Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO mąka żytnia 

Możemy użyć jej przede wszystkim do wypieku domowego chleba. Jeśli chcemy wzbogacić chleb o dodatkowe walory odżywcze, możemy do wypieków dodać np. pestki dyni, słonecznika, czy siemię lniane. Równie wartościową wersją żytniego pieczywa jest chleb turecki z dodatkiem daktyli, moreli oraz żurawiny.

Do klasyki w tej kategorii zaliczają się też niemiecki pumpernikiel, o słodkawym smaku oraz ciężkiej konsystencji, skandynawski chrupki chleb żytni oraz żytni na zakwasie. Samo zakwaszanie żytniego ciasta ma na celu przeciwdziałać szybkiemu rozkładowi skrobi, co powodowało „gumowatość” pieczywa, a ponadto dodaje chlebowi ciekawego smaku. Zakwas żytni sporządza się również na potrzeby wielkanocnego żuru.

Z BIO mąki żytniej przyrządza się również słodkie wypieki. Tradycyjny piernik – żytnie ciasto w połączeniu z miodem i masłem może w świetnej formie przetrwać długie tygodnie, ciesząc wspaniałym aromatem. Ponadto piecze się zdrowsze muffiny, tarty, babki i kruche ciasteczka. Produkuje się też żytni makaron, który oznacza się kruchością, ciemna barwą i wyrazistym smakiem.

Mąka Żytnia

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczna Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1kg Bio Planet

Ekologiczna mąka żytnia typ 2000 jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna żyta. Mąka żytnia nadaje wypiekom bardzo wytrawny charakterystyczny posmak. Mąkę żytnią typ 2000  polecamy do wypieków ciemnego chleba żytniego (bardzo zwarta konsystencja), pieczywa mieszanego, ciasta makaronowego, do przyrządzania zakwasu na żur oraz do zagęszczania pasztetów warzywnych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,06 zł

szt.

Mąka Żytnia Typ 960 BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Żytnia Typ 960 BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Żytnia Typ 960 BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczna Mąka Żytnia Typ 960 BIO 1 kg Bio Planet

Mąka powstała w wyniku przemiału oczyszczonego ziarna żyta.
Doskonale nadaje się do wypieku pieczywa na zakwasie oraz przyrządzania zakwasu na żur. 
Dobrze łączy się z innymi mąkami, nadając wypiekom charakterystyczny, wytrawny smak.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,18 zł

szt.

Mąka Żytnia Chlebowa Nadbużańska Typ 720 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka Żytnia Chlebowa Nadbużańska Typ 720 BIO 1 kg Młyny Wodne
Mąka Żytnia Chlebowa Nadbużańska Typ 720 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka o niskim stopniu przemielenia oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren żyta pochodzących z nadbużańskich, certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału mąk chlebowych w nadbużańskich młynach wodnych. Zawiera drobiny otrąb żytnich – naturalnego źródła błonnika i składników mineralnych, przede wszystkim: żelaza, fosforu i magnezu oraz witamin z grupy B. To podstawowa mąka do wyrobu chleba żytniego, dietetycznych ciasteczek żytnich, niezbędna do zrobienia zakwasu i żurku domowego. Odpowiednia mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

10,88 zł

szt.

Mąka Żytnia Chlebowa Typ 720 BIO 1 kg Batom

Mąka Żytnia Chlebowa Typ 720 BIO 1 kg Batom
Mąka Żytnia Chlebowa Typ 720 BIO 1 kg Batom

Mąka ŻYTNIA typ 720 (pytlowa) to zmielone kilka razy ziarna żyta, które następnie zostały przesiane przez pytel. W procesie jej powstawania usunięto wierzchnią warstwe z ziaren żyta. Mąka ŻYTNIA chlebowa najlepiej sprawdzi się do przyrządzania domowych wypieków. Szczególnie cieszy się uznaniem jako podstawowy składnik do pieczenia chleba czy do przygotowania zakwasu na żur. Aromat, który unosi się po domu po upieczeniu świeżego chleba na zakwasie ma niejednego amatora. Mąka ŻYTNIA typ 720 polecana jest też do ciast, spodów do pizzy, ciasta makaronowego.

Składniki:
mąka ŻYTNIA* 100%.
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,87 zł

szt.

Mąka Żytnia Chlebowa Typ 720 BIO 1 kg Mąki Podlaskie

Mąka Żytnia Chlebowa Typ 720 BIO 1 kg Mąki Podlaskie
Mąka Żytnia Chlebowa Typ 720 BIO 1 kg Mąki Podlaskie

„Podlaskie Mąki Ekologiczne” pochodzą z Zielonych płuc Polski. Zarówno uprawa zbóż, przemiał oraz konfekcjonowanie odbywają się w okolicach Bielska Podlaskiego, 30 km od Puszczy Białowieskiej. Dzięki temu nasi Klienci mogą być pewni, że otrzymują produkt najwyższej jakości, wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą przez podlaskich młynarzy. Potwierdzeniem najwyższej jakości naszych mąk jest uzyskany przez nie certyfikat ekologiczny. Podlaskie Mąki Ekologiczne idealnie nadają się do wypieku tradycyjnych chlebów jak również do wyrobu ciast, naleśników, bułek oraz pierogów. Na każdym z naszych opakowań mogą Państwo znaleźć inny przepis na tradycyjny Polski Chleb.

Składniki:
mąka ŻYTNIA chlebowa ekologiczna.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

8,45 zł

szt.

Mąka Żytnia Jasna Typ 720 BIO 1 kg Naturavena

Mąka Żytnia Jasna Typ 720 BIO 1 kg Naturavena
Mąka Żytnia Jasna Typ 720 BIO 1 kg Naturavena

Ekologiczna Mąka ŻYTNIA typ 720 jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z gospodarstw rolnych z ekologicznym certyfikatem. Mąka jasna idealna do wypieku chleba żytniego, mieszanego, do zakwasu na żur.

Składniki:
ŻYTO ekologiczne pochodzące z kontrolowanych polskich gospodarstw ekologicznych

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,16 zł

szt.

Mąka Żytnia Razowa na Żurek BIO 500 g Babalscy

Mąka Żytnia Razowa na Żurek BIO 500 g Babalscy
Mąka Żytnia Razowa na Żurek BIO 500 g Babalscy

Mąka Żytnia Razowa na Żurek BIO 500 g Babalscy

Żurek to jedna z charakterystycznych zup dostępna w naszym tradycyjnym menu. Kluczowa potrawa wielkanocna równie chętnie jest przygotowywana na co dzień, stanowiąc wyrazistą propozycję dania obiadowego. Aby zupa miała wyjątkowy smak, warto przygotować ją, wykorzystując zakwas na żurek z mąki żytniej 1850.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

8,66 zł

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy
Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy

BioBabalscy to producent żywności oferujący produkty BIO najlepszej jakości. W ofercie znajduje się szereg mąk ekologicznych, w tym mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000. Żyto to zboże pochodzące z Bliskiego Wschodu, od 3000 lat pełniące istotną funkcję w żywieniu człowieka. Mąka żytnia 2000 powstająca z ziaren żyta to bogactwo wielu wartości odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

8,45 zł

Cena regularna: 10,69 zł

Najniższa cena: 8,72 zł
szt.
  • promocja

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Raj

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Raj
Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Raj

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Raj

Ekologiczna mąka żytnia typ 2000 jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna żyta. Polecamy do wypieków ciemnego chleba żytniego (bardzo zwarta konsystencja), pieczywa mieszanego, ciasta makaronowego, do przyrządzania zakwasu na żur oraz do zagęszczania pasztetów warzywnych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

7,57 zł

szt.

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Mąki Podlaskie

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Mąki Podlaskie
Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Mąki Podlaskie

Składniki:
mąka ŻYTNIA razowa ekologiczna.

Opis:
„Podlaskie Mąki Ekologiczne” pochodzą z Zielonych płuc Polski. Zarówno uprawa zbóż, przemiał oraz konfekcjonowanie odbywają się w okolicach Bielska Podlaskiego, 30 km od Puszczy Białowieskiej. Dzięki temu nasi Klienci mogą być pewni, że otrzymują produkt najwyższej jakości, wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą przez podlaskich młynarzy. Potwierdzeniem najwyższej jakości naszych mąk jest uzyskany przez nie certyfikat ekologiczny. Podlaskie Mąki Ekologiczne idealnie nadają się do wypieku tradycyjnych chlebów jak również do wyrobu ciast, naleśników, bułek oraz pierogów. Na każdym z naszych opakowań mogą Państwo znaleźć inny przepis na tradycyjny Polski Chleb.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,66 zł

szt.

Mąka Żytnia Typ 1850 BIO 1 kg Naturavena

Mąka Żytnia Typ 1850 BIO 1 kg Naturavena
Mąka Żytnia Typ 1850 BIO 1 kg Naturavena

Mąka z ziaren ŻYTA typu 1850 jest mąką najbardziej pierwotną. Przemiał oznacza, że mąka ma dużo łupinek i otrąb i posiada najbogatsze wartości w swoim typie.

Składniki:
Zmielone ziarna ŻYTA pochodzące z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

11,63 zł

Mąka Żytnia Typ 720 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka Żytnia Typ 720 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie
Mąka Żytnia Typ 720 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka Żytnia Typ 720 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka żytnia chlebowa doskonale nadaje się do przygotowania tradycyjnego zakwasu i wypieku chleba na zakwasie.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

8,05 zł

szt.

Mieszanka na Chleb Orkiszowo - Żytni BIO 500 g Podlaskie Mąki

Mieszanka na Chleb Orkiszowo - Żytni BIO 500 g Podlaskie Mąki
Mieszanka na Chleb Orkiszowo - Żytni BIO 500 g Podlaskie Mąki

Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ chlebowa*, mąka ŻYTNIA chlebowa*, zakwas ŻYTNI*, drożdże*, sól.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
W opakowaniu znajduje się saszetka z drożdżami bio.

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać 500 g mieszanki do wypieku chleba wraz z drożdżami, które znajdują się w saszetce wewnątrz opakowania, następnie dolać 350 ml letniej wody (o temperaturze około 36°C) i dokładnie wymieszać.
2. Wyłożyć formę do wypieku papierem do pieczenia lub nasmarować olejem.
3. Wymieszaną masę, przełożyć do formy i przykryć ściereczką do wyrośnięcia (na około 2 godziny do podwojenia objętości).
4. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C, piec 15 minut na dolnej grzałce, następnie ustawić temperaturę na 200°C, zmienić grzanie na góra-dół i piec jeszcze około 25 minut do momentu powstania brązowej skórki.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,70 zł

szt.

Mieszanka na Chleb Pszenno - Żytni BIO 500 g Podlaskie Mąki

Mieszanka na Chleb Pszenno - Żytni BIO 500 g Podlaskie Mąki
Mieszanka na Chleb Pszenno - Żytni BIO 500 g Podlaskie Mąki

Składniki:
mąka PSZENNA chlebowa*, mąka ŻYTNIA chlebowa* zakwas ŻYTNI*, drożdże*, sól.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
W opakowaniu znajduje się saszetka z drożdżami bio.

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać 500 g mieszanki do wypieku chleba wraz z drożdżami, które znajdują się w saszetce wewnątrz opakowania, następnie dolać 350 ml letniej wody (o temperaturze około 36°C) i dokładnie wymieszać.
2. Wyłożyć formę do wypieku papierem do pieczenia lub nasmarować olejem.
3. Wymieszaną masę, przełożyć do formy i przykryć ściereczką do wyrośnięcia (na około 2 godziny do podwojenia objętości).
4. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C, piec 15 minut na dolnej grzałce, następnie ustawić temperaturę na 200°C, zmienić grzanie na góra-dół i piec jeszcze około 25 minut do momentu powstania brązowej skórki.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,37 zł

szt.

Mieszanka na Chleb Żytni BIO 500 g Podlaskie Mąki

Mieszanka na Chleb Żytni BIO 500 g Podlaskie Mąki
Mieszanka na Chleb Żytni BIO 500 g Podlaskie Mąki

Składniki:
mąka ŻYTNIA chlebowa*, mąka ŻYTNIA razowa*, zakwas ŻYTNI*, drożdże*, sól.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
W opakowaniu znajduje się saszetka z drożdżami bio.

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać 500 g mieszanki do wypieku chleba wraz z drożdżami, które znajdują się w saszetce wewnątrz opakowania, następnie dolać 350 ml letniej wody (o temperaturze około 36°C) i dokładnie wymieszać.
2. Wyłożyć formę do wypieku papierem do pieczenia lub nasmarować olejem.
3. Wymieszaną masę, przełożyć do formy i przykryć ściereczką do wyrośnięcia (na około 2 godziny do podwojenia objętości).
4. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C, piec 15 minut na dolnej grzałce, następnie ustawić temperaturę na 200°C, zmienić grzanie na góra-dół i piec jeszcze około 25 minut do momentu powstania brązowej skórki.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,37 zł

szt.

Mąka Żytnia

Badacze przypuszczają, że żyto pierwotnie było naturalnie rozsiewającą się trawą. Najbardziej prawdopodobne wydaje się pokrewieństwo współczesnego żyta z trawami porastających dziko rejon Turcji. Na tamtejszych obszarach odkryto też najwcześniejsze ślady świadomej uprawy żyta, sięgające epoki neolitu. Około 1500 lat p.n.e. żyto zaczęto uprawiać w Europie, aczkolwiek jest prawdopodobne, że przywędrowało ono do nas przypadkiem, jako domieszka w ziarnach pszenicy.

W starożytnych tekstach określano żyto jako pokarm dla biednych, nieprzyjemny dla żołądka. Tym niemniej, dzięki lepszej odporności na chłodny klimat, uprawa żyta została spopularyzowana w okresie średniowiecza w całej Europie. Obecnie do wiodących producentów żyta na świecie należą Rosja, Polska oraz Niemcy.

Podobnie jak w przypadku innych zbóż, z żyta dość szybko zaczęto pozyskiwać mąkę żytnią, z której wyrabiano placki oraz chleby. Jako pośledniejsze zboże stosowano je również jako paszę dla zwierząt oraz słomę. Z tej ostatniej sporządzano dachy, sienniki czy wyroby rękodzieła. Niezwykle popularnym zastosowaniem żyta była i jest do dziś produkcja alkoholu – z fermentowanych ziaren wytwarzana jest wódka, piwo, czy whisky.

Smak żytniej mąki BIO jest dość wyrazisty – orzechowy i lekko kwaśny. Największe różnice między mąką pszenną i żytnią tkwią w strukturze białek i węglowodanów. Mimo że mąka żytnia zawiera gluten, nie potrafi ona nadać pieczywu lekkości i sprężystości. Żytnie wypieki są cięższe, bardziej „zakalcowate”, a ich skórka nie bywa tak chrupka. Mąka żytnia w połączeniu z drożdżami lub proszkiem do pieczenia również ma ograniczoną możliwość zwiększania objętości ciasta. Mąka żytnia ekologiczna w zestawieniu z pszenną ma więcej węglowodanów i błonnika, a mniej białek. Lepiej absorbuje wodę, a żytnie pieczywo dłużej zachowuje świeżość.

Mąka żytnia - rodzaje

Na rynku dostępnych jest osiem typów mąki żytniej. Im wyższa jest liczba określająca typ mąki, tym jest ciemniejsza oraz zbliżona składem chemicznym do ziarna co za tym idzie, lepsza gatunkowo.

  • Mąka żytnia Typ 500 – zawiera najwięcej węglowodanów, ale najmniej białka i tłuszczy spośród wszystkich typów
  • Mąka żytnia Typ 580 – mąka żytnia jasna – dobrze sprawdza się do wyrobu makaronów lub wypieku chlebów
  • Mąka żytnia Typ 720 – mąka pytlowa – jest polecana do wyrobu zakwasu na żurek
  • Mąka żytnia Typ 960 – jest polecana do wyrobu pieczywa
  • Mąka żytnia Typ 1150 mąka chlebowa i typ 1400 – mąka sitkowa – używa się jej do wyrobu chleba i bułek
  • Mąka żytnia Typ 1850 – mąka starogardzka – ten typ zaliczany jest już do mąki pełnoziarnistej, ale w przeciwieństwie do mąki razowej poddaje się ją kilkakrotnemu mieleniu
  • Mąka żytnia Typ 2000 – mąka żytnia razowa – stosuje się ją do wyrobu chleba, bułek, klusek i makaronów
  • Mąka żytnia Typ 3000 – jest to mąka żytnia z pełnego ziarna 

 mąka żytnia

Walory mąki żytniej

Mąka żytnia zawiera od 324 do 367 kcal w 100 g, w zależności od odmiany mąki, a więc zawartości zmielonej otoczki ziarna w produkcie. Razowa mąka odznacza się niskim indeksem glikemicznym (26), podczas gdy jaśniejsze typy mają umiarkowany indeks (45). Żytnie produkty nie powodują nagłych skoków poziomu glukozy we krwi, stabilizując tym samym działanie insuliny, pozwala to ograniczyć nagłe ataki głodu.

Jako bogate źródło błonnika ekologiczna mąka żytnia sprzyja metabolizmowi, może redukować skłonność do powstawania kamieni żółciowych. Błonnik przyspiesza procesy trawienne, wspiera układ pokarmowy i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Pomaga również zredukować masę ciała lub utrzymać prawidłową wagę. W żytniej mące ekologicznej znajdują się pokaźne ilości polifenoli, lignanów oraz kwasu fitynowego.

Mąka żytnia ekologiczna jako taka jest ponadto bardzo dobrym źródłem minerałów - fosforu, który pomaga  utrzymać prawidłową wagę ciała, potasu, który odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego w krwi, magnezu, który dodaje energii osobom osłabionym i mającym problemy z koncentracją, poza tym cynku, żelaza, wapnia, manganu, miedzi, selenu i sodu.

Na uwagę zasługuje również struktura białek – spośród aminokwasów najwięcej jest cennych albumin i globulin.
Karoten korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność. Znajdziemy tu również witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6) i witaminę E.

Wartości odżywcze mąki żytniej typ 960 w 100 gramach:

Energia: 1395 kJ / 330 kcal
Tłuszcz: 1,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
Węglowodany: 69 g
- w tym cukry: 6,8 g
Białko: 6,9 g
Sól: 0 g

Jak przechowywać mąkę żytnią?

Ekologiczną mąkę żytnią powinno się przechowywać w domu nie dłużej niż 4 miesiące, w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Niewłaściwe przechowywanie może sprawić, że nasz wypiek będzie nieudany, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do rozwoju drobnoustrojów i pojawienia się szkodników takich jak wołki zbożowe.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium