Oleju słonecznikowego nie powinno się poddawać obróbce termicznej. Podgrzewanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, w które obfitują tłuszcze roślinne, to prosta droga do problemów zdrowotnych. Utlenione przekształcają się w szkodliwe tłuszcze trans. Z tego względu wybierając w sklepie olej słonecznikowy sięgnijmy po ten nierafinowany, mechanicznie tłoczony na zimno i spożywajmy go również na zimno – jako dodatek do sałatek, kanapek czy kasz i makaronów.
Ten uniwersalny olej idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i smażenia w głębokim tłuszczu. Uzyskiwany jest ze specjalnych, mocno oleistych odmian słonecznika i wyróżnia się wyjątkową odpornością na wysokie temperatury – aż do 210°C. Dzięki procesowi odwadniania (dezodoryzacji) bezpośrednio po tłoczeniu olej ma neutralny smak i zapach. Dzięki temu doskonale podkreśla aromaty potraw – można na przykład zastąpić nim MASŁO w kruchych wypiekach i ciastach. Co więcej, produkt nadaje się do szybkiego obsmażania i smażenia w głębokim tłuszczu mięs, RYB, tofu, burgerów warzywnych oraz ziemniaków. Olej wymieniać maksymalnie po 10 użyciach.
Składniki: ekologiczny olej słonecznikowy nierafinowany tłoczony na zimno.
Opis: Olej słonecznikowy wysokooleinowy charakteryzuje wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też stosowany jest do głębokiego smażenia i frytowania oraz przygotowywania potraw na ciepło. Źródło witaminy E i Omegi 9.
Składniki: ekologiczny olej słonecznikowy nierafinowany tłoczony na zimno.
Opis: Olej słonecznikowy wysokooleinowy charakteryzuje wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też stosowany jest do głębokiego smażenia i frytowania oraz przygotowywania potraw na ciepło. Źródło witaminy E i Omegi 9.
Dzięki procesowi odwadniania (dezodoryzacji) bezpośrednio po tłoczeniu olej ma neutralny smak i zapach. Olej ten doskonale nadaje się do szybkiego obsmażania i smażenia w głębokim tłuszczu mięs, tofu, burgerów oraz ziemniaków.
Olej Słonecznikowy do Smażenia Tłoczony na Zimno BIO 500 ml Olandia
Ekologiczny olej słonecznikowy do smażenia pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion słonecznika jest olejem o jasnej barwie, który spełnia najwyższe wymagania temperaturowe i smakowe. Wytłoczony z odmian słonecznika powstałych w wyniku naturalnej hodowli nasion charakteryzujących się wysoką zawartością kwasów jednonienasyconych w postaci kwasu oleinowego odpornego na wysoką temperaturę. Dzięki szczególnie łagodnemu smakowi nie wpływa na smak pieczonych potraw. Olej słonecznikowy charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) są niezwykle istotne dla organizmu i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem w ramach zbilansowanej diety.
Ekologiczny olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia uzyskuje się poprzez proste tłoczenie na zimno organicznych nasion słonecznika na prasach mechanicznych. Selekcjonujemy tylko nasiona najwyższej jakości, zwracając szczególną uwagę na nasiona o niskiej kwasowości, co pozwala nam wytwarzać oleje o doskonałych właściwościach organoleptycznych. Olej ten jest następnie dokładnie filtrowany za pomocą bibuły filtracyjnej o grubości 5 mikronów, proces ten nadaje mu niezrównany blask. Olej na żadnym etapie nie jest poddawany obróbce chemicznej, dzięki czemu zachowuje charakterystyczny smak nasion słonecznika. Ten złocistożółty olej ma subtelny i przyjemny smak.
Olej Słonecznikowy Tłoczony na Zimno BIO 250 ml Olandia
Wszystkie oleje firmy Złoto Polskie to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane.
Ekologiczny olej słonecznikowy pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion słonecznika jest olejem o pięknej słomkowo-złotej barwie, charakterystycznym smaku i aromacie pestek słonecznika. Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia na zimno olej jest taki sam jak w pestce słonecznika oraz zachowuje wszystkie cenne właściwości.
Składniki: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia* (51%), olej słonecznikowy* (49%). * certyfikowany składnik ekologiczny
Opis: Aby uzyskać szczególnie łagodną nutę oliwek podczas smażenia, stworzono unikalną kompozycję olejów z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i najlepszego oleju słonecznikowego „wysokooleinowego”. Wrażliwe na ciepło substancje roślinne są delikatnie filtrowane z oleju w procesie Byo-Protect, co oznacza, że olej ten można podgrzać do wysokich temperatur. Jest idealny do smażenia, grillowania lub smażenia w głębokim tłuszczu.
Punkt dymienia: 180 °C
Dostępność:tymczasowo niedostępny
Olej słonecznikowy
Oleju z nasion słonecznika BIO nie powinno się poddawać obróbce termicznej. Podgrzewanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, w które obfitują tłuszcze roślinne, to prosta droga do problemów zdrowotnych. Utlenione przekształcają się w szkodliwe tłuszcze trans. Z tego względu wybierając w sklepie olej np. słonecznikowy sięgnijmy po ten nierafinowany, mechanicznie tłoczony na zimno i spożywajmy go również na zimno – jako dodatek do sałatek, kanapek czy kasz i makaronów.
Tylko w takiej postaci, nierafinowany, zimnotłoczony ekologiczny olej słonecznikowy, spożywany w rozsądnych ilościach (1 łyżka dziennie) przysłuży się naszemu zdrowiu, zamiast je niszczyć. Ma on charakterystyczny smak i aromat ziaren słonecznika oraz wyraźny żółty kolor. Na dnie ciemnej, szklanej butelki ma prawo zbierać się mętny osad i to jest dobry znak.
Tylko taki nieprzetworzony olej słonecznikowy BIO to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin (głównie E, A, D i z grupy B) oraz minerałów (cynk, żelazo, wapń, potas, fosfor) i fitosteroli słynących ze swego przeciwmiażdżycowego działania.
Olej słonecznikowy BIO i nasz organizm
Jakiego ponadto działania na nasz organizm możemy spodziewać się po dobrej jakości nierafinowanym ekologicznym oleju słonecznikowym?
Obniżenia poziomu cholesterolu LDL i cukru we krwi oraz wzmocnienia serca. Podniesienia odporności, złagodzenia objawów astmy i usprawnienia pracy mózgu. Dobroczynnego wpływu na dolegliwości pokarmowe, m.in. na jelita. Ale również poprawy jakości i żywotności męskiego nasienia i ogólnego doenergetyzowania. Wesprze również sylwetkę i młodość dzięki przyspieszeniu przemiany materii i działaniu antyrodnikowemu.
Olej słonecznikowy ekologiczny za sprawą ajurwedy słynie również ze swego działania detoksykującego. Wykorzystywany do codziennego płukania ust, a właściwie ssania oleju, absorbuje z jamy ustnej wszelkie patogeny chroniąc tym samym zęby, gardło i zatoki przed infekcjami i bólem.
Olej słonecznikowy ekologiczny - wartości
W oleju produkowanym z nasion słonecznika BIO znajduje się kwas linolowy, sterole i alfa-tokoferol, który pozytywnie wpływa na układ oddechowy i zwiększa wydolność płuc. Słonecznik ma także działanie przeciwzapalne, a ponadto korzystnie wpływają na układ sercowy, pokarmowy, krwionośny i nerwowy.
Olej słonecznikowy w kuchni
Olej słonecznikowy dawniej ceniony był jako zdrowa alternatywa do smażenia dla masła i smalcu. Wraz z nowymi badaniami zalecenia się nieco odmieniły. Chociaż jest to olej roślinny o niskiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, wątpliwości co do dotychczasowego zastosowania budzi wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega 6, których jest w naszych jadłospisach zbyt dużo w stosunku do kwasów omega 3. Ta nierównowaga blokuje pozytywne działanie omega 3 i wzmaga stany zapalne w organizmie.
Olej słonecznikowy ma wrażliwą strukturę chemiczną, która wcale nie znosi dobrze wysokich temperatur.