Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Mąka Pszenna Tortowa Typ 480 BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Pszenna Tortowa Typ 480 BIO 1 kg Bio Planet

7,99 zł

Cena regularna:

10,50 zł

Najniższa cena: 7,69 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO mąka pszenna

Mąka pszenna uprawiana przed wiekami znacząco różniła się od dzisiejszej. Dawne odmiany zostały wyparte przez krzyżowanie i genetyczne modyfikacje. Nowoczesne systemy obróbki ziaren również przyczyniły się do zubożenia wartości odżywczej mąki pszennej – najcenniejsze części ziarna są precyzyjnie oddzielane i… usuwane!

Oczyszczoną mąkę z pszenicy dostępną w marketach wciąż jeszcze poddaje się procesowi bielenia chlorem, który nie pozostaje obojętny dla zdrowia. Nowoczesne odmiany pszenicy są znacznie bogatsze w gluten. Nieprzypadkowo występowanie celiakii, poważnej postaci nietolerancji na gluten, w ciągu ostatnich 50 lat zwiększyło się aż czterokrotnie.

Mąka Pszenna

Mąka Pszenna Tortowa Typ 480 BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Pszenna Tortowa Typ 480 BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Pszenna Tortowa Typ 480 BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczna mąka pszenna otrzymywana jest przez rozdrobnienie oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej.

Mąka o przemiale 480 doskonale sprawdzi się do wypieków, szczególnie lekkich ciast biszkoptowych, do ciasta naleśnikowego, a także do dań mącznych.

Składniki:
mąka pszenna tortowa typ 480* 100%
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

7,99 zł

Cena regularna: 10,50 zł

Najniższa cena: 7,69 zł
szt.
  • promocja

Mąka Pszenna Chlebowa Typ 750 1 kg Bio Planet

Mąka Pszenna Chlebowa Typ 750 1 kg Bio Planet
Mąka Pszenna Chlebowa Typ 750 1 kg Bio Planet

Ekologiczna mąka pszenna "chlebowa" otrzymywana jest przez rozdrobnienie oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Jest podstawowym składnikiem wyrobów piekarniczych, ale może służyć również do wszelkiego rodzaju wypieków oraz wyrobów mącznych. 

Składniki:
mąka pszenna chlebowa typ 750* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

8,49 zł

Cena regularna: 9,47 zł

Najniższa cena: 7,56 zł
szt.
  • promocja

Mąka Pszenna Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Pszenna Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Pszenna Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczna Mąka Pszenna Razowa Typ 2000 BIO 1kg Bio Planet

Mąka z pełnego przemiału ziarna pszenicy zwyczajnej. Stanowi najbogatsze źródło błonnika i minerałów spośród wszystkich rodzajów mąki pszennej. 
Doskonała do wypieku pełnoziarnistego pieczywa, do zagęszczania pasztetów warzywnych i strączkowych oraz wyrobu makaronu razowego.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,84 zł

szt.

Mąka Pradawna Pszenica BIO 1 kg Niro

Mąka Pradawna Pszenica BIO 1 kg Niro
Mąka Pradawna Pszenica BIO 1 kg Niro

Mieszanka mąk ze świeżego pełnego przemiału ziarna: samopszy, płaskurki i ORKISZU ekologicznego. Typ 2000 - mąka pełnoziarnista.
Ziarna przeznaczone na mąke mielone są w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.
Nasza pełnoziarnista mąka jest pakowana przez nas od razu po przemiale, by zachować wszystkie wartości odżywcze.
Mąką idealna do każdego rodzaju domowych wypieków.

Składniki:
świeżo zmielona pełnoziarnista mąka z: PSZENICY samopszy* (33,3%), PSZENICY płaskurki* (33,3%), PSZENICY ORKISZ* (33,3%).
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

23,16 zł

szt.

Mąka Pszenna Biała Typ 550 Luksusowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka Pszenna Biała Typ 550 Luksusowa BIO 1 kg Bio Harmonie
Mąka Pszenna Biała Typ 550 Luksusowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka Pszenna Biała Typ 550 Luksusowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka pszenna typ 550 doskonale nadaje się do przygotowania ciast drożdżowych, ciastek, babek, biszkoptów i kruchych ciasteczek.
Można z niej także przyrządzić znakomitą zasmażkę i sos beszamelowy. 

Składniki:
ekologiczna mąka pszenna typ 550

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

10,00 zł

szt.

Mąka Pszenna Chlebowa BIO 1 kg Mąki Podlaskie

Mąka Pszenna Chlebowa BIO 1 kg Mąki Podlaskie
Mąka Pszenna Chlebowa BIO 1 kg Mąki Podlaskie

„Podlaskie Mąki Ekologiczne” pochodzą z Zielonych płuc Polski. Zarówno uprawa zbóż, przemiał oraz konfekcjonowanie odbywają się w okolicach Bielska Podlaskiego, 30 km od Puszczy Białowieskiej. Dzięki temu nasi Klienci mogą być pewni, że otrzymują produkt najwyższej jakości, wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą przez podlaskich młynarzy. Potwierdzeniem najwyższej jakości naszych mąk jest uzyskany przez nie certyfikat ekologiczny. Podlaskie Mąki Ekologiczne idealnie nadają się do wypieku tradycyjnych chlebów jak również do wyrobu ciast, naleśników, bułek oraz pierogów. Na każdym z naszych opakowań mogą Państwo znaleźć inny przepis na tradycyjny Polski Chleb.

Składniki:
mąka PSZENNA chlebowa ekologiczna.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

11,74 zł

Mąka Pszenna Chlebowa Nadbużańska Typ 750 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka Pszenna Chlebowa Nadbużańska Typ 750 BIO 1 kg Młyny Wodne
Mąka Pszenna Chlebowa Nadbużańska Typ 750 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka chlebowa średniego stopnia przemiału z oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren pszenicy pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału mąk chlebowych w nadbużańskich młynach wodnych. Jest źródłem skrobi i białka, jak również wapnia, magnezu, potasu czy fosforu.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

12,30 zł

Mąka Pszenna Chlebowa Typ 750 BIO 1 kg Naturavena

Mąka Pszenna Chlebowa Typ 750 BIO 1 kg Naturavena
Mąka Pszenna Chlebowa Typ 750 BIO 1 kg Naturavena

Ekologiczna Mąka pszenna typ 750 jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z gospodarstw rolnych z ekologicznym certyfikatem.
Mąka jasna idealna do wypieku chleba, można stosować ją również do zagęszczania sosów lub przyrządzania zasmażek.

Składniki:
Pszenica ekologiczna pochodząca z kontrolowanych polskich gospodarstw ekologicznych

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,90 zł

szt.

Mąka Pszenna Graham Typ 1850 BIO1 kg Naturavena

Mąka Pszenna Graham Typ 1850 BIO1 kg Naturavena
Mąka Pszenna Graham Typ 1850 BIO1 kg Naturavena

Ekologiczna Mąka pszenna typ 1850 jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z gospodarstw rolnych z ekologicznym certyfikatem.
Mąka ciemna idealna do wypieku chleba, pierogów, dietetycznych ciast, batonów, makaronów.

Składniki:
Pszenica ekologiczna pochodząca z kontrolowanych polskich gospodarstw ekologicznych

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,90 zł

szt.

Mąka Pszenna Jasna Nadbużańska Typ 550 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka Pszenna Jasna Nadbużańska Typ 550 BIO 1 kg Młyny Wodne
Mąka Pszenna Jasna Nadbużańska Typ 550 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka luksusowa jasna wysokiego stopnia przemiału z oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren pszenicy pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału i rafinacji mąk jasnych pszennych w nadbużańskich młynach wodnych. Szczególnie polecana jest Osobom na diecie lekkostrawnej. Jest źródłem węglowodanów, dostarcza wapnia i żelaza.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

12,30 zł

Mąka Pszenna Jasna Typ 550 BIO 1 kg Mąki Podlaskie

Mąka Pszenna Jasna Typ 550 BIO 1 kg Mąki Podlaskie
Mąka Pszenna Jasna Typ 550 BIO 1 kg Mąki Podlaskie

„Podlaskie Mąki Ekologiczne” pochodzą z Zielonych płuc Polski. Zarówno uprawa zbóż, przemiał oraz konfekcjonowanie odbywają się w okolicach Bielska Podlaskiego, 30 km od Puszczy Białowieskiej. Dzięki temu nasi Klienci mogą być pewni, że otrzymują produkt najwyższej jakości, wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą przez podlaskich młynarzy. Potwierdzeniem najwyższej jakości naszych mąk jest uzyskany przez nie certyfikat ekologiczny. Podlaskie Mąki Ekologiczne idealnie nadają się do wypieku tradycyjnych chlebów jak również do wyrobu ciast, naleśników, bułek oraz pierogów. Na każdym z naszych opakowań mogą Państwo znaleźć inny przepis na tradycyjny Polski Chleb.

Składniki:
mąka PSZENNA jasna, ekologiczna

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,95 zł

szt.

Mąka Pszenna Typ 0 na Pizzę BIO 1 kg Alce Nero

Mąka Pszenna Typ 0 na Pizzę BIO 1 kg Alce Nero
Mąka Pszenna Typ 0 na Pizzę BIO 1 kg Alce Nero

Mąka Pszenna Jasna BIO 1 kg Alce Nero
Typ 0

Ekologiczna mąka z pszenicy miękkiej Alce Nero typ „0” produkowana jest wyłącznie z ekologicznej pszenicy uprawianej w Emilii Romagna, której ziarno jest mielone, pozbawione jedynie części zewnętrznych. Polecany do wypieku chleba, pizzy, focaccii i wrapów.

Jest idealna do wypieku chleba, bułek lub do pizzy - można uzyskać z niej bardzo cienkie, delikatne ciasto.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,90 zł

szt.

Mąka Pszenna Typ 500 BIO 1 kg Naturavena

Mąka Pszenna Typ 500 BIO 1 kg Naturavena
Mąka Pszenna Typ 500 BIO 1 kg Naturavena

Ekologiczna Mąka PSZENNA typ 500 jest wytwarzana tradycyjnymi metodami.
Mąka jasna idealna do wypieku chleba, można stosować ją również do zagęszczania sosów lub przyrządzania zasmażek.

Składniki:
ekologiczna mąka PSZENNA typ 500

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,30 zł

szt.

Mąka Pszenna Typ 750 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka Pszenna Typ 750 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie
Mąka Pszenna Typ 750 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka Pszenna Typ 750 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka pszenna chlebowa doskonale nadaje się do przygotowania tradycyjnego zakwasu i wypieku chlebana zakwasie.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,22 zł

szt.

Mąka z Pszenicy Durum Semolina BIO 500 g Bio Planet

Mąka z Pszenicy Durum Semolina BIO 500 g Bio Planet
Mąka z Pszenicy Durum Semolina BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczna semolina otrzymywana jest ze zmielonych ziaren twardej PSZENICY durum (Triticum durum). Wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów typu spaghetti, czy cannelloni, nadając im naturalny, bursztynowy kolor. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Jest idealnym składnikiem do przyrządzania deserów, legumin, budyniów, a także do zagęszczania potraw.

Składniki:
mąka z PSZENICY durum (semolina)* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

7,98 zł

szt.

Mieszanka na Chleb Pszenno - Żytni BIO 500 g Podlaskie Mąki

Mieszanka na Chleb Pszenno - Żytni BIO 500 g Podlaskie Mąki
Mieszanka na Chleb Pszenno - Żytni BIO 500 g Podlaskie Mąki

Składniki:
mąka PSZENNA chlebowa*, mąka ŻYTNIA chlebowa* zakwas ŻYTNI*, drożdże*, sól.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
W opakowaniu znajduje się saszetka z drożdżami bio.

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać 500 g mieszanki do wypieku chleba wraz z drożdżami, które znajdują się w saszetce wewnątrz opakowania, następnie dolać 350 ml letniej wody (o temperaturze około 36°C) i dokładnie wymieszać.
2. Wyłożyć formę do wypieku papierem do pieczenia lub nasmarować olejem.
3. Wymieszaną masę, przełożyć do formy i przykryć ściereczką do wyrośnięcia (na około 2 godziny do podwojenia objętości).
4. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C, piec 15 minut na dolnej grzałce, następnie ustawić temperaturę na 200°C, zmienić grzanie na góra-dół i piec jeszcze około 25 minut do momentu powstania brązowej skórki.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,37 zł

szt.

Mąka pszenna

Może nam się współcześnie wydawać, że ludzkość od zarania dziejów żywiła się produktami z pszenicy, ale badacze udowadniają, że dopiero ok. 6500-6000 lat p.n.e. człowiek nauczył się rozgniatać ziarna zbóż za pomocą prymitywnych moździerzy i z tak otrzymanej papki przyrządzać posiłek. Wynalazek żaren zawdzięczamy Rzymianom, dzięki nim mąka pszenna stała się faktem.

Badania archeologiczne wskazują, że już 2500 lat p.n.e. Egipcjanie orali pola uprawne z pomocą zwierząt pociągowych. Poza pługami konstruowano również narzędzia żniwiarskie – te prymitywne powstawały z drągów zakończonych ostrzem z kamienia lub kości. Młócka polegała zaś na przeganianiu bydła i koni po twardej powierzchni, na której rozsypane były kłosy.
Ponoć jeszcze w starożytnym imperium Oktawiana Augusta i jego następców istniały już piekarnie, które spopularyzowały pszenne pieczywo. Od tamtej pory obserwowano postęp w uprawie i przetwarzaniu zbóż -  stworzenie pierwszych młynów wodnych ok. 100 lat p.n.e.

Uważa się, że XIX-wieczny postęp techniczny umożliwił skrócenie czasu pozyskiwania mąki pszennej pokrywającej jeden akr ziemi czterdziestokrotnie! Dokonały tego oczywiście maszyny, a także wynalazek stali. Sam przemiał pszenicy obejmuje dziś wiele etapów pozwalających pozbyć się otrębów i zarodków z ziaren. Najpopularniejsza biała mąka pochodzi jedynie z bielma mącznego, znajdującego się między zarodkiem a warstwą owocowo-nasienną. Urządzenia rozdrabniające oraz linie przesiewowe umożliwiają uzyskanie różnych frakcji mąki– od najdelikatniejszej, zwanej tortową, aż po razową, zawierającą rozdrobnioną otoczkę ziarna.

ekologiczna mąka pszenna

Rodzaje mąki pszennej

Ze względu na barwę wyróżnia się mąkę pszenną jasną, szarą i ciemną

Do mąki pszennej jasnej należą następujące typy mąk:

  • mąka pszenna typ 0 -  idealna do wypieku chleba, bułek lub do pizzy - można uzyskać z niej bardzo cienkie, delikatne ciasto.
  • mąka pszenna typ 450 (tortowa) – ma najmniej minerałów i witamin. Piecze się z niej pulchne, lekkostrawne ciasta takie jak biszkopty
  • mąka pszenna typ 500 – krupczatka (do ciasta kruchego), mąka poznańska (do klusek), mąka wrocławska (naleśniki, pączki, faworki)
  • mąka pszenna typ 550 – mąka luksusowa, najlepsza do makaronów, pierogów, drożdżówek oraz chleba tostowego.
  • mąka pszenna typ 650 – do wyrobu pieczywa


Do ekologicznej mąki pszennej szarej należą typy 750, 850, 1400 oraz 1850 (graham). Używa się ich do wypieków różnego rodzaju chleba. Mąk z niższymi numerami używa się także do ciasta na pizzę.

Mąka pszenna ciemna (inaczej pełnoziarnista lub razowa) to mąki typu 2000. Używane są do wyrobu pieczywa, które ma dużo błonnika (chleb pszenny razowy). Po tego rodzaju wypiekach że będziemy syci przez długi czas.

Wbrew pozorom pełnoziarnista mąka, choć daje nieco inne efekty, może być wykorzystywana do szerokiego spektrum przepisów – począwszy od pieczywa, a skończywszy na ciastach i ciasteczkach.
W przypadku dań typu gofry, pierogi czy naleśniki, poleca się łączenie ją z białą mąką pszenną w proporcjach 1:1.

Do mąk pszennych możemy zaliczyć także mąkę orkiszową z pszenicy orkisz oraz mąkę do makaronów z pszenicy durum, nazywaną semolina.

Na świecie sprzedaje się również mąkę pszenną sztucznie wzbogacaną. W Stanach Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii do mąki dodawane są witaminy B1 i B2 oraz wapń i żelazo. Ponieważ większość społeczeństwa je żywność wysoko przetworzoną, coraz powszechniejsze są niedobory wspomnianych związków. Z myślą o wygodzie a nie zdrowiu, w wielu krajach sprzedaje się również mąkę samorosnącą, która zawiera już w swoim składzie odpowiednią proporcję wymieszanego proszku do pieczenia.

Walory odżywcze mąki pszennej

Ekologiczna mąka pszenna nieoczyszczona - razowa (pełnoziarnista)
Pełne ziarno pszenicy w ok. 85% składa się ze skrobi, a 15% stanowi otoczka. Substancje z otoczki ułatwiają rozszczepienie i przyswojenie przez nasz organizm skrobi, czyli wspomagają jej trawienie. Stanowią wspaniałe źródło błonnika, który ułatwia pasaż treści pokarmowej przez jelita, oraz witamin i minerałów.

Mąka pszenna BIO pełnoziarnista, oprócz tego że zawiera więcej błonnika i minerałów, jest mniej kaloryczna niż biała mąka pszenna. Po zjedzeniu pieczywa razowego dłużej będziemy odczuwać sytość.

Największymi walorami odżywczymi  w składzie ekologicznej mąki pszennej pełnoziarnistej, są witaminy: z grupy B, w tym tak ważna witamina B1, oraz B2, B6, kwas foliowy, fosfor, cynk, magnez i żelazo.
Wspierają one działanie naszego układu nerwowego, odpornościowego, pokarmowego, dokrewnego. Przeciwdziała zaparciom, gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi i napadami senności, zmęczenia, osłabieniem koncentracji i uwagi.
Ekologiczna mąka pszenna razowa ma bardzo dużo błonnika, przez co jest zalecana osobom, które chcą walczyć, że swoją wagą. Mąka pszenna razowa jest źródłem takich witamin jak: witamina B, witamina C, witamina E oraz karoten. Poza tym mąka pszenna razowa zawiera żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz cynk.

Mąka pszenna oczyszczona (mąki jasne) powstaje w wyniku mielenia ziaren zbóż na drobny proszek. Przedtem usuwana jest zewnętrzna osłonka ziarna, zwana otrębem, zawierająca błonnik oraz większość substancji odżywczych. Biały proszek, używany do pieczenia chleba, ciast czy bułeczek, jest produktem pozbawionym większości wartości odżywczych, stanowi bogate źródło skrobi i niewielkie źródło białka – głównie w postaci glutenu. Zawiera przy tym jedynie śladowe ilości minerałów i witamin.

Wartości odżywcze mąki pszennej jasnej w 100 gramach:

Energia: 1460 kJ / 344 kcal
Tłuszcz: 1,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany: 69 g
- w tym cukry: 1,1 g
Błonnik: 12 g
Sól: 0 g

Mąka pszenna jasna czy ciemna? Wybierajmy ciemną.

Wszechobecność białej pszennej mąki w naszej diecie to zjawisko niekorzystne. Jest ona uboga w witaminy i minerały (zawiera jedynie fosfor, mangan, selen i niewielkie ilości witamin B1 oraz B3), odznacza się dość wysokim wskaźnikiem glikemicznym (53 na 100 g), co oznacza, że powoduje szybkie wzrosty poziomu cukru we krwi i zaburza gospodarkę insulinową.
Pozbawiona błonnika biała mąka działa jak zapychacz. Długo przebywa w naszych jelitach, spowalnia ruch perystaltyczny jelit, może być przyczyną zaparć i gromadzenia wody w organizmie. Ciało, aby strawić duże ilości wyrobów z białej mąki, potrzebuje sporo wody i soków trawiennych.

Gdy nasza dieta bazuje w większości na zbożach oczyszczonych – produktach z białek mąki, oczyszczonym ryżu i kaszy mannie, możemy spodziewać się wystąpienia w przyszłości problemów zdrowotnych. Sama biała mąka ani wyroby z niej nie są trujące, jednakże regularnie spożywane sprawiają, że nasz organizm przybiera na wadze, gromadzi tkankę tłuszczową, nie otrzymuje odpowiedniej podaży witamin i składników mineralnych potrzebnych mu do prawidłowego funkcjonowania.

Czy należy z diety całkowicie wyeliminować białą mąkę i zastąpić ją mąką razową?

Warto rozważyć tę decyzję, ze względów na dobrostan naszego organizmu. Można sięgnąć po mąki innych rodzajów zbóż: z orkiszu, żyta, jęczmienia, gryczaną, z komosy ryżowej, z prosa, ale także po mąkę kasztanową, kokosową czy np. z topinamburu. Umiarkowanie korzystajmy z białej mąki, jednak wybierzmy ekologiczną mąkę pszenną

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium