Sok z granatu jest niskokalorycznym napojem. Wiele osób docenia go przede wszystkim za jego smak, zapach oraz przepiękny, czerwony kolor. Owoc granatu wywodzi się z Azji Zachodniej oraz państw znajdujących się na terytorium Półwyspu Indyjskiego. Obecnie jest uprawiany w bardzo wielu krajach na świecie.
Coraz częściej po owoce granatu sięgają również Polacy. Można je jeść w całości, kupić gotowy sok lub zrobić go samodzielnie. Musimy tutaj również wspomnieć o tym, że włączenie soku z granatu do swojej codziennej diety łączy się z bardzo wieloma korzyściami dla zdrowia. Wystarczy już jedna jego szklanka, aby odżywić organizm, wesprzeć procesy trawienne, zagwarantować wsparcie w profilaktyce chorób. Zalety soku z granatu moglibyśmy tutaj wymieniać jeszcze przez długi czas.
Bezpośrednio po zbiorach wyselekcjonowane, dojrzewające w słońcu, organiczne granaty są starannie przetwarzane, a następnie delikatnie butelkowane w firmie Rabenhorst.
Rezultatem jest najwyższej jakości czysty sok z granatów, który zachowuje całe bogactwo swoich naturalnych składników.
Składniki: sok z granatu* 100% * składniki ekologiczne
Sok NFC (nie z koncentratu) jest w pełni naturalny, wyprodukowany poprzez bezpośrednie tłoczenie (wyciskanie) świeżych owoców.
Przed spożyciem wstrząsnąć. Zalecana dzienna porcja to 100 ml soku.
Składniki: sok z granatów*, kwas L-askorbinowy- źródło witaminy C * certyfikowany składnik ekologiczny
Opis: Sok tłoczony, nie z koncentratu. Produkt pasteryzowany. Smak i konsystencja mogą nieznacznie różnić sie w zależności od pory roku. Występujący osad tworzą naturalne składniki granatu.
Sok z granatu zachwyca swoim smakiem, aromatem i głęboką, czerwoną barwą. Szczególnie polecany jest dla osób poszukujących niskokalorycznych soków (około 60 kcal w 100 g). Może być wykorzystywany jako zamiennik dla słodzonych napojów i soków, ponieważ świetnie gasi pragnienie. W kuchni bliskowschodniej często sok wykorzystuje się do gotowania, przygotowuje się z niego przetwory a także wino. Z powodzeniem nadaje się jako dodatek do smoothie. Produkt pasteryzowany. Sok NFC - nie z koncentratu. Przed spożyciem wstrząsnąć.
Składniki: sok z granatu* *certyfikowany składnik ekologiczny
Tłoczony sok z najlepszych kaukaskich granatów pochodzących wyłącznie z certyfikowanych upraw ekologicznych. Ze względu na cierpki smak, doskonale łączy się ze słodkimi sokami, na przykład z jabłek.
Składniki: Sok tłoczony z granatu* 100% * certyfikowany składnik ekologiczny
Sok NFC (nie z koncentratu) jest w pełni naturalny, wyprodukowany poprzez bezpośrednie tłoczenie (wyciskanie) świeżych owoców.
Granat, znany również jako rajskie jabłko, od czasów starożytnych był `` symbolem życia i płodności ''. W wielu kulturach aromatyczny sok uważany jest także za eliksir życia, a także za „symbol zmysłowości i nieśmiertelności”. Owoc pochodzi z Persji. Obecnie uprawa ma miejsce w wielu krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym, takich jak Izrael, Afganistan, Iran, Hiszpania, Włochy, Turcja, Kalifornia i Cypr.
Sam granat to pomarańczowo-czerwony owoc o średnicy do 10 centymetrów, który, jak nazwa sugeruje, przypomina jabłko.
Pod koniec jesieni, na początku zimy, a dokładniej między wrześniem a grudniem, zbiera się dojrzałe owoce i przetwarza na smaczny sok owocowy.
Produkt pasteryzowany. Sok NFC - nie z koncentratu. Zawiera naturalnie występujące cukry. Sok bezpośrednio tłoczony ze świeżych owoców granatu, pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Wysoka jakość owoców oraz dbałość o każdy etap procesu produkcji gwarantuje wyjątkowy smak, a także pozyskanie z natury tego, co w niej najcenniejsze. Sok z granatu charakteryzuje się lekko cierpkim smakiem, idealnie sprawdzi się jako dodatek do rozmaitych dań oraz koktajli. Polecany dla osób w każdym wieku.
Składniki: Sok tłoczony z granatu* 100% * certyfikowany składnik ekologiczny
Opis: Sok z wyciśniętych owoców granatu. Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry
Wartość odżywcza w 100 ml: Wartość energetyczna: 251 kJ / 60 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 15 g - w tym cukry: 12,5 g Błonnik pokarmowy: 2,5 g Białko: 0 g Sól: 0,02 g Wapń: 52 mg (6,5%)* Potas: 170 mg (8,5%)* Żelazo: 0,76 mg (5,43%)* Witamina C: 2,1 mg (2,6)* (% referencyjnych wartości spożycia)
Zalecane warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w temperaturze od 2°C do 6°C i zużyć w ciągu 3 dni.
Kraj pochodzenia składników: Armenia Certyfikat: BIO
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Czy warto pić sok z granatu?
Już w starożytności owoc granatu był uznawany za źródło witalności oraz płodności. Jego właściwości prozdrowotne są znane ludzkości już od bardzo wielu lat. Sok wyciska się z soczystych nasion. Granat do wzrostu potrzebuje suchego i ciepłego klimatu. W dodatku, ma w swoim składzie bardzo duże ilości witamin C, E oraz B5, węglowodanów. Sok z granatu stanowi również cenne źródło magnezu, fosforu i potasu oraz flawonoidów i garbników.
Jakie może być zastosowanie ekologicznego soku z granatu?
Ten sok ma silne właściwości odmładzające. Bardzo dobrze chroni komórki organizmu, opóźnia procesy starzenia, regeneruje skórę, poprawia jej ukrwienie i koloryt. Jest polecany również tym kobietom, które mają problemy ze sferą intymną. Sok z granatu łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy. Natomiast u mężczyzn przeciwdziała kłopotom z erekcją i wzmacnia doznania erotyczne. Poza tym sok z granatu skutecznie poprawia przepływ krwi, zmniejsza jej ciśnienie oraz utrzymuje cholesterol na prawidłowym poziomie.
Na co pomaga sok z granatu?
Owoce granatu są znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. U osób z chorobą wieńcową mogą być pomocne w poprawianiu przepływu krwi, zmniejszają złogi i zwapnienia, zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi. Pomagają również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Sok z granatu może działać wspomagająco również w walce z nowotworem prostaty, piersi, jelit oraz płuc. Może być pomocny w hamowaniu namnażania się komórek nowotworowych. W dodatku, ekologiczny sok z granatów spowalnia postęp demencji spowodowanej przez chorobę Alzheimera.
Sok z granatu BIO ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, to znaczy obecność w jego składzie kwasu cytrynowego i taniny, może zmniejszać problemy trawienne. Ma działanie antybakteryjne oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Picie soku z granatów może być pomocne również przy dolegliwościach związanych z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.
Jak zrobić sok z granatu?
Nie musisz kupować soku z granatu BIO w sklepie ze zdrową żywnością. Z powodzeniem, możesz go zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy, że masz wyciskarkę lub sokowirówkę. Natomiast, jeżeli ich nie posiadasz, to musisz przekroić owoc granatu na pół. Za pomocą łyżki przerzuć jego nasiona do miseczki. W dalszej kolejności umieść je w szczelnym woreczku oraz zmiażdż przy użyciu wałka. Poczekaj aż nasiona wycisną sok. Musisz jednocześnie pamiętać o tym, że przed wypiciem niezbędne jest przecedzenie domowego ekologicznego soku z granatów.
Kiedy najlepiej pić sok z granatu?
Szklanka soku z granatów to praktycznie połowa dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. W ona w sobie również kilkukrotnie większe stężenie antyoksydantów niż żurawina lub zielona herbata. Liczne antyoksydanty znajdujące się w soku z granatu bardzo skutecznie odmładzają organizm. Chronią również komórki przed niekorzystnym wpływem czynników z zewnątrz. Musimy tutaj jeszcze wspomnieć o tym, że sok z granatu najlepiej jest pić na pół godzinki przed posiłkiem lub rano. Zalecana dzienna dawka to od dwóch do czterech łyżek ekologicznego soku z granatów. Zanim zastosujesz dłuższą i bardziej intensywną kurację z sokiem z granatu, to lepiej skonsultuj tę decyzję ze swoim lekarzem prowadzącym.
Jaki sok z granatu kupić?
Najlepsze efekty zapewnia picie soku z granatu, a nie z samego miąższu owocowego. Wynika to stąd, że proces produkcji gotowych soków umożliwia zlikwidowanie w nich również tanin. Dla wyjaśnienia dodamy jeszcze tylko, że naturalnie występują one w dużym stężeniu w skórce owocu. Pewnie bardzo mocno zastanawiasz się teraz na tym, jaki sklepowy sok z granatu będzie optymalnym wyborem? Już mamy na to odpowiedź. Najważniejszy jest czysty skład. Nie może być on rozcieńczany, dosładzany, ani mieszany z innymi sokami. Zachęcamy Cię również do sprawdzenia zawartości polifenoli w wybranym przez Ciebie soku z granatów. Dobrej jakości sok będzie zawierał ich około 250 mg w 10 ml.
Czy wiesz, że…
... granat jest gatunkiem rośliny należącej do rodziny krwawnicowatych? To tylko pierwsza ciekawostka. Druga jest taka, że owoc granatu swoją wielkością przypomina jabłko. Duże. Waży mniej więcej 220 gramów. 100 gramów granatu ma 83 kcal. W Europie granat uprawiany jest przede wszystkim w Hiszpanii.