Goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój tybetański, znanej również jako kolcowój szkarłatny, która jest bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody, lecz nie ma nic wspólnego z naszą wilczą jagodą, która jest trująca.
Jagody goji rosnące w dolinach tybetańskich oraz w Himalajach są najwartościowsze, bo uprawiane na terenach nieskażonych zanieczyszczeniami i pestycydami. Odmiany uprawiane w krajach ciepłych i subtropikalnych, takich jak Japonia, Korea i inne kraje południowo-wschodniej Azji i Europy, mają niższą wartość odżywczą.
Dobroczynne działanie jagód goji ekologicznych wykorzystywane jest w medycynie naturalnej krajów azjatyckich od ponad 2,5 tysiąca lat. Zalecane są m.in. w leczeniu reumatyzmu i przy spadku odporności. W Chinach uznawane są za suplement poprawiający wzrok, wzmacniający odporność i wątrobę. Tybetańczycy od stuleci używają jagód goji w terapiach oczyszczających wątrobę z toksyn i usprawniających trawienie. Jagody goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i należą do tzw. superfoods.
Ekologiczne jagody goji są jednym z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak również stanowić dodatek do porannej owsianki, kompotu, ciast, deserów oraz z gorącą wodą (jako herbata ziołowa).
Ekologiczne jagody goji są jednym z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak również stanowić dodatek do porannej owsianki, kompotu, ciast, deserów oraz z gorącą wodą (jako herbata ziołowa).
Ekologiczne jagody goji są jednym z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak również stanowić dodatek do porannej owsianki, kompotu, ciast, deserów oraz z gorącą wodą (jako herbata ziołowa).
Dostępność:tymczasowo niedostępny
promocja
Jagody goji - właściwości dla organizmu
Jagody goji, podobnie jak jagody acai, przez wielu doceniane są za posiadanie wielu antyoksydantów, które odmładzają organizm i hamują działanie wolnych rodników. Przeciwutleniacze pomagają także zachować jędrną i gładką cerę, opóźniając proces jej starzenia. Owoce te zawierają również witaminy z grupy B (B1, B2, B6), C i E, oprócz tego stanowią dobre źródło fosforu, wapnia, selenu, żelaza, miedzi, cynk, a także karotenoidów i związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy.
Obecność żelaza, selenu, cynku, potasu i wapnia pomaga:
utrzymać w dobrej kondycji włosy, skórę i paznokcie,
niwelować wolne rodniki,
zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca,
hamować zatrzymywanie się wody w organizmie.
Z kolei obecny w owocach błonnik, β karoten i witaminy z grupy B wspomagają:
wzmocnienie układu trawiennego i odpornościowego,
proces chudnięcia,
opóźnienie procesu starzenia się organizmu.
Ekologiczne jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego.
Wartości odżywcze suszonych jagód goji w 100 gramach:
Energia: 1549 kJ / 370 kcal Tłuszcz: 3,4 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 66 g - w tym cukry: 16 g Białko: 13 g Sól: 0,06 g
Jagody goji dla zdrowia
Wśród najcenniejszych walorów zdrowotnych ekologicznych jagód goji znajduje się rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP. Badania wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające.
Działanie hipoglikemiczne jagód goji BIO potwierdziły badania, udowadniając, że podawanie kompleksu LBP może zmniejszać hiperglikemię u zwierząt cierpiących na cukrzycę. Zaobserwowano, że kompleks LBP może poprawiać wrażliwość na insulinę.
Jagody goji ekologiczne zawierają cyperon korzystnie działający na ciśnienie tętnicze krwi i pracę serca, oraz betainę biorącą udział w produkcji choliny - substancji, która odgrywa dużą rolę w zapobieganiu chorobom serca.
Kompleks LBP oraz β-sitosterol znajdujące się w jagodach goji to substancje obniżające poziom triglicerydów, całkowitego cholesterolu oraz „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie przyczyniając się do wzrostu poziomu cholesterolu HDL.
Obecność witaminy C ma korzystny wpływ na pracę układu krążenia. Badania wskazują, że w 100 g wysuszonych, dojrzałych jagód goji jest jej aż 2500 mg.
Czerwono-pomarańczowy kolor owoców to wysoka zawartość karotenoidów, w tym zeaksantyny (ponad 50-70% ogólnej zawartości karotenoidów w owocach) raz luteinę. Luteina i zeaksantyna maja właściwości antyoksydacyjne i chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Ponadto luteina jest w stanie pochłaniać niebieskie światło widzialne i dzięki temu chroni struktury oka przed niebezpiecznymi dawkami promieniowania widzialnego i UV.
Jagody goji - przeciwwskazania
Jagód goji nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Osoby zażywające inne leki i/lub zmagające się z chorobami powinny zachować ostrożność i przed sięgnięciem po jagody goji skonsultować się z lekarzem. Przeciwwskazaniami do spożywania ekologicznych jagód goji są także ciąża i karmienie piersią. Poza tym spożywanie świeżych, niedojrzałych owoców może doprowadzić do zatrucia i zaburzeń funkcji przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego. Nie powinno się spożywać więcej niż 5-12 g suszonych jagód goji dziennie.
Suszone jagody goji mogą wspomagać proces odchudzania ze względu na swoją wysoką zawartość błonnika, który daje uczucie sytości i sprawia, że rzadziej odczuwamy głód. W postaci suszonej jednak, podobnie jak w przypadku suszonych bananów, owoce te odznaczają się wysoką kalorycznością (aż 370 kcal w 100 g) więc zawierają więcej cukru niż świeże, zaś jego wysoka zawartość we krwi będzie utrudniać spadek masy ciała.
Owoce goji na rynku dostępne są w formie suszonych owoców, tabletek, proszku.
Jagody goji w kuchni
Jagody goji ekologiczne w smaku przypominają żurawinę, ale są mniej słodkie i bardziej cierpkie. Da się w nich wyczuć pomidorowo-ziołowy posmak. Suszone jagody goji doskonale pasować będą do jogurtów, owsianki, zup i potraw z ryżem. Można je stosować jako zamiennik rodzynek w ciastach i batonikach.
Z BIO jagód goji wytwarza się również wina, nalewki, soki oraz suplementy w formie proszku lub tabletek. Z gotowanych owoców goji można przyrządzić napój, mieszać je z warzywami, wieprzowiną lub kurczakiem.