Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Mąka z Płaskurki Pełnoziarnista BIO 500 g Bio Planet

Mąka z Płaskurki Pełnoziarnista BIO 500 g Bio Planet
Mąka z Płaskurki Pełnoziarnista BIO 500 g Bio Planet

Mąka z Płaskurki Pełnoziarnista BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczna mąka z płaskurki otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren jednego z najstarszych, udomowionych gatunków pszenicy. Polecamy do wypieku chleba, któremu nadaje lekko orzechowy posmak. Doskonała również do wyrobu makaronów, a także jako dodatek do zup, ciast i pieczonych warzyw.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 8,29 zł
szt.

Mąka z Płaskurki Typ 2000 BIO 400 g Niro

Mąka z Płaskurki Typ 2000 BIO 400 g Niro
Mąka z Płaskurki Typ 2000 BIO 400 g Niro

Ekologiczna mąka z płaskurki ze świeżego pełnego przemiału ziarna płaskurki ekologicznej. Mąka z płaskurki idealnie sprawdzi się użyta do wypieku chleba, przyrządzania naleśników, racuchów czy innych pyszności. Mąka zawiera białko oraz niezbędne minerały.

Mąka z płaskurki pełnoziarnista produkowana jest z ziaren płaskurki pochodzących z polskich upraw ekologicznych, a u nas na świeżo mielona na młynkach żarnowych.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 9,29 zł
szt.

Mąka z płaskurki w porównaniu do zwykłej mąki pszennej zawiera znacznie więcej błonnika oraz składników mineralnych, nie ustępując jednocześnie pod względem ilości białka. Jest bardzo dobrym źródłem cynku (wzmacnia odporność, wpływa na prawidłowy rozwój i regenerację tkanek oraz pracę układu rozrodczego) oraz magnezu , a także żelaza. Ponadto jest zasobna w witaminy z grupy B, zwłaszcza niacynę. W porównaniu do pszenicy zwyczajnej dostarcza kilka razy więcej ryboflawiny (wit. B2), uczestniczącej w metabolizmie serotoniny i dopaminy, czyli neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nasze samopoczucie.

Zdaniem naukowców zawiera również znacznie wyższy poziom przeciwutleniaczy niż klasyczna biała mąka, zwłaszcza związków fenolowych i karotenoidów. Dzięki nim ogranicza ryzyko stanów zapalnych i nowotworów,  chroni układ krążenia, wspiera system odpornościowy. Bogata w węglowodany nie obciąża jednak metabolizmu, dzięki korzystnemu poziomowi skrobi opornej oraz beta-glukanu, który redukuje poziom "złego" cholesterolu LDL i równoważy poziom glukozy we krwi, chroniąc przed cukrzycą typu 2. Dostarcza również antyoksydacyjnych lignanów zmniejszających ryzyko stanów zapalnych i chorób układu krążenia, a także regulujących ciśnienie.
Mąka z płaskurki zawiera także więcej luteiny – barwnika, który chroni oczy przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej i filtruje szkodliwe dla wzroku "światło niebieskie", pomaga też zapobiegać chorobom układu krążenia oraz nowotworom.

Płaskurka, jak wszystkie inne odmiany pszenicy, jest jednak bogata w gluten i z tego powodu nie może być konsumowana przez chorych na celiakię.

Na rynku dostępne są też całe ziarna tego zboża. Jeśli przez kilka godzin namoczymy je w wodzie i ugotujemy w osolonej wodzie przez 30-40 minut, otrzymamy pyszny dodatek do zup, past kanapkowych, farszów mięsnych, sałatek, zapiekanek i innych potraw. Namoczone ziarna trzykrotnie zwiększają objętość, na długo zapewniając uczucie sytości. Ponadto korzystnie wpływają na perystaltykę jelit oraz przemianę materii.

Z płaskurki przede wszystkim wypieka się pyszne chleby, o cięższej, podobnej do mąki żytniej konsystencji, popularne głównie w Holandii i Szwajcarii. We Włoszech płaskurka, razem z samopszą i orkiszem określana jest jako farro, i służy do wypieku chleba oraz przyrządzenia tradycyjnych makaronów czy ciast. Mąka z płaskurki może być używana do wyrobu pieczywa, klusek, ciastek słonych i słodkich, naleśników, a nawet ciast drożdżowych czy biszkoptowych. Przygotowane z niej ciasto jest delikatne i nie klei się, a dodatkowo nabiera słodkawego orzechowego posmaku oraz miodowego zapachu.

Z uwagi na zawartość kwasu mlekowego doskonale nadaje się do przyrządzania naturalnych zakwasów do chleba – wystarczy wymieszać ją z wodą i odstawić na kilka dni w ciepłe, ciemne miejsce.
Warto też spożywać smaczne i pożywne płatki z płaskurki, razem z mlekiem i owocami lub orzechami jako zdrowe śniadanie. Można je też stosować jako dodatek do różnych wypieków.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl