Chrupki i chipsy bez glutenu
Chipsy i chrupki bezglutenowe są często jedzone na imprezach i spotkaniach ze znajomymi. W sklepach występuje bardzo wiele smaków i rodzajów przekąsek. Wszyscy wiedzą, że tradycyjne chipsy nie są zdrowe. To magazyn wielu szkodliwych substancji. Wynika to stąd, że nie brakuje w nich konserwantów, barwników i jeszcze są smażone w głębokim tłuszczu. Dodatkowo, praktycznie wszystkie chipsy sklepowe mają w swoim składzie gluten. To oznacza, że nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na celiakię lub z nietolerancją na ten składnik. Chrupki są o wiele bezpieczniejsze, ponieważ wytwarza się je z kukurydzy. Jednak nie zawsze mają pozytywny dla zdrowia skład.
Chipsy Ziemniaczane Naturalne Bezglutenowe 170 g Schär
Chipsy Ziemniaczane Naturalne Bezglutenowe 170 g Schär
Składniki: odwodnione ziemniaki (57%), olej słonecznikowy, mąka ryżowa, syrop glukozowy, skrobia ziemniaczana, sól, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, olej rzepakowy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Chipsy Ziemniaczane o Smaku Paprykowym Bezglutenowe 170 g Schär
Chipsy Ziemniaczane o Smaku Paprykowym Bezglutenowe 170 g Schär
Składniki: odwodnione ziemniaki 55%, olej słonecznikowy,mąka ryżowa, syrop glukozowy, skrobia ziemniaczana, naturalny aromat, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; olej rzepakowy, sól.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Chipsy Tortilla Kukurydziane Solone BIO 75 g Amaizin
Tortilla Chipsy Kukurydziane Solone BIO 75 g Amaizin
Chipsy kukurydziane solone BIO 75 g bezglutenowe z dodatkiem soli.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chrupki Jaglane z Orzeszkami Ziemnymi Bezglutenowe BIO 75 g Biopont
Chrupki Jaglane z Orzeszkami Ziemnymi Bezglutenowe BIO 75 g Biopont
Bezglutenowe chrupki jaglane o smaku orzechów ziemnych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chrupki Kukurydziane Spirale Bezglutenowe BIO 60 g Biominki
Chrupki Kukurydziane Spirale Bezglutenowe BIO 60 g Biominki
Składniki:
grys kukurydziany* 100%
* certyfikowany składnik ekologiczny
Kraj producenta: Polska
Certyfikat: BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy Owoce Jagodowe dla Dzieci Bezglutenowe BIO 10 g Freche Freunde
Liofilizowane plastry truskawek, jagód, malin.
Składniki:
liofilizowane plastry truskawek* 50%, liofilizowane jagody* 30%, liofilizowane maliny* 20%.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chipsy Tortilla Kukurydziane Chili BIO 75 g Amaizin
Chipsy Tortilla Kukurydziane Chili BIO 75 g Amaizin
Składniki:
mąka kukurydziana* (74%), olej słonecznikowy*, mieszanka chilli* (4%), (sól, papryka słodka*, czosnek*, cebula*, cukier*, kolendra*, chili*, kozieradka*, lubczyk*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy Tortilla Kukurydziane o Smaku Paprykowym Bezglutenowe BIO 75 g Amaizin
Chipsy Tortilla Kukurydziane o Smaku Paprykowym Bezglutenowe BIO 75 g Amaizin
Składniki:
mąka kukurydziana* (73%), olej słonecznikowy*, mieszanka paprykowa* (5%) (skrobia ryżowa*, sól morska, syrop glukozowy*, przyprawy*, cebula*, ekstrakt drożdżowy, ekstrakt paprykowy)
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy Tortilla Kukurydziane Pomidorowe Bezglutenowe BIO 100 g Amaizin
Chipsy Tortilla Kukurydziane Rolls o Smaku Pomidorowym Bezglutenowe BIO 100 g Amaizin
Składniki
mąka kukurydziana* (69%), olej słonecznikowy*, pomidory* (1,7%), sól, cukier*, ekstrakt drożdżowy, papryka*, pieprz czarny*, czosnek*, chili*, koncentrat pomidorowy*, ekstrakt paprykowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy Tortilla Kukurydziane Solone Bezglutenowe BIO 150 g Amaizin
Chipsy Tortilla Kukurydziane Solone BIO 150 g Amaizin
Chipsy kukurydziane solone BIO 150g - bezglutenowe
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chipsy Tortilla Kukurydziane Solone Bezglutenowe BIO 250 g Amaizin
Chipsy Tortilla Kukurydziane Solone Bezglutenowe BIO 250 g Amaizin
Składniki:
mąka kukurydziana* (77%), olej słonecznikowy*, sól morska (0,8%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy Tortilla Nachos Serowe Bezglutenowe BIO 150 g Amaizin
Chipsy Tortilla Nachos Kukurydziane o Smaku Serowym Bezglutenowe BIO 150 g Amaizin
Składniki
mąka kukurydziana* (72%), olej słonecznikowy*, ser w proszku (z mleka)* (2%), mąka ryżowa*, sól morska, cebula*, ekstrakt z drożdży (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy Tortilla Rurka Pomidorowe Bezglutenowe BIO 125 g BIO Zentrale
Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
mąka kukurydziana* 69%, olej słonecznikowy*, pomidory* 1,4%, cukier*, sól, cebula*, papryka*, czosnek*, pieprz czarny*, ekstrakt z papryki*, chili*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy Tortilla Solone Bezglutenowe BIO 125 g BIO Zentrale
Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
mąka kukurydziana* 77%, olej słonecznikowy*, sól morska 1%.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy Truskawkowe dla Dzieci Bezglutenowe BIO 12 g Freche Freunde
Liofilizowane, ekologiczne plastry truskawek.
Składniki:
liofilizowane plastry truskawek*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chipsy Warzywne Solone Bezglutenowe BIO 90 g BIO Zentrale
Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
warzywa* 62% (pasternak*, burak*, marchew*, słodki ziemniak*, w zmiennych proporcjach), olej słonecznikowy*, sól morska 1 %.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy z Batatów Smażone na Oleju Słonecznikowym BIO 80 g Trafo
Chipsy z Batatów Smażone na Oleju Słonecznikowym BIO 80 g Trafo
Składniki
bataty*, olej słonecznikowy*
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy z Batatów z Rozmarynem Bezglutenowe BIO 75 g BIO Zentrale
Pakowano w atmosferze ochronnej.
Składniki:
bataty* 58%, olej słonecznikowy*, skrobia ziemniaczana*, rozmaryn* 1,3%, sól morska, czosnek*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chipsy z Mango dla Dzieci Bezglutenowe BIO 14 g Freche Freunde
Składniki:
liofilizowane kawałki mango*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy z Manioku Solone Bezglutenowe BIO 60 g El Origen
Chipsy z Manioku Solone Bezglutenowe BIO 60 g El Origen
Składniki
maniok* (70 %), olej słonecznikowy*, sól morska
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Pakowano w atmosferze ochronnej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy z Plantana Paprykowe Bezglutenowe BIO 80 g El Origen
Chipsy z Plantana Paprykowe Bezglutenowe BIO 80 g El Origen
Składniki
plantany* (70 %), olej słonecznikowy*, przyprawy*, papryka w proszku*, sól morska
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Pakowano w atmosferze ochronnej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Chipsy z Plantana Solone Bezglutenowe BIO 80 g El Origen
Chipsy z Plantana Solone Bezglutenowe BIO 80 g El Origen
Składniki
plantany* (70 %), olej słonecznikowy*, sól morska
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Pakowano w atmosferze ochronnej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chipsy z Soczewicy o Smaku Tajskiego Słodkiego Chili Bezglutenowe BIO 75 g Terrasana
Składniki:
mąka z soczewicy* 38%, olej słonecznikowy*, skrobia ziemniaczana*, mąka ziemniaczana*, skrobia kukurydziana*, mieszanka przypraw z chili* 3% (pomidor*, sól, lukrecja*, imbir*, czosnek*, pieprz cayenne*, pieprz czarny*, korzeń lubczyka*, ekstrakt z papryki*, ekstrakt z cytryny*), sól morska, kurkuma*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Chipsy z soczewicy, które są idealne jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do dań z ryżu lub makaronu. Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chrupki Drożdżowe Bezglutenowe 100 g Pięć Przemian
Składniki:
drożdże suszone nieaktywne 60%, mąka ryżowa, substancja wiążąca: węglan wapnia, emulgator: lecytyny (ze słonecznika).
Opis:
Chrupki drożdżowe to bogate źródło witamin z grupy B i składników mineralnych oraz białka o wysokiej zawartości lizyny. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Idealny dodatek do zup, sosów, jogurtów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chrupki Gryczane Piramidki Quinoa Amarantus BIO 80 g Fiorentini
Chrupki Gryczane Piramidki z Quinoa i Amarantusem Bezglutenowe BIO 80 g Fiorentini
Składniki:
gryka* (79,6 %), quinoa* (5%), amarantus* (5%), ryż*, olej kukurydziany*, sól morska*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chrupki Zbożowe z Piankami Marshmallow Bezglutenowe BIO 300 g Turtle
Pyszne chrupki zbożowe o smaku wanilii z piankami marshmallow, które przeniosą Cię w czasy dzieciństwa. Świetnie smakują i dodają energii!
Śniadaniowa alternatywa dla klasycznej kanapki. Takie śniadanie to dobra propozycja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Doskonale współgrają zarówno z mlekiem, jogurtem, jak i z napojem roślinnym.
Źródło błonnika pokarmowego. Bez oleju palmowego i barwników.
Składniki:
chrupki zbożowe* (mąka OWSIANA pełnoziarnista (bezglutenowa)*, mąka ryżowa*, cukier trzcinowy*, sól morska, przeciwutleniacz: ekstrakty z rozmarynu*), pianki* 20% (syrop glukozowy*, cukier trzcinowy*, żelatyna*, skrobia kukurydziana*, żywność barwiąca* [spirulina*, jabłko*, marchew*, rzodkiew*], naturalny aromat waniliowy).
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kółeczka Zbożowe Miodowe Bezglutenowe 375 g Jerry
Składniki:
zboża 68% (kasza kukurydziana, kasza ryżowa), cukier, olej rzepakowy, miód 3%, sól, aromat, emulgator: lecytyna (z SOI).
Opis:
Bezglutenowe chrupki zbożowe o smaku miodowym.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Wafle Ryżowe z Polewą Jogurtową Bezglutenowe BIO 100 g Verival
ryż pełnoziarnisty preparowany* 50%, polewa* (cukier trzcinowy*, tłuszcz kakaowy*, słodka SERWATKA w proszku* z (MLEKA), JOGURT w proszku* 12%, MLEKO pełne w proszku*, emulgator: lecytyny (ze słonecznika*).
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
W opakowaniu jest 6 wafli.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Czym są chipsy bezglutenowe?
Chipsy bezglutenowe to jedna z najbardziej popularnych przekąsek. Najczęściej są to cienkie, osuszone plasterki ziemniaków, smażonych w głębokim tłuszczu. W zdrowszej wersji chipsy bezglutenowe produkuje się z innych warzyw, na przykład z buraków. Może się wydawać, że pokrojone na plasterki ziemniaki i usmażone, nie są takie szkodliwe dla zdrowia. Jednak chipsy, w szczególności te ze sklepu wielkopowierzchniowego mogą mieć niekorzystny wpływ na Twoją wagę. Znajduje się w nich mnóstwa kalorii. Jedna paczka może mieć ich ponad 550. Zawierają one również wiele sztucznych substancji i konserwantów. W oleju natomiast mogą być obecne niezdrowe tłuszcze trans. Regularne jedzenie chipsów może prowadzić do problemów trawiennych i do gorszego samopoczucia psychicznego.
Jak powstały pierwsze chipsy?
Wynalezienie chipsów bezglutenowych było dziełem przypadku. Stało się to w 1853 roku w jednej z amerykańskich restauracji w Saratoga Springs. Jeden z gości był zły, bo nie podobała mu się grubość pieczonych ziemniaków. Oczywiście zaraz powiedział o tym kucharzowi. Wtedy z kolei zdenerwował się kucharz. Zdecydował się pokroić ziemniaki na bardzo cienkie plasterki. Podobno pierwsze chipsy bezglutenowe były praktycznie przeźroczyste. Zaskoczeniem było to, że tak podane ziemniaki bardzo przypadły do gustu niezadowolonemu klientowi. Wtedy kucharz dodał je do aktualnego menu lokalu. Nazwa tego nowego dania to „Saratoga Chips”.
Jakie chipsy bezglutenowe są dostępne w sklepach?
Najbardziej popularne są chipsy bezglutenowe wytwarzane z ziemniaków. Bardzo ciekawą wersją są chipsy wytwarzane z mąki kukurydzianej. Nazywają się one nachos. Zdrowszym wariantem są chipsy bezglutenowe warzywne, na przykład z marchewki lub z buraka. Chipsy bezglutenowe mogą być gładkie lub karbowane. Najpopularniejsze smaki chipsów to paprykowe i solone. Jednak producenci prześcigają się w pomysłach. Obecnie możesz kupić w sklepie na przykład chipsy o smaku Subway, czy pizzy.
Jakie substancje znajdują się w chipsach?
Chociaż, gdy robisz chipsy w domu, to wykorzystujesz do nich zwykłe ziemniaki, to w gotowych przekąskach ich raczej nie znajdziesz. Chipsy są produkowane zazwyczaj z pulpy lub z płatków ziemniaczanych. Dostępnie nadaje się im kształt ziemniaków pokrojonych w plasterki. Chipsy produkowane w fabryce zanim trafią do paczki przechodzą przez kilka etapów. To sprawia, że na samym końcu mają naprawdę bardzo niewiele wartości odżywczych.
Drugim z kolei składnikiem w chipsach jest olej. Stanowi on źródło niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów trans. Zajmuje on około 35 procent całego składu. Odpowiada również w bardzo dużym stopniu za kaloryczność chipsów. Chociaż w jednej paczce chipsów znajduje się tyle samo kalorii, co w dwudaniowym obiedzie, to nawet nie ma sensu porównywać tych dwóch pozycji pod względem odżywczym. Dlatego nawet osoby nie chorujące na celiakię powinny sięgać po chipsy bezglutenowe, które są o wiele mniej kaloryczne.
Jak przygotować chipsy bezglutenowe?
Do zrobienia chipsów bezglutenowych w domu dla dwóch osób będą Ci potrzebne: dwa, duże ziemniaki, sól, pieprz. Do tego bazowego zestawu możesz również dołączyć inne przyprawy. Przygotowanie domowych chipsów bezglutenowych zacznij od dokładnego obrania ziemniaków. Następnie pokrój je w bardzo cienkie plasterki. Powinny być prawie przeźroczyste. Kolejnym krokiem jest włożenie pokrojonych ziemniaków do miski z wodą. Pół godziny powinno im wystarczyć. Przenieś ziemniaki na ręcznik papierowy i dokładnie je osusz. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ziemniaki ułóż pojedynczą warstwą, posyp solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Domowe chipsy bezglutenowe powinny pozostać w piekarniku nie dłużej niż przez 10 minut.
Jak produkowane są chrupki bezglutenowe?
Bezglutenowe chrupki kukurydziane produkuje się z mąki kukurydzianej i wody. Następnie tę mieszankę poddaje się działaniu temperatury, przy zachowaniu optymalnego poziomu wilgotności i ciśnienia. Chrupki bezglutenowe są chrupiące i chętnie jedzone przez dzieci. W sklepach możesz znaleźć między innymi chrupki bezglutenowe solone, naturalne lub z przyprawami. Unikaj tych, które mają w swoim składzie sztuczne barwniki, aromaty lub tłuszcze.
Czy wiesz, że…
… aż do połowy ubiegłego wieku chipsy miały smak słonego, smażonego kartofla. W 1950 roku pewien właściciel niewielkiej, irlandzkiej fabryki tego specjału, w ramach eksperymentu wprowadził na rynek serię o smaku soli i winegret oraz...chipsy serowo-cebulowe. Za ten pomysł należy mu się bojowniczy pocałunek w sygnet.