Mąka z Topinamburu BIO 500 g Dary Natury
Polecana dla diabetyków
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy przybył na początku 17 wieku i stał się jednym z podstawowych źródeł zapotrzebowania na węglowodany. Później został wyparty przez ziemniaki. Obecnie topinambur przeżywa swój renesans i coraz częściej stanowi źródło pożywienia i leków.
Topinambur po wykopaniu nie da się długo przechowywać w postaci świeżej dlatego oferujemy go Państwu w postaci suszonej i zmielonej aby można było przez cały rok tworzyć z niego zdrowe i pyszne dania. Topinambur ze względu na dużą zawartość węglowodanu – inuliny, zalecany jest głównie dla diabetyków oraz osób odchudzających się.
Mąka z topinamburu może służyć do wielu celów np.placki z topinamburu (tak jak placki z ziemniaków),
- kotlety z mąki z topinamburu,
- dodatek do sosów,
- dodatek do zup,
- w innych formach według upodobań.
Składniki:
obrane, suszone i mielone kłącze topinamburu* (100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Oto kilka przykładowych przepisów na wykorzystanie topinamburu:
Kremowa zupa z topinamburu
Składniki:
- ¾ kg topinamburu,
- ½ selera,
- 1 pietruszka,
- oliwa z oliwek,
- pestki dyni,
- sok z połowy cytryny,
- słodka śmietana (opcjonalnie),
- kurkuma, suszony lubczyk, suszona natka pietruszki, mielona kolendra, słodka papryka, sól morska, pieprz, liść laurowy.
Do litra zimnej wody wciskamy sok z cytryny. Nożykiem usuwamy z bulwy wystające małe cześć korzeni (ułatwia to późniejsze obieranie). Obieramy topinambur i zanurzamy w zakwaszonej wodzie na kilka minut. Obieramy seler i pietruszkę , kroimy na talarki. Rozgrzewamy w garnku kilka łyżek wody – kiedy się zagotuje dodać 2 łyżki oliwy. Wrzucamy ½ łyżeczki kurkumy, mieszamy i podgrzewamy do 1 min. Następnie dodajemy pokrojone warzywa (dusić na małym ogniu). W międzyczasie kroimy topinambur. Dusimy wszystko kilka minut, następnie zalewamy dwoma litrami wrzątku i przyprawiamy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 min. Zupę zmiksujemy, wcześniej wyjmując liść laurowy. Podawać z prażonymi pestkami dyni i odrobiną śmietany.
Zimowy mus z jabłek i topinamburu
Składniki:
- ½ kg topinambura,
- 2 duże słodkie jabłka,
- 1-2 łyżki miodu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- garść rodzynek.
Obrany i zakwaszony topinambur suszymy na ściereczce. Bulwy i jabłka kroimy na małe kawałki. Na dno garnka wlewamy ok. 2 cm wody, wrzucamy topinambur i prużymy pod przykryciem ok. 15 min, aż całkowicie zmięknie, następnie na wierzch dodajemy pokrojone jabłka i cynamon. Dusić jeszcze ok. 5 min. Całość miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mus można poprzekładać do małych słoiczków i pasteryzować. Idealnie nadaje się jako dodatek do owsianki, kaszy jaglanej, gofrów czy jako nadzienie do babeczek.
Placki z topinamburu
Składniki:
- 2,5 szklanki startych na grubych oczkach topinamburów
- 2 duże łyżki mąki,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1-2 jajka, sól i pieprz
- olej roślinny
Wszystkie składniki, oprócz oleju wkładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy aby konsystencja była podobna jak dla placków ziemniaczanych. Następnie rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią olej. Kładziemy ciasto i smażymy placki, podobnie jak placki ziemniaczane. Po zdjęciu z patelni położyć je na talerz z ręcznikiem papierowym dzięki czemu odcieknie nadmiar oleju.
Placki z topinamburu najlepiej smakują gdy nieco podstygną, można też na nie zetrzeć trochę żółtego sera.
Porada kulinarna:
Ze względu na dużą zawartość żelaza bulwy topinamburu szybko ciemnieją. Aby temu zapobiec, zaraz po obraniu należy zanurzyć bulwę na 5 minut w zimnej wodzie zakwaszonej cytryną ( na litr wody sok z połówki cytryny).
Certyfikat: BIO

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.