Jednym z produktów, który wcześniej czy później stanie się obecny w dziecięcej diecie jest makaron. Rozszerzenie diety dziecka jest bardzo ważnym momentem. Mocno przeżywają go zarówno dzieci, jak i ich rodzice. Aktualne zalecenia żywieniowe mówią o tym, że posiłki uzupełniające powinno się wprowadzać najwcześniej w piątym miesiącu życia. Najpóźniej zaś w siódmym. Razem z upływem kolejnych tygodni dieta może być coraz bardziej urozmaicona. Można sięgnąć po takie produkty, które będą wymagały żucia i gryzienia, np. makaron dla dzieci.
Opis: Kolorowy makaron w kształcie okrąglaków - dlaczego nie!
Bezglutenowy - formą przypomina kolorowe kółeczka, które mimo zastosowania wyłącznie bezglutenowych mąk, doskonale trzymają kształt również po ugotowaniu.
Ekologiczny - wyrabiany wyłącznie z certyfikowanych surowców rolnictwa ekologicznego, w tym z naturalnych sproszkowanych warzyw nadających makaronikom moc kolorów.
Uwielbiany przez dzieci, które mogą zajadać się nim w swoich ulubionych zupkach, obiadkach czy deserkach przyrządzanych z dodatkiem śmietanki, świeżych owoców czy miodu
Sposób przygotowania: Wypełnij duży garnek wodą (1 litr wody na 100 g makaronu). Zagotuj wodę i dodaj soli (10 g soli na 100 g makaronu). Dodaj makaron do wrzącej wody i gotuj na średnim ogniu przez 13-14 minut. Odcedź ugotowany makaron i przelej zimną wodą.
Opis: Kolorowy makaron w kształcie zwierzątek - dlaczego nie!
Bezglutenowy - formą przypomina kolorowe kółeczka, które mimo zastosowania wyłącznie bezglutenowych mąk, doskonale trzymają kształt również po ugotowaniu.
Ekologiczny - wyrabiany wyłącznie z certyfikowanych surowców rolnictwa ekologicznego, w tym z naturalnych sproszkowanych warzyw nadających makaronikom moc kolorów.
Uwielbiany przez dzieci, które mogą zajadać się nim w swoich ulubionych zupkach, obiadkach czy deserkach przyrządzanych z dodatkiem śmietanki, świeżych owoców czy miodu
Sposób przygotowania: Wypełnij duży garnek wodą (1 litr wody na 100 g makaronu). Zagotuj wodę i dodaj soli (10 g soli na 100 g makaronu). Dodaj makaron do wrzącej wody i gotuj na średnim ogniu przez 13-14 minut. Odcedź ugotowany makaron i przelej zimną wodą.
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Makarony dla dzieci – jakie będą odpowiednie dla niemowlaka?
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi produkty zbożowe to grupa, która powinna być podstawowym źródłem dostarczającym energii dla dorosłych, jak i dla dzieci. Oprócz węglowodanów mają one w sobie witaminy grupy B, kwas foliowy, witaminę E, cynk, żelazo, magnez i błonnik pokarmowy.
Produkty zbożowe w jadłospisie niemowlaka mogą być już na samym początku rozszerzania jego diety. Można je mu podawać na przykład w postaci kaszek lub makaronów z pełnego ziarna. Jedną z najbardziej lubianych przez dzieci jest kasza manna. Natomiast, gdy maluch już będzie starszy, to wtedy można je dodawać praktycznie do każdego posiłku.
A czy gluten znajdujący się w makaronach dla dzieci jest niebezpieczny?
Celiakia, inaczej celiakia trzewna charakteryzuje się tym, że organizm nie toleruje glutenu. Jest to białko znajdujące się w pszenicy, życie lub jęczmieniu. Celiakia jest schorzeniem o podłożu genetycznym. To oznacza, że czynniki zewnętrzne nie wpływają na jej rozwój.
Dlatego eliminowanie glutenu z diety niemowlaka lub opóźnianie podawania mu produktów zawierających ten składnik nie ma żadnego uzasadnienia. Oczywiście o ile wcześniej nie stwierdzono u niego nietolerancji pokarmowym. Zalecane jest, aby w pierwszym roku życia wprowadzić do dziecięcego jadłospisu produktów, które mogą mieć potencjał alergenny. Jednym z takich składników jest właśnie gluten, który może znajdować się w makaronach dla dzieci.
Makaron dla dzieci – czy niemowlak może go jeść?
Wprowadzanie stałych pokarmów do diety najmłodszych powinno się zaczynać od warzyw i owoców. W następnej kolejności możesz do nich dołożyć kaszki zbożowe. Dziecko nie ma wtedy jeszcze żadnych zębów. Dopiero się uczy, jak jeść. Gładka konsystencja posiłków pozwoli mu przejść w grudki, a później w trudniejsze do pogryzienia cząstki.
Wniosek jest taki, że możesz podawać makaron dla dzieci niemowlakowi, ale dopiero w momencie, gdy oboje uznacie, że przyszedł na to odpowiedni moment. To znaczy, że na samym początku możesz dziecku rozdrobnić makaron za pomocą widelca. Wtedy łatwiej Ci będzie dopasować jego konsystencję do umiejętności przeżuwania pokarmów malucha. Gdy nie będzie miał już żadnych problemów z gryzieniem pokarmów, to wtedy możesz podać mu pierwszy makaron dla dzieci. Pamiętaj, aby ugotować go na miękko!
Makaron dla dzieci – pszenny, durum i jajeczny
Pszenica ma bardzo neutralny smak. Nie jest trudna do strawienia nawet przez dziecko. Dlatego często można ją spotkać w żywności produkowanej dla niemowlaków. Pszenna wersja to dobry wybór jako pierwszy makaron dla dziecka.
Dobrej jakości makarony dla dzieci z pszenicy durum, często wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym. Możesz go dodawać na przykład do pierwszych zupek.
Makarony dla dzieci – czy mogą być pełnoziarniste?
Makaron pełnoziarnisty dla dzieci inaczej nazywany jest razowym. Zawsze jest on bardziej korzystny dla zdrowia niż ten zrobiony z tradycyjnej pszenicy. Obfituje w witaminy i bardzo duże ilości błonnika pokarmowego. Ten składnik może być odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie jelit. To przekładać się może również na lepsze trawienie i wypróżnianie u dziecka. Najlepsze makarony dla dzieci to te wytwarzane z mąki pełnoziarnistej, w tym również żytniej, gryczanej czy orkiszowej.
Tak samo, jak w przypadku każdego innego produktu spożywczego najlepiej jest rozpoczynać od niewielkich ilości. Dopiero później możesz podawać dziecku większe porcje makaronu z dodatkami. Jest to szczególnie ważne w przypadku niemowląt, ponieważ mają one wyjątkowo wrażliwy układ pokarmowy. Muszą się przyzwyczaić do przyjmowania większych ilości błonnika.
Inne makarony dla dzieci
Bez problemu możesz podawać dziecku też inne makarony, w tym bezglutenowe. Możemy wśród nich wymienić: ryżowy, kukurydziany albo strączkowy. Jednak dwa z wymienionych tutaj makaronów niestety nie mogą się pochwalić dużymi ilościami wartości odżywczych. Natomiast makaron strączkowy, na przykład produkowany z soczewicy, ma dużą zawartość błonnika i innych wartościowych składników odżywczych. Dlatego koniecznie dodaj go do jadłospisu dziecka.
Makarony dla dzieci możesz im podawać samodzielnie lub z dodatkami. Dobrze łączą się na przykład z rybami, warzywami, czy z mięsem. Na słodko doskonale smakują z białym serem, cukrem i cynamonem.
Czy wiesz, że…
… istnieje ponad 600 kształtów makaronu. Tak twierdzi Amerykańskie Narodowe Stowarzyszenie Producentów Makaronu (America’s National Pasta Association). Oto kilka kształtów, o których istnieniu prawdopodobnie nie miałeś pojęcia: gigli (przypomina kwiat w kształcie dzwonu), rotelle (koła wozu), mafaldine (w kształcie wstążki) i anelli (cienkie kółka).