Crunchy wyróżniają się dużą chrupkością – to jedna z cech, za którą uwielbiają ją konsumenci. To cenne źródło składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego. Produkt ten uznawany jest za ciekawe urozmaicenie zdrowej diety, aktywnego stylu życia, a także uzupełnienie jadłospisu w substancje, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Crunchy BIO można spożywać na wiele sposobów – samodzielnie jako przekąska lub jako dodatek do mleka, jogurtu czy napoju roślinnego. Producenci prześcigają się w nowych pomysłach, dostarczając na rynek coraz to bardziej urozmaicone produkty. Z pewnością każdy znajdzie crunchy idealne dla siebie.
Crunchy z cynamonem to propozycja dla całej rodziny. Zachwyci i starszych, i młodszych. Do idealny dodatek do różnego rodzaju jogurtów, a także jako samodzielna przekąska. Można spożywać je o każdej porze dnia, zarówno rano, jak i wieczorem podczas oglądania ulubionych programów telewizyjnych.
Źródło tiaminy, witaminy E, żelaza, potasu i magnezu. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Ekologiczne crunchies z kakao, mogą stanowić doskonały dodatek do MLEKA, napoju zbożowego lub jogurtu oraz samodzielną przekąskę w szkole, w domu i na spacerze. Źródło tiaminy, witaminy E, żelaza, potasu i magnezu.
Składniki: mąka ŻYTNIA* 65%, mąka OWSIANA pełnoziarnista* 12%, syrop z cukru trzcinowego*, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu* 4%, sól morska. * certyfikowany składnik ekologiczny
Opis: Wyjątkowo pyszne i mocno chrupiące crunchy, które czyni każde śniadanie wyjątkowym. Idealny produkt śniadaniowy – doskonały do mleka, jogurtu, kefiru. To także pyszna przekąska o każdej porze dnia dla całej rodziny. Znakomite wsparcie dla aktywnego stylu życia. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Opis: Wyjątkowo pyszne i mocno chrupiące crunchy, które czyni każde śniadanie wyjątkowym. Idealny produkt śniadaniowy – doskonały do mleka, jogurtu, kefiru. To także pyszna przekąska o każdej porze dnia dla całej rodziny. Znakomite wsparcie dla aktywnego stylu życia. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Opis: Wyjątkowo pyszne i mocno chrupiące crunchy, które czyni każde śniadanie wyjątkowym. Idealny produkt śniadaniowy – doskonały do mleka, jogurtu, kefiru. To także pyszna przekąska o każdej porze dnia dla całej rodziny. Znakomite wsparcie dla aktywnego stylu życia. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Rozpocznij dzień bezglutenowo, zgodnie ze swoimi upodobaniami, pysznym organicznym chrupiącym owsem. Delektuj się nim w czystej postaci lub połącz z mlekiem, jogurtem/twarogiem, orzechami lub świeżymi owocami. Cukier jest przyjemnie słodki, a organiczne chrupki owsiane dopełnione są lekką nutą wanilii.
Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1920 kJ / 458 kcal Tłuszcz: 18,2 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 7 g Węglowodany: 60 g - w tym cukry: 14,8 g Białko: 9,8 g Sól: 0,2 g
Informacja alergenna: Produkt może zawierać: migdały, orzechy, sezam, soję, mleko (łącznie z laktozą), jaja, seler.
Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Rozpocznij dzień bezglutenowo, według własnego gustu, pysznym organicznym chrupiącym płatkiem owsianym z czekoladą. Delektuj się nim w czystej postaci lub połącz z mlekiem, jogurtem/twarogiem, orzechami lub świeżymi owocami. Delikatnie słodzony cukrem buraczanym z nutą wanilii, Cruchny to idealny początek dnia.
Crunchy to stosunkowo nowy produkt na polskim rynku. Można się również spotkać z ich inną nazwą – musli crunchy. Dosłowne tłumaczenie z angielskiego to: chrupiący, chrupki, skrzypiący, chrzęszczący. To nic innego jak płatki z ziaren zbóż, które prażone są w oleju. Dzięki temu zyskują tę charakterystyczną chrupkość, docenianą przez tak wiele osób. Podczas produkcji stosuje się różnego typu dodatki, w tym m.in. miód, karmel, wiórki kokosowe, orzechy, suszone owoce czy owoce kandyzowane. To bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pełne ziarno znajduje się wysoko w piramidzie żywieniowej człowieka. Z tego też względu też posiłki zawierające pełne ziarno są mile widziane w diecie każdego człowieka. W zależności od wariantu smakowego crunchy mogą zawierać różną zawartość płatków oraz różnych ich rodzaj (np. orkiszowe, owsiane, żytnie, jęczmienne).
Rodzaje crunchy
Crunchy ekologiczne w swym składzie mogą mieć jeden lub więcej rodzajów płatków zbożowych. Ponadto mogą być urozmaicone o dodatki w postaci różnych typów orzechów, suszonych owoców, nasion chia, słonecznika, migdałów, siemienia lnianego czy też pestek dyni. Im większa różnorodność, tym do organizmu trafia bardziej zróżnicowana porcja witamin oraz składników mineralnych.
Oto chętnie wybierane rodzaje crunchy:
crunchy orkiszowe,
crunchy owsiane,
crunchy migdałowe,
crunchy czekoladowe,
crunchy owocowe,
crunchy jogurtowo-cytrynowe,
crunchy czekoladowo-truskawkowo-porzeczkowe,
crunchy z truskawkami,
crunchy z kakao,
crunchy bezglutenowe,
crunchy bez dodatku cukru,
crunchies żytnio-owsiane z kakao,
baton z crunchy (np. kokosowy).
Wiele produktów jest bezglutenowych oraz odpowiednich dla wegan.
Wartości odżywcze oraz właściwości crunchy
Wysokiej jakości crunchy ekologiczne są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który jest składnikiem niezbędnym z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego oraz utrzymania prawidłowej masy ciała. Ponadto można w nich znaleźć witaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego. Inne składniki odżywcze, które mogą zawierać crunchy BIO to: fosfor, mangan, magnez, żelazo, miedź oraz cynk, a także kwas fosforowy. Zawartość tego ostatniego jest szczególnie doceniana przez kobiety w ciąży. Z badań wynika, że kobieta ciężarna powinna dostarczać do organizmu odpowiednią porcję kwasu fosforowego, ponieważ ten zapobiega niektórym wadom płodu.
Żelazo jest składnikiem, który wspomaga produkcję krwinek czerwonych, a także pomaga w transporcie tlenu do tkanek. Osoby pijące duże ilości kawy (i nie tylko) powinny pamiętać o uzupełnianiu magnezu. Jego niedobór może prowadzić do m.in. przewlekłego uczucia zmęczenia. Cynk to składnik ważny z punktu widzenia zdrowych włosów, paznokci i skóry. Fosfor korzystnie wpływa na stan zębów oraz kości. Mangan może pomóc w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Porcja crunchy stanowi uzupełnienie zbilansowanej diety oraz zdrowego trybu życia. Substancje odżywcze zawarte w produkcie pochodzą ze zbóż, owoców oraz bakalii. Są dobrze przyswajalne przez organizm człowieka.