Tradycyjny żurek można kupić zarówno w formie gotowej zupy, jak i specjalnego koncentratu. W pierwszym przypadku danie jest od razu gotowe do spożycia, natomiast w drugim należy rozrobić go w wodzie. Naturalny żurek BIO zawiera w sobie tylko wyselekcjonowane składniki, takie jak: mąka żytnia razowa, zakwas chlebowy, czosnek, cebulę oraz majeranek. To sposób na szybkie przyrządzenie pysznej i pożywnej zupy dla całej rodziny.
Ekologiczny koncentrat żurku gryczanego jest produktem rolnictwa ekologicznego naturalnie pozbawionym glutenu. Dzięki temu jest idealnym produktem dla osób, które nie mogą spożywać tego składnika. Każda partia produkcyjna jest poddawana badaniom na obecność glutenu przez niezależne laboratorium.
Ekologiczny koncentrat razowego żurku gryczanego jest produktem rolnictwa ekologicznego naturalnie pozbawionym glutenu. Dzięki temu jest idealnym produktem dla osób, które nie mogą spożywać tego składnika. Każda partia produkcyjna jest poddawana badaniom na obecność glutenu przez niezależne laboratorium.
Żurek Jaglany Bezglutenowy Koncentrat BIO 320 ml Kowalewski Ekologiczny koncentrat żurku jaglanego jest produktem rolnictwa ekologicznego naturalnie pozbawionym glutenu. Dzięki temu jest idealnym produktem dla osób, które nie mogą spożywać tego składnika. Każda partia produkcyjna jest poddawana badaniom na obecność glutenu przez niezależne laboratorium.
Koncentrat składa się wyłącznie z bezglutenowej mąki jaglanej, wody i soli kłodawskiej. Składniki te poddawane są naturalnemu kiszeniu i łagodnej pasteryzacji, dzięki czemu zyskują wspaniały smak tradycyjnego żurku.
Do produkcji żuru wykorzystano jedynie naturalne składniki umiejętnie połączone z zakwasem chlebowym. Żur nie zawiera substancji konserwujących, sztucznych aromatów, barwników. Produkt niepasteryzowany w ciągłej fermentacji. Podczas otwierania może ulec wzburzeniu.
Żurek to jedno z klasycznych dań polskiej kuchni. Tradycyjnie wiąże się z Wielkanocą – jest serwowany w Niedzielę Wielkanocną na wielu stołach w różnych regionach Polski. Chętnie jednak zjadamy go również nie tylko od święta – często towarzyszy nam także w codziennym jadłospisie. Odpowiednio przygotowany przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Żurek ma charakterystyczny smak – lekko kwaskowy. Zupa może zostać przygotowana na naturalnym zakwasie lub też kupiona w wersji gotowej – wówczas wystarczy ją podgrzać, aby cieszyć się pełnią smaku i aromatu tej potrawy. Danie to wyróżnia się delikatną, kremową konsystencją. Osoby ceniące sobie bardziej wyraziste nuty, mogą dodać do żurku BIO starty chrzan, co podkreśli jej walory smakowe. Żur wyróżnia się jasnym kolorem, czasami szklistym.
Gotowy żurek domowy przygotowany jest z wysokiej jakości produktów, w tym z wody z odpowiedniego źródła, mąki żytniej razowej, otrębów żytnich, czosnku, cebuli, majeranku, liści laurowych oraz soli i pieprzu. Czasami stosowana jest także mąka pszenna, gryczana lub owsiana. Żurek nie ma w sobie żadnych sztucznych substancji barwiących, konserwujących czy zapachowych. Wysoka jakość składników sprawia, że smak i zapach są intensywne. To świetna alternatywa dla zupy w proszku. Warto wprowadzić na stałe do swojego menu prawdziwy polski żurek. Można go kupić zamknięty m.in. w szklanych butelkach oraz słoikach. Przyrządzony na naturalnym zakwasie pozwala cieszyć się pełnią wartości odżywczych dostarczanych do organizmu (m.in. naturalnych priobiotyków, witamin z grupy B). Warto w tym miejscu wspomnieć, że żurek to potrawa, która pozytywnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Popularne rodzaje gotowego żurku to:
domowy żurek,
żurek żytni,
żurek żytni razowy,
bezglutenowy żurek gryczany,
żurek gryczany razowy,
jaglany żurek bezglutenowy,
żurek na zakwasie z ryżu.
Jak pachnie żurek?
Zapach prawdziwego żurku jest niepowtarzalny. Zupa przygotowana na zakwasie przypomina nieco aromatem wodę z ogórków kiszonych. Można w niej również wyczuć zapach drożdży oraz octu. Aromat przyrządzanego żurku szybko wypełnia wnętrze domu, zachęcając do konsumpcji – zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Naturalny żurek nie tylko wielkanocny
Chociaż żurek kojarzony jest przede wszystkim z okresem wielkanocnym, tak naprawdę zupę tę można spożywać o każdej porze roku – gdy tylko najdzie nas na to ochota. To tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Warto o niej pamiętać, systematycznie uzupełniając o nią codzienny jadłospis. Biały żurek cieszy się popularnością w wielu regionach Polski. Jego niepowtarzalny smak przemawia do kubków smakowych każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza. Urzeka wyrazistością smaku podkreślonego przez bogactwo przypraw.
Żurek a barszcz biały – czym się różnią?
Pewien spór toczy się odnośnie tego, czy żurek jest tym samym, co barszcz biały? Niektórzy używają obie nazwy zamiennie. Niegdyś istniało rozróżnienie, że żur gotowany jest na wodzie i podaje się go z dodatkiem w postaci jajka. Barszcz biały był natomiast przyrządzany na wywarze mięsnym. Rozróżnienie to się jednak z czasem zatarło. Inne szkoły mówią natomiast, że żurek przyrządzany jest na zakwasie z mąki razowej, barszcz biały zaś z mąki owsianej lub pszennej. Aktualnie jednak i ten podział nie funkcjonuje. Producenci dostarczają różnorodne produkty, które powstają na bazie różnych składników. Doskonałym przykładem jest, chociażby ekologiczny żurek gryczany czy jaglany.
Barszcz biały ma nieco inny smak niż żurek. Jest delikatniejszy, nie ma tak intensywnego smaku i aromatu. Żurek jest zdecydowanie bardziej intensywny. Niegdyś uważany był za potrawę postną, która serwowana była podczas Wielkiego Postu. Obecnie jednak chętnie zjadany jest z dodatkiem wędzonki, boczku czy kiełbasy. W przeszłości w żurze można było znaleźć również m.in. ziemniaki oraz suszone grzyby.
Jak podawać żurek?
Aromatyczny żur domowy najczęściej serwowany jest z dodatkiem jajka oraz białej kiełbasy. Wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez tego dania. Zupa gości na stołach w wielu regionach Polski. Żurek może zostać przyrządzony również na wędzonce. Aby jeszcze bardziej wydobyć jego charakterystyczny smak, można pokusić się o dodatek w postaci świeżo startego chrzanu.
Żurek można serwować na głębokim talerzu lub w specjalnym chlebku. W niektórych regionach naszego kraju podawany jest z kaszą lub mięsnymi i grzybowymi „pulpecikami”. Żur to także świetna propozycja dla wegetarian – ciekawie smakuje w połączeniu z batatami. Ponadto żurek można wykorzystać do przygotowania tradycyjnej zalewajki z ziemniakami.