UWAGA! Produkt ten wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych. Możemy go wysłać, ale trzeba być świadomym, że wysyłka odbywa się na własną odpowiedzialność zamawiającego.
Zalecamy, aby dokonywać zakupów produktów chłodniczych z rozwagą, szczególnie w ciepłe dni. Istnieje ryzyko, iż produkt nie dotrze w optymalnym stanie.
Produkty chłodnicze są wysyłane wyłącznie od poniedziałku do czwartku, aby uniknąć sytuacji, w której przesyłka leży przez weekend w magazynie kurierskim.
UWAGA! Produkt ten wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych. Możemy go wysłać, ale trzeba być świadomym, że wysyłka odbywa się na własną odpowiedzialność zamawiającego. Zalecamy, aby dokonywać zakupów produktów chłodniczych z rozwagą, szczególnie w ciepłe dni. Istnieje ryzyko, iż produkt nie dotrze w optymalnym stanie.
Produkty chłodnicze są wysyłane wyłącznie od poniedziałku do czwartku, aby uniknąć sytuacji, w której przesyłka leży przez weekend w magazynie kurierskim.
Tradycyjny ekologiczny parmezan z certyfikatem ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Włoski produkt regionalny z prowincji Reggio Emilia. Jeden z najbardziej cenionych na świecie włoskich serów. Idealny do bezpośredniego spożycia jako składnik deski serów, do makaronów, zupy cebulowej i sosów.
Lubisz ser żółty? Jeżeli tak, to koniecznie powinieneś spróbować go w wersji ekologicznej. Podpowiemy Ci, czym różni się ser ekologiczny żółty od tego zwykłego. Opowiemy jakie ma wartości odżywcze właściwości oraz jak się go produkuje.
Co zalicza się do nabiału?
Przede wszystkim, jogurty, kefiry, oraz ser żółty. Wszystkie te produkty powinny się znaleźć w zdrowej oraz pełnowartościowej diecie. Warto jest kupować jedzenie o najwyższej jakości. Zaliczają się do niego z pewnością sery żółte wytwarzane z mleka z ekologicznych upraw.
Dlaczego warto jeść ser żółty w jakości BIO?
Gdy wybierasz taki żółty ser, to wiesz, co jesz. Musi być on zgodny z konkretnymi, surowo określonymi normami. Gdy kupujesz produkty ekologiczne, to powinieneś na nich poszukać znaku zielonego listka. Świadczy on o tym, że został wytworzony w systemie rolnictwa ekologicznego. Gdy widzisz ten listek, to masz gwarancję, że najważniejszym składnikiem w danym produkcie jest mleko ekologiczne o najwyższej jakości. Niektórzy producenci żywności ekologicznej nie tylko zdobywają certyfikat, ale również samodzielnie kontrolują gospodarstwa, którą ją produkują. Dzięki temu w sklepie możesz spotkać na przykład mleko świeże, twaróg wiejski, serek wiejski, ser żółty, śmietanę ekologiczną 18 % lub jogurt naturalny.
Sery żółte ekologiczne są zdrowsze i lepsze w smaku niż te wytwarzane masowo. Ser żółty produkowany z ekologicznego mleka jest bardziej naturalny. Do hodowli krów nie stosuje się syntetycznych nawozów, ani paszy. Dzięki temu, ser żółty ekologiczny, który trafia na sklepową półkę jest wolny od szkodliwych dla zdrowia substancji. Gdy wybierasz nabiał ekologiczny, to jednocześnie stawiasz na najbardziej naturalne produkty obecnie dostępne na rynku.
Ser z mleka od szczęśliwych krów
Coraz więcej mówi się o dobrostanie zwierząt. Wiele osób decyduje się przejść na dietę wegetariańską lub wegańską, aby ich nie krzywdzić i nie zabijać. Gdy wybierasz produkty ekologiczne, nie tylko ser żółty, to możesz być z siebie dumny. Masz pewność, że robisz coś dobrego nie tylko dla swojego organizmu, ale również dla zwierząt. Ekologiczny ser żółty jest wytwarzany z poszanowaniem praw zwierząt, w tym przypadku krów. Zwierzęta hodowane w gospodarstwach ekologicznych są karmione najwyższej jakości paszą. Są również regularnie wyprowadzane na pastwiska i przez długi czas mogą być razem z cielaczkami. Wszystko po to, aby zapewnić krowom jak najlepsze warunki do życia i rozwoju. Cielęta mogą być z matkami o wiele dłużej niż ma to miejsce w tradycyjnych, komercyjnych hodowlach.
Bardziej ekologiczne rolnictwo to nie tylko troska o szczęście krów, ale również brak nawozów syntetycznych. Gdy decydujesz się na zakup sera żółtego ekologicznego, to wspierasz takie metody produkcji, które w minimalnym stopniu są obciążające dla środowiska naturalnego oraz dla Matki Ziemi. W dodatku, gdy kupujesz ekologiczny nabiał, to sprawiasz, że firmy muszą się dostosować i zacząć wreszcie produkować bardziej przyjazną dla środowiska naturalnego żywność. To prosta zasada rynku. W ten sposób generujesz popyt, czyli zapotrzebowanie na produkty ekologiczne. To sprawia, że więcej producentów żywności może się zdecydować na współpracę z rolnikami prowadzącymi ekologiczne uprawy i hodowle.
Ekologiczne rolnictwo to coś naturalnego
Rolnictwo zgodne z zasadami ekologii niepotrzebnie wydaje Ci się być czymś nowym. Ta forma hodowli zwierząt i uprawy roli jeszcze kilkadziesiąt lat temu była czymś powszechnym. Było to zanim rolnictwo stało się przemysłowe. Wtedy zaczęła być ważna ilość wytwarzanej żywności, a nie jej jakość. Jak widzisz nam jako ludzkości to raczej nie wyszło na zdrowie. Wystarczy spojrzeć na ogromne ilości osób cierpiących na choroby cywilizacyjne. Ekologiczne hodowle zwierząt są czymś, co już było. Wtedy nikt się nie spieszył. Rolnicy używali tylko naturalny nawozów, karmili krowy plonami ze swojej własnej ziemi. W tamtych czasach mleko było zdrowsze, a krowy były uznawane za mieszkańców przydomowej zagrody. Nie było ich wiele, ale należał im się szacunek oraz odpowiednia opieka. Współczesne farmy to fabryki mleka, w których nikogo nie obchodzi, jak czują się zwierzęta. Nic dziwnego, że mleko od tak zestresowanych krów nie jest zbyt smaczne, ani wartościowe pod względem zdrowotnym.
Jakim badaniom poddaje się mleko na żółty ser ekologiczny?
Bazą dla sera ekologicznego jest mleko. Musi być ono odpowiednio przebadane. Należy z niego wykluczyć między innymi antybiotyki. Następnie sprawdza się zawartość w mleku następujących składników chemicznych: tłuszczu, białka, laktozy, suchej masy oraz stopnia kwasowości. Przeprowadza się również mikrobiologiczną analiza ogólnej liczby bakterii oraz komórek somatycznych. Gdy mleko jest już przebadane, to trafia do specjalnej wirówki, w której są od niego oddzielane drobnoustroje.
Czy wiesz, że …
… według danych z 2005 roku, w samej Polsce sprzedaje się rocznie około 63 tys. ton sera żółtego.