BIO Sos Pomidorowy
Sos pomidorowy jest jednym z najchętniej stosowanych dodatków do makaronu, pizzy oraz pozostałych dań. Potrawy z sosem pomidorowym są lubiane na całym świecie. Sos pomidorowy jest banalnie prosty w przygotowaniu. Sam sos pomidorowy jest niskokaloryczny. W sosie tym znajduje się bardzo dużo potasu i innych cennych dla zdrowia składników. Sos pomidorowy po raz pierwszy zaczęto stosować pod koniec XVIII wieku. Dzisiejszy sos pomidorowy i ten sprzed stu lat praktycznie niewiele się różnią.
Sos Pomidorowy Passata BIO 500 g Alce Nero

Sos Pomidorowy Passata BIO 500 g Alce Nero
Ekologiczny sos z zagęszczonych pomidorów. Wyśmienicie smakuje z włoskim, ekologicznym makaronem Alce Nero. Stanowi również doskonałą bazę dla innych sosów, na przykład z dodatkiem warzyw i aromatycznych ziół.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Passata z Pomidorów Daktylowych BIO 350 g Alce Nero

Sos Passata z Pomidorów Daktylowych BIO 350 g Alce Nero
Ekologiczny sos z zagęszczonych pomidorków daktylowych. Wyśmienicie smakuje z włoskim, ekologicznym makaronem Alce Nero. Stanowi również doskonałą bazę dla innych sosów, np. z dodatkiem warzyw (bakłażan, cukinia, papryka) i aromatycznych, świeżych ziół (bazylia, rozmaryn i tymianek).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy dla Dzieci Bezglutenowy BIO 350 g Zwergenwiese

Sos Pomidorowy Dla Dzieci BIO 350 g Zwergenwiese
Sos pomidorowy, gotowy do spożycia. Nadaje się m.in. do makaronu lub ryżu.
Porcja dla dwóch osób.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy Passata BIO 660 g La Bio Idea

Ekologiczny Sos Pomidorowy Passata BIO 660 g La Bio Idea
Ekologiczny sos z zagęszczonych pomidorów.
Wyśmienicie smakuje z makaronem. Stanowi również doskonałą bazę dla innych sosów, np. z dodatkiem warzyw (bakłażan, cukinia, papryka) i aromatycznych, świeżych ziół (bazylia, rozmaryn i tymianek).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy z Warzywami Verdure BIO 350 g Alce Nero

Sos Pomidorowy z Warzywami Verdure BIO 350 g Alce Nero
Ekologiczny sos pomidorowy Verdura z dodatkiem cukinii, bakłażana, marchwi, cebuli oraz selera. Produkt jest gotowy do spożycia. Stanowi doskonały dodatek do makaronów. Może także służyć jako baza do zup i innych potraw.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Koncentrat Pomidorowy 22% BIO 200 g Vitaliana

Koncentrat pomidorowy nadaję się idealnie do wszelkiego rodzaju potraw obiadowych, jako baza na sos lub zupę pomidorową oraz do wszystkich potraw, w których smak pomidorowy jest pożadany.
Składniki:
pomidory* 100% *Produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Passata z Bazylią BIO 680 g La Bio Idea

Włoskie słowo „passata” w rzeczywistości oznacza przesianą. La BIO IDEA Passata powstaje z dojrzewających w słońcu włoskich pomidorów. Kiedy optymalnie dojrzeją, są zbierane i przewożone bezpośrednio do fabryki La BIO IDEA, gdzie są sortowane, przesiewane, sterylizowane i butelkowane. Passata jest idealną bazą do sosu pomidorowego lub zupy. La BIO IDEA Passata Basilico zawiera pomidory, a także bazylię, dla dodatkowego włoskiego akcentu.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Pesto z Suszonych Pomidorów BIO 140 g Vitaliana

Pesto z suszonych pomidorów doskonale wzbogaca smak wielu potraw włoskich, jest idealne do makaronu, sałatek czy risotto.
Składniki:
suszone pomidory* 42%, olej słonecznikowy* 23,2%, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia* 23,2%, bazylia*, ocet winny*, sól, płatki ziemniaczane*, regulator kwasowości: kwas mlekowy*Produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Przecier Pomidorowy 340 g Krokus

Nasz przecier przygotowujemy z dobrze dojrzałych, gruntowych pomidorów. Świeże owoce przecieramy przez sita jak w domu. Dzięki temu przecier ma bardziej naturalną konsystencję w porównaniu do produktów wysoko-przemysłowych. Tak przygotowane pomidory zagęszczamy, rozlewamy do słoiczków i pasteryzujemy. Dzięki temu udaje się nam zachować smak dojrzałych na słońcu, letnich pomidorów.
Zupa pomidorowa z naszego przecieru smakuje jak ze świeżych pomidorów. Przecier można użyć jako sos pomidorowy do pizzy, do spaghetti, potraw typu chili con carne, fasolki po bretońsku, sosów do RYB, gołąbków, pulpetów itd.
Produkt pasteryzowany.
Na wieczku opakowania znajduje się propozycja podania.
Składniki:
pomidory, sól.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Przecier Pomidorowy Passata w Kartonie BIO 500 ml La Bio Idea

Wyśmienicie smakuje z makaronem. Stanowi również doskonałą bazę dla innych sosów, np. z dodatkiem warzyw (bakłażan, cukinia, papryka) i aromatycznych, świeżych ziół (bazylia, rozmaryn i tymianek).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos do Spaghetti BIO 550 g Dary Natury

Sos do Spaghetti BIO 550 g Dary Natury
Ekologiczny sos do spaghetti wyprodukowany z soczystych pomidorów, których smak podkreślają aromatyczne przyprawy. Wszystkie składniki pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy Arrabiata BIO 350 g Alce Nero

Sos Pomidorowy Arrabiata BIO 350 g Alce Nero
Ekologiczny sos pomidorowy Arrabiata z dodatkiem ostrej papryczki. Polecamy wszystkim miłośnikom "ostrej" kuchni. Sos Arrabiata jest potrawą gotową do spożycia. Wystarczy go jedynie podgrzać i dodać do makaronu, tworząc w ten sposób wyśmienity, włoski posiłek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy Papaya-Chili Pikantny Bezglutenowy BIO 350 g Zwergenwiese

Sos Pomidorowy Papaya-Chili Pikantny BIO 350 g Zwergenwiese
Sos pomidorowy, gotowy do spożycia. Nadaje się m.in. do makaronu lub ryżu. Produkt wegański.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy Passata BIO 200ml x 3 Alce Nero

Ekologiczny Sos Pomidorowy Passata BIO 200ml x 3 Alce Nero
Ekologiczny sos z zagęszczonych pomidorów. Wyśmienicie smakuje z włoskim, ekologicznym makaronem Alce Nero. Stanowi również doskonałą bazę dla innych sosów, np. z dodatkiem warzyw (bakłażan, cukinia, papryka) i aromatycznych, świeżych ziół (bazylia, rozmaryn i tymianek).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy Passata z Żółtych Pomidorów BIO 350 g Alce Nero

Sos Pomidorowy Passata z Żółtych Pomidorów BIO 350 g Alce Nero
Wyśmienicie smakuje z włoskim makaronem Alce Nero. Stanowi również doskonałą bazę dla innych sosów, np. z dodatkiem warzyw (bakłażan, cukinia, papryka) i aromatycznych, świeżych ziół (bazylia, rozmaryn i tymianek).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy z Borowikami BIO 200 g Alce Nero

Sos Pomidorowy z Borowikami BIO 200 g Alce Nero
Pomidory zbierane w lipcu, sierpniu i wrześniu są przetwarzane w celu zachowania smaku, aromatu i właściwości odżywczych.
Sos Alce Nero z borowikami jest gotowy i idealny do krótkich kształtów makaronu, manicure penne, fusilli czy mezze, a także kaszy manny z pszenicy durum i tagliatelle orkiszowej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy z Chili Bez Dodatku Cukrów 340 g Krokus

Sos pomidorowy z papryką chili możemy dodać do makaronu i błyskawicznie przygotować spaghetti. Możemy użyć go jako sos pomidorowy do pizzy, do spaghetti bolognese, potraw typu chili con carne, fasolki po bretońsku, sosów do RYB, gołąbków, pulpetów itd.
Składniki:
przetarte pomidory (94%), cebula, przetarta papryka chili (1,5%), czosnek, sól, oliwa z oliwek, papryka słodka mielona, bazylia suszona, natka pietruszki suszona.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy z Oliwkami Bez Dodatku Cukru 340 g Krokus

Sos pomidorowy z oliwkami możemy dodać do makaronu i błyskawicznie przygotować spaghetti. Możemy użyć go jako sos pomidorowy do pizzy, do spaghetti bolognese, sosów do RYB, gołąbków, pulpetów itd.
Składniki:
przetarte pomidory (85%), oliwki czarne (5,5%), oliwki zielone (5%), cebula, czosnek, sól, oliwa z oliwek, oregano.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy z Ricottą Bezglutenowy BIO 350 g Zwergenwiese

Sos Pomidorowy z Ricottą Bezglutenowy BIO 350 g Zwergenwiese
Sos pomidorowy, gotowy do spożycia. Nadaje się m.in. do makaronu lub ryżu. Odpowiedni dla wegetarian.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sos Pomidorowy z Wołowiną BIO 200 g Alce Nero

Ekologiczny Sos Pomidorowy z Wołowiną (Bolognese) BIO 200 g Alce Nero
Składniki:
pomidory* (59%) (pulpa pomidorowa*, przecier pomidorowy*, koncentrat pomidorowy*), mielona wołowina* (29%), marchew* (4%), cebula* (3%), seler* (1,6%), oliwa z olwek extra virgin* (2%), sól, przyprawy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Czym jest sos pomidorowy ekologiczny?
W sosie pomidorowym ekologicznym oczywiście najważniejszym składnikiem są pomidory z gospodarstwa ekologicznego. Zrobienie sosu w wersji podstawowej polega na połączeniu ze sobą posiekanych, gotowanych pomidorów, oliwy z oliwek, soli, ziół lub innych, ulubionych przypraw. Możesz wcześniej wyparzyć pomidory, aby łatwiej się je obierało. Najlepiej usuń również nasiona. Wtedy sos pomidorowy będzie miał gładszą konsystencję.
Do sosu pomidorowego ekologicznego możesz dodać paprykę zieloną, żółtą lub czerwoną. Jeżeli chodzi o przyprawy odpowiednie do sosu pomidorowego eko, to mogą to być na przykład czosnek, bazylia, oregano, papryka, pieprz cayenne lub pietruszka. Sos pomidorowy w wersji ekologicznej możesz dodawać do bardzo wielu potraw. Przykłady to: zupa pomidorowa, pizza czy spaghetti. Sos pomidorowy bio bardzo dobrze komponuje się również z wszystkimi daniami mięsnymi.
Jeżeli nie chcesz, aby sos pomidorowy zbyt szybko wysechł, to możesz do niego dodać odrobinę wody lub bardziej aromatycznej oliwy z oliwek. Dobrym pomysłem jest również połączenie go z niewielką ilością czerwonego lub białego wina. Często do sosu pomidorowego dodaje się również drobno posiekany czosnek lub cebulę.
Skąd pochodzi sos pomidorowy? Jaka jest jego historia?
O sosie pomidorowym po raz pierwszy wspomniano w pismach hiszpańskiego franciszkanina, Bernardina de Sahaguna. Podobno pisał on o sosie pomidorowym, który był dostępny na rynku Tenochtitlan. Obecnie to miasto leży na obszarze współczesnego Meksyku.
Tyle, jeżeli chodzi o sam sos pomidorowy. Natomiast przepis na makaron z sosem pomidorowym pojawił się o wiele później. Tak naprawdę dopiero w 1790 roku we włoskiej książce kucharskiej 'L'Apicio Moderno'. Została ona napisana przez rzymskiego szefa kuchni Francesco Leonardiego. Sos pomidorowy jest zaliczany do kultowych dań kuchni francuskiej. Taka informacja znajduje się w przewodniku kulinarnych napisanym przez Auguste Escoffiera na początku XX wieku.
Jakie są właściwości sosu pomidorowego?
Najważniejszy składnik sosu pomidorowego ekologicznego, czyli pomidory są bogate w witaminy i minerały. Znajdziesz w nim między innymi: potas, mangan, witaminy A, C i K. Potas i mangan mogą mieć pozytywny wpływ na kondycję kości. Mogą również zmniejszać niepożądane skurcze mięśni, na przykład łydek. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Może mieć też pozytywne działanie na utrzymanie prawidłowego stanu tkanki łącznej. W ekologicznym sosie pomidorowym znajduje się również witamina C. Może ona się przyczynić do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i działać rozświetlająco na skórę. Witamina C dba również o zachowanie zębów i dziąseł w dobrej kondycji, przyspieszać gojenie się ran. Witamina C może również wspomagać metabolizowanie tłuszczów i brać udział w prawidłowym wchłanianiu pozostałych witamin i minerałów. Natomiast znajdująca się w ekologicznym sosie pomidorowym witamina K może mieć pozytywny wpływ na prawidłowe działanie procesu krzepnięcia krwi.
Sos pomidorowy eko jest również wartościowym źródłem błonnika. Dlatego może on przyczyniać się do lepszego trawienia pokarmów. Co więcej, błonnik jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Może być też pomocny w zmniejszeniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Ekologiczny sos pomidorowy zazwyczaj spożywa się w połączeniu z makaronem lub pizzą. Aby posiłek był zdrowszy, to warto zamienić je na przykład na makaron pełnoziarnisty lub dodać do pizzy bardzo dużą ilość warzyw. Wtedy dodasz do posiłku większą ilość witamin, minerałów oraz cennego błonnika.
Wbrew obiegowym opiniom sam sos pomidorowy nie ma wysokiej kaloryczności. To łączenie go z pizzą, makaronem lub żółtym serem sprawia, że potrawa staje się bombą kaloryczną. Natomiast sos pomidorowy nie ma w swoim składzie żadnego tłuszczu. Mogą go spożywać nawet osoby na diecie niskokalorycznej, tylko muszą uważać do czego go dodają. Ekologiczny sos z pomidorów jest źródłem lipokenu. Dlatego może opóźniać procesy starzenia się organizmu, w tym również skóry twarzy. Lipoken jest bardzo silnym przeciwutleniaczem.
Czy wiesz, że …
… sos pomidorowy jest popularny na całym świecie (od Ameryki Południowej, poprzez Europę, Afrykę, aż po Nową Zelandię i Australię). W Meksyku potrawy z dodatkiem sosu pomidorowego to entomatada. W tym kraju sos pomidorowy jest bazą do innych sosów.
