Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Filtry
Kolekcja
Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży
Dostępność
Czas wysyłki
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Suszone Jagody Goji

Jagody Goji Suszone

Jagody Goji Suszone BIO 1 kg Bio Planet

Jagody Goji Suszone BIO 1 kg Bio Planet
Jagody Goji Suszone BIO 1 kg Bio Planet

Jagody Goji Suszone BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczne jagody goji są jednym z najbardziej odżywczych produktów na świecie.  Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak również stanowić dodatek do porannej owsianki, kompotu, ciast, deserów oraz z gorącą wodą (jako herbata ziołowa).

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 85,49 zł
szt.

Jagody Goji Suszone BIO 100 g Bio Planet

Jagody Goji Suszone BIO 100 g Bio Planet
Jagody Goji Suszone BIO 100 g Bio Planet

Jagody Goji Suszone BIO 100 g Bio Planet

Ekologiczne jagody goji są jednym z najbardziej odżywczych produktów na świecie.  Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak również stanowić dodatek do porannej owsianki, kompotu, ciast, deserów oraz z gorącą wodą (jako herbata ziołowa).

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 10,39 zł
szt.

Jagody Goji Suszone BIO 250 g Bio Planet

Jagody Goji Suszone BIO 250 g Bio Planet
Jagody Goji Suszone BIO 250 g Bio Planet

Jagody Goji Suszone BIO 250 g Bio Planet

Ekologiczne jagody goji są jednym z najbardziej odżywczych produktów na świecie.  Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak również stanowić dodatek do porannej owsianki, kompotu, ciast, deserów oraz z gorącą wodą (jako herbata ziołowa).

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 24,19 zł
szt.

Jagody Goji

Goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój tybetański, znanej również jako kolcowój szkarłatny, która jest bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody, lecz nie ma nic wspólnego z naszą wilczą jagodą, która jest trująca.

Jagody goji rosnące w dolinach tybetańskich oraz w Himalajach są najwartościowsze, bo uprawiane na terenach nieskażonych zanieczyszczeniami i pestycydami. Odmiany uprawiane w krajach ciepłych i subtropikalnych, takich jak Japonia, Korea i inne kraje południowo-wschodniej Azji i Europy, mają niższą wartość odżywczą.

Działanie lecznicze jagód goji ekologicznych wykorzystywane jest w medycynie naturalnej krajów azjatyckich od ponad 2,5 tysiąca lat. Zalecane są m.in. w leczeniu reumatyzmu i przy spadku odporności. W Chinach uznawane są za suplement poprawiający wzrok, wzmacniający odporność i wątrobę.  Tybetańczycy od stuleci używają jagód goji w terapiach oczyszczających wątrobę z toksyn i usprawniających trawienie.
Jagody goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i należą do tzw. superfoods.

Jagody goji - właściwości dla organizmu

Jagody goji, podobnie jak jagody acai, przez wielu doceniane są za posiadanie wielu antyoksydantów, które odmładzają organizm i hamują działanie wolnych rodników. Przeciwutleniacze pomagają także zachować jędrną i gładką cerę, opóźniając proces jej starzenia. Owoce te zawierają również witaminy z grupy B (B1, B2, B6), C i E, oprócz tego stanowią dobre źródło fosforu, wapnia, selenu, żelaza, miedzi, cynk, a także karotenoidów i związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy.

Obecność żelaza, selenu, cynku, potasu i wapnia pomaga:

  • utrzymać w dobrej kondycji włosy, skórę i paznokcie,
  • niwelować wolne rodniki,
  • zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca,
  • hamować zatrzymywanie się wody w organizmie.

Z kolei obecny w owocach błonnik, β karoten i witaminy z grupy B wspomagają:

  • wzmocnienie układu trawiennego i odpornościowego,
  • proces chudnięcia,
  • opóźnienie procesu starzenia się organizmu.

Ekologiczne jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego.

Wartości odżywcze suszonych jagód goji w 100 gramach:

Energia: 1549 kJ / 370 kcal
Tłuszcz: 3,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 66 g
- w tym cukry: 16 g
Białko: 13 g
Sól: 0,06 g

ekologiczne jagody goji

Jagody goji dla zdrowia

Wśród najcenniejszych walorów zdrowotnych ekologicznych jagód goji znajduje się rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP. Badania wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające. 

Działanie hipoglikemiczne jagód goji BIO potwierdziły badania, udowadniając, że podawanie kompleksu LBP może zmniejszać hiperglikemię u zwierząt cierpiących na cukrzycę. Zaobserwowano, że kompleks LBP może poprawiać wrażliwość na insulinę.

Jagody goji ekologiczne zawierają cyperon korzystnie działający na ciśnienie tętnicze krwi i pracę serca, oraz betainę biorącą udział w produkcji choliny - substancji, która odgrywa dużą rolę w zapobieganiu chorobom serca.

Kompleks LBP oraz β-sitosterol znajdujące się w jagodach goji to substancje obniżające poziom  triglicerydów, całkowitego cholesterolu oraz „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie przyczyniając się do wzrostu poziomu cholesterolu HDL.

Obecność witaminy C ma korzystny wpływ na pracę układu krążenia. Badania wskazują, że w 100 g wysuszonych, dojrzałych jagód goji jest jej aż 2500 mg.

Czerwono-pomarańczowy kolor owoców to wysoka zawartość karotenoidów, w tym zeaksantyny (ponad 50-70% ogólnej zawartości karotenoidów w owocach) raz luteinę. Luteina i zeaksantyna maja właściwości antyoksydacyjne i chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Ponadto luteina jest w stanie pochłaniać niebieskie światło widzialne i dzięki temu chroni struktury oka przed niebezpiecznymi dawkami promieniowania widzialnego i UV.

Jagody goji - przeciwwskazania

Jagód goji nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Osoby zażywające inne leki i/lub zmagające się z chorobami powinny zachować ostrożność i przed sięgnięciem po jagody goji skonsultować się z lekarzem. Przeciwwskazaniami do spożywania ekologicznych jagód goji są także ciąża i karmienie piersią. Poza tym spożywanie świeżych, niedojrzałych owoców może doprowadzić do zatrucia i zaburzeń funkcji przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego.
Nie powinno się spożywać więcej niż 5-12 g suszonych jagód goji dziennie.

Suszone jagody goji mogą wspomagać proces odchudzania ze względu na swoją wysoką zawartość błonnika, który daje uczucie sytości i sprawia, że rzadziej odczuwamy głód. W postaci suszonej jednak, podobnie jak w przypadku suszonych bananów, owoce te odznaczają się wysoką kalorycznością (aż 370 kcal w 100 g) więc zawierają więcej cukru niż świeże, zaś jego wysoka zawartość we krwi będzie utrudniać spadek masy ciała.

Owoce goji na rynku dostępne są w formie suszonych owoców, tabletek, proszku.

Jagody goji w kuchni

Jagody goji ekologiczne w smaku przypominają żurawinę, ale są mniej słodkie i bardziej cierpkie. Da się w nich wyczuć pomidorowo-ziołowy posmak. Suszone jagody goji doskonale pasować będą do jogurtów, owsianki, zup i potraw z ryżem. Można je stosować jako zamiennik rodzynek w ciastach i batonikach.

Z BIO jagód goji wytwarza się również wina, nalewki,  soki oraz suplementy w formie proszku lub tabletek. Z gotowanych owoców goji można przyrządzić napój, mieszać je z warzywami, wieprzowiną lub kurczakiem.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800