Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Kwas Foliowy 400 µg, 100 Tab. Solgar
Kwas Foliowy 400 µg, 100 Tab. Solgar
42,49 zł 39,09 zł
Folian (Metafolin®) 400 µg, 50 Tab. Solgar
Folian (Metafolin®) 400 µg, 50 Tab. Solgar
70,99 zł 65,31 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Kwas Foliowy w Suplementach diety

Kwas Foliowy Suplementy

Folian (Metafolin®) 400 µg, 50 Tab. Solgar

Folian (Metafolin®) 400 µg, 50 Tab. Solgar
Folian (Metafolin®) 400 µg, 50 Tab. Solgar

Folian (Metafolin®) 400 µg, 50 Tab. Solgar
Suplement diety

Preparat zawiera folian w postaci Metafoliny.
Matafolina jest opatentowaną formą folianu, biorównoważna z postacią folianu występującego w warunkach naturalnych. Matafolina jest formą dominującą folianów występujących w żywności. W stosunku do kwasu foliowego metafolina wykazuje optimum absorbcji wyższą biodostępność oraz aktywność fizjologiczną.

Dostępność: 1 szt

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 65,31 zł 70,99 zł
szt.
  • promocja

Kwas Foliowy 400 µg, 100 Tab. Solgar

Kwas Foliowy 400 µg, 100 Tab. Solgar
Kwas Foliowy 400 µg, 100 Tab. Solgar

Kwas Foliowy 400 µg, 100 Tab. Solgar (hipoalergiczny)
Suplement diety

Kwas foliowy jest składnikiem szczególnie istotnym dla osób ciężarnych lub planujących zajście w ciążę. Bierze udział w prawidłowym przebiegu procesów krwiotwórczych, funkcji psychologicznych, wzrostu tkanek w czasie ciąży oraz w prawidłowym rozwoju układu nerwowego u płodu. 

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena: 39,09 zł 42,49 zł
  • promocja

BICAPS FOLATE Foliany, 60 kapsułek ForMeds

BICAPS FOLATE Foliany, 60 kapsułek ForMeds
BICAPS FOLATE Foliany, 60 kapsułek ForMeds

BICAPS FOLATE Foliany, 60 kapsułek ForMeds
Suplement diety

Suplement diety BICAPS® FOLATE zawiera 500 μg folianu (L-metylofolian) oraz 290 mg inuliny w 1 kapsułce bez żadnych dodatków. 
Produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan.

Naturalna kapsułka z pullulanu
Pullulan jest otrzymywany w naturalnym procesie fermentacji.
Podczas produkcji nie stosuje się surowców pochodzenia zwierzęcego,
dlatego kapsułka jest odpowiednia dla wegetarian i wegan.

Przejrzysty skład
Produkty nie zawierają sztucznych wypełniaczy, przeciwzbrylaczy
i barwników, takich jak: stearynian magnezu, dwutlenek krzemu,
dwutlenek tytanu itp.

Pojemnik z roślinnych surowców
Pojemnik wykonany jest z roślinnych i odnawialnych surowców nie GMO. Etykieta jest w pełni biodegradowalna i nadaje się do kompostowania.

Składniki:
Porcja dzienna- 1 kapsułka zawiera (referencyjna wartość spożycia %):
- Folian- 500 μg (250 %),
- Inulina- 290 mg.

Składniki
inulina (korzeń cykorii), pullulan (otoczka kapsułki), folian (L-metylofolian wapnia)

Sposób użycia:
Spożyć 1 kapsułkę 1 raz dziennie w trakcie posiłku.

Ilość kapsułek w opakowaniu: 60.
Ilość porcji w opakowaniu: 60.
Zawartość opakowania netto: 17,43 g.
Zawartość 1 kapsułki netto: 290,5 mg.

Kraj producenta: Polska

Dostępność: 1 szt

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 37,49 zł
szt.

Kwas Foliowy M-Folin 60 Kapsułek (400 mcg) Solherbs

Kwas Foliowy M-Folin 60 Kapsułek (400 mcg) Solherbs
Kwas Foliowy M-Folin 60 Kapsułek (400 mcg) Solherbs

Kwas Foliowy M-Folin 60 Kapsułek (400 mcg) Solherbs
Suplement diety.

Składniki:
inulina z cykorii, pullulan (kapsułka), ekstrakt z ziela centurii pospolitej (Centaurium erythraea), kwas foliowy (L-metylofolian wapnia)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena: 31,99 zł
szt.

Rubia Profemina 60 Kapsułek Solherbs

Rubia Profemina 60 Kapsułek Solherbs
Rubia Profemina 60 Kapsułek Solherbs

Rubia Profemina 60 Kapsułek Solherbs
Suplement diety.

Składniki:
Ekstrakt z Rubia cordifolia, inulina z cykorii, pullulan (kapsułka), ekstrakt z ziela centurii pospolitej (Centaurium erythraea), chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), kwas pteroilomonoglutaminowy (kwas foliowy)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena: 32,69 zł
szt.

Kwas foliowy – co to takiego?

Kwas foliowy jest syntetyczną formą witaminy B9. Ze względu na źle skomponowaną dietę obecnie wiele osób cierpi na niedobory tego związku. W przyrodzie kwas foliowy występuje w formie folianów. Witamina B9 nie jest syntetyzowana przez organizm, dlatego należy ją dostarczać z pożywieniem oraz w formie suplementów. Podstawową różnicą pomiędzy kwasem foliowym a folianami jest wchłanialność z przewodu pokarmowego. Pierwsza z tych form przyswaja się lepiej. Foliany zawarte w warzywach i owocach wykazują niższą biodostępność ze względu na obecność związków ograniczających ich wchłanianie. Ponadto związki te są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną i promieniowanie UV.

Według badań foliany z pożywienia przyswajają się w 50-80%. W przypadku syntetycznej witaminy B9 wskaźnik ten wynosi 100%. Po wchłonięciu w organizmie kwas foliowy jest przekształcany do 5-metylotetrahydrofolianu, czyli formy aktywnej biologicznie. W tej postaci przenika do komórek oraz pokonuje barierę krew-mózg.

Kwas foliowy – jaką funkcję pełni w organizmie?

Podobnie do pozostałych witamin z grupy B kwas foliowy pełni wiele funkcji w organizmie. Najważniejsze z nich to:

  • Synteza DNA

Kwas foliowy uczestniczy w syntezie nukleotydów, które są wykorzystywane w produkcji DNA. Zbyt niski poziom witaminy B9 może wpływać na zwiększenie ryzyka rozwoju niektórych nowotworów.

  • Regulacja poziomu homocysteiny

Kwas foliowy obniża poziom homocysteiny we krwi i umożliwia jej przekształcenie do metioniny. Zbyt duże stężenie homocysteiny w organizmie może prowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych i podwyższenia poziomu złego cholesterolu we krwi. W konsekwencji wzrasta ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału mięśnia sercowego.

  • Wpływ na płodność

Kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego przebiegu procesu spermatogenezy. Niedobór witaminy B9 może prowadzić do problemów z płodnością zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Kłopoty z zajściem w ciążę w szczególności mogą dotyczyć pań, u których stwierdzono mutacje w obrębie genów odpowiadających za metylację kwasu foliowego.

  • Obniżanie ryzyka niedokrwistości

Niedobory kwasu foliowego zwiększają ryzyko rozwoju niedokrwistości, która jest wywoływana zaburzeniami w dojrzewaniu czerwonych krwinek. W badaniu krwi objawia się ona nie tylko niskim poziomem hemoglobiny, ale także podwyższoną średnią objętością erytrocytu (MCV) i umiarkowaną małopłytkowością.

  • Wpływ na układ nerwowy

Kwas foliowy jest jednym ze składników, które uczestniczą w syntezie neuroprzekaźników. Witamina B9 jest powiązana z metabolizmem homocysteiny oraz przekształcaniem jej do S-adenozynometioniny. Jej niedobory bardzo często występują u osób z depresją lub chorobą Alzheimera.

Kwas foliowy – dlaczego jest tak ważny w ciąży?

Kwas foliowy ma duże znaczenie w początkowym okresie rozwoju płodu. Przede wszystkim uczestniczy w kształtowaniu się cewy nerwowej, na której bazie rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy. Regularna suplementacja witaminy B9 przez kobiety w ciąży znacząco ogranicza ryzyko wystąpienia zaburzeń rozwojowych płodu jak bezmózgowie czy rozszczep kręgosłupa.

Kwas foliowy powinien być istotnym składnikiem diety także w późniejszym okresie ciąży. Ma wpływ na dobry stan naczyń krwionośnych oraz erytrocytów. W okresie karmienia piersią kwas foliowy jest dostarczany z mlekiem matki do organizmu dziecka. W efekcie stymuluje procesy namnażania komórek w czasie intensywnego wzrostu, a także pomaga zapobiegać rozwojowi niedokrwistości u dziecka.

Kwas foliowy – w jakich produktach jest go najwięcej?

Kwas foliowy występuje w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. To daje pewną łatwość dostarczania witaminy B nawet weganom lub osobom na diecie eliminacyjnej. Bogatym źródłem kwasu foliowego są surowe warzywa liściaste. Dużą zawartość tego cennego związku wykazują także orzechy i ziarna zbóż.

W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego najcenniejszym źródłem witaminy B9 są podroby. Znaczące ilości kwasu foliowego znajdują się także w drożdżach, serach oraz jajach. Niewielką zawartość witaminy B9 wykazują produkty mleczne, mięso, ryby oraz owoce (poza cytrusami).

Zawartość kwasu foliowego w poszczególnych produktach, wyrażona w µg na 100 gramów:

  • ciecierzyca – 340,

  • szpinak – 193,

  • pietruszka korzeń/natka - 180/170,

  • żółtko jaja kurzego – 152,

  • jarmuż – 120,

  • brokuły – 119,

  • sałata – 75,

  • truskawki – 65,

  • wątróbka kurczaka – 59,

  • chleb graham – 39.

kwas foliowy w pożywieniu

Warto pamiętać, że kwas foliowy jest podatny na działanie czynników zewnętrznych jak promienie słoneczne, temperatura czy tlen. Obróbka termiczna oaz długie przechowywanie może obniżać zawartość folianów o 40-90%. Dlatego produkty zawierające kwas foliowy należy trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu.

W naszym sklepie znajdziesz również suplementy z kwasem foliowym.

Kwas foliowy – jakie są objawy i skutki jego niedoboru?

Niedobór witaminy B9 może mieć poważne konsekwencje dla organizmu. Zbyt niskie stężenie kwasu foliowego jest diagnozowane o wiele częściej niż przedawkowanie. Główne objawy niedoboru witaminy B9 to:

  • zaburzenia mowy i wzroku,

  • niestabilność chodu,

  • zaburzenia pamięci i kłopoty z koncentracją,

  • mrowienie lub drętwienie rąk i nóg,

  • pogorszenie nastroju przechodzące w stany depresyjne i psychotyczne,

  • bladość skóry,

  • przebarwienia płytki paznokciowej,

  • owrzodzenia jamy ustnej,

  • osłabienie i zmęczenie,

  • bóle głowy,

  • spłycenie oddechu.

Efektem długotrwałego niedoboru kwasu foliowego może być rozwój następujących schorzeń:

  • niedokrwistość,

  • wady płodu i poronienia,

  • choroby układu krążenia jak miażdżyca, udar czy zawał mięśnia sercowego,

  • zaburzenia układu pokarmowego,

  • stany zapalne błony śluzowej w jamie ustnej,

  • osteoporoza.

Kwas foliowy – jakie są skutki przedawkowania?

Zbyt duże stężenie kwasu foliowego również ma negatywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nadmiar witaminy B9 maskuje niedobory witaminy B12. W związku z tym może prowadzić do uszkodzeń w obrębie układu nerwowego. Nadmiar kwasu foliowego może powodować:

  • stany depresyjne,

  • bezsenność,

  • ogólne rozdrażnienie,

  • alergie,

  • dysfunkcje działania przewodu pokarmowego,

  • zwiększone ryzyko zachorowania na astmę dziecka w przypadku przyjmowania zbyt wysokich dawek przez kobiety w ciąży.

Kwas foliowy jest rozpuszczalny w wodzie, dlatego ryzyko jego przedawkowania nie jest duże. Nadmiar witaminy B9 jest usuwany z moczem. Niemniej jednak stosowanie wysokich dawek nie jest zalecane szczególnie w przypadku osób starszych, kobiet w ciąży oraz pacjentów nowotworowych.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800