienników mąki pszennej znajduje się bezglutenowa mąka ryżowa i kukurydziana. Dużą popularnością cieszy się także mąka gryczana, jaglana i owsiana. Spore grono zwolenników ma również mąka produkowana z roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica).
Najbardziej uniwersalne mąki bezglutenowe to:
- Mąka owsiana – idealna alternatywa dla mąki pszennej, która cechuje się neutralnym smakiem i zapachem,
- Mąka ryżowa – najpopularniejsza mąka bezglutenowa powstająca na bazie nasion ryżu, jest neutralna w smaku i zapachu,
- Mąka gryczana – ciemna mąka bezglutenowa o intensywnym smaku i zapachu,
- Mąka jaglana – neutralna w smaku, o lekko żółtawym kolorze oraz kleistej konsystencji.
Bezglutenowe mąki sklejające zawierają duże ilości skrobi. Pod wpływem obróbki termicznej tworzą charakterystyczną, kleistą substancję. Dlatego warto stosować je w połączeniu z innymi rodzajami.
Najpopularniejsze bezglutenowe mąki sklejające to:
- Mąka ziemniaczana – neutralna w smaku i zapachu, często stosowana do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do ciast,
- Mąka kukurydziana – odznacza się intensywnym smakiem i zapachem, nadaje ziarnistą strukturę i kruchość wyrabianym ciastom,
- Mąka z tapioki – nie zmienia smaku potraw ze względu na brak charakterystycznego smaku i zapachu.
Mąki bezglutenowe z ziaren i orzechów bezglutenowych są przeważnie stosowane do wyrobu słodkich ciast, tortów czy naleśników. Mają wyrazisty smak, który dodatkowo podnosi jakość wypieków. Bezglutenowe mąki z ziaren i orzechów są dosyć ciężkie i tłuste. Z tego względu najlepiej je stosować w formie domieszki do innych typów.
Najbardziej popularne mąki bezglutenowe z ziaren i orzechów to:
- Mąka kasztanowa,
- Mąka kokosowa,
- Mąka migdałowa.
Mąki bezglutenowe z nasion strączkowych charakteryzują się intensywnym smakiem i zapachem. Dlatego najlepiej stosować je jako domieszkę do innych rodzajów. Do tej kategorii należy przede wszystkim:
- Mąka z ciecierzycy,
- Mąka z czerwonej soczewicy.
Tak duże zróżnicowanie powoduje, że osoby z nietolerancją glutenu będą w stanie z łatwością znaleźć mąkę bezglutenową również w wersji ekologicznej, która pozwoli na przygotowanie pieczywa, ciast oraz wielu wartościowych dań.
Naturalne mąki bezglutenowe są bogatym źródłem białka, błonnika, witamin oraz antyoksydantów. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. W zależności od rodzaju mąka bezglutenowa może obniżać poziom złego cholesterolu, stabilizować poziom glukozy, a przez to zapobiegać występowaniu cukrzycy. Mąka bezglutenowa to doskonały wybór dla każdego, kto chce urozmaicić plan żywieniowy, zredukować ilość spożywanej mąki pszennej, a jednocześnie dostarczyć organizmowi wartościowe składniki odżywcze.