Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

ekologiczna mąka żytnia

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczna Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1kg Bio Planet

Ekologiczna mąka żytnia typ 2000 jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna żyta. Mąka żytnia nadaje wypiekom bardzo wytrawny charakterystyczny posmak. Mąkę żytnią typ 2000  polecamy do wypieków ciemnego chleba żytniego (bardzo zwarta konsystencja), pieczywa mieszanego, ciasta makaronowego, do przyrządzania zakwasu na żur oraz do zagęszczania pasztetów warzywnych.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 7,39 zł
szt.

Mąka Żytnia Typ 720 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka Żytnia Typ 720 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie
Mąka Żytnia Typ 720 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka Żytnia Typ 720 Chlebowa BIO 1 kg Bio Harmonie

Mąka żytnia chlebowa doskonale nadaje się do przygotowania tradycyjnego zakwasu i wypieku chleba na zakwasie.

Dostępność: brak towaru

Cena: 6,90 zł

Mąka Żytnia Typ 960 BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Żytnia Typ 960 BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Żytnia Typ 960 BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczna Mąka Żytnia Typ 960 BIO 1 kg Bio Planet

Mąka powstała w wyniku przemiału oczyszczonego ziarna żyta.
Doskonale nadaje się do wypieku pieczywa na zakwasie oraz przyrządzania zakwasu na żur. 
Dobrze łączy się z innymi mąkami, nadając wypiekom charakterystyczny, wytrawny smak.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 7,69 zł
szt.

Mąka Żytnia Chlebowa Nadbużańska Typ 720 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka Żytnia Chlebowa Nadbużańska Typ 720 BIO 1 kg Młyny Wodne
Mąka Żytnia Chlebowa Nadbużańska Typ 720 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka o niskim stopniu przemielenia oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren żyta pochodzących z nadbużańskich, certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału mąk chlebowych w nadbużańskich młynach wodnych. Zawiera drobiny otrąb żytnich – naturalnego źródła błonnika i składników mineralnych, przede wszystkim: żelaza, fosforu i magnezu oraz witamin z grupy B. To podstawowa mąka do wyrobu chleba żytniego, dietetycznych ciasteczek żytnich, niezbędna do zrobienia zakwasu i żurku domowego. Odpowiednia mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 8,59 zł
szt.

Mąka Żytnia Razowa na Żurek BIO 500 g Babalscy

Mąka Żytnia Razowa na Żurek BIO 500 g Babalscy
Mąka Żytnia Razowa na Żurek BIO 500 g Babalscy

Mąka Żytnia Razowa na Żurek BIO 500 g Babalscy

Żurek to jedna z charakterystycznych zup dostępna w naszym tradycyjnym menu. Kluczowa potrawa wielkanocna równie chętnie jest przygotowywana na co dzień, stanowiąc wyrazistą propozycję dania obiadowego. Aby zupa miała wyjątkowy smak, warto przygotować ją, wykorzystując zakwas na żurek z mąki żytniej 1850.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 6,09 zł
szt.

Mąka Żytnia Razowa Nadbużańska Typ 2000 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka Żytnia Razowa Nadbużańska Typ 2000 BIO 1 kg Młyny Wodne
Mąka Żytnia Razowa Nadbużańska Typ 2000 BIO 1 kg Młyny Wodne

W odróżnieniu od innych mąk żytnich razowych występujących na rynku, ta jest pełnoziarnista (zawiera zmieloną łuskę, jądro i kiełek) nierafinowana tzn. wyprodukowana jest z całego ziarna, tradycyjnym sposobem bez rafinacji otrąb żytnich – naturalnego źródła błonnika i składników mineralnych: cynku, magnezu, wapnia, manganu, potasu. Mielona „tak jak dawniej” , pradawną technologią wymiału mąk razowych w nadbużańskich młynach wodnych. Wymielona ze 100% ziaren żyta uprawianego w polskich, certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 10,49 zł
szt.

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy
Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy

BioBabalscy to producent żywności oferujący produkty BIO najlepszej jakości. W ofercie znajduje się szereg mąk ekologicznych, w tym mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000. Żyto to zboże pochodzące z Bliskiego Wschodu, od 3000 lat pełniące istotną funkcję w żywieniu człowieka. Mąka żytnia 2000 powstająca z ziaren żyta to bogactwo wielu wartości odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 9,29 zł
szt.

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Raj

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Raj
Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Raj

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Raj

Ekologiczna mąka żytnia typ 2000 jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna żyta. Polecamy do wypieków ciemnego chleba żytniego (bardzo zwarta konsystencja), pieczywa mieszanego, ciasta makaronowego, do przyrządzania zakwasu na żur oraz do zagęszczania pasztetów warzywnych.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 6,99 zł
szt.

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 Demeter BIO 1 kg Juchowo

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 Demeter BIO 1 kg Juchowo
Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 Demeter BIO 1 kg Juchowo

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 Demeter BIO 1 kg Juchowo

Składniki:
mąka żytnia razowa typ 2000*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Ziarna z certyfikowanych upraw biodynamicznych. Mąka żytnia razowa otrzymana z mielenia ziaren w młynach żarnowych.  Dzięki niewielkiej prędkości obrotowej kamienia mielącego zachowane zostają wszystkie wartościowe składniki ziarna.

Certyfikat: BIO, Demeter

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 7,49 zł
szt.

Mąka Żytnia Typ 1150 Demeter BIO 1 kg Juchowo

Mąka Żytnia Typ 1150 Demeter BIO 1 kg Juchowo
Mąka Żytnia Typ 1150 Demeter BIO 1 kg Juchowo

Mąka Żytnia Typ 1150 Demeter BIO 1 kg Juchowo

Składniki:
mąka żytnia typ 1150*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Ziarna z certyfikowanych upraw biodynamicznych. Mąka żytnia otrzymana z mielenia ziaren w młynach żarnowych. Dzięki niewielkiej prędkości obrotowej kamienia mielącego zachowane zostają wszystkie wartościowe składniki ziarna.

Certyfikat: BIO, Demeter

Dostępność: brak towaru

Cena: 8,99 zł

Mąka Żytnia Typ 960 BIO 5 kg Horeca

Mąka Żytnia Typ 960 BIO 5 kg Horeca
Mąka Żytnia Typ 960 BIO 5 kg Horeca

Mąka Żytnia Typ 960 BIO 5 kg Horeca 

Ekologiczna mąka żytnia typ 960 powstała w wyniku przemiału oczyszczonego ziarna żyta. Polecamy do wypieków ciemnego chleba żytniego, pieczywa mieszanego, ciast, ciasteczek, spodów do pizzy, ciasta makaronowego oraz do przyrządzania zakwasu na żur.

Dostępność: brak towaru

Cena: 35,79 zł

Mąka Żytnia

Smak żytniej mąki jest dość wyrazisty – orzechowy i lekko kwaśny. Największe różnice między mąką pszenną i żytnią tkwią w strukturze białek i węglowodanów. Mimo że mąka żytnia zawiera gluten, nie potrafi ona nadać pieczywu lekkości i sprężystości. Żytnie wypieki są cięższe, bardziej „zakalcowate”, a ich skórka nie bywa tak chrupka. Mąka żytnia w połączeniu z drożdżami lub proszkiem do pieczenia również ma graniczoną możliwość zwiększania objętości ciasta. Mąka żytnia w zestawieniu z pszenną ma więcej węglowodanów i błonnika, a mniej białek. Lepiej absorbuje wodę, a żytnie pieczywo dłużej zachowuje świeżość.

Na rynku dostępnych jest osiem typów mąki żytniej. Im wyższa jest liczba określająca typ mąki, tym jest ciemniejsza oraz zbliżona składem chemicznym do ziarna co za tym idzie, lepsza gatunkowo.
Typ 500 – zawiera najwięcej węglowodanów, ale najmniej białka i tłuszczy spośród wszystkich typów
Typ 580 – mąka żytnia jasna – dobrze sprawdza się do wyrobu makaronów lub wypieku chlebów
Typ 720 – mąka pytlowa – jest polecana do wyrobu zakwasu na żurek
Typ 1150 mąka chlebowa i typ 1400 – mąka sitkowa – używa się jej do wyrobu chleba i bułek
Typ 1850 – mąka starogardzka – ten typ zaliczany jest już do mąki pełnoziarnistej, ale w przeciwieństwie do mąki razowej poddaje się ją kilkakrotnemu mieleniu
Typ 2000 – mąka żytnia razowa – stosuje się ją do wyrobu chleba, bułek, klusek i makaronów
Typ 3000 – jest to mąka żytnia z pełnego ziarna

Mąka żytnia w kuchni
Możemy użyć jej przede wszystkim do wypieku domowego chleba. Jeśli chcemy wzbogacić chleb o dodatkowe walory odżywcze, możemy do wypieków dodać np. pestki dyni, słonecznika, czy siemię lniane. Równie wartościową wersją żytniego pieczywa jest chleb turecki z dodatkiem daktyli, moreli oraz żurawiny.
Do klasyki w tej kategorii zaliczają się też niemiecki pumpernikiel, o słodkawym smaku oraz ciężkiej konsystencji, skandynawski chrupki chleb żytni oraz żytni na zakwasie. Samo zakwaszanie żytniego ciasta ma na celu przeciwdziałać szybkiemu rozkładowi skrobi, co powodowało „gumowatość” pieczywa, a ponadto dodaje chlebowi ciekawego smaku. Zakwas żytni sporządza się również na potrzeby wielkanocnego żuru.

Z mąki żytniej przyrządza się również słodkie wypieki. Tradycyjny piernik – żytnie ciasto w połączeniu z miodem i masłem może w świetnej formie przetrwać długie tygodnie, ciesząc wspaniałym aromatem. Ponadto piecze się zdrowsze muffiny, tarty, babki i kruche ciasteczka. Produkuje się też żytni makaron, który oznacza się kruchością, ciemna barwą i wyrazistym smakiem.

Mąkę żytnią powinno się przechowywać w domu nie dłużej niż 4 miesiące, w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Niewłaściwe przechowywanie może sprawić, że nasz wypiek będzie nieudany, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do rozwoju drobnoustrojów i pojawienia się szkodników takich jak wołki zbożowe.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl