Mąka bezglutenowa to doskonała alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej zawierającej gluten. Duże zróżnicowanie smaków, zapachów i sposobów wykorzystania daje nieograniczone możliwości przygotowania zdrowych, smacznych potraw bez dodatku glutenu.
Mąką bez glutenu z powodzeniem zastępuje tradycyjne mąki pszenne przy wyrabianiu ciasta na chleb, pierogi, a nawet pizzę. W zależności od rodzaju może podbijać smak ciasta i nadawać mu charakterystyczne właściwości.
Mąka bezglutenowa jest polecana nie tylko osobom cierpiącym na celiakię, nietolerancję glutenu lub alergie. Wprowadzenie jej do diety pozwala skutecznie walczyć z uczuciem pełności, jakie pojawia się po zjedzeniu potraw przyrządzonych na bazie mąki pszennej. Mąka bezglutenowa powoduje lepsze samopoczucie i uczucie lekkości oraz podnosi higienę snu.
Bezglutenowa Tapioka w Proszku BIO 400 g Bio Planet Skrobia z Manioku
Ekologiczna tapioka pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, w związku z czym nie zmienia smaku potraw. Polecamy do wypieku placków, chleba, ciast, ciasteczek. Można ją dodać do kisieli, budyni, puddingów, przetworów mlecznych i owocowych. Doskonała również jako zagęszczacz do zup, sosów, musów.
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak. Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak. Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Ekologiczna mąka kukurydziana otrzymana ze zmielonego ziarna kukurydzy. Jest produktem mającym szerokie zastosowanie kulinarne. Dobrze miesza się z innymi mąkami nadając im lekkości, dlatego polecana jest do wypieku ciast, babeczek, chleba, placków i wafli. Wypieki z dodatkiem mąki kukurydzianej mają piękną złotą barwę. Doskonale nadaje się również do panierowania, na tortille oraz jako dodatek do placków ziemniaczanych, deserów i puddingów. Służy jako zagęszczacz do zup i sosów.
Składniki: Mąka kukurydziana drobno mielona BIO
Produkt może zawierać sezam.
Kraj pochodzenia: Czechy Certyfikaty: BIO, Bezglutenowy
Ciecierzyca należy do najłatwiej przyswajalnych roślin strączkowych. Jest bogaty w węglowodany złożone, błonnik i ma wysoką zawartość białka roślinnego. Zapewni ci sytość przez długi czas. Jest również korzystny ze względu na dużą ilość witamin i minerałów (mangan, cynk, żelazo, witamina B).
Mąka o delikatnej konsystencji idealnie nadaje się do zagęszczania mięsnych i warzywnych dań oraz zup, panierowania, pieczenia ciasteczek, ciast i jako dodatek do pieczywa.
Bezglutenowa Tapioka w Proszku BIO 800 g Bio Planet Skrobia z Manioku
Ekologiczna tapioka pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, w związku z czym nie zmienia smaku potraw. Polecamy do wypieku placków, chleba, ciast, ciasteczek. Można ją dodać do kisieli, budyni, puddingów, przetworów mlecznych i owocowych. Doskonała również jako zagęszczacz do zup, sosów, musów.
Opis: Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak.
Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak. Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Mąka kokosowa to wysuszony i zmielony miąższ orzecha kokosowego, z którego wcześniej wytłoczono olej. Mąkę kokosową można używać: - jako składnik do wypieków ciast i ciastek, pieczywa, naleśników, biszkoptów itp - jako zagęszczacz do zup i sosów, jogurtów, lodów, koktajli MLECZNYch i owocowych - jako panierkę, posypkę do potraw i deserów oraz dodatek do musli - w kuchni azjatyckiej i hinduskiej
Zastosowanie mąki owsianej w kuchni sprawi, że potrawy przygotowane na jej bazie zyskają ciekawy smak i będą dużo zdrowsze. Owies to zboże bardzo wartościowe, cechujące się korzystną kombinacją składników odżywczych.
Mąka ryżowa pełnoziarnista doskonale nadaje się do zagęszczania sosów, zup i dań warzywnych. Można ją dodawać do bezglutenowego ciasta chlebowego.
Mąka naturalnie bezglutenowa. Ma bardzo delikatny smak i jest lekkostrawna. Doskonale nadaje się do naleśników, naleśników, ciast, herbatników i bułeczek. Doskonale zagęszcza i doskonale komponuje się z innymi mąkami bezglutenowymi.
Mąka z Topinamburu BIO 500 g Dary Natury Polecana dla diabetyków
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy przybył na początku 17 wieku i stał się jednym z podstawowych źródeł zapotrzebowania na węglowodany. Później został wyparty przez ziemniaki. Obecnie topinambur przeżywa swój renesans i coraz częściej stanowi źródło pożywienia i leków.
Mąka żołędziowa była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąka zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez , czyli kluczowe dla zdrowia składniki mineralne. Mąka ta jest bardzo bogata w witaminy z grupy B. Zawiera także dużo cennego dla funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Opis: Koncentrat ciasta drożdżowego w proszku do przygotowania słodkich ciast drożdżowych, babek, drożdżówek, pączków i racuchów.
Dostępność:1 szt
Czas wysyłki:do 48 godzin
Rodzaje mąki bezglutenowej
Wśród najczęściej stosowanych zamienników mąki pszennej znajduje się bezglutenowa mąka ryżowa i kukurydziana. Dużą popularnością cieszy się także mąka gryczana, jaglana i owsiana. Spore grono zwolenników ma również mąka produkowana z roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica).
Najbardziej uniwersalne mąki bezglutenowe to:
Mąka owsiana – idealna alternatywa dla mąki pszennej, która cechuje się neutralnym smakiem i zapachem,
Mąka ryżowa – najpopularniejsza mąka bezglutenowa powstająca na bazie nasion ryżu, jest neutralna w smaku i zapachu,
Mąka gryczana – ciemna mąka bezglutenowa o intensywnym smaku i zapachu,
Mąka jaglana – neutralna w smaku, o lekko żółtawym kolorze oraz kleistej konsystencji.
Bezglutenowe mąki sklejające zawierają duże ilości skrobi. Pod wpływem obróbki termicznej tworzą charakterystyczną, kleistą substancję. Dlatego warto stosować je w połączeniu z innymi rodzajami.
Najpopularniejsze bezglutenowe mąki sklejające to:
Mąka ziemniaczana – neutralna w smaku i zapachu, często stosowana do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do ciast,
Mąka kukurydziana – odznacza się intensywnym smakiem i zapachem, nadaje ziarnistą strukturę i kruchość wyrabianym ciastom,
Mąka z tapioki – nie zmienia smaku potraw ze względu na brak charakterystycznego smaku i zapachu.
Mąki bezglutenowe z ziaren i orzechów bezglutenowych są przeważnie stosowane do wyrobu słodkich ciast, tortów czy naleśników. Mają wyrazisty smak, który dodatkowo podnosi jakość wypieków. Bezglutenowe mąki z ziaren i orzechów są dosyć ciężkie i tłuste. Z tego względu najlepiej je stosować w formie domieszki do innych typów.
Najbardziej popularne mąki bezglutenowe z ziaren i orzechów to:
Mąka kasztanowa,
Mąka kokosowa,
Mąka migdałowa.
Mąki bezglutenowe z nasion strączkowych charakteryzują się intensywnym smakiem i zapachem. Dlatego najlepiej stosować je jako domieszkę do innych rodzajów. Do tej kategorii należy przede wszystkim:
Mąka z ciecierzycy,
Mąka z czerwonej soczewicy.
Tak duże zróżnicowanie powoduje, że osoby z nietolerancją glutenu będą w stanie z łatwością znaleźć mąkę bezglutenową również w wersji ekologicznej, która pozwoli na przygotowanie pieczywa, ciast oraz wielu wartościowych dań.
Naturalne mąki bezglutenowe są bogatym źródłem białka, błonnika, witamin oraz antyoksydantów. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. W zależności od rodzaju mąka bezglutenowa może obniżać poziom złego cholesterolu, stabilizować poziom glukozy, a przez to zapobiegać występowaniu cukrzycy. Mąka bezglutenowa to doskonały wybór dla każdego, kto chce urozmaicić plan żywieniowy, zredukować ilość spożywanej mąki pszennej, a jednocześnie dostarczyć organizmowi wartościowe składniki odżywcze.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.