Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Mąka Pszenna Biała Typ 550 Luksusowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka Pszenna Biała Typ 550 Luksusowa BIO 1 kg Bio Harmonie
Mąka Pszenna Biała Typ 550 Luksusowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka Pszenna Biała Typ 550 Luksusowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka pszenna typ 550 doskonale nadaje się do przygotowania ciast drożdżowych, ciastek, babek, biszkoptów i kruchych ciasteczek. Można z niej także przyrządzić znakomitą zasmażkę i sos beszamelowy. 

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 8,49 zł
szt

Mąka Pszenna Chlebowa Typ 750 1 kg Bio Planet

Mąka Pszenna Chlebowa Typ 750 1 kg Bio Planet
Mąka Pszenna Chlebowa Typ 750 1 kg Bio Planet

Mąka Pszenna Chlebowa TYP 750 1 kg Bio Planet

Ekologiczna mąka pszenna "chlebowa" otrzymywana jest przez rozdrobnienie oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Jest podstawowym składnikiem wyrobów piekarniczych, ale może służyć również do wszelkiego rodzaju wypieków oraz wyrobów mącznych. 

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 8,79 zł
szt.

Mąka Pszenna Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Pszenna Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Pszenna Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczna Mąka Pszenna Razowa Typ 2000 BIO 1kg Bio Planet

Mąka z pełnego przemiału ziarna pszenicy zwyczajnej. Stanowi najbogatsze źródło błonnika i minerałów spośród wszystkich rodzajów mąki pszennej. 
Doskonała do wypieku pełnoziarnistego pieczywa, do zagęszczania pasztetów warzywnych i strączkowych oraz wyrobu makaronu razowego.

Składniki: 
Mąka pszenna razowa typ 2000*
* Certyfikowany składnik ekologiczny

Kraj producenta: Polska
Certyfikaty: BIO

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 7,69 zł
szt.

Mąka Pszenna Tortowa Typ 480 BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Pszenna Tortowa Typ 480 BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Pszenna Tortowa Typ 480 BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Pszenna Tortowa Typ 480 BIO 1 kg Bio Planet

Składniki:
mąka pszenna tortowa typ 480* 100%
* składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli

Opis:
Ekologiczna mąka pszenna otrzymywana jest przez rozdrobnienie oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Mąka o przemiale 480 doskonale sprawdzi się do wypieków, szczególnie lekkich ciast biszkoptowych, do ciasta naleśnikowego, a także do dań mącznych.

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1419 kJ / 335 kcal
Tłuszcz - 0,9 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 68 g
- w tym cukry - 1,4 g
Białko - 12 g
Sól - 0,02 g

Informacja alergiczna:
Produkt zawiera alergen: gluten.

Certyfikaty: BIO

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 7,95 zł 8,59 zł
szt.
  • promocja

Mąka Pszenna Typ 750 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka Pszenna Typ 750 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie
Mąka Pszenna Typ 750 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka Pszenna Typ 750 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka pszenna chlebowa doskonale nadaje się do przygotowania tradycyjnego zakwasu i wypieku chlebana zakwasie.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 7,49 zł
szt

Mąka Pszenna Chlebowa Nadbużańska Typ 750 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka Pszenna Chlebowa Nadbużańska Typ 750 BIO 1 kg Młyny Wodne
Mąka Pszenna Chlebowa Nadbużańska Typ 750 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka chlebowa średniego stopnia przemiału z oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren pszenicy pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału mąk chlebowych w nadbużańskich młynach wodnych. Jest źródłem skrobi i białka, jak również wapnia, magnezu, potasu czy fosforu.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 9,99 zł
szt.

Mąka Pszenna Graham Typ 1850 BIO 1 kg Babalscy

Mąka Pszenna Graham Typ 1850 BIO 1 kg Babalscy
Mąka Pszenna Graham Typ 1850 BIO 1 kg Babalscy

Mąka Pszenna Graham Typ 1850 BIO 1 kg Babalscy 

Ekologiczna mąka pszenna Graham Typ 1850 mielona jest na kamiennych żarnach. Mąka ta może być wykorzystana do wypieku chleba, bułek, placuszków, naleśników, ciast.

Składniki
100% mąka pszenna graham* typ 1850 
(*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 10,29 zł
szt.

Mąka Pszenna Jasna Nadbużańska Typ 550 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka Pszenna Jasna Nadbużańska Typ 550 BIO 1 kg Młyny Wodne
Mąka Pszenna Jasna Nadbużańska Typ 550 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka luksusowa jasna wysokiego stopnia przemiału z oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren pszenicy pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału i rafinacji mąk jasnych pszennych w nadbużańskich młynach wodnych. Szczególnie polecana jest Osobom na diecie lekkostrawnej. Jest źródłem węglowodanów, dostarcza wapnia i żelaza.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 9,99 zł
szt.

Mąka Pszenna na Pizzę BIO 1 kg Gron Balance

Mąka Pszenna na Pizzę BIO 1 kg Gron Balance
Mąka Pszenna na Pizzę BIO 1 kg Gron Balance

Mąka Pszenna na Pizzę BIO 1 kg Gron Balance

Prawdziwie włoska pizza pozostaje chrupka i cienka, a to wszystko dzięki odpowiednio dobranej mące. 
Specjalnie wyselekcjonowana i przygotowana włoska mąka na pizzę gwarantuje, że ciasto nie nasiąka ani sosem, ani dodatkami. 
Odmierzyć odpowiednią ilość mąki i przesiać przez sito w celu jej spulchnienia.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 17,79 zł
szt.

Mąka Pszenna Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy

Mąka Pszenna Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy
Mąka Pszenna Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy

Mąka Pszenna Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy

Składniki:
mąka pszenna razowa typ 2000* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 9,79 zł
szt.

Mąka Pszenna Typ 0 na Pizzę BIO 1 kg Alce Nero

Mąka Pszenna Typ 0 na Pizzę BIO 1 kg Alce Nero
Mąka Pszenna Typ 0 na Pizzę BIO 1 kg Alce Nero

Mąka Pszenna Jasna BIO 1 kg Alce Nero
Typ 0

Opis:
Jest idealna do wypieku chleba, bułek lub do pizzy - można uzyskać z niej bardzo cienkie, delikatne ciasto.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 11,09 zł
szt.

Może nam się współcześnie wydawać, że ludzkość od zarania dziejów żywiła się produktami z pszenicy, ale badacze udowadniają, że dopiero ok. 6500-6000 lat p.n.e. człowiek nauczył się rozgniatać ziarna zbóż za pomocą prymitywnych moździerzy i z tak otrzymanej papki przyrządzać posiłek. Wynalazek żaren zawdzięczamy Rzymianom, dzięki nim mąka pszenna stała się faktem.

Uważa się, że XIX-wieczny postęp techniczny umożliwił skrócenie czasu pozyskiwania mąki z pszenicy pokrywającej jeden akr ziemi czterdziestokrotnie! Dokonały tego oczywiście maszyny, a także wynalazek stali. Sam przemiał pszenicy obejmuje dziś wiele etapów pozwalających pozbyć się otrębów i zarodków z ziaren. Najpopularniejsza biała mąka pochodzi jedynie z bielma mącznego, znajdującego się między zarodkiem a warstwą owocowo-nasienną. Urządzenia rozdrabniające oraz linie przesiewowe umożliwiają uzyskanie różnych frakcji mąki– od najdelikatniejszej, zwanej tortową, aż po razową, zawierającą rozdrobnioną otoczkę ziarna.

1. Rodzaje mąki pszennej
Ze względu na barwę wyróżnia się mąkę pszenną jasną, szarą i ciemną

Do mąki pszennej jasnej należą następujące typy mąk:
typ 0 -  idealna do wypieku chleba, bułek lub do pizzy - można uzyskać z niej bardzo cienkie, delikatne ciasto.
typ 450 (tortowa) – ma najmniej minerałów i witamin. Piecze się z niej pulchne, lekkostrawne ciasta takie jak biszkopty
typ 500 – krupczatka (do ciasta kruchego), mąka poznańska (do klusek), mąka wrocławska (naleśniki, pączki, faworki)
typ 550 – mąka luksusowa, najlepsza do makaronów, pierogów, drożdżówek oraz chleba tostowego.
typ 650 – do wyrobu pieczywa

Do mąki pszennej szarej należą typy 750, 850, 1400 oraz 1850 (graham). Używa się ich do wypieków różnego rodzaju chleba. Mąk z niższymi numerami używa się także do ciasta na pizzę.

Mąka pszenna ciemna (inaczej pełnoziarnista lub razowa) to mąki typu 2000. Używane są do wyrobu pieczywa, które ma dużo błonnika (chleb pszenny razowy). Po tego rodzaju wypiekach że będziemy syci przez długi czas.

Wbrew pozorom pełnoziarnista mąka, choć daje nieco inne efekty, może być wykorzystywana do szerokiego spektrum przepisów – począwszy od pieczywa, a skończywszy na ciastach i ciasteczkach.
W przypadku dań typu gofry, pierogi czy naleśniki, poleca się łączenie ją z białą mąką pszenną w proporcjach 1:1.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl